پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۷

پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۷

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی
چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت

در جستجوی ادبیات روستایی

به نظر مورخين ادبيات،تورگنيف باعث آشنايي ادبيات روسي درميان خوانندگان غرب شد.او نقش مهمي درمعرفي ادبيات روس در خارج ازكشورش داشت.تورگنيف ازاولين نويسندگان روس است كه دراروپا آثارش محبوبيت خاصي بين خوانندگان پيداكرد.

مقاله ای از عبدالعلی دستغیب ، مترجم و منتقد ادبی کلاسیک و مشهور ایرانی، مرا بیاد وجود ادبیات روستایی درکشورهایی انداخت که هنوز حدود چهل درصد ساکنین آنهارا روستائیان، عشایر یاحاشیه نشینان شهرها تشکیل میدهند،انسانهایی که حامل و محافظ فرهنگ روستایی قبلی خودنیزهستند.

ازجنبه دیگر،وقتی چنگیز آیتماتف،نویسنده خلق قرقیز درشوروی سابق،درباره عشایرایل خود شاهکاری عاشقانه وجهانی مانند نوول: جمیله ،را می آفریند و تورگنیف،نویسنده روس به ابدی کردن ادبیات دهقانان میهن خود درکتاب: یادداشتهای یک شکارچی ، میپردازد، چرامادارای نویسندگان ادبیات روستایی و یا حتا ادبیات ایلی و عشایری نباشیم؟ .

درسیرتاریخ ادبیات،پرداختن به موضوع ادبی روستاها درمیانه قرن ۱۹ تقریبا درتمام کشورهای اروپایی مطرح بود.یکی ازاین نوابغ هنری، تورگنبف است.اوگرچه خود وابسته به طبقه زمیندار بود،ولی به علت وجدان روشنفکری و بریده گی از طبقه اش،به انتقاد و غیرانسانی بودن نظام ارباب و رعیتی و یا ملوک الطوایفی فئودالی میهن اش پرداخت .

آثار او نشانی ازهنر واقعگرایی اجتمایی وانتقادی درادبیات هستند.توصیف عالی قهرمانان داستان ، شرح و تصویر شاعرانه طبیعت و مناظر رمانتیک محیط روستاها، زبان آهنگین و شاعرانه، ازجمله توانایی های ادبی تورگنیف میباشند.

برخلاف گوگول که دهقانان راتنها قربانی و مظلوم نظام وجامعه نشان میداد، تورگنیف درآثارش انسانهایی معمولی،خونگرم،بزرگمنش،صادق،بااستعداد،مهربان و تیزهوش را مغرفی میکند که درگیر مبارزه با ارباب خشن،منحرف،نادان و مزخرف خود هستند.دهقانانی که باوجود فقر و ظلم و ستم و استثمار و تحقیر، درامور روزانه زندگی امیدوار و شکست ناپذیر بنظر میرسند . در آثار او میتوان رابطه انسان با هنر،طبیعت و عشق را مشاهده کرد.

دررمانهای تورگنیف،زنان اغلب در رابطه بامبارزات اجتمایی،ازمردان قوی تر میباشند.آنهاباتکیه بر صداقت،خوش قلبی،شوق و اشتیاق به زندگی، پابه پای مردان در زندگی ناگوار،فعال وکوشا هستند.

سرانجام بعدازسالهامهاجرت درخارج،تورگنیف بارسیدن به سن کهولت،ازخوشبینی انقلابی هگلی به بدبینی و شک فلسفی شوپنهاوری رسید،یعنی مسایلی که آنزمان بین روشنفکران اروپا مد روز و مطرح بودند.

ایوان تورگنیف درسال ۱۸۱۸ درخانواده ای مالک و مرفه درروسیه بدنیاآمد ودرسال ۱۸۸۳ در پاریس ودرمهاجرت درگذشت.اوباکمک ارث باقیمانده ازمادرزمینداروثروتمندش،بیش از۲۵سال ازعمرخودرادرشهرهای بزرگ اروپایی زیست.تورگنیف دردانشگاه،فلسفه،ادبیات و تاریخ خوانده بود.

فعالیت ادبی تورگنیف غالبا باکمک حافظه قوی اش درخارج ازمیهن به وقوع پیوست.تورگنیف به علت زندگی درکشورهای مختلف اروپایی،واسطه ای جهانی بین خالقین مکتب ادبی واقعگرایی اجتمایی درمیان کشورهای مختلف شد.اودرطول ۲۵سال بیش از شش رمان نوشت.تورگنیف خالق نوول،نمایشنامه،شعر و یادداشتهای ادبی نیز هست.

ازجمله آثار او : یادداشتهای یک شکارچی-پدران و پسران-لانه اربابان-رودین-غروب-دود- اشعاری به نثر- و سرزمین نو هستند. درکتاب؛ یادداشتهای یک شکارچی، اوبه انتقاد ازنظام ارباب ورعیتی و تیولداری آنزمان روسیه میپردازد.این کتاب ،تورگنیف را بعنوان نویسنده و منتقد اجتمایی،مشهور نمود.آنرا میتوان اثری انساندوستانه نامیدکه به زندگی دهقانان میپردازد. به نظر عده ای، الکساندر دوم،تزارروسیه،تحت تاثیر این کتاب تن به اصلاحات و حذف نظام ملوک الطوایفی داد.

تورگنیف در کتاب؛ لانه اربابان ، افسردگی و انحطاط اشراف زمیندار را نشان میدهد.صاحب نظران،آنرا بهترین اثر تورگنیف میدانند.در دو رمان : دود ، و زمین نو، تورگنیف به شعار احساساتی نارودینیکی ها اشاره میکند که فریاد میزند : روشنفکران انقلابی، به میان خلق بروید!

.دررمان؛ پدران و پسران، قهرمان رمان دانشجویی است انقلابی،ضد لیبرال-ضداشراف و فئودال و سنت، و طرفدار علم و ماده گرایی، ولی متاسفانه او قدری دن کیشوت مانند و ناتوان بنظر میرسد. نوول؛ اولین عشق، شاهکاری در ادبیات عاشقانه جهانی است.درکتاب؛سرزمین نو ، تورگنیف ازخودگذشتگی مبارزان انقلابی رانشان میدهد که به دلبل محدود بودن شانس مبارزه مسلحانه،محکوم به شکست میباشند. در رمان ؛ دود ، او به انقلابیگری ناپیگیر محافل مهاجرین سیاسی اشاره میکند. آخرین کتاب تورگنیف ؛ اشعاری به نثر، نام دارد که یک شاهکارادبی و زبانی درادبیات روس است.

به نظر مورخین ادبیات،تورگنیف باعث آشنایی ادبیات روسی درمیان خوانندگان غرب شد.او نقش مهمی درمعرفی ادبیات روس در خارج ازکشورش داشت.تورگنیف ازاولین نویسندگان روس است که دراروپا آثارش محبوبیت خاصی بین خوانندگان پیداکرد.

تورگنیف درخارج از روسیه بانویسندگان و روشنفکران مهمی مانند : فلوبر-موپاساد-مالرمه-زولا-هنری جیمس- باکونین -و هرتسن آشنا گردید.بعضی ازآنها ازنظر ادبی زیرتاثیرتورگنیف قرار گرفتند.

تورگنیف یکبار به سبب سخنرانی به مناسبت مرگ گوگول و قدردانی از او،تحت تعقیب سازمان امنیت تزاری قرار گرفت و به یکسال حبس اجباری درخانه خود محکوم گردید. مشهورترین جمله تورگنیف درتبعید، ابراز احساس نوستالژیک میهنی دررسای زبان مادری اش میباشد: درروزهای یاس و سرخوردگی،درلحظات تنهایی،درموقع غم سرنوشت وطن، توتنها تکیه گاه وامیدماهستی. ای زبان مادری، تو چنین : بزرگ و عظیم،قوی ،عادل و آزاد. باورکردنی نیست که یک چنین زبان جالب و کبیری متعلق به ملتی عظیم نباشد.درلحظات احساس بی وطنی و بیگانگی و پرت افتادگی،تو بزرگترین تکیه گاه ما،نسل برباد رفته هستی .

Iwan TURGENEJEW (1818-1883)

تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد, ۱۳۸۳ ۱۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید

آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟