سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۲

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۲

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

یادداشتی بر فیلم قهرمان ساخته ی اصغر فرهادی

فرهادی در لحظه ی آخر قهرمان را تحویل مخاطب میدهد جایی که رحیم با سری تراشیده از فرخنده و سیاووش خداحافظی می کند و وارد زندان می شود و آن لحظه طعم شیرینِ آزادی می چشد (آزادی از قید و بندِ هر گونه عقیده ی تحمیلی و به عبارتِ بهتر همان ایدئولوژی).

 

قهرمانِ اصغر فرهادی صدای اعتراضی بر عملکردِ مصرفی شدن کالای رسانه است. در دورانِ کنونی افراد در معرض نهادهای رسانه ای متولد می شوند، می اندیشند، دنیا را از منظر رسانه می بینند و دیدگاهشان را توسطِ آنچه که از آنها برمیگیرند تنظیم می کنند و به تعبیر مارک دوز، انسان ها دیگر نه با رسانه ها بلکه درون آنها زندگی می کنند. رسانه ها با نوعی نفوذ و تاثیرگذاری در میان مخاطبانِ خود آنها را وا میدارند به قواعدِ صاحبان شان اعتقاد پیدا کنند.

رسانه از نظر مارکسیست ها، سلاحی در خدمتِ نظام سرمایه داری است تا با آن بتواند مردم را با خود همراه و هماهنگ نماید و در واقع نوعی سازش میان طبقه ی فرودست و فرادست به وجود آورد در این بین طبقه ی فرادست نیازمندِ تصرفِ تام و تمامِ قدرت است و سازش میان او و طبقه ی فرودست نه به معنای تقسیم قدرت بلکه به معنای فریب طبقه ی فرودست و قبضه ی قدرت و شخصی کردن آن با استفاده از رسانه است.

در قهرمان، یک واژگونی دیالکتیک اتفاق می افتد یعنی در لحظه ی فعلیت یافتن کامل است که محدودیت ها باید خودشان را نشان دهند. لحظه ی پیروزی همان لحظه ی شکست است بعد از غلبه بر موانع بیرونی، تهدیدِ جدید از درون سر برمی آورد، تهدیدی که حکایت از یک ناسازواری درون ماندگار دارد. وقتی واقعیت به پای مفهومِ خود رسید، خودِ آن مفهوم باید دگرگون شود.

قهرمانی که توسطِ رسانه به موازاتِ قهرمانِ تاریخی صعود می کند (اوج گیری که همزمان با مرمت و بازسازی تاریخی ست) و در مرحله ی بعد همان رسانه جایگاهش را به افول میبرد.

فرهادی در همان صحنه های ابتدایی، چکیده و عصاره ی قهرمان را در ساخته اش گنجانده است.

در قهرمان فرهادی طبقه ی اجتماعی فرودست را نشانه رفته است.

قهرمانی زیر سلطه ی فراساختاریSuperstructure بیمار (فرهنگ) که برساخته از یک زیرساختِ Substructure بیمار (اقتصاد) است را به نمایش می گذارد.

مارکس برای ارجاع به این شکل های فرهنگ، واژه ی “ایدئولوژی” Ideology را بکار می برد ایدئولوژی مورد نظر مارکس یک “آگاهی کاذب” False consciousness در ذهن افرادِ معمولی ترویج میدهد و این باعث می شود که به جای منافع خود، از منافع طبقه ی فرادست حمایت کنند. مارکس، فرهنگ را به عنوان چیزی میدید که طبقه ی فرادست از آن برای گمراه کردن مردم و همچنین تشویق آنها علیه منافع خودشان استفاده می کردند.

فرهادی به درستی روندِ قهرمان سازی را با دو کاراکتر کلیدی شروع میکند یکی رحیم که زندانی جرائم مالی ست و قربانیِ اقتصادِ بیمار و دیگری آقای طاهری که مسئول امور فرهنگی زندان است (فرهنگی بیمار که پرورده ی اقتصادی بیمار است).

رحیم داوطلبانه در برنامه های فرهنگی زندان با طبقه ی حاکم همدستی میکند اینجا رحیمِ از خود بیگانه نقشِ یک لُمپن پرولتر را در ذهن تداعی میکند که بجای متحد بودن با هم طبقه ی خویش با طبقه ی فرادست در اتحاد است.

آنجایی که آقای طاهری متوجه قصد رحیم برای برگرداندنِ سکه ها می شود در جهت منافع کاری و ارتقا جایگاهِ خویش، پای رسانه را برای تبلیغاتِ فرهنگی دروغین به میدان میکشد و رحیم بدونِ پرسش از چرایی انگیزه ی او، سخنانش را می پذیرد و به اجرای یک نمایش ساختگی تن میدهد.

در گفتگوی رحیم با رسانه ی مورد نظر، از آقای طاهری که باعث و بانی این فرهنگ سازی ست قدردانی میشود و قهرمان (قهرمانِ جعلی) ساخته میشود (قهرمانی که حاصل یک نمایش ساختگی توسطِ یک پرسونای جعلی است).

بعد از ساخته شدن قهرمانِ جعلی، یکی از هم بندهای رحیم که گویی از قدردانی رحیم از مسئولان زندان رنجیده است به او تلنگری می زند که چرا بخاطر منفعت دیگری چشم بر خودکشی  داخل زندان بسته است.

مرخصی تشویقی رحیم با نقشِ قهرمانی که توسطِ رسانه برجسته شده آغاز می شود.

موسسه ی خیریه ای که این اقدام رحیم را ستایش برانگیز معرفی میکند و در پی کمک مالی و یافتن شغلی برای او برمی آید.

مراسمی برگزار می شود و بعد از شنیدن ِ صدای بریده و پُرلُکنتِ سیاووش (فرزند رحیم) کمک های مالی به اسم رحیم و برای او جمع آوری می شود.

کارشکنی های بهرام (طلبکار رحیم) که از قبل آغاز شده بود شدت بیشتری می گیرد و قهرمان به سیر نزولی اش ورود می کند.

هنگام مراجعه به فرمانداری برای شغلی که قولش را داده بودند کارمند فرمانداری از رحیم مدرک و سندی دال بر صحت ادعای ثبت شده اش در رسانه را طلب می کند چرا که همان رسانه ای که رحیم را بعنوان قهرمان معرفی کرده اینبار علیه رحیم بکار گرفته شده است.

با ناکام ماندن از جستجو برای یافتن صاحبِ سکه ها، اینبار فرخنده به نقشی دروغین ورود می کند اما با تاریخ پیامکی که از قبل رحیم برای بهرام ارسال کرده همه چیز برملا می شود.

هم خیریه کمکش را به رحیم دریغ میکند و هم فرمانداری از دادنِ یک شغل به او.

خیریه ای که بیش از هر چیزی نگران تبلیغات منفی بر علیه خویش و موقعیت اجتماعی اش است، گویی این سازمانِ مردم نهاد بیشتر از اینکه در پی ریشه یابی مسائل و آگاهی بخشی باشد چشم خود را بر این موارد بسته است و تنها در پی حفظِ اعتبار خویش برای جمع آوری و ارائه ی کمک مالی است.

و در آخر آنچه که می بینیم باز هم استفاده ی ابزاری مسئول امور فرهنگی زندان اینبار از فرزند رحیم در جهتِ آبروی از دست رفته ی زندان توسط رسانه است که در نهایت با درگیر شدن رحیم با او و اجبار به پاک کردنِ  فیلم، از رسیدن به هدفش منع میشود.

فرهادی در لحظه ی آخر قهرمان را تحویل مخاطب میدهد جایی که رحیم با سری تراشیده از فرخنده و سیاووش خداحافظی می کند و وارد زندان می شود و آن لحظه طعم شیرینِ آزادی  میچشد (آزادی از قید و بندِ هر گونه عقیده ی تحمیلی و به عبارتِ بهتر همان ایدئولوژی).

تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن, ۱۴۰۰ ۱۰:۳۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴