شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۰

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۰

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

“خورشید صحرا” باید تا مکه بتابد

مراکش نفت و گاز ناچیز، اما آفتاب فراوانی دارد. این کشور می خواهد تمام انرژی مورد نیازش را از این منبع تأمین کند. سلطان محمد ششم می خواهد حتی از این هم فراتر رود و مراکش را تا یک کشور صادرکنندۀ انرژی پایدار فراکشد.

افتتاح نخستین واحد از “بزرگترین مرکز خورشیدگرمائی جهان” در هفتۀ گذشته، مراکش را در زمرۀ پیشتازان تولید انرژی پایدار قرار داد. نام این مزرعۀ خورشیدی، که در پهنۀ صحرا به تأسیساتی متعلق به آینده می نماید، “نور” است. این مرکز باید در سال ۲۰۲۰ که کامل می شود، بخش اعظم ۲ گیگاوات برق خورشیدی را که مراکش در صدد تولید آن است، تأمین کند. برنامۀ مراکش این است که در سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۰ درصد نیاز به انرژی اش را از محل منابع پایدار مانند خورشید و باد پاسخ گوید.

روز پنجشنبۀ گذشته، ۴ فوریه ۲۰۱۶، مراسم افتتاح نیروگاه عظیم “نور” در نزدیکی شهر ورزازات، با موزیک شادیبخش صحرانشینان، اهتزاز پرچمها و سخنرانی مقامات برگزار شد. سلطان محمد ششم، پادشاه مراکش، در این مراسم حضور داشت. خوزه مانوئل گارسیا مارگالو، وزیر امور خارجۀ اسپانیا، و سگولنه رویال، وزیر انرژی و محیط زیست فرانسه، از زمره مهمانان افتخاری این مراسم بودند. حضور این دو تأکیدی بر اهمیت بین المللی نیروگاه “نور” بود.

نیروگاه نور، بر زمینی به وسعت ۵۰۰ هکتار در ضلع جنوب شرقی اطلس علیا، در تلالو است. ساخت واحدهای دوم و سوم این نیروگاه آغاز شده است و وقتی واحد چهارم نیز آماده شود، مجموعاً وسعتی برابر ۳هزار هکتار را خواهند پوشاند. کل پروژه نیازمند یک سرمایه گذاری ۸میلیلرد اوروئی است و برق لازم برای نیم میلیون خانوار مدرن را تأمین خواهد کرد.

در حال حاضر مراکش برای تأمین بخش اعظم انرژی مورد نیازش ناگزیر است نفت خام را از خارج وارد کند. علیرغم انتشار گاه به گاه خبرهای امیدوارکننده در بارۀ حفاریهای آزمایشی در مراکش برای یافتن نفت، اما منابع نفت و گاز این کشور بسیار محدود اند. به جای آن آفتاب فراوان است. از این رو مراکش در نظر دارد به مرور زمان نه تنها نیازهای خود به انرژی را از این منبع تأمین کند، بلکه حتی دست به صدور انرژی بزند. این نکته را سلطان محمد ششم در سخنرانی خود به مناسبت افتتاح نیروگاه “نور” تصریح کرد. از این قرار این نیروگاه پیش قراول یک رشته نیروگاه خورشیدی دیگر خواهد بود که به مرور “تا مکه باید بتابد”. این برنامه تحقق یابد یا نه، معلوم نیست، اما به نظر کارشناسان، واردات انرژی مراکش از اسپانیا در خلال چند سال آتی می تواند متوقف شود.

“نور” محرکۀ جدیدی برای تولید کلان انرژی خورشیدی در صحاری افریقاست. این طرح در سال ۲۰۰۹ توسط کنسرسیوم دسرتک (Desertec) عرضه شد. دسرتک در بدو امر کنسرسیومی اروپائی متشکل از ۱۹ غول صنعتی از جمله شرکتهای آلمانی زیمنس، بوش و ائون بود. هدف طرح در آن زمان این بود که ۴۰۰میلیارد اورو را برای یک سرمایه گذاری کلان روی انرژی خورشیدی در کشورهای مختلف شمال آفریقا فراهم آورد. انرژی تولیدی می توانست از طریق کابل و یک “فوق شبکه” به اروپا انتقال یابد.

ورزازات بایست یکی از اولین نیروگاه های دسرتک می بود. اما این ابتکار اروپائی در سالهای بعد فروکش کرد. علت اصلی سقوط قیمتها در بازار انرژی الکتریکی در اروپا بود. به علاوه ناآرامیهای شمال افریقا موجب شد برخی سرمایه گذاران پا پس کشند. علت آخر هم این که معلوم شد جلب حمایت سیاسی و مالی کشورهای اروپائی برای ایجاد ارتباطات لازم برای تحقق فوق شبکۀ گفته شده ابداً کار آسانی نیست.

اما مراکش که به لحاظ سیاسی از ثبات برخوردار است، توانست سرمایه گذاری لازم را در ابعاد محلی انجام دهد؛ خاصه این که پادشاه این کشور هم از انجام طرح حمایت کرد. تأمین بخشی از سرمایه توسط عربستان سعودی و وام آلمان، فرانسه و بانک جهانی اجرای طرح را میسر کرد. ساخت نیروگاه در اختیار کنسرسیومی متشکل از چندین شرکت تحت هدایت شرکت آکوا (Acwa) از عربستان سعودی و آکسیونا (Acciona) از اسپانیا قرار گرفت.

پیش از آن که سوداهای بزرگ پادشاه مراکش تحقق یابند، باید برخی موانع فنی و مالی از پیش پا برداشته شوند. مزرعۀ خورشیدی کنونی مبتنی بر تکنیک گرماخورشیدی است. در این تکنیک از آینه برای داغ کردن یک نوع روغن مخصوص استفاده می شود و به این ترتیب گرما برای اوقات غیرآفتابی ذخیره می شود. اما امروزه در نتیجۀ تولید انبوه چین، پانلهای خورشیدی که انرژی خورشیدی را مستقیماً به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند، بسیار ارزانتر از چند سال پیش شده اند. انتظار می رود واحد چهارم نیروگاه نور تماماً از این نول پانلهای خورشیدی ساخته شود.

منبع: فولکس کرانت، چهارشنبه ۱۰ فوریه ۲۰۱۶

تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن, ۱۳۹۴ ۸:۵۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک