شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۶

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۶

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

تنوع انتظارات از ژنو-۲

هم سازمان ملل متحد، هم آمريکا و فرانسه و روسيه و عربستان، و نيز دولت روحانی، موظفند که مسئولانه در جهت رسيدن به يگانه راه حل، يعنی توقف ارسال سلاح و کمکهای مالی، چه به رژيم سوريه و چه نيروهای مسلح اپوزيسيون، و برقراری آتش بس دائمی با هدف پايان دادن به جنگ و تدارک واگذاری سرنوشت کشور سوريه به دست مردم سوريه، در پی برگزاری انتخابات آزاد با حضور ناظران بين المللی، گام بردارند.

 

پس از ۳ سال جنگ و ویرانی و کشتار و آوارگی مردم بیگناه سوریه، بالاخره سازمان ملل متحد، در پی تلاشی هرچند ناقص، موفق شد بخشی از طرفین درگیر جنگ را در پشت یک میز نشاند؛ که این نکته ای است مثبت ودارای اهمیت. شاید این از معدود کنفرانسهائی درعرصه مخاصمات بین المللی باشد که طرفین حاضردرپشت میزمذاکره، نه به دنبال یک هدف، که می توانست دراین مرحله راههای رسیدن به یک آتش بس دائمی باشد، بلکه هرکدام، رسیدن به هدف معین خود را دنبال می کنند. هدف نمایندگان دولت سوریه از این مذاکرات، حفظ رژیم کنونی سوریه ودر صدرآن بشار اسد، به مثابه رئیس جمهور و بررسی امکان واگذاری برخی پستهای دولتی به رهبران اپوزیسیون است. اما اپوزیسیون، چه آنهائی که از شرکت در کنفرانس سرباز زدند و چه آنهائی که در کنفرانس شرکت کرده اند، راه برون رفت از وضعیت کنونی را نه درآتش بس موقتی و یا حتی تقسیم برخی پستهای دولتی با رژیم حاکم، بلکه در تغییر حکومت و بزیر کشیدن بشار اسد ازاریکه قدرت، می بیند. پیامد چنین وضعیتی، عدم شرکت برخی از نیروهای اپوزیسیون، چه درداخل و چه درخارج از سوریه، و نیز پس گرفتن دعوت ازایران، جهت شرکت دراین کنفرانس گردید. ازجمله دیگرغائبین این کنفرانس، نیروهای وابسته به القاعده و تندروهائی هستند با ترکیبی چند ملیتی، که درهیچ شرایطی حاضر به هیچگونه مذاکره ای چه با رژیم اسد و چه با دیگر گروههای اپوزیسیون نیستند واتفاقا ازمتشکلترین وآزموده ترین نیروهای اپوزیسیون درجنگ با ارتش منظم سوریه اند. به خاطر ناتوانی ارتش منظم سوریه در برابر این نیروها، بویژه درجنگهای شهری بود که حزب الله لبنان و نیز مشاوران نظامی سپاه پاسداران، بطورعلنی در جنگ داخلی سوریه وارد شدند.

موضوع شرکت یا عدم شرکت ایران در «ژنو-۲» ازهمان نخستین روزهای اعلام تدارک برگزاری این کنفرانس، تبدیل به موضوعی حاد در بحثهای مربوط به تدارک این کنفرانس گشت. ازهمان آغاز برهمه دست اندرکاران روشن بود که ایران در مذاکراتی که بزیرکشیدن بشار اسد را در دستور داشته باشد، شرکت نخواهد کرد. آنچه که به عنوان دعوت ازایران به ژنو- ۲ در رسانه های گروهی جهان مورد استفاده قرارگرفت، در حقیقت امر، دعوتنامه ای بود که درضمیمه خود فراخوانی برای این نشست با مضمون روشن کنار زدن بشار اسد، به همراه داشت. سفر محمد جواد ظریف به سوریه و پرواز از دمشق به مقصد مسکو، آنهم به همراه  وزیر امور خارجه سوریه  و در یک هواپیما، که ۲ روز مانده به آغاز کنفرانس صورت گرفت، حرکتی بود معنا دار، و پاسخی بود که از قبل به «دعوتنامه» در راه داده شد. درکنفرانس مطبوعاتی مشترک لاوروف و ظریف، وزیر خارجه روسیه با آگاهی از تنشهای روزهای آتی اعلام کرد که هرگونه مذاکره ای  بدون حضور تمامی بازیگران اصلی منطقه ای، هدفی به غیر از پایان دادن به این جنگ را دنبال می کند.  در ضمن موضوع عدم شرکت ایران، هم برای اپوزیسیون حاضر درمذاکرات، که  شرط شرکت  را عدم دعوت از ایران اعلام کرده بود، وهم برای عربستان نیز، امری بود مسجل، و هر دو نیز پس گرفته شدن دعوت ازایران را به مثابه یک پیروزی مرحله ای، اما مهم، ارزیابی کردند.

این کنفرانس قراراست که به مدت ۷ تا ۱۰ روزبطول انجامد. با توجه به عدم حضور بخش بزرگی ازاپوزیسیون داخلی وخارجی سوریه، و نیز غیبت ایران، انتظار زیادی ازنتایجش نمی توان داشت. چه بسا تبلیغات وسیعی روی اندک تغییر احتمالی در مواضع نمایندگان دولت  سوریه، صورت گیرند؛ اما واقعیت این است که مشکل درجای دیگری است، و اصلا ترکیب اپوزیسیون حاضر درمحل مذاکرات، آن ترکیبی نیست که بتواند در مسیرحل این معضل، حرکت کند. مشکل اصلی همانا رقابت واختلافات ایران وعربستان درکسب نقش «قدرت بالاتر» منطقه ای است. این نکته مهم را نیز ازنظر نباید دور داشت که چه بسا حضور ایران، به دلیل اختلافات عمیق با بخش بزرگی از شرکت کنندگان، موجب بروزتشنج در محل کنفرانس می شد، و دستیابی به اندک توافقات بدست آمده را نیز با مشکل روبرو می کرد. به همین دلیل در تدارک «ژنو – ۲» وکنفرانسهای بعدی، ضرورت داشت ودارد که اقدامات عملی معینی در جهت کاهش اختلافات میان ایران وعربستان، انجام گیرند. بدین معنا که که باید قبل از برگزاری «ژنو- ۲»، نشست و یا حتا نشستهائی با حضور ایران وعربستان، بمثابه عمده ترین تامین کنندگان هزینه جنگ در سوریه، درجهت تعدیل این اختلافات، صورت می پذیرفتند. بدون تعدیل اختلافات عمیقی که میان تهران و ریاض بروز کرده اند، با توجه به نقش حیاتی سوریه برای جمهوری اسلامی وسیاست های منطقه ای آن، پس گرفتن دعوت ازایران برای شرکت در«ژنو – ۲»، ودرعین حال پافشاری ایران درماندن بشار اسد، نه فقط درعرصه بین المللی موجب خشنودی نیروهای افراطی مخالف بهبود مناسبات ایران با جهان غرب گشته است، بلکه درعرصه داخلی نیز، میدان را برای یکه تازی آنانی که “حفظ امنیت سوریه را مهمتر ازامنیت خوزستان” می دانند، فراهم کرده است.

  روشن است که از« ژنو- ۲» نمی توان دستاوردی همچون «نشست بن» دررابطه با افغانستان را انتظار داشت، حتی برای عملی کردن برخی توافقهای ظاهرا کوچک اما بسیار مهم برای مردم عادی سوریه در«ژنو – ۲»، یعنی فراهم کردن امکان امداد رسانی به مردم ساکن درمناطق جنگی و اجازه نقل وانتقال مردم عادی ازمناطق جنگی به شهرهای آرام و امن، و مبادله اسرا نیز با مشکلات بسیارمواجه خواهد بود. با توجه به تعداد بیشمارقربانیان چه درمیان مردم عادی و چه درمیان نظامیان و نیروهای مسلح اپوزیسیون، ونیزخطر گسترش جنگ به مناطقی فراتر از مرزهای سوریه، مانند آنچه که اکنون درعراق درجریان است، هم سازمان ملل متحد، هم آمریکا و فرانسه و روسیه و عربستان، و نیز دولت روحانی، موظفند که مسئولانه در جهت رسیدن به یگانه راه حل، یعنی توقف ارسال سلاح و کمکهای مالی، چه به رژیم سوریه و چه نیروهای مسلح اپوزیسیون،و رقراری آتش بس دائمی با هدف پایان دادن به جنگ و تدارک واگذاری سرنوشت کشور سوریه به دست مردم سوریه، در پی برگزاری انتخابات آزاد با حضور ناظران بین المللی، گام بردارند. برگزاری این کنفرانس، هر چند که با تاخیری فاجعه بار صورت می پذیرد، اما درستی این نظر را به ثبوت رساند که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و طرف های درگیر این جنگ را چاره ای جز تن دادن به مذاکره با یکدیگر نیست.

تاریخ انتشار : ۸ بهمن, ۱۳۹۲ ۰:۲۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک