پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۶

پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۶

لاله ها بیدارند و آفتاب میکارند
این مقاله به شرح نخستین دیدار فرخ نگهدار با بیژن جزنی، اولین سالهای فعالیت گروه، دوران زندان، نقش بیژن در مقام رهبری جنبش فداییان خلق، و در نهایت جان‌باختن دلخراش...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کمیته برگزاری یادمان پنجاهمین سال ترور تپه های اوین - سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: کمیته برگزاری یادمان پنجاهمین سال ترور تپه های اوین - سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
«سورِ بُز» اثر ماریو بارگاس یوسا، آخرین غول ادبی...
ماریو بارگاس یوسا با نوشتن رمان خشم‌آلود و مسحور کننده «سور بُزِ»، اثرى از خود به جا گذاشته که در کنار «پاییز پدرسالار» گابریل گارسیا مارکز قرار مى‌گیرد؛ آثارى که...
۲۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
نامه‌ای از زندان
اگر انسان به بقای یک ملت بیاندیشد، اگر از فرهنگ ملی ملتی که طی قرون ستم‌کشیده سیراب گردد، آنگاه می‌تواند جامعه‌اش را، خواسته‌های ضروری ملتش را درک کند و در...
۲۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: بیژن جزنی
نویسنده: بیژن جزنی
بازجویی‌های بیژن جزنی
ما در گذشته بارها دیدیم که در جایی که مبارزات سیاسی مردم به حدی می‌رسد که امکان دریافت حقوق ثابتی برای آن‌ها می‌کند و به‌اصطلاح، به‌صورت یک نیروی سیاسی دائمی...
۲۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: فصلنامه «مطالعات تاریخی» شماره ۵۷ - تابستان ۹۶
نویسنده: فصلنامه «مطالعات تاریخی» شماره ۵۷ - تابستان ۹۶
از هُولوکاست تا غَزه,بازاندیشی در « تَکینگی شَر» و مسئولیت انسانی
اکنون پرسشی تلخ و دردناک پیش می‌آید: آیا تجربه‌ی تاریخی یهودیان اروپا، که در حافظه جمعی بشریت به عنوان نماد «تکینگی شر» ثبت شده، اکنون خود به ابزاری برای توجیه...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
همۀ آن‌ها برای من خاطره‌اند!
شکی نیست که خود دیکتاتوری شاه عامل بسیار مهمی بود. تا زمانی که امکان فعالیت علنی وجود داشت، ما در همه‌ی آن‌ها فعال بودیم و بحث‌هایی هم می‌شدند. اما وقتی...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مجید کیانزاد
نویسنده: مجید کیانزاد
به مناسبت پنجاهمین سالگرد گلوله‌باران بیژن جزنی و یارانش
ساواک مطابق معمول، با وقاحتی تمام، مدعی شد که این افراد در جریان فراری نافرجام هدف گلوله قرار گرفته‌اند. اما مدارک و شواهد موجود، و بعدها اسناد رسمی خود ساواک،...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی

مسئله دمکراتیک سازی

۲۵ سال پس از انقلاب ۱۳۷۵ شرايط تا اندازه اى متفاوت شده. امروز گروه ها و گرايش هاى اپوزيسيون در سطح رسمى (نظام ارزشى خود) به دموكراسى التفات نشان داده و به درجات گوناگون هدف غايى خود را دموكراسى خواهى اعلام مى دارند. نسل جوان سياسى در ايران، بويژه، در اين مسير پيگيرتر و مصمم تر مى نمايد و شكل گيرى يك فرهنگ سياسى مدرن، پويا و دموكراتيك را در آينده نويد مى دهد.

در سال هاى اخیر دموکراسى به عنوان یک ارزش محورى جاى خود را در گفتمان هاى سیاسى وروشنفکرى ایران باز کرده است. استقبال قابل توجهىکه چند ماه پیش از کنفرانسى که حول این مسأله در دانشگاه تهران برگزار گردید یک نمونه از تحول در فرهنگ سیاسى ایران است. اگر هفت سال پیش اصلاح طلبان حکومتى با شعار -توسعه سیاسى- پاى به میدان گذاشتند امروز در میان طیف پیگیر آنها، دموکراسى خواهى جایگاهى والا یافته و به درستى به ارزش مرجع بدل شده است.
دموکراسى بیان یک رابطه اجتماعى است؛ رابطه اى که در درجه اول ناظر بر مناسبات ضابطه مند میان حکومت و مردم است. واژه -حاکمیت ملت- بیان چنان رابطه اى میان این دو بخش از جامعه است که مردم از طریق مداخله و اعمال نفوذ سازمان یافته و دموکراتیک خود سیاست هاى حکومت را در جهت منافع جمعى شان هدایت کنند. خصوصیات الگوى رایج دموکراسى در جهان کم و بیش به شرح زیرند: 
۱. برابرى شهروندان در برابر قانون و برخوردارى آنان از حقوق سیاسى و اجتماعى.
۲. تصمیم گیرى بر مبناى آراى اکثریت با حفظ حقوق اقلیت (ها).
۳.برگزارى انتخابات آزاد ادوارى (با تضمین رقابت عادلانه).
۴. تأمین آزادى هاى فردى و گروهى (همچون احزاب، جمعیت ها، مطبوعات، بیان، نوشتار و نظایر آن).
۵. گسترش یک فرهنگ دموکراتیک متکى بر تساهل، تکثرگرایى و حقوق بشر که زمینه ساز و حافظ نهادهاى دموکراتیک باشد.
باید توجه داشت که براى تعریف ریشه اى تر و عمیق تر از دموکراسى نباید خود را صرفاً به رابطه میان مردم و حکومت محدود کرد و مى باید مناسبات درونى اقشار و گروه هاى اجتماعى را نیز منظور داشت. براى مثال، اگر روابط درونى میان گروه هاى متفاوت اکثریت و اقلیت جامعه (با تعریف جامعه شناختى) نظیر مردان و زنان، اقوام و گروه هاى نژادى، گروه هاى دینى و مذهبى، گروه هاى سنى و نسلى نسبت به یکدیگر ستمگرانه و متکى بر تبعیض باشد، به دموکراسى آسیب جدى وارد مى کند. در جوامعى که ساختارهاى سیاسى، اجتماعى و فرهنگى آن ها هنوز پذیراى الگوى بالا نیست و حکومت هاى اقتدارگرا (Authoritarian) بر مسند کارند، براى حصول به دموکراسى مى باید مراحلى طى شود که مجموعه آن را دموکراتیک سازى (Democratization) مى خوانند:
۶. فروپاشى حکومت استبدادى، فرایندى طولانى را در بر مى گیرد که طى آن ترکیبى از گروه هاى مختلف نخبگان سیاسى (Political elites) و نیروهاى جامعه مدنى (بدنه جامعه) در برابر اقتدارگرایى صف آرایى کرده و سرانجام، کنار رفتن آن را سبب مى شوند. 
۷. فرایند گذار (Transition) به نظام دموکراتیک، که مرحله پى ریزى نهادها، مناسبات و فرهنگ دموکراتیک است. 
۸. تحکیم مناسبات دموکراتیک، مرحله اى که دموکراسى نهادینه شده و به یک معنى درونى مى شود.
باید به مراحل چندگانه دموکراتیک سازى توجه داشته باشیم.
آیا به کارگیرى هر شکل و شیوه اى براى کنار گذاردن حکومت استبدادى الزاماً به مرحله بعد یعنى -گذار به دموکراسى- رهنمون مى سازد؟ بررسى تجارب جنبش هاى ضد دیکتاتورى در کشورهاى پیرامونى بیانگر پاسخى منفى به این پرسش است.
در دوران جنگ سرد اکثریت قریب به اتفاق مبارزات رهایى بخش ملى نه استقلال را نهادینه کردند و نه دموکراسى را. در واقع آن ها آنتى تز استبدادى حکومت هاى خودکامه بودند. هندوستان در این مورد یک استثنا بوده است. اتفاقا ً انقلاب اسلامى هم مؤید همین تجربه بود. الگوى سیاسى ـ فکرى مسلط بر اپوزیسیون نظام سلطنتى (دربرگیرنده طیف وسیع و نامتجانس چپ مارکسیست، مجاهد، اسلامگراى فقاهتى، -ملى-، نهضت آزادى و…) همگى ـ به درجات گوناگون ـ یا رسماً با دموکراسى لیبرال عناد مى ورزیدند و یا دست کم اولویتى براى آن قایل نبودند.
بررسى فرهنگ سیاسى این جریان ها ـ از جمله ساختار تشکیلاتى آن ها، کیش شخصیت گرایى، آیین‎/ ایدئولوژى محورى در تفکراتشان، خشونت گرایى و بسیارى ارزش ها و هنجارهاى غیر دموکراتیک دیگر ـ تأییدى بر این نظر است.
آن ها که دموکراسى را در برابر تز -مبارزات ضد امپریالیستى- قربانى کردند چندى بعد خود قربانى جریان -ضد امپریالیست- مى شوند. 
۲۵ سال پس از انقلاب ۱۳۷۵ شرایط تا اندازه اى متفاوت شده. امروز گروه ها و گرایش هاى اپوزیسیون در سطح رسمى (نظام ارزشى خود) به دموکراسى التفات نشان داده و به درجات گوناگون هدف غایى خود را دموکراسى خواهى اعلام مى دارند. نسل جوان سیاسى در ایران، بویژه، در این مسیر پیگیرتر و مصمم تر مى نماید و شکل گیرى یک فرهنگ سیاسى مدرن، پویا و دموکراتیک را در آینده نوید مى دهد. 
در فضاى خارج از ایران، اما، اوضاع به گونه اى مجازى رقم مى خورد. در برنامه و زبان رسمى، اکثر شخصیت ها و نیروهاى سیاسى سرانجام معیارهاى دموکراتیک را پذیرا شده اند. کردارسیاسى، اما، با یک تأخیر فاز جدى، در مسیرى متفاوت سیر مى کند. فرهنگ تهمت، تهدید، تفرقه، تخریب، تمامیت طلبى و تخطئه -دیگرى- همچنان شیوه عمل رایج بخش وسیعى از نیروهاى سیاسى در خارج از کشور را تشکیل مى دهد. ظاهراً کارشکنى در کار رقبا اهمیت بیشترى از پیشبرد کار -خود- دارد.
انقلاب پساصنعتى (Post-industrial) و توسعه وسایل ارتباط جمعى و اینترنتى نیز، به نوبه خود، کارآیى بیشتر براى انجام همه رویکردهاى بالا را میسر ساخته اند. شعار دیروزى -به امید روزى که هر ایرانى صاحب یک پیکان شود- به شعار امروزى -به امید روزى که هر ایرانى صاحب یک حزب سیاسى و یا برنامه تلویزیونى شود- دگردیسى یافته است! این تنوع افراطى نه برآمد پلورالیستى، فردگرایانه و رقابت جویانه یک جامعه دموکراتیک‎/ مدنى، که دقیقاً بیانگر عدم بلوغ، عدم تحمل، به رسمیت نشناختن دیگرى و روحیه تکروى ایرانى است که امروز در پوشش دموکراسى چهره نابهنجار خود را بزک کرده است.
دقیقاً به خاطر غلبه نیافتن فرهنگ دموکراسى در میان نیروهاى سیاسى -فرهنگ چندپاره- همچنان سر پا است. در چنین فرهنگى هر ایرانى درگیر سیاست ابتدا فرا مى گیرد که چگونه با دیگرى، به هر قیمت، مخالفت کند و به قبیله سیاسى خود وفادار بماند. از این جهت است که تفکر اکثر گروه هاى سیاسى همچنان ایدئولوژیک و فرقه گرایانه است. عجب آن که به موازات این همه، بازار بحث هاى -دیالوگ- و -نزدیکى- و -اتحاد- هم داغ است!

تاریخ انتشار : ۱۱ مهر, ۱۳۸۳ ۳:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

لاله ها بیدارند و آفتاب میکارند

«سورِ بُز» اثر ماریو بارگاس یوسا، آخرین غول ادبی…

نامه‌ای از زندان

بازجویی‌های بیژن جزنی

از هُولوکاست تا غَزه,بازاندیشی در « تَکینگی شَر» و مسئولیت انسانی

همۀ آن‌ها برای من خاطره‌اند!