امیر محبیان، نظریە پرداز جریان اصولگرا در ایران، در گفتوگو با روزنامە “آرمان امروز” می گوید کە اصولگرایان هنوز در شوک دوم خردادند.
از دوم خرداد ٧۶ بیست سال می گذرد، اما بە گفتە نظریە پرداز اصولگرا، هنوز جریان اصولگرا در جمهوری اسلامی، از زیر تاثیرات آن کمر راست نکردە است. براستی این چە تغییر یا تحولی در نظام سیاسی ایران، چە در قدرت و چە در بدنە اجتماعی، بود کە این چنین جریان ریشەدار و سنتی اصولگرائی را با تکانهای شدید در هویت و در بازیابی جایگاە خود در حوزەهای سیاسی، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی تا بە امروز روبروکردەاست؟ دوم خرداد چە اتفاقی افتاد؟
واقعیت این است کە در دوم خرداد، مردم ایران جریانی را در درون نظام کشف کردند کە در طی تمامی سالهای بعد از انقلاب ۵٧، کم کم از واقعییات اجتماعی و سیاسی در بطن جامعە ایران تاثیرات معینی را پذیرفتە بود. جریانی کە در گفتمان مسلط درون نظام جمهوری اسلامی بەیکبارە تغییر ایجاد کرد و سعی نمود متغییرهای ایدئولوژیکی خودش را بە نوعی با مفاهیم مدرن آشتی و انطباق دهد، اگرچە انطباقی هنوز نارسا. وارد شدن مفاهیم ‘مردمسالاری’، ‘حقوق بشر’، ‘گفتگوی تمدنها’، ‘ایران برای همە ایرانیها’ و غیرە کە بنوعی پایەهای سنتی و متحجر اصولگرایان را در تفسیر از دنیا و جایگاە خود بە چالش جدی می کشید. واقعیت این است کە بخش سنتی موجود در قدرت، کە همیشە جایگاە این مفاهیم را در بیرون از ساختار نظام خود جستجو می کرد و آنجا آنرا باز می یافت، بە یکبارە متوجە شد کە بخش مهمی از نیروی خودی، پارامترهای جدیدی را در بازسازی هویت خود بکار می برند، همان پارامترهائی کە آنان آن را مختص بە جبهە مقابل می دانستند.
و اکنون در تمامی سالهای بعد از خرداد ٧۶، جریان اصولگرا در تعریف جایگاە خود با توجە بە تغییر در طرف مقابل، مشکلات جدی دارد. این جریان هنوز بە جای اینکە در تعریف وجود و هویت خود، اثباتگرایانە حرکت کند، هنوز نفی گرانە (یعنی تنها از نقطە نفی جریان اصلاح گرا) حرکت می کند، و این یعنی وجودی طفیلی کە نمی تواند رەگشای افقهای نوین باشد. جریان اصولگرا، جریانی بشدت بازماندە و ارتجاعی ست کە هنوز تداوم قدرت خود را عمدتا مدیون نهادهای امنیتی است.
و این چنین بقول امیر محبیان جریان اصولگرا هنوز در شوک دوم خردادند!