جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۱

جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۱

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ٨ نفر از همراهان زندانی
در آستانه ۲۹ فروردین، پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی در تپه‌های زندان اوین توسط مأموران ساواک هستیم که روز بعد اعلام شد آنان حین...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: محمد توسلی
نویسنده: محمد توسلی
اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه
حزب تودهٔ‌ ایران مبارزهٔ جزنی و یارانش در زندان‌های محمدرضاشاه را نماد روشنی از پیکار مبارزان دلیر راه آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی می داند که در تاریخ میهن ما...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب توده ایران
نویسنده: حزب توده ایران
یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم
مجامع اسلامی ایرانیان: وطن عزیز ما ایران، در درازنای تاریخ پر فراز و نشیب خود، همواره شاهد مبارزه و ازخودگذشتگی و شهادت جوانان آرمان خواه از نحله های گوناگون، از...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی
گفتم: اگر قرار است هریک از ما در راه آرمانهای بشری و فکری خود جان بدهیم. تفاوت زیادی نخواهد داشت که در این مرحله و به این صورت و یا...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: بیژن جزنی
نویسنده: بیژن جزنی
بازگشت به آینده: یادداشتی درباره‌ی «سینمای آزاد» و فیلم‌سازی آماتور
سینمای آزاد با ایجاد تشکیلاتی غیرمتمرکز و گسترده، در طول یک دهه توانست علاقه‌مندان زیادی را در سراسر ایران جذب کند. آنها با ساده‌سازیِ آموزش فیلم‌سازی، استفاده از قابلیت‌های دوربین‌های...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: نوید آرمان
نویسنده: نوید آرمان
مذاکره هدف نیست، یک راه‌حل و ابزار است. نفس مذاکره، ماهیت اخلاقی ندارد
مهدی معتمدی مهر از مسئولین نهضت آزادی ایران: برای آن که در مذاکرات بتوانیم ابتکار عمل را به دست بگیریم، نیاز به درک ماهیت و اهمیت ابعاد بحران دارد. این...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهدی معتمدی‌مهر
نویسنده: مهدی معتمدی‌مهر

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

برگردان به فارسی از گودرز اقتداری

به نقل از پست تویتری (X) آرنولد برتراند[i]

این روزها می بینیم که بسیاری از مردم اظهار می کنند که ایالات متحده در تلاش است تا کیسینجر معکوس را اجرا کند یعنی که روسیه را از چین دور کند، این ادعا اما یک حقیقت آشکار را کاملاً در مقابل چشمان خود نادیده می گیرد: اگر یک انشعاب اتفاق بیفتد، آن انشعاب اروپا و ایالات متحده است.

این یک نقص رایج در طبیعت انسان است، ما اغلب نمی‌توانیم تصور کنیم که وضعیت موجودی که در کل زندگی‌مان زندگی کرده‌ایم اساساً تغییر کرده است. ما به الگوهایی از گذشته نگاه می کنیم، به دنبال مبارزه با جنگ قبلی هستیم. باور اینکه هنوز در جعبه هستید، حتی زمانی که جعبه ناپدید شده است، بسیار راحت تر است.

روسیه قرار نیست دوباره از چین جدا شود، هیچ شانسی در جهنم وجود ندارد، روسها آن درس را به سختی آموختند… پوتین، به عنوان یک پژوهشگر مشهور تاریخ، می‌داند که این کار چقدر ضرر داشت.

و چرا  فقط او؟ روسیه احتمالاً چه سودی از این امر خواهد داشت؟ جهان تغییر کرده است: همانطور که در طول جنگ اوکراین دیدیم، غرب تمام زرادخانه اقتصادی خود را علیه روسیه بکار گرفت، و نتیجه فقط نشان دادن ناتوانی خود غرب بود. روسیه در سال گذشته سریع ترین رشد اقتصادی اروپا را داشت، حتی زمانی که به طور کامل از بازارهای غربی جدا شده بود. بنابراین، اگر تاثیر فشار حداکثری غرب چنین بی نتیجه باشد، دوستی حداکثری آنهم ارزش چندانی ندارد.

این کاملاً توهم‌آمیز است که فکر کنیم دو حامل مشعل جنوب جهانی درست در زمانی که ظهور نظم چندقطبی که مدت‌ها به دنبال آن بودند در نهایت محقق می‌شود، از هم جدا می‌شوند، و همه اینها در ازای بازگشت تجارت با غربی که اکنون می‌دانند برای غرب ضروری است، و پایان دادن به تحریم‌هایی که اکنون می‌دانند تاثیر چندانی ندارد.

همچنین، یادآوری دوستانه این است که کیسینجر در واقع اتحاد شوروی و چین را از هم جدا نکرد: او از انشعاب موجود آنها در آن زمان استفاده کرد. از نظر ژئوپلیتیکی، تقسیم قدرت‌ها – به‌ویژه قدرت‌های بزرگ، فوق‌العاده سخت است، اما استفاده از انشعاب موجود مابین آنها بسیار آسان‌تر است. و با نگاهی به چشم انداز حاضر روشن است که آنهایی که تقسیم شده‌اند – یا بهتر بگوییم در حال تقسیم شدن‌اند – روسیه و چین نیستند، بلکه بیشتر ایالات متحده و اروپا هستند.

جدایی اروپا-ایالات متحده دیر یا زود اتفاق می افتاد، زیرا هزینه اتحاد به طور فزاینده ای بیشتر از منافع هر دو طرف بود. به‌ویژه با ظهور جنوب جهانی، به‌ویژه چین، که بحران هویتی عمیقی را آغاز کرد: ناگهان کشورهایی که «مثل ما نیستند» بسیار موفق‌تر بودند و رهبری غیرقابل‌غلبه در تولید و علم و فناوری را به دست گرفتند.

در برخی موارد سه انتخاب پیش روی شماست: به آنها بپیوندید، آنها را شکست دهید یا خود را از آنها جدا کنید و به آرامی تبدیل شوید به عنصری که عملا بی ربط به فرایند های موجود است. غرب در بخش اعظم ده سال گذشته رویکرد «به آنها ضربه بزنید» را امتحان کرده است و نتایج آن در مقابل چشمان ماست-مجموعه‌ای از استراتژی‌های شکست خورده که به طور فزاینده‌ای افول غرب را تسریع می‌کنند و در عین حال قدرت‌هایی را که قصد تضعیف آن‌ها را داشتند، تقویت می‌کنند.

غرب همچنین رویکرد «خود را منزوی کن» با طرح‌های مختلف «دوست‌شکنی»، «ریسک زدایی»، «حیاط کوچک، حصار بلند» و غیره را امتحان کرد. این تلاش نیز چندان موفق‌تر نبود و غرب بدون شک این نوشته را روی دیوار می‌بیند: هرچه بیشتر خود را از اقتصاد پویاتر منزوی کنید، عقب‌تر می‌مانید.

این امر ما را با “به آنها بپیوندید” نزدیک می‌کند. در اینجا به نظر می رسد محاسبه ترامپ این است که اگر ایالات متحده اول این کار را انجام دهد، بدون شک می تواند شرایط بسیار بهتری را برای ایالات متحده مذاکره کند، درست مانند کاری که چین با کیسینجر در اواخر دهه ۱۹۷۰ انجام داد، زمانی که به آنچه در آن زمان هنوز نظم بین المللی تحت رهبری ایالات متحده بود پیوست. برای اروپا، مانند اتحاد جماهیر شوروی در آن زمان، چاره‌ای جز پذیرش هر خرده‌‌ریزی باقی نخواهد ماند.

وضعیت البته دقیقاً مشابه نیست. ما خارج از چارچوب مذاکرات هستیم، به یاد داشته باشید… اول انکه، ایالات متحده در بدترین شکل هم در شرایط مشابه چین در آن زمان نیست و، برخلاف اتحاد جماهیر شوروی، اروپا هم از قدرت نظامی برای مقاومت در برابر این نظام جدید و هم خودمختاری اقتصادی برای ترسیم مسیر خود بی بهره است. این بدان معناست که از بسیاری جهات، از نظر ژئوپلیتیکی، ایالات متحده در شرایط بهتر و با اهرم‌های بیشتری نسبت به چین آنزمان قرار دارد (و بنابراین می‌تواند به توافق بهتری دست یابد)، و اتحادیه اروپا در شرایط بدتر از شوروی دهه ۷۰ قرار می‌گیرد.

با این حال، واقعیت اساسی این است که ترامپ، علیرغم همه ایراداتش، به نظر می‌رسد زودتر از اروپایی‌ها فهمیده است که جهان تغییر کرده است و بهتر است او اولین کسی باشد که خود را با آن سازگار می‌کند. این از اولین مصاحبه مهم روبیو در نقش جدیدش به عنوان وزیر خارجه مشخص بود، زمانی که او اعلام کرد که ما اکنون در یک دنیای چند قطبی با “قدرت های چندگانه بزرگ در نقاط مختلف کره زمین” روبرو هستیم[ii].

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود، چیزی که من شخصاً برای سال ها درباره آن هشدار داده ام.

به طور عجیبی مشخص شد که اروپایی ها در واقع از بسیاری جهات متعصب تر و بیشتر از آمریکایی ها گرفتار توهمات برتری طلبی غرب بودند. هزینه این غرور البته بسیار گزاف خواهد بود، زیرا به جای اینکه فعالانه نقش خود را در نظم چندقطبی در حال ظهور شکل دهند، اکنون باید هر شرایطی را که برای آنها تصمیم گرفته می شود بپذیرند.

آرنو برتراند کارآفرین و مفسر اقتصاد و ژئوپلیتیک است. او موسس  HouseTrip بود که تحت نام Trip Advisor  فعالیت میکند. او اکنون Me & Qi را اداره میکند.

[i] https://x.com/RnaudBertrand/status/1892074921679069555

[ii] https://www.state.gov/secretary-marco-rubio-with-megyn-kelly-of-the-megyn-kelly-show/

تاریخ انتشار : ۴ اسفند, ۱۴۰۳ ۱۰:۱۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. خواننده گفت:

    اینک آغاز جهانی نو…پوتین احمق نیست که فریب بازی ساده لوحانه ترامپ دکاندار را بخورد. اروپا بود که که هم فریب خورد و هم شکست و همی ایننک مستأصل مانده است. آلمان اجازه داد که نورد استریم منفجر شود علیرغم خسارات اقتصادی برای مردمش و خطرات زیست محیطی برای جهان.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی

پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی

اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه

یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم

نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی

بازگشت به آینده: یادداشتی درباره‌ی «سینمای آزاد» و فیلم‌سازی آماتور