جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۹

جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۹

گزارش یک جنایت!
پس از آغاز جنگ، همسرم نسرین ستوده متنی را در اختیارم گذاشت که حاوی مصوبه ای بود که در سال 1365 ، شورای عالی قضایی با هدف تامین امنیت زندانیان،...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا خندان
نویسنده: رضا خندان
پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!
اخراج‌های سازمانیافته گرچه همچون تندآبی از چند هفته پیش بر بستر افغان‌ستیزی نابکار در کشور جریان دارد، این روزها اما با برچسب خوردن اتهام «جاسوسی» برای مهاجرینی از افغان‌ها به...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی

خواب خورشید»: عشق و نفرت در ترانه های ایرانی

آ غاز فیلم با معرفی ترانه پردازها و خوانندگان قدیمی و جدید شروع می شود و در طول فیلم، راوی با بزرگان موسیقی در مورد اینکه چرا مفهوم عشق در موسیقی ایرانی دچار این سرنوشت شده به گفتگو می نشیند. ،در این فیلم بزرگانی چون سیمین بهبهانی، پری زنگنه، ناصر چشم آذر، خاطره پروانه نظرات خود را بیان می کنند که چگونه این همه تفاوت و کشمکش ذهنی بین نسل ها بوجود آمده است

دانشکده علوم اجتماعی روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ میزبان فیلم مستند خواب خورشید بود. نشستی که توسط «انسان شناسی و فرهنگ» و با همکاری گروه انسانشناسی فرهنگی انجمن جامعهشناسی ایران به منظور بررسی این مستند و بحث و نظر حاضران درباره آن. «خواب خورشید» ساخته ناصر صفاریان[i] نویسنده و منتقد سینماست. ناصر صفاریان پیش از این، مستندی درباره فروغ فرخزاد را کارگردانی و تولید کرده بود. او همچنین کارهای مستند تاثیر گذار زیادی را در کارنامه خود دارد.

در این نشست که با خوشامدگویی و معرفی کارگردان و سخنران توسط ناصر فکوهی آغاز شد و تعداد زیادی از دانشجویان حضور داشتند، ابتدا فیلم مستند خواب خورشید به نمایش در آمد. خواب خورشید نخستین فیلم از سه گانه صفاریان درباره تاریخ ترانه است که به تازگی آماده نمایش شده است. و دو فیلم دیگر در حال تصویر برداری است. این فیلم به موضوع عشق در ترانه های ایرانی می پردازد. و عشق و نفرت در ترانه های ایرانی از نظر سیر تاریخی و اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد.

جلسه با نمایش فیلم «خواب خورشید» آغاز شد، و در ادامه آقایان صفاریان، مسعود کوثری جامه شناس، و استادیار گروه ارتباطات اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی، به بحث و تبادل نظر با دانشجویان پرداختند. فیلم به بررسی و تحول عشق در ترانه های ایران در دهه های چهل تا هشتاد می پردازد، آغاز فیلم با معرفی ترانه پردازها و خوانندگان قدیمی و جدید شروع می شود و در طول فیلم، راوی با بزرگان موسیقی در مورد اینکه چرا مفهوم عشق در موسیقی ایرانی دچار این سرنوشت شده به گفتگو می نشیند. ،در این فیلم بزرگانی چون سیمین بهبهانی، پری زنگنه، ناصر چشم آذر، خاطره پروانه نظرات خود را بیان می کنند که چگونه این همه تفاوت و کشمکش ذهنی بین نسل ها بوجود آمده است.

سپس مسعود کوثری به توضیح درباره تفاوت نسلها و سیرچگونگی موسیقی در این سالها پرداختند. ایشان خاطر نشان کردند که بعد از انقلاب به دلیل محدودیت های بسیار و ایرادهای وزارت ارشاد به دلایل جنسی، زبان ترانه ها غالبا مردانه شده، و با توجه به دو قطبی شدن فرهنگ تناقضات رفتاری و روانی جوان ایرانی به سادگی هویداست. در خانه، رسانه، خیابان… و در یک کلام سپهر فرهنگی نسل ها دو پاره و متمایز شده است.

کوثری نسل دهه های شصت و هفتاد را نسلی ایدئولوژیک و محافظه کار نامید، نسلی که با روپوش و روسری بزرگ شد و از ابتدا محافظه کاری را آموخت. در ادامه بیان کرد که ترانه های این دو دهه به خصوص دهه هشتاد هیچ تفاوتی با ترانه های لوس آنجلسی نمی کند. مفهوم ترانه ها تقلید و کپی در صداها و موسیقی یکی است، فقط یک سری تصاویر را اینجا نمی شود استفاده کرد، و اینکه شبکه های ماهواره ای نیز از اینکه گروه های موسیقی زیرزمینی گسترش پیدا کند کاملا راضی هستند.

کوثری فیلم صفاریان را فیلمی خوش ساخت و قوی دانست، و درپایان صحبت های خود بیان کرد که در ادبیات ما همیشه معشوق مورد نوازش و محبت عاشق بوده. و در نهایت این پرسش را مطرح کرد که با توجه به مونولوگ آخر فیلم صفاریان، در این دوران چه بر سر عاشق ها آمده که معشوق ها این همه لعن و نفرین می شوند؟

در ادامه صفاریان، کارگردان «خواب خورشید» به سئوالات حضار پاسخ داد. یکی از حضار در مورد جایگاه زن در فیلم صحبت کرد و تاکید که فیلم هیچگونه نگاه محکوم بودن به زنان را ندارد و حضور بزرگانی چون سیمین بهبهانی، زنگنه… و صحبت با این بزرگان برابری زن و مرد را در موسیقی ما نشان می دهد.

صفاریان گفت این فیلم را به قصد نمایش در ایران ساخته ولی مجوز اکران آن صادر نشده و به همین خاطر صحنه های موسیقی خوانندگان زیادتر شده است.

این جلسه با تشویق حاضرین و تقدیر و تشکر اساتید از ناصر صفاریان به پایان رسید.

پانوشت:

[i] ناصر صفاریان متولد ۱۳۵۴ در تهران است. او دانش آموختهی رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی است و فعالیتهای سینمایی خود را از زمان تحصیلاش در دبیرستان، با نوشتن در نشریات سینمایی آغاز کرده است. او از منتقدان با سابقهی سینمای ایران است و سالها با مجله فیلم همکاری داشته است. صفاریان در کنار نوشتن، به کارگردانی مستند نیز پرداخته است و آثار شاخصی در این زمینه پدید آورده که از میان آنها می توان به فیلم های زیر اشاره کرد:

سه گانه فروغ فرخزاد (سردسبز، جام جان، اوج موج)/۸۲-۱۳۷۸؛ نمایش داده شده در جشنواره ها، شبکه های تلویزیونی و مراکز فرهنگی و دانشگاهی در شهرهای مختلف ایران، آمریکا، انگلستان، کانادا، سوئد، هند، کره جنوبی، هلند ،برزیل و…

آواز آفتاب/۱۳۸۱؛ به سفارش انتشارات کاروان برای نمایش در مراسم اهدای جایزه ادبی یلدا.

تحقیق تصویری خانه سیاه است:نسخه اصل/۱۳۸۱؛ نمایش داده شده در دانشگاه ها و مراکز فرهنگی مختلف.

اتواستاپ/۱۳۸۳؛ به نمایش درآمده در جشنواره فیلم کوتاه دبی. و… (سایت انجمن جامعه شناسی)

تاریخ انتشار : ۶ خرداد, ۱۳۹۰ ۹:۳۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گزارش یک جنایت!

پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید