دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۸

دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۸

چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!
"اگر بسته شما در تعطیلات به تاخیر افتاد، می توانید حرص سیری ناپذیر آمازون را سرزنش کنید. ما به آمازون مهلت مشخصی دادیم تا به پای میز مذاکره بیاید و...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گودرز اقتداری
نویسنده: گودرز اقتداری
بەیاد رفیق از دست رفتە حامد هنرمند!
ما فقدان رفیق حامد را به خانواده، دوستان و همۀ فداییان و به ویژه  بە همسر گرامی‌اش جمیلە حمزەای و فرزندانش آریا، آرمان و باران از صمیم قلب تسلیت گفتە...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بازی هنوز تمام نشده !
با توجه به شرایط جدید منطقه، نه تنها ایران عمق استراتژیک خود که همان دیوار دفاعی حفظ کشور ما در غربی ترین نقطه سوریه بود را ازدست داد بلکه شکست...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
حمایت 753 فعال سیاسی، مدنی و حقوق بشری از رضا خندان!
در مورخه بیست و سوم آذرماه سال ۱۴۰۳ خورشیدی، جمهوری اسلامی با بازداشت غیر قانونی و غیر موجه رضا خندان، فعال حقوق بشر ایرانی؛ برگ دیگری از دفتر ستم، سرکوب...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه

رمان و انقلابیون حرفه ای

اوازهنر،انتظار به تصوير كشاندن واقعيات يعني زندگي،راداشت و ميگفت،واقعيات وزندگي،كامل تر از رويا وخيالپردازي هستند.تصاويرناشي از خيالپردازي درهنر،فقط تعبيرات رنگ پريده و ناموفقي ازواقعيات هستند.اودركتاب ؛ دوره گوگول در ادبيات روس، اولين بار خط سير واقعگرايي رااززمان پوشكين،لرمانتوف و گوگول تا زمان مكتب ادبي طبيعتگرايي نشان داد.

دوستی می گفت،درسالهای آخردبیرستان بود که ازطریق رادیویی، آنزمان مقیم خارج ،برای اولین بار از شغل ؛ انقلابیون حرفه ای ، می شنید.درآن سالها اوتصوری رمانتیک-انقلابی ازاین نوع مبارزه داشت،تااینکه یکروز آشنایی ازاو اشاره کرد که عمر ؛ انقلابیون حرفه ای، درکشورهای دیکتاتور-نظامی،بین چند هفته تاچندماه است ومعمولا بعدازدرگیری کوتاهی با انبوه پلیس امنیتی شهید وکشته میشوند.

و اما امروزه حتا منتقدین ومحققین بورژوازی اعتراف دارند که رمان ؛ چه یاید کرد ؟ ، اثر چرنیشفسکی،نویسنده روس درقرن ۱۹ ،نسلی ازکارگران وانقلابیون حرفه ای را تربیت کرد.بدین دلیل،غیرمنتظره نبود که رمان فوق،کتاب پرخواننده نسل انقلابی آینده روسیه آنزمان،ازجمله لنین شد.

دراین کتاب زنی بنام ؛ ورا  پاولف،درکنار شوهرخودبنام ؛ راخمانوف، قهرمان دوم رمان است که باراه انداختن کارگاهی خیاطی و قطع رابطه با فرهنگ گذشته اش، سعی میکند زنان دیگررابرای مبارزه انقلابی،مسلح به آگاهی اجتمایی نماید. به شواهدتاریخ کتاب فوق تاثیر مهمی روی جریان نظریه های هنر درکشورهای اسلاو زبان و جنبش بین المللی کارگری وجنبش های آزادیبخش کشورهای جهان سوم گذاشت.

کتاب فوق رمانی است سیاسی-اجتمایی که خواننده رادعوت به انقلاب وعدالت اجتمایی می نماید.آن را میتوان اولین رمان اجتمایی-سیاسی،درادبیات روس دانست. راخمانوف،قهرمان دیگرکتاب،نمونه نسل جوان آینده آنزمان انقلابیون حرفه ای بود. او و همسرش،انسانهایی اهل عمل هستند که معنی زندگی رادرکارومبارزه اجتمایی می بینند. راخمانوف همراه همسرش، ورا، برای مبارزه اجتمایی باانسانهای معمولی وخلق قاتی میشوند تاخودراازنظرجسمی وفکری برای حرفه مرگ وزندگی؛انقلابی بودن،آماده کنند.موضوع کتاب؛انسان نوین است.به عقیده اهل نظر،این کتاب،تنها رمان قرن ۱۹ بود که درآن مکتب ادبی واقعگرایی اجتمایی قرن بیستم نیزمطرح شده. چرنیشفسکی این رمان را هنگامیکه درسال ۱۸۶۲ درزندان تزاری بود،درمدت پنج ماه نوشت.بعداز انتشار کتاب فوق،دولت تزاری اورا به ۲۱ سال دیگرزندان وتبعیددرسیبریه محکوم نمود.

نیکولای چرنیشفسکی درسال ۱۸۲۸ در روسیه بدنیا آمد ودرسال ۱۸۸۹ درآنجادرگذشت. او بچه روحانی مسیحی فقیری بود که دردانشگاه فلسفه خوانده ومدتی معلم شد.اودردوران دانشجویی زیرتاثیر نظرات هرتسن و بلینسکی بود.آنهاخودتحت تاثیر ادبیات وفلسفه  قرن ۱۸ آلمان بودند. چرنیشفسکی رامیتوان؛ فیلسوف،روزنامه نگار،نویسنده،دمکرات انقلابی،نظریه پرداز جنبش دهقانی واز پیشگامان مارکسیسم روسی دانست.قبل از دستگیری ،اومدتی سردبیر مجله ادبی-فرهنگی؛ هم عصر ، بود. چرنیشفسکی کار ادبی خودرا با پایان نامه ای دانشگاهی درسال ۱۸۵۳ زیر عنوان ؛ رابطه زیباشناسی هنر با واقعیت، شروع کرد

.اوبعداز ۲۱سال اسارت درسال ۱۸۸۳ به حالت پیرمرد بیمار وشکسته ای به خانه و ولایت و کاشانه اش برگشت.

چرنیشفسکی اهمیت مهمی برای زیبایی شناسی واقعگرایانه درادبیات وهنر قایل بود. به روایت ازمحققین،اوازطریق شیلر،شاعر و نمایشنامه نویس آلمانی با مفهوم واقعگرایی در ادبیات آشنا شد.چرنیشفسکی به نقد ماده گرایانه نظریات ایده آلیستی زیباشناسی هگل پرداخت تابتواند اصول زیباشناسی برای هنر راواقعگرایانه فرمول بندی کند.اومیگفت،اثری زیبا است که انسان رابیادزندگی بیندازد.مهمترین جمله نظری او؛ زیبایی، زندگی است-بود. اومیگفت وظیفه هنر این است که مسایل زندگی یعنی واقعیات سیاسی و اجتمایی راتوضیح دهد. چرنیشفسکی درلباس فیلسوف ،علیه ایده آلیسم وعقاید مذهبی مسیحیت قرن ۱۹ سالها مبارزه نمود.اودر کتاب ؛ رابطه زیباشناسی هنر باواقعیت ، تعریفی مادهگرایانه ازهنرنمود.این کتاب رایکی ازآثارمهم پیش از زیباشناسی مارکسیستی میدانند.چرنیشفسکی به کشف خصوصیات طبقاتی مفاهیم زیباشناسی نیز همت گمارد.مهمترین اصل واقعگرایی اودرادبیات وهنر، اتحاد وتماس بامردم وزحمتکشان بود.چرنیشفسکی به دلیل شرایط خاص آنزمان کشورش،اهمیت خاصی به جنبش دهقانان درانقلاب میداد.

اوازهنر،انتظار به تصویر کشاندن واقعیات یعنی زندگی،راداشت و میگفت،واقعیات وزندگی،کامل تر از رویا وخیالپردازی هستند.تصاویرناشی از خیالپردازی درهنر،فقط تعبیرات رنگ پریده و ناموفقی ازواقعیات هستند.اودرکتاب ؛ دوره گوگول در ادبیات روس، اولین بار خط سیر واقعگرایی رااززمان پوشکین،لرمانتوف و گوگول تا زمان مکتب ادبی طبیعتگرایی نشان داد.

اومیگفت،ادبیات اجازه ندارد فقط واقعیات رانقاشی کند،بلکه باید تاثیر وعمل وحرکت اشیاء و پدیدهها را روی روح و روان انسان نشان دهد. به این دلیل او لسینگ،نمایشنامه نویس آلمانی را تیزبین تر از گوته،شاعر جهانی میدانست. او لسینگ را پایه گذار ادبیات ملی آلمان میشمرد واز منتقدین ادبی زمان خود میخواست که ادبیات ملی روس رانیز بنیاد نهند. به این دلیل انگلس او را ؛ لسینگ سوسیالیستی ، نام گذاشت.اوجانبدار ادبی قطب؛ لسینگ-گوگول در برابر جبهه ادبی ؛ گوته-پوشکین ،بود.

همرزمان و شاگردان فرهنگی چرنیشفسکی سعی کردندباکمک نقدهای ادبی خودبه تجزیه وتخلیل محتوای اجتمایی،فلسفی ، ایدئولوژیک و طبقاتی آثار ادبی بپردازند. آنها ازجمله به نقد بنیادی فرهنگ گذشته یعنی فرهنگ فئودالی،سلطنتی وتزاری پرداختند و میگفتند،هنر باید انعکاسی صادقانه ازواقعیات باشد وهمیشه واقعیات را تعقیب وپیگیری کند.آنها اهمیتی به ادبیات مطلق،بیطرف، مجرد،مجازی،سرگرم کننده و سودجویانه نمی دادند،بلکه اهمیت ادبیات را درمطرح نمودن مسایل زندگی،یعنی موضوعات اخلاقی، اجتمایی و سیاسی میدانستند.

شاگردان او بعدها انواع مسایل اجتمایی روز درپایان قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ را به بحث گذاشتند. پیزارف، همرزم وشاگرد او میگفت،استتیک به معنی علم زیبایی شناسی،در صورتی میتواند وجود داشته باشد که زبان به صورت یک مقوله مطلق وجود داشته باشد، ولی این طور نیست و ادعای؛ زیبایی ابدی، یک روش و خواست انگلی اقشار مرفه است،یعنی عظیم جلوه دادن کالای لوکسی که تاریخ براساس رنج و زحمت طبقات رنجبر بوجودآورده.

پیزارف از یک اثر هنری انتظارداشت که درآن حقیقت،زیبایی هنر و علم با هم متحد شوند. داستایوسکی ازنقل قولی جعلی یاد میکرد که به پیزارف نسبت داده میشد و آن این بود که او گفته بود : یک جفت چکمه چرمی ارزشمندتر از مجموعه آثار پوشکین است . اوفقط هنری راقبول میکرد که هدفی مشخص،یعنی تعلیم و تربیت علمی روشنفکران رامدنظر میداشت. ازجمله سخنان مشهور پیزارف این بود که می گفت : غیرممکن است که انسان نویسنده باشد،ولی واقعگرا نباشد. نظرات این قبیل دمکراتهای انقلابی روس،برای ادامه فکری قرن ۱۹ تعیین کننده بود و در قرن بیستم غالبا از طرف بلشویکها بصورت دگم و اصول ثابت پذیرفته و مورد استفاده و یا گاهی سوء استفاده قرار گرفتند.

تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن, ۱۳۸۲ ۱۱:۴۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

گسترش مقاومت مردم، زمینه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!

پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!

بەیاد رفیق از دست رفتە حامد هنرمند!

بازی هنوز تمام نشده !