جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵

جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵

روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن
هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

موانع شکل گیری سندیکا در ایران

تشكل‌هايي كه شوراهاي اسلامي را نمايندگي مي‌كنند نيز جايگاه مستقلي ندارند و براي خود نقش سياسي قائل هستند و به شكل يك حزب عمل مي‌كنند و از سوي ديگر سعي دارند با مراكز قدرت نيز رابطه داشته باشند و حكومتي رفتار كنند و اين نوع رفتار استقلال تشكل‌هاي كارگري را خدشه‌دار مي‌كند.

۱۱۶ سال پیش در اول ماه مه ۱۸۸۹ میلادی،‌ پلیس شیکاگو با حمله به تظاهرات گسترده کارگران که برای به رسمیت شناخته شدن حق تشکیل اتحادیه‌های کارگری و محدود شدن ساعت کار به هشت ساعت در روز برپا شده بود آنان را به خاک وخون کشید.
پس از این واقعه کنگره بین‌المللی کارگران در پاریس به پیشنهاد نماینده کارگران آمریکا، روز اول ماه مه را به عنوان روز جهانی کارگر برگزید.
در یکصد و شانزدهمین سال بزرگداشت روز جهانی کارگر، کارگران ایران هنوز از داشتن سندیکاها و اتحادیه‌های آزاد و مستقل برای دفاع از حقوق صنفی خود محروم هستند.
هر چند فقدان اتحادیه‌های کارگری در ایران ریشه در ضعف فرهنگ مردمسالاری که موجب عدم شکل‌گیری احزاب و نهادهای مدنی شده است دارد، ولی در این میان نبایداز نقش تشکل‌های غیرمستقل به عنوان مانعی برای شکل‌گیری سندیکاهای کارگری غافل بود.
تشکل‌های کنونی هم‌اکنون تنها مرجعی هستند که در مراجع تصمیم‌گیری داخلی و به عنوان نماینده کارگران در تعیین حقوق و دستمزد کارگران حق رأی دارند، آنها همچنین در اعمال تغییرات در قانون کار ایفای نقش می‌کنندو به عنوان نماینده کارگران ایران در سازمان بین‌‌المللی کار حضور می‌یابند اما هیچ یک از تشکل‌های موجود فراگیری لازم را برای نمایندگی کارگران ندارند.
از دیگر دلایل عدم شکل‌گیری تشکل‌های آزاد کارگری و قدرت یافتن تشکل‌های غیرمستقل «اقتصاد دولتی» است.
حاکمیت دولت بر اصل اقتصاد، مانع دیگری برای شکل‌گیری اتحادیه‌های کارگری مستقل در ایران است، از آنجایی که دولت یک کارفرمای بزرگ در اقتصاد ایران است و بسیاری از واحدهای تولیدی و خدماتی بزرگ توسط دولت اداره می‌شود در این شرایط دولت از شکل‌گیری تشکل‌های کارگری مستقل کمتر استقبال می‌کند. 
کارگران نیز با شناختی که از این تشکل‌های غیرمستقل دارند، استقبالی از آنها نمی‌کنند. چنانچه تعداد شوراهای اسلامی کار و افراد تحت پوشش آنها از ۴ هزار واحد به ۱۲۰۰ واحد تقلیل یافته است.
تشکل‌های کنونی با تکیه بر حمایت‌های مالی و معنوی، معرفی خود به عنوان نمایندگان و مدافعان حقوق کارگران مدعی پیگیری مطالبات جامعه کارگری می‌باشند و اما با حضور هر گونه تشکل دیگر مخالفت کرده و در نهایت مانع شکل‌گیری اتحادیه‌های کارگری مستقل و آزاد هستند.
کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور فراگیرترین تشکل کارگری در کشور است. این کانون هم‌اکنون نمایندگی رسمی کارگران کشور را در مجامع جهانی و در مراجع تصمیم‌گیری داخلی مانند شورای عالی کار و شورای اشتغال به عهده دارد.
ولی به عقیده صاحبنظران حقوق کار، مانند «دکتر عزت‌الله عراقی» شوراهای اسلامی کار اساساً یک تشکل کارگری نیست و یکی از اشتباهاتی که در قوانین ما رخ داده، تشکل کارگری قلمداد کردن این شوراها است.
شوراهای اسلامی کار نهاد مشورتی در کنار مدیریت هستند و نقش مشورت و نظارت بر نهاد مدیریت را دارند.
شورای اسلامی کار در واحدهایی امکان شکل‌گیری دارد که بیش از ۳۵ کارگر داشته باشد و از نظر ترکیب نیز چون شامل نماینده کارگر، کارفرما و دولت است، اصالت تشکل کارگری را ندارد.
از طرف دیگر تشکل‌هایی که شوراهای اسلامی را نمایندگی می‌کنند نیز جایگاه مستقلی ندارند و برای خود نقش سیاسی قائل هستند و به شکل یک حزب عمل می‌کنند و از سوی دیگر سعی دارند با مراکز قدرت نیز رابطه داشته باشند و حکومتی رفتار کنند و این نوع رفتار استقلال تشکل‌های کارگری را خدشه‌دار می‌کند.
مدیر کل بخش آزادی انجمن سازمان بین‌المللی کار در سفری که در سال ۸۲ به ایران داشت در مصاحبه مطبوعاتی گفت: تاکنون تشکل‌های کارگری در ایران از کثرت و استقلال برخوردار نبوده‌اند.
دیگر موانع تشکیل اتحادیه‌های آزاد کارگری در ایران موانع قانونی است قوانین ایران در برخی موارد با تشکیل اتحادیه‌های کارگری مطابق اصول و روابط سازمان بین‌المللی کار در تعارض است.
برای فراهم‌ کردن بستر قانونی مناسب برای تشکیل اتحادیه‌های آزاد کارگری، اصلاح فصل ششم قانون کار و قانون شوراهای اسلامی کار و همچنین پیوستن به مقاوله‌نامه ۸۷ سازمان بین‌المللی کار ضروری است.
در صورت اصلاح قوانین، اتحادیه‌های کارگری به عنوان نمایندگان منتخب جامعه کارگری در مجامع داخلی و خارجی حضور خواهندداشت و شوراهای اسلامی کار به نقش مشارکتی و مشورتی در امور رفاهی می‌پردازند.
این اصلاحات باید در جهت جدا کردن شوراهای اسلامی کار از تشکل‌های کارگری و با توجه به شرایط، به گونه‌‌ای انجام گیرد که قدرت مانور کارگران را برای احقاق حق آنها تضمین کند.
پیوستن ایران به مقاوله‌نامه ۸۷ سازمان بین‌المللی کار که موضوع آن آزادی انجمن‌ها و حمایت از حق نهادینه شدن تشکل‌ها است از دیگر ابزارهای مورد نیاز برای تشکیل اتحادیه‌های مستقل کارگری در ایران است.
ایران به عنوان یکی از اعضای باسابقه سازمان بین‌المللی کار ILO هنوز به مقاوله‌نامه حقوق بنیادی کار ملحق نشده است. براساس این مقاوله‌نامه همه کارگران و کارفرمایان بدون هیچ‌گونه تبعیضی حق تشکیل انجمن دارند.
این مقاوله‌نامه حق تدوین آزادانه اساسنامه، انتخاب نماینده و تدوین برنامه آزادانه را برای انجمن‌ها مورد تأکید قرار می‌دهد و تعلیق و انحلال این انجمن‌ها از طریق مقامات اجرایی کشور را مجاز نمی‌داند و تمام گروه‌ها بدون نیاز به اجازه قبلی و تنها به شرط رعایت قوانین آن کشور می‌توانند انجمن و سازمان صنفی تشکیل دهند.
طی سه سال اخیر مباحثی در مورد اصلاح‌ قوانین از جمله اصلاح فصل ششم قانون کار مطرح شده ولی این بحث‌ها از حد حرف و شعار فراتر نرفته و اقدام عملی در این مورد صورت نگرفته است.
برناد جرنیگان نماینده سازمان بین‌المللی کار در سفری که در سال ۱۳۸۲ به ایران داشت با وزارت کار و امور اجتماعی بیانیه مشترکی را امضا کردند که دراین بیانیه بر اصلاح فصل ششم قانون کار برای سازماندهی سندیکاهای کارگری تأکید شده بود.
مسؤولان وزارت کار و امور اجتماعی نیز اعلام کردند که طرح اصلاح فصل ششم قانون کار مطابق با استانداردهای بین‌المللی و با همکاری دولت و نمایندگان گروه‌های کارگری و کارفرمایی تدوین شده است ولی با گذشت دو سال از این اظهارات هنوز نتیجه مشخصی حاصل نشده است.
بهترین راه برای ایجاد تشکل‌های صنفی مستقل و آزاد، اعتماد به تشخیص کارگران است. به نفع دولت‌ها است که از مداخله در سازمان‌های کارگری و کارفرمایی بپرهیزند و همکاری را جایگزین مداخله کنند و اجازه دهند مقررات مربوط به روابط کار را کارگران و کارفرمایان تعیین کنند.
همچنان که ساختارها و شرایط محیطی تغییر می‌کند،‌ قوانین نیز باید متناسب با شرایط تغییر کند.
اگرچه برای اولین بار در ایران این دولت بود که برای اصلاح قوانین مرتبط با تشکل‌ها قدم برداشته و متأسفانه به دلایلی که ذکر شد، تشکل‌های کارگری موجود نه تنها استقبال نکردند بلکه به انحای مختلف مانع اصلاح قانون در این زمینه شده‌اند.

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۱۲ اردیبهشت, ۱۳۸۴ ۷:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم

شوخیِ تلخِ تاریخ!

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.