پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۸

پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۸

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی
چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت

درباره اظهارات سید حسین مرتضوی زنجانی

سخنان آقای سید حسین مرتضوی زنجانی رئیس زندان های اوین و گوهر دشت در برنامه "کلاب هاوس" درباره جنایت های رخ داده در دهه ۶۰ در زندان های جمهوری اسلامی ایران، موجی از اظهار نظرها را در بین خانواده های قربانیان دادگاه های مرگ، زندانیان سیاسی، احزاب، سازمان ها و فعالان سیاسی و همچنین طرفداران رژیم بدنبال داشته است.

سخنان آقای سید حسین مرتضوی زنجانی رئیس زندان های اوین و گوهر دشت در برنامه “کلاب هاوس” درباره جنایت های رخ داده در دهه ۶۰ در زندان های جمهوری اسلامی ایران، موجی از اظهار نظرها را در بین خانواده های قربانیان دادگاه های مرگ، زندانیان سیاسی، احزاب، سازمان ها و فعالان سیاسی و همچنین طرفداران رژیم بدنبال داشته است. برخی این برنامه و سخنان را سناریوی حکومتی می خوانند و عده ای آن را فاقد ارزش اطلاعاتی می دانند و اظهار می دارند این اطلاعات قبلا از طریق زندانیان سیاسی جان بدر برده از اعدام ها درسطح عمومی انتشار پیدا کرده است. گروهی نیز این اطلاعات را ناکافی و آمیخته به مطالب درست و نا درست ارزیابی میکنند، و عده ای هم این اظهارات را اگرچه در مقایسه با آنچه بر سر زندانیان سیاسی آورده شده، ناکافی می دانند، اما معتقدند که او، به رغم پیامد های امنیتی احتمالی متوجه گوینده، آگاهانه در این برنامه حضور پیدا کرده و ضمن بیان مطالب مفصلی، اعدام های دهه ۶۰ ، بویژه اعدام های گروهی تابستان سال ۱۳۶۷ را جنایت اعلام می کند و از اقدامات خود به عنوان رئیس زندان های گوهر دشت و اوین اظهار ندامت و پشیمانی می نماید. لذا حضور ایشان در این برنامه با هر انگیزه ای که باشد، مثبت ارزیابی می شود، چون قرار نیست که او پرچمی برافرازد و مخالفان نظام زیر آن تجمیع، و حاکمیت با انحراف جنبش اعتراضی از آن منتفع شود. به علاوه, امروز نه فقط جریان های سیاسی اصیل بلکه افراد سیاسی هم در چنین دام هایی گرفتار نمی شوند. پس هر آنچه درباره اینگونه مسائل از زبان مسئولان سابق و فعلی بیان شود، نوری بر تاریکخانه حکومت است که می توان از آن استقبال کرد، تا مشوق آنانی شود که از حکومت بریده اند، یا حتی در همراهی با نظام دچار تردید اند. اظهارات ایشان در  یک جمع جبری در راستای افشا بیشتر اقدامات نظام ارزیابی می شود، چون:

۱- حاکی از تغییر رویکرد وی نسبت به نظام است که منجر به برکناری وی از مدیریت زندان اوین و سپس نزدیکی او به میر حسین موسوی، به علاوه اعلام قتل عام زندانیان سیاسی به عنوان جنایت از طرف حکومت خوانده می شود.

۲- این اظهارات در شرایطی که او در داخل کشور است بیان می شود، از این رو از بیان جزئیات به خاطر این محدودیت پرهیز کرده است. اما می توان با پایش رفتار و گفتار او و واکنش نهاد های امنیتی به اظهارات وی، تصویر دقیق تری از آنچه صورت گرفته دریافت کرد و از دغدغه هایی که در این رابطه اظهار می شود، کاست.

۳- او با گذشته خود وداع کرده و از نقش خود در مدیریت زندان های گوهر دشت و اوین اظهار پشیمانی و ندامت می کند.

۴- در مدت حدود ۳۵ سال، او بعد از آیت الله منتظری اولین نفر از مدیران دهه ۶۰ است که مشاهدات و اقدامات خود و دیگر مسئولان را به صورت کلی ارائه کرده است و نوری هرچند ناکافی بر تاریکخانه نظام جمهوری اسلامی تابانیده است.

۵- او می تواند نماینده یک جریان فکری بریده از حکومت باشد، که افراد همفکر و همسوی خود را در درون نهاد های حکومتی دارد، که اگر اکنون به عنوان نیروهای مخالف بالقوه نظام اند، در ادامه مبارزات مردم می توانند به نیروی بالفعل معترض اثر گذار در مبارزات ظاهر شوند.

۶- به نظر می رسد جذب مسئولان حال و گذشته جمهوری اسلامی به جنبش مبارزاتی مردم و حتی خنثی کردن مدافعان نظام از اهداف ثانوی این افشا گری باشد، که لابد معترضان و مخالفان نظام به آن توجه دارند.

۷- جدایی از حکومت و تغییرات رویکردی افراد و جریان های سیاسی یک مرتبه رخ نمی دهد، بلکه فرایندی است که عناصر درونی آن همواره در تغییر و فاصله گرفتن از سیستم اعتقادی پیشین است، از این رو باید پذیرفت که این فرایند افراد و جریان های گوناگون درون حکومت را شامل می شود، که به درجات متفاوت روند جدایی از حکومت را طی می کنند. لذا استقبال از اقداماتی از این دست که آقای مرتضوی زنجانی انجام داده، می تواند مشوق آنانی باشد که فرایند دوری و فاصله گرفتن از حکومت را تجربه می کنند، و فقط به اعدام های دهه ۶۰ محدود نمی شود، ومی تواند به جنایت های جنگ ۸ ساله و … نیز پرداخته شود.

۸- آنچه اعتراف شده از زبان یکی از مدیران امنیتی کشور است و نه مخالفان نظام که سال ها پیش در این باره افشا گری کرده اند، اما نکته مهم در این میان این است که آنچه سال ها پیش گفته شده ، امروز از زبان یکی از مدیران امنیتی کشور بیان می شود که تاثیر زیادی در بین هواداران نظام می تواند داشته باشد.

۹- نگارنده با توجه به تجربه فضای عمومی زندان در تابستان ۱۳۶۷ و با عنایت به دیدار کوتاه خود با مرتضوی زنجانی در سلول انفرادی درماه های اول دستگیری و نظرش درباره حمید نوری، بدون اینکه ارزش اقداماتی را که به دستگیری او انجامید، کم بها داده شود، اعتقاد دارد که اظهارات ایشان درباره اعدام های دهه ۶۰ باید در چارچوب افشا گری آن جنایت، نه بخاطر انگیزه دیگری، ارزیابی شود. از این رو اگر چه به دلایلی که گفته شد، اظهارات ایشان کامل نیست، اما آنچه اظهار شده قرین صحت است و حس درستی مطالب را القا می کند و باید از آن استقبال کرد تا هم ایشان برای بیان جزئیات حوادث تشویق شود، وهم دیگران به این تابو شکنی به پیوندند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد, ۱۴۰۲ ۳:۲۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

2 Comments

  1. روزان گفت:

    این تصویر اوست یا پسرعمویش است !؟

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید

آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟