شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۴

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۴

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

بیش از چهارصد نفر در سال دوهزار و نه اعدام شدند

طبق گزارش سازمان حقوق بشر ایران که در خصوص اعدام شهروندان در ایران فعالیت دارد در طی انتشار گزارشی اعلام کرد در سال ۲۰۰۹ دست کم چهارصد نفر اعدام شدند.

خبرگزاری هرانا - طبق گزارش سالانه حقوق بشر ایران در مورد حکم اعدام که امروز منتشر شد، تعداد اعدام ها در سال ۲۰۰۹ بالاترین تعداد در ۱۰ سال گذشته در ایران بود .

سازمان حقوق بشر ایران

خلاصه گزارش سالانه در مورد اعدام در ایران

گزارش حاضر عمدتا براساس گزارش های منتشر شده توسط رسانه های رسمی ایران در مدت زمان بین اول ژانویه ۲۰۰۹ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۰۹ میباشد. در بعضی موارد سازمان حقوق بشر ایران همچنین از اطلاعات جمع آوری شده توسط منابع خود و یا منابع معتبر متعلق به شبکه های دیگر حقوق بشر استفاده کرده است .

شایان ذکر است که پس از آغاز اعتراضات مردمی بعد از انتخابات در تابستان گذشته جمع آوری و انتقال اطلاعات به طور فزاینده دشوارگردیده است. از طرف دیگر به نظر میرسد که مقامات ایران اطلاعات کمتری را در مورد اعدام در اختیار رسانه های کشور میگذراند. علاوه بر این برخی شواهد حاکی است که تعداد واقعی اعدامها بسی بالاتر از آمارمنتشر شده در گزارش فعلی است:

– اول اسفندماه ۱۳۸۸ احمدرضا رشیدی، معاون دادستان عمومی و انقلاب اهواز، در گفتوگو با خبرنگار مهر در اهواز گفت که از ابتدای امسال ۳۸مورد حکم اعدام و قصاص نفس و چهار مورد حکم قطع عضو توسط شعبه اجرای احکام قصاص این دادسرا اجرا شده است. این در حالی ست که آمار گزارش شده اعدام در رسانه های کشور و سایتهای حقوق بشری درهمین دوره در اهواز ۱۴ نفر بوده است. احتمال این وجود دارد که وضعیت مشابهی در شهرهای دیگر ایران نیز وجود داشته باشد.

– ما همچنین بر این باور هستیم که تعداد اعدام ها بخصوص در مناطق کردنشین ایران به میزان قابل توجهی بالاتر آمار گزارش شده در اینجاست..

– با این وجود همراه با چین ایران سال گذشته نیز در صدر کشورهای اعدام کننده در جهان بود.

آمار منتشر شده در این گزارش، کسانی که در تظاهرات های پس از انتخابات در خیابانها و یا در زندان به قتل رسیده اند را شامل نمیشود. آمار دقیق افرادی که در رابطه با این تظاهرات ها جانشان را از دست داده اند در دست نیست اما بر طبق گزارش های منابع مختلف این آمار دستکم ۷۰ نفر میباشند

مقایسه برخی از آمار سال ۲۰۰۹ با آمار سال ۲۰۰۸:

– تعداد اعدام های اعلام شده توسط رسانه های رسمی ایران : ۳۳۹ (۲۸۲ نفر در سال ۲۰۰۸)

– تعداد کل اعدام ها از جمله توسط رسانه های رسمی اعلام نشده است: ۴۰۲ (۳۴۶ نفر در سال ۲۰۰۸

– تعداد اعدامها در سال ۲۰۰۹ حدود ۲۰ در صد به نسبت سال ۲۰۰۸ افزایش پیدا کرد.

– در سال ۲۰۰۹ بطور متوسط بیش از یک نفر روزانه در ایران اعدام شد.

– بالاترین تعداد اعدامها در ماه قبل از انتخابات (مه، پنجاه اعدام) و ماه بعد از انتخابات ماه (جولای؛ ۹۴ اعدام) صورت گرفت.

– در سال ۲۰۰۹ دستکم ۵ نوجوان بزهکار اعدام شدند.

ـ سیزده زن در بین اعدامیان اعلام شده توسط رسانه های داخل کشور وجود دارند.

– در سال ۲۰۰۹ دستکم یک نفر سنگسار شد

– یک زندانی محکوم به سنگسار در سال ۲۰۰۹ به دار آویخته شد

مقایسه آمار اعدام در ایران در سال ۲۰۰۹ با سالهای گذشته (آمار سالهای گذشته بر اساس گزارش های سالانه سازمان عفو بین الملل میباشند):

سال ۲۰۰۰: ۱۶۵ نفر

سال ۲۰۰۱: ۷۵ نفر

سال ۲۰۰۲: ۳۱۶ نفر

سال ۲۰۰۳: ۱۵۴ نفر

سال ۲۰۰۴: ۱۰۸ نفر

سال ۲۰۰۵: ۹۴ نفر

سال ۲۰۰۶: ۱۷۷ نفر

سال ۲۰۰۷: ۳۱۷ نفر

سال ۲۰۰۸: ۳۵۰ نفر (آمار حقوق بشر ایران) ؛ ۳۴۶ نفر (آمار عفو )

سال ۲۰۰۹: ۴۰۲ نفر (آمار حقوق بشر ایران)

بیشترین تعداد اعدام ماهیانه در ماه بعد از انتخابات:

در ماه جولای(۱۰ تیرماه تا ۱۰ مرداد ماه) دستکم ۹۴ نفر در ایران اعدام شدند . ۵۰ نفر از این افراد در زندانهای اوین و رجائی شهر (گوهردشت) اعدام شدند. نمودار بالا اعدام های ماهیانه در سال ۲۰۰۹ (قرمز) و سال ۲۰۰۸ (آبی) ار نشان میدهد.

اعدام نوجوانان

در سال ۲۰۰۹ دستکم ۵ نوجوان بزهکار در بین اعدامیان ایران وجود داشتند

ملا گل حسن، شهروند افغانی ؛ محل اعدام: تهران

دلارا دارابی، محل اعدام: رشت

شهروند ناشناس افغانی، محل اعدام: شیراز

بهنود شجاعی ، محل اعدام: تهران

مصلح زمانی، محل اعدام:کرمانشاه

توزیع جغرافیا ئی:

طبق آمار رسانه های داخلی شهرهای تهران (۷۷ نفر)، اهواز (۴۱ نفر ) ،اصفهان (۳۹ نفر)، زاهدان (۳۵ نفر)، شیراز (۲۶ نفر)، کرمانشاه (۱۹ نفر )، کرمان (۱۷ نفر ) و مشهد (۱۰ نفر) بالاترین تعداد اعدام ها را شدند.

اطلاعات ارائه شده توسط مقامات حکومت ایران:

– بسیاری از افراد اعدام شده یا تنها با حروف اول اسم خود شناسایی شدند و یا اینکه اعدام آنها بدون نام اعلام شد.

– جرم،سن و یا سن هنگام ارتکاب جرم برای بسیاری از اعدام شده گان اعلام نشد.

اتهامات افراد اعدام شده :

از میان اعدام شدگانی که اتهاماتشان اعلام گردیده ۱۴۰ نفر بجرم قاچاق مواد مخدر، ۵۶ نفر به جرم قتل، ۲۴ نفر بجرم تجاوز به عنف و۳۱ نفر به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده بودند .

این اتهامات توسط هیچ منبع مستقلی تائید نشده است.

تعداد افرادی که در سال ۲۰۰۹ به جرم محاربه اعدام شدند به نسبت سال گذشته به شدت افزایش پیدا کرد. ۲۷ نفر از ۳۱ نفر اعدام شده به اتهام محاربه به جرم عضویت یا همکاری با گروه جندالله محکوم شده بودند. اما بنا به گزارشهای رسیده بسیاری از این افراد یا هیچ رابطه ای با این گروه نداشته و یا اینکه فعالیت های اینترنتی یا فرهنگی داشتند. یکی دیگر از زندانیان اعدام شده به اتهام محاربه زندانی سیاسی کرد احسان فتاحیان بود که نخست به جرم خروج غیر قانونی به ۲ سال حبس محکوم شده بود اما بعد به جرم عضویت در یک حزب سیاسی کرد به محاربه متهم گردیده و اعدام شد. در پرونده او هیچ مدرکی دال بر مشارکت در عملیات مسلحانه وجود نداشت .

در سال ۲۰۰۹ دو نفر به جرم زنای محصنه و یک نفر به جرم ارتکاب اعمال منافی عفت اعدام شدند.

بسیاری از افراد اعدام شده در دادگاه های انقلاب پشت در های بسته محکوم شده بودند.

اعدام های خودسرانه :

– ۳۰ ماه مه (۱۰ خرداد ماه) ۳ نفر به جرم مشارکت در یک بمب گذاری که کمتر از سه روز قبل در زاهدان رخ داده بود اعدام شدند. سیر قانونی دادگاه این افراد حدود ۳۰ ساعت طول کشید

– پس از انتخابات خرداد ماه ما شاهد افزایش اعدام های خودسرانه بودیم. ۲۳ تیرماه ۱۳ نفر به جرم محاربه و عضویت در جندالله در زاهدان اعدام شدند. بر اساس گزارشات رسیده بیشتر این افراد رابطه ای با جندالله نداشتند. یکی از این افراد بنام “منوچهر شاهبخش ” (۲۶ ساله) چند هفته قبل توسط مقامات پاکستانی دستگیر شده و به ایران تحویل داده شده بود. منوچهر هیچ ارتباطی با جندالله نداشت وحتا روز قبل از اعدام خبر نداشت که قرار است اعدام شود.

– در تاریخ ۸ مرداد ۲۴ نفر در زندان رجائی شهر کرج اعدام شدند. مقامات ایران ۵ روز بعد اعلام کردند که ۲۴ قاچاقچی بین المللی موادمخدر اعدام شده اند. به گزارش روزنامه افغانی “هرات” یک نفر از این افراد یک شهروند افغانی بود که دو هفته قبل در نزدیکی میدان آزادی تهران (محل یکی از تظاهرات های بزرگ) دستگیر شده بود و هیچ رابطه ای با لیگ مواد مخدر نداشت.

– خانواده های بسیاری از افراد اعدام شده بعد از انتخابات توسط مقامات ایرانی تهدید شده اند ، و اجساد اعدام شده گان به خانواده های آنان به شرط “سکوت” تحویل داده شده است.

شیوه های اعدام در سال ۲۰۰۹ :

– بیشتر اعدام ها به شیوه حلق آویز در داخل زندان صورت گرفته شده است.

ـ نه نفر در سال ۲۰۰۹ در ملاء عام به دار آویخته شدند.

– یک نفر (مرد) بنا به گزارشهای رسمی در ساری سنگسار شد.

– اعدام دو نفر درملاء عام در سیرجان به خاطر تظاهرات مردم متوقف شد و مردم موفق شدند این دو نفر را بطور موقت نجات دهند. اما پس از چند ساعت نیروهای حکومتی این دو نفر را دستگیر کردند. این بار نیر مردم اجازه ندادند که این دو نفر درملاء عام بدار آویخته شوند. در نهایت این دو نفر در زندان شهر کرمان به دار آویخته شدند. دستکم ۷ نفر از مردم در پی درگیریهای آن روز در سیرجان توسط نیروهای حکومتی کشته شدند.

برای خواندن گزارش کامل به بخش انگلیسی سایت مراجعه کنید.

برخی از موارد خاص :

– دلارا دارابی

– بهنود شجائی

– سهیلا قدیری

تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند, ۱۳۸۸ ۸:۱۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک