چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۶

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۶

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!
برای رهایی ایران از اقتدارگرایی و تمامیت‌خواهی، با رنج و اندوه خون ریخته‌شدهٔ جوانان در این چند دهه در جان، بر خلاف دور اول، در دور دوم انتخابات شرکت می‌کنم...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی

بازیافت چهره‌ها در جمهورى اسلامى

اگر کشمکش‌هاى کنونى در درون جمهورى اسلامى بدين بيانجامد که عامل بحران‌زايى مانند احمدی‌نژاد از صحنه سياست ايران حذف شود، بايد از اين امر استقبال کرد، نه از آن رو که رقباى احمدی‌نژاد در حکومت، بخواهند يا بتوانند به بخشى از خواست‌هاى تعيين‌کننده مردم گردن نهند، بلکه از آن رو که با افول احمدی‌نژاد، فصلى ديگر از حيات جمهورى اسلامى بسته خواهد شد

تلاش نمایندگان دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى براى تمدید دوره نمایندگى خود، از سوى شوراى نگهبان مغایر با قانون اساسى اعلام شده است که صراحت دارد هر چهار سال یک بار باید انتخابات مجلس برگزار شود. اکنون اینجا و آنجا سخن از طریقى دیگر براى «تجمیع» انتخابات ریاست جمهورى و انتخابات مجلس است: برگزارى زودهنگام انتخابات ریاست جمهورى یا به عبارت دیگر، کوتاه کردن دوره ریاست جمهورى احمدی‌نژاد. هنوز معلوم نیست چنین طرحى چشم‌انداز موفقیت داشته باشد. اما آنچه مسلم است، این است که براى بسیارى در حاکمیت جمهورى اسلامى، کابوسى به نام احمدی‌نژاد، هر چه زودتر پایان یابد بهتر است. احمدی‌نژاد براى مخالفانش در حکومت، مترادف است با شدیدترین بحران مناسبات خارجى جمهورى اسلامى از پایان جنگ ایران و عراق بدین سو، بحرانى که تأثیر روانى آن بر سیاست داخلى و به ویژه اقتصاد ایران، مایه نگرانى و نارضایتى بخش بزرگى از حکومت شده است.
این‌گونه است که در این روزها شاهد آنیم که چهره‌ها در جمهورى اسلامى «بازیافت» (recycling) می‌شوند. رفسنجانى و خاتمى، دو سلف احمدی‌نژاد، به جنب و جوش افتاده‌اند. خاتمى سر از داوس سوئیس درآورده است و رفسنجانى با سفراى غربى در تهران نشست و برخاست دارد. خاتمى در سوئیس آرزو کرده است ایران و آمریکا بحران در روابط خود را «مدیریت» کنند، و رفسنجانى در نماز جمعه ۶ بهمن، اوضاع ایران در جهان را غیرعادى خوانده است.
در این میان، خامنه‌اى که خبر سرماخوردگى شدید او به گونه‌اى نیمه‌رسمى تأیید شده است، فعلاً به جانبدارى صریح از احمدی‌نژاد نپرداخته است. شاید این سرماخوردگى از نوع سیاسى باشد تا رهبر ناچار نشود در دعواى داخلى حکومت دخالت کند. این دعوا دیگر دعواى اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران نیست، شکافى است که تا اعماق جناح حاکم بر حکومت امتداد یافته است. شکافى است میان سیاست به سبک ماجراجویان تازه‌کار پیرامون احمدی‌نژاد و مصلحت‌گرایى به سبک رفسنجانى و خاتمى. گروه اخیر، با پشتگرمى اکثریت محافل کسب و سرمایه در ایران، تحرک تازه‌اى یافته است و می‌کوشد عواقب انزوا و تحریم‌هاى بین‌المللى را محدودتر کند. شرایط خارجى، بیش از تأثیر مستقیم تحریم‌ها، از طریق روانى اقتصاد ایران را زمین‌گیر کرده است. فضاى سرمایه‌گذارى در ایران ماه‌هاست بسیار نامساعد شده است. از سرمایه‌گذاران داخلى، کمتر کسى «دل و دماغ» ریسک کردن را دارد. پیمانکاران از این می‌هراسند که در پروژه‌هاى دولتى، کارفرما صورتحساب‌ها را نپردازد. سرمایه‌گذاران و پیمانکاران خارجى نیز یکى پس از دیگرى ایران را ترک می‌کنند. بلوکه شدن حساب‌هاى ایران در شمار هر چه بیشترى از بانک‌هاى خارجى و به ویژه اروپایى، معاملات خارجى را دشوارتر کرده است. در نتیجه کاسته شدن از سرمایه‌گذاری‌ها، بیکارى در ایران ابعاد بسیار گسترده یافته است.
گرانى هم بیداد می‌کند. احمدی‌نژاد هنگام ارائه لایحه بودجه ١٣٨۶ به مجلس، با این انتقاد مواجه شد که بهاى گوجه فرنگى به کیلویى ٣ هزار تومان رسیده است. پاسخ رئیس جمهور این بود که منتقدان، گوجه‌فرنگى را از حوالى خانه رئیس جمهور بخرند که ارزان‌تر است. احمدی‌نژاد پاسخى جز این ندارد که به رقباى حکومتى خود بدهد. شعار رئیس جمهورى اسلامى در گیر و دار بحران کنونى، انکار بحران است، یا به قول خود حکومتی‌ها، «پاک کردن صورت مسئله» است. به نظر می‌رسد احمدی‌نژاد، زیاد از جانب چهره‌هاى بازیافت‌شده در جمهورى اسلامى و متحدان آنان در مجلس احساس خطر نمی‌کند. امثال احمدی‌نژاد برآنند که در شرایط بحرانى و بدون شرایط عادى اقتصادى نیز می‌توان حکومت کرد (مگر امامشان چنین سیاستى را نزدیک به ده سال پیش نبرد؟). احمدی‌نژاد در مصاحبه‌اى پرسیده است چرا باید نگران اوضاع کشور باشد؟
اما جمهورى اسلامى امروز، جمهورى اسلامى ربع قرن پیش نیست. جمهورى اسلامى امروز، جمهورى اسلامى بوروکراتها و سرمایه‌داران و رانت‌خواران فربه‌شده و بهره گرفته از یک ربع قرن دلارهاى نفتى است. خیلى از اینها می‌خواهند کسب و کارشان ادامه یابد. شرایط بحرانى خوشایند مذاق همه اینان نیست. برخى از آنان که امیدوار بودند با روى کار آمدن احمدی‌نژاد و یک‌دست شدن حکومت، به دنبال هشت سال کشمکش اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران، در جمهورى اسلامى ثبات سیاسى نسبى برقرار شود، اکنون می‌بینند که یک‌دست شدن سه قوه حکومتى، نه تنها براى رژیم ثبات نیاورده است، بلکه شرایط سیاسى را بی‌ثبات‌تر هم کرده است. برخى از کسانى که تا چند ماه پیش از حامیان احمدی‌نژاد محسوب می‌شدند، به صف منتقدان او پیوسته‌اند.
عاقبت و نتیجه تلاش مخالفان درون‌حکومتى احمدی‌نژاد براى پایان دادن زودهنگام به دوره ریاست جمهورى او یا لااقل به حاشیه راندنش به ویژه در عرصه سیاست خارجى را نمی‌توان پیش‌بینى کرد. هنوز زود است که از آغاز پایان دوره احمدی‌نژاد سخن بگوییم. اما آنچه مسلم است، این است که دیگر نمی‌توان از حکومتى یکدست سخن گفت. احمدی‌نژاد و خاتمى و رفسنجانى منافع مشترکى در حفظ جمهورى اسلامى دارند، اما این براى آنکه همراه با هم به مقابله با بحران‌هاى خارجى بپردازند کافى نیست.
تا آنجا که به تحرک جدید رفسنجانى و خاتمى مربوط می‌شود، بر ورشکستگى و پوسیدگى جمهورى اسلامى چه گواهى بهتر که این رژیم ناگزیر از به صحنه آوردن مهره‌هاى سوخته و بازیافت چهره‌هاى از رده خارج شده خود است. این رژیم حرف تازه‌اى ندارد که بزند، چهره‌اى نو ندارد که از خود ارائه دهد.
با این حال، اگر کشمکشهاى کنونى در درون جمهورى اسلامى بدین بیانجامد که عامل بحران‌زایى مانند احمدی‌نژاد از صحنه سیاست ایران حذف شود، باید از این امر استقبال کرد، نه از آن رو که رقباى احمدی‌نژاد در حکومت، بخواهند یا بتوانند به بخشى از خواستهاى تعیین‌کننده مردم گردن نهند، بلکه از آن رو که با افول احمدی‌نژاد، فصلى دیگر از حیات جمهورى اسلامى بسته خواهد شد. تکمه «با شتاب به پیش» (Fast Forward) دستگاه پخش نوار ویدئویى یا دى.وى.دى را حتماً می‌شناسید. در مورد کابوسى به نام رژیم فقاهتى در ایران، کار این تکمه، ولو هر کس هم که فشارش دهد، نکوست، حتى اگر به معناى نمایشى تکرارى باشد.

سهراب مبشرى 
۶ بهمن ١٣٨۵

تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۸۵ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!