جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۰

جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۰

نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی
حکایت  دارابی براساس رخدادهای نهضت جنگل و تدوین ان بصورت رمان  چنان پرشور است:  وقتی شاهد کج روی میرزاکوچک خان برگرفته از جهان بینی  و افق محدود  دید  وی می...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: صادق شکیب
نویسنده: صادق شکیب
Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!
“I dodici giorni di guerra hanno portato risultati inaspettati. La coesione interna dell'Iran è stata preservata, nonostante le croniche crisi economiche e le divisioni sociali. Non vi era alcun segno...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
گزارش یک جنایت!
پس از آغاز جنگ، همسرم نسرین ستوده متنی را در اختیارم گذاشت که حاوی مصوبه ای بود که در سال 1365 ، شورای عالی قضایی با هدف تامین امنیت زندانیان،...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا خندان
نویسنده: رضا خندان
پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!
اخراج‌های سازمانیافته گرچه همچون تندآبی از چند هفته پیش بر بستر افغان‌ستیزی نابکار در کشور جریان دارد، این روزها اما با برچسب خوردن اتهام «جاسوسی» برای مهاجرینی از افغان‌ها به...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای

خاستگاه فرهنگى جنبش فدائی

جنبش مسلحانه از دل جنبش روشنفکرى دهه چهل بيرون آمده بود، در اين مکتب پرورش يافته بود، همدلى و همراهى اين نيرو را با خود داشت، از آن تغذيه مى کرد، فرياد پرخاشگرانه اين نسل بر عليه بيداد و ستم و ديکتاتورى بود. نه اينکه روشنفکران ما تحت تاثير مبارزه مسلحانه بودند، بلکه جنبش فدائى تبارز سازمان يافته، راديکال و مسلحانه گرايشات مبارزاتى جنبش روشنفکرى دهه چهل بود

در تاریخ معاصر ایران، دهه چهل یکى از پربارترین دهه هاى رشد فرهنگى جامعه ما بود. بزرگترین شاعران ما ماندگارترین آثار خود را در این دهه خلق کردند که از آن میان مى توان به آثار جاویدان احمد شاملو، فروغ فرخزاد، سهراب سپهرى، هوشنگ ابتهاج، محمود آزاد، شفیعى کدکنى…. و دهها شاعر نسل بعدى که آثار اصلى خود را در این دهه آفریدند اشاره کرد. در این دوره براى اولین بار نقد شعر که دستاورد ادبیات مدرن اروپائى بود بطور جدى وارد ادبیات فارسى شد و افرادى نظیر براهنى و دستغیب اولین آثار نقد شعرى خود را در این دهه منتشر گردند.
داستان نویسى ما در این دهه از حالت آثار تک ستاره ها خارج و در روند عمومى خود با ادبیات مدرن جهان همراه گردید و نویسنگانى نظیر محمود دولت آبادى، احمد محمود، جمال میرصادقى، بهرام صادقى و….فصل جدیدى در داستان نویسى و بویژه رمان فارسى گشودند.در عرصه ترجمه نیز بزرگانى چون محمد قاضى، نجف دریابندرى، به آذین، خبره زاده و دیگران، دریچه هاى تازه ئى به سوى ادبیات و فرهنگ جهانى باز کردند. در این دوره آثار با ارزشى در زمینه تحقیقات اجتماعى، ادبى و فلسفى منتشر شد و استادانى نظیر امیرحسین آریانپور، مصطفى رحیمى، حمید حمید، داریوش آشورى، باقر مومنى و….یادگارهاى درخشانى از خود باقى گذاشتند. تاتر در این دوره به اوج شکوفائى خود رسید و اسکوئى ها، انتظامى، نصیریان، رادى، بیضائى، سلطانپور، یلفانى، رحمانى نژاد و……به نامهاى جاویدان عرصه هنر ایران تبدیل شدند.
سینماى مدرن ایران در این دوره پایه گزارى شد و گلستان، مهرجوئى و کیمیائى از پیشروان آن بودند که به سرعت گسترش یافته و به دوران باصطلاح «فیلمفارسی» در سینماى ایران پایان بخشید و این همزمان بود با اوج عرصه جدیدى از نقد هنرى یعنى نقد فیلم که چهره هاى برجسته ئى نظیر پرویز دوائى، جمشید ارجمند، هژیر داریوش، هوشنگ حسامى و…بدان پرداختند.این سیر را میتوان در هنر هاى دیگرى نظیر نقاشى، مجسمه سازى، موسیقى و غیره نیز دنبال کرد. این دهه همچنین یکى از درخشان ترین سالهاى انتشار نشریات ادبى و اجتماعى بود که با «کتاب هفته» به همت کسانى نظیر پرفسور هشترودى، شاملو و سیدجوادى آغاز گشت و با دهها نشریه با ارزش دیگر نظیر نگین، جهان نو، خوشه، آرش، فردوسى،…و جنگ هاى مختلف ادبى و هنرى ادامه یافت. 
در این دهه نسلى از روشنفکران تربیت یافتند که بعدها به عناصر برجسته حوزه هاى دانش، فرهنگ، هنر و سیاست جامعه ما فراروئیدند. ویژگى این نسل جستجوگرى، میل به مطالعه و دانستن، همراه با تردید نسبت به هر آنچه که به گذشته و سنت تعلق داشت بود. این خصوصیت حاصلش رویکرد به ادبیات، هنر، جامعه شناسى و….مدرن غربى در میان این نسل بود تا آنجا که شعارهاى بازگشت به گذشته افرادى نظیر جلال آل احمد – علیرغم رادیکالیسم او در برابر رژیم که نتیجه اش خودبخود محبوبیت براى او بود – خیلى زود در بین این نسل رنگ باخت ( برخورد دانشجویان دانشگاه تبریز با او و نامه حمید مومنى به باقر مومنى در باره لزوم مقابله با واپسگرائى آل احمد ).
ویژگى هاى روشنفکران این دهه به گونه بارزى در جنبش هاى سیاسى که اینان در این دوره به وجود آوردند از جمله جنبش فدائى خود را نشان داد. تردید نسبت به درستى روشهاى مبارزاتى نسل قبلى و مرزبندى با تفکرات و شیوه ها ى گذشته مبارزه، جستجوى راههاى مبارزاتى نوین و مطالعه تجربیات دیگر ملت ها با سرعت و حدت در دستور کار این نیروها قرار گرفت. اگر این نسل در زمینه ادبیات و هنر همزادهاى پیشگام خود را در کشورهاى پیشرفته غربى جستجو مى کرد، در عرصه سیاسى چشم به سوى رادیکالیسم آمریکاى لاتین و شرق آسیا داشت. نسل اول سازمان در چنین دهه و فضائى تربیت یافت و بخشى از فرهیختگان این دهه در جنبش فدائى گرد آمدند.
علاوه بر افرادى که جدا از فعالیت سازمانى در میان اهل فرهنگ نامى داشتند، نظیر صمد بهرنگى، جزنى، پویان، بهروز دهقانى، علیرضا نابدل، حمید مومنى، سعید سلطانپور، محمد امینى، میرزاآقا عسگرى، رضا مقصدى و…..و علاوه بر شخصیت هاى اجتماعى برجسته ئى مانند ظریفى، مفتاحى، اعظمى، آژنگ و دهها نام دیگر که عمر کوتاه مجال تجلى در عرصه جامعه را به آنها نداد، باید به رابطه فرهنگى کل روشنفکران تربیت شده این نسل با آنانى که در جنبش هاى سیاسى متشکل شده بودند اشاره کرد. بسیارى گفته اند که هنرمندان و کل روشنفکران ما در این دوره تحت تاثیر مبارزه مسلحانه قرار گرفتند و شاهد مثال نیز شاهکارهاى ادبى است که در این دوره به همدلى و حمایت از این جنبش آفریده شدند.
اما مساله را شاید از زاویه دیگرى هم بتوان دید: جنبش مسلحانه از دل جنبش روشنفکرى دهه چهل بیرون آمده بود، در این مکتب پرورش یافته بود، همدلى و همراهى این نیرو را با خود داشت، از آن تغذیه مى کرد، فریاد پرخاشگرانه این نسل بر علیه بیداد و ستم و دیکتاتورى بود. نه اینکه روشنفکران ما تحت تاثیر مبارزه مسلحانه بودند، بلکه جنبش فدائى تبارز سازمان یافته، رادیکال و مسلحانه گرایشات مبارزاتى جنبش روشنفکرى دهه چهل بود.

تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن, ۱۳۸۴ ۴:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی

Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!

گزارش یک جنایت!

پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی