جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۸

جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۸

بحران سازی در ارومیه، از ناکارآمدی تا غرض ورزی حکومت
به یقین شهروندان آزاده ی این سرزمین، هوشمندانه و مسئولانه برای استقرار حاکمیت ملت می کوشند، دیگر سان بودن آداب وسنن یکدیگر را به رسمیت می شناسند و تعامل بین...
۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
زخمی شدن حمدان بلال کارگردان فلسطینی برنده اسکار توسط ارتش اسرائیل
«سرزمین دیگری نیست» درباره مبارزه یک جامعه روستایی در کرانه باختری علیه وحشت شهرک نشینان و تخریب توسط ارتش اسرائیل است. اکنون خبر رسیده است که: حمدان بلال کارگردان برنده...
۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
عدالت اجتماعی از نگاه نسل "زد"، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری
در حوزه اقتصادی، مشارکت‌کنندگان از رفتارهای تبعیض‌آمیزی سخن گفتند که فرصت‌های معیشتی و شغلی آنان را تحت تأثیر قرار داده است. در خانواده‌ها، برخی تجربه ترجیح والدین میان فرزندان و...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
خردمندی نیابی شادمانه ...
موهای جوگندمی‌اش روی شمعدانیِ جوان تاب می‌خورد. از جایی که ایستاده همه‌ی حیاط را می‌بیند. او برای هر گل و درختی، قصه داشت. قدیما برای مرغ و خروس هم قصه...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
درباره انقلاب زودرس
انقلاب‌های زودرس یا نارس وضعیتی را نمودار میسازند که در آن یک انقلاب پیش از آنکه شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای موفقیت و تثبیت آن کاملاً فراهم گشته باشد،...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: منوچهر صالحی
نویسنده: منوچهر صالحی
وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!
و اینک در گامی تازه و بزرگ به‌عقب، او بیش از پیش از نظریه اخلاق گفتمانی خویش عدول کرده و بقولی یک باردیگر علیه خود ونظریه‌اش، در صحنه سیاسی‌ ظاهر...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
درخواست حزب اپوزیسیون ترکیه: تحریم شرکت های حامی دولت اردوغان
چند روزی است که صدها هزار نفر در ترکیه علیه زندانی شدن اکرم امام اوغلو شهردار استانبول و رقیب انتخاباتی رجب طیب اردوغان, تظاهرات کرده اند. اکنون حزب اپوزیسیون از...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی

بودجە نظامی، بلای جهان و ایران

جالب اینجاست کشورهائی کە از لحاظ مناسبات با دیگر کشورها در سطح متعارفتری قرار دارند، اگرچە بودجەهای نظامی کلانتری نسبت بە جمهوری اسلامی دارند، اما در سیاست سعی بر دشمن تراشی کمتری دارند و عموما گرایش اصلی آنان ناظر بر عادی کردن روابط است. در حالیکە در ایران وضع بگونەای دیگر است.

در یک روزنامە نروژی می خوانیم کە در نروژ یکی از بهترین دمکراسیهای جهان و دارای بهترین دولت رفاە، ۱۲ عدد از پیشرفتەترین سیستمهای راکت انداز کە قیمت آن نیم میلیارد کرون نروژی بودە، بە انبارها فرستادە می شود. هم زمان می خوانیم کە سپاە پاسداران از تونلهای تودرتوئی می گوید کە در اقصا نقاط کشور در عمق پانصد متری در زیر کوهها با موشکهای دوربرد استقراریافتە در آن، ایجاد شدەاند تا بقول خودشان اقتدار کشور را در مقابل کسانی کە میل و هوس تجاوز بە ایران را دارند، نشان بدهند.

در همان حال اگر بە بودجەهای نظامی کشورهای مختلف (از زاویە معیار مقدار مطلق هزینەهای نظامی) در جهان نگاهی بیاندازیم، ارقام سرسام آوری را می بینیم کە از دیدن آنها دچار بهت و شگفتی می شویم. بودجەهائی کە ما را بە یاد نوع دید هابز فیلسوف انگلیسی از نوع انسان می اندازد بە عنوان موجودی خودپرست و متعرض. در سال ۲۰۱۳ آمریکا با بودجە نظامی ۶۸۲ میلیارد دلار، چین با ۱۶۶ میلیارد دلار، روسیە با ۱۱۶ میلیارد دلار، بریتانیا ۶۰،۸ و ژاپن با ۵۹،۳ میلیارد دلار جزو شش کشور از پانزدە کشور برتر در زمینە مخارج نظامی در دنیا در ۲۰۱۳ بودەاند، کە البتە ایران جزو این پانزدە کشور در آن سال نبودە. واقعیت این است کە این کشور از لحاظ بودجە نظامی در سطح بە مراتب پایین تری نسبت بە دیگر کشورها قرار دارد.  

اما آنچە کە ما را دچار بهت می کند این است کە علیرغم توانائیهای کم ایران برای رقابت در زمینە نظامی با دیگر کشورها (بعلت مشکلات تکنولوژیکی، مالی و تحریمها)، جمهوری اسلامی بطورکلی بە سیاست تحریک و دشمنی با کشورهای منطقە و جهان در عمدەترین وجوە خود ادامە می دهد و اصرار دارد کە می تواند در این سیاست پیروز شود! همچنین در شرایطی کە کشور در وضعیت بسیار بد اقتصادی بسر می برد و فقر و بحران های گوناگون از جملە بحران اقتصادی یقە کشور را گرفتە است، تاکید بر توانمندساختن بنیە نظامی کشور از طریق تزریق منابع مالی ای کە جامعە در اساس بە آن نیاز دارد، ما را در مقابل سئوالهای بسیاری قرار می دهد.

جالب اینجاست کشورهائی کە از لحاظ مناسبات با دیگر کشورها در سطح متعارفتری قرار دارند، اگرچە بودجەهای نظامی کلانتری نسبت بە جمهوری اسلامی دارند، اما در سیاست سعی بر دشمن تراشی کمتری دارند و عموما گرایش اصلی آنان ناظر بر عادی کردن روابط است. در حالیکە در ایران وضع بگونەای دیگر است. یعنی کشوری کە از امکانات نظامی کمتری بهرەمند است، اما اصرار بیشتری بر تشنج افزائی دارد!

شاید بتوان چنین استراتژای ای را بر مبنای دولت ایدەئولوژیک، جایگاە ویژە ایران در منطقە و بلوف موضع توضیح داد. اینکە جمهوری اسلامی، عمق استراتژیک خود را تنها در ایران نمی بیند، اینکە در صورت برافروختەشدن هر جنگی علیە ایران، کل منطقە و جهان بسیار بی ثبات و ناامن می شود و سرانجام اینکە ژشت تعرضی از ژست دفاعی از برد بیشتری برخوردار است. کمااینکە این ژست هم در دوران احمدی نژاد با نمایش موشکها رویش بسیار تاکید شد و هم در دورە کنونی با نمایش تونلهای سپاە در عمق زمین و البتە در کنار شهرها!

کلام آخر اینکە شاید تا بشر در دنیائی زندگی می کند کە در آن ناسیونالیسم و دولت گرائی عصر انقلاب صنعتی، ترمهای مسلط در سیاست اند، گریز از بودجەهای کلان نظامی برای ایجاد امنیت ملی ناممکن باشد، اما با در پیش گرفتن سیاستهائی کە تشنجها را کمتر می کند و بە روند همگرائیها بیشتر دامن می زند، می توان کمی از بودجەهای نظامی کاست و آن را بە بخشهای دیگر از جملە بخش خدمات راهنمائی کرد. بویژە در ایران، کشوری کە در آن مردمان بسیاری نە از تغذیە مناسب بهرەمنداند و نە بە بهداشت و دوا و درمان و کلا سیستمهای پزشکی دسترسی مناسبی دارند.

جمهوری اسلامی ایران بە جای کندن تونلهای عمیق در عمق زمین، خوب است بە آن سیاست و عقل سلیمی بیاندیشد کە امنیت ملی را در کندن تونلهای ارتباطی از طریق سیاست و اندیشە با دیگر کشورها تعقیب می کند.

 زیرنویس:

۱ـ از زاویە معیار نسبت هزینه های نظامی به تولید ناخالص داخلی (معیاری که غالباً معتبرتر تلقی می شود)، هزینه نظامی جمهوری اسلامی از چین هم بالاتر است. چند آمار و داده:

در سال ۲۰۱۱ ایران در میان ۱۴۳ کشور از نظر هزینۀ نظامی نسبت به تولید ناخالص داخلی در ردۀ ۳۳ و در سال ۲۰۱۲ از این بابت در میان ۱۵۰ کشور در ردۀ ۴۱ ام قرار داشته است. ایران در سال ۲۰۱۱ بیشتر از ۵/۲ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه های نظامی کرده است. بریتانیا ۱/۲ درصد، چین ۲ درصد و ژاپن ۱ درصد. در سال ۲۰۱۲ تقریباً همین نسبتها تکرار شده اند.

 

تاریخ انتشار : ۲۵ مهر, ۱۳۹۴ ۹:۰۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها
٨ مارس گروه کار زنان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

روز جهانی زن: مبارزه برای برابری در سایه تحولات سیاسی

زنان ایرانی سال‌هاست که در صف مقدم مبارزات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای حقوق برابر ایستاده‌اند. آن‌ها با وجود محدودیت‌های شدید، علیه تبعیض جنسیتی، فقر زنانه ، زن‌کشی، کودک‌همسری و نابرابری‌های ساختاری مبارزه کرده‌اند. تاریخ مبارزات زنان، حکایت گام‌های استوار و دل‌های امیدواری است که در برابر ناملایمات ایستاده‌اند. آنان چراغ فردایی روشن را برافروخته‌اند، جایی که عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بحران سازی در ارومیه، از ناکارآمدی تا غرض ورزی حکومت

زخمی شدن حمدان بلال کارگردان فلسطینی برنده اسکار توسط ارتش اسرائیل

عدالت اجتماعی از نگاه نسل “زد”، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری

خردمندی نیابی شادمانه …

درباره انقلاب زودرس

وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!