یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۳

یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۳

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی
کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

زندان، ایران و زنها

نقد فیلم زندان زنان
زندان زنان فیلمی با موضوعی بکر و جسورانه است. حداقل در ایران ـ چرا که برای نخستین بار است که در زندان زنان بهروی مردم باز میشود و دوربین وارد سلولی از بند زندان زنان میشود و با نگاهی تلخ و موشکافانه به بررسی زندگی زنان زندانی میپردازد. گویا در اینسالها رفته رفته منع حضور در برخی مکانهای خاص برداشته میشود

بهیاد بیاوریم که در فیلم «زیر نور ماه» اثر رضا میرکریمی نیز برای نخستین بار دوربین به حوزهی علیمه راهیافت.

اما زندان زنان فیلم متفاوتی است، از آنرو که نگاهی رئالیسیتی، جامعهشناسانه و به دور از طرح روایتی دراماتیک درپیش میگیرد و از اینرو بیشتر به سینمای مستند نزدیک میشود. نماهای کم عمق و اغلب تخت به یاری نورپردازی یکدست و طبیعی، فضایی رئالیستی پدید میآورند. رنگها اغلب خنثی هستند و در طراحی صحنه اثری از گیاه و یا سبزهای نیست. مگر جایی که کارگردان به عمد و برای نمایش تلطیف روحیهی زندانبان به آوردن دو گلدان تاکید میکند.
زندان زنان، به عنوان نخستین تجربهی منیژه حکمت شایستهی تقدیر است. او توانسته به خوبی از عهدهی روایت پراکنده و غیر خطی فیلم برآید. فیلم زندان زنان در حقیقت از سه بخش تشکیل شده است. و میترا شاکر (رویا نونهالی) زنی زندانی است که حلقهی ارتباط این سه بخش را تشکیل میدهد. در هر سه بخش مسالهی دختر جوانی مطرح میشود، که نقش هر سه دختر را پگاه آهنگرانی به زیبایی ایفا کرده است.
در بخش اول میترا جوانی سرکش است که بهجرم قتل ناپدریاش به زندان افتاده است. مدت کمی از انقلاب گذشته و جنگ آغاز شده است؛ مردم انقلاب کرده و قدرتی را ازبین بردهاند. به یاد بیاوریم که جرم میترا کشتن ناپدریاش بوده است. زندانبان نمادی از قدرت حاکم است که با گذشت زمان تغییر میکند. حال فیلم دارای لایهی دیگری نیز میشود که علاوه بر نگاه تلخ و نقادانهی اجتماعی به مسالهی زنان زندانی، میکوشد تصویری از تاریخ معاصر نیز ارائه دهد و در این مسیر موفق عمل کرده است.
میترا در نخستین تجربهاش با دختری روبهرو میشود، «پگاه» که ظاهراً به دلایل سیاسی دستگیر شده است. و آنقدر ناآگاه است که نمیداند از کار خود پشیمان است یا نه؟!
کارگردان در بخش اول سعی کرده فضای ایدئولوژیک و درگیریهای اول انقلاب را در زندان (زنان) منعکس کند. در اواخر این بخش که زمان بمبارانهاست، شاهد اتفاق غریبی هستیم؛ کودکی در زندان متولد میشود. «سپیده / اسی» و اینجاست که درمییابیم میترا دانشجوی سال سوم مامایی بوده است. این نقش قابلگی میترا خود کنایه دیگریست به متولد شدن نسل نوی بعد انقلاب؛ و میترا میتواند نماد جامعه و مردم باشد.
اما نخستین کاستی فیلمنامهی زندان زنان در پایان بخش اول خود را نشان میدهد؛ پگاه که حکمش را نمیدانیم، با چشم بسته و دستبند برده میشود و میترا نگران او را میپاید. بخش اول تمام میشود! آیا نویسندگان فیلمنامه با معلق نگه داشتن سرنوشت پگاه میخواستهاند شخصیت او را در دو دختر بخشهای دیگر فیلم ادامه دهند؟ سحر و سپیده نام این دختران است، و هرسهی این نامها یک معنی دارند و با توجه به اینکه نقش هرسه را هم پگاه آهنگرانی بازی میکند احتمال فوقالذکر قوت مییابد.
در بخش دوم که میترا بزرگتر شده، زندانبان (رویا تیموریان) هم خشنتر میشود، تاجایی که اینبار حتا برای مرگ مادر میترا هم به او مرخصی نمیدهد. نتیجهی اعتراض میترا این میشود که باز به انفرادی میرود و با سحر که دختری معتاد است و در سلول کناری از درد فریاد میکشد، آشنا میشود. اینجا درمییابیم که جنگ تمام شده، زندانبانها عوض شدهاند و وضع فرق کرده است. آشنایی میترا و سحر به دوستی میانجامد و این دوستی تا آنجا پیش میرود که میترا در مقابل آزارهای زنی بدنام در زندان از سحر دفاع میکند و با زندانبان درگیر میشود.
در بخش سوم با وجود کند شدن روند تدوین فیلم، با داستان جذابی روبهرو میشویم. عدهای نوجوان را بهجرم ولگردی بهزندان میآورند. آنجا به مراتب شلوغتر شده است. در میان جوانها (اسی / سپیده) خودنمایی میکند؛ همان دختری که در زندان بهکمک میترا متولد شده است. میترا به میانسالی رسیده و زندانبان هم مثل او. درنتیجه رفتاری ملایمتر دارد، اگر لایهی نمادین فیلم را بشکافیم، زندانبان میتواند نماد قدرت باشد؛ وقتی شاهد ازدست دادن ارزشهایی است که برآنها با خشونت پافشاری میکرد، روش دیگری در پیش میگیرد و رفتارش مهربانتر میشود.
 
فیلم زندان زنان
سپیده در همین زندان متولد شده است. یعنی قدرت، اینبار با نسلی مواجه است که خودش پدید آورده و پرورش داده است. پس زندانبان ناگزیر دربرابر بزهکاری که حتا به هویت خویش نیز علاقهای ندارد، رفتار دیگری در پیش گیرد.
در ضمن باید به بازی خوب رویا تیموریان (خواهرْ طاهره) در نقش زندانبان نیز اشاره کنیم. به مدد چهرهپردازی برجستهی مهری شیرازی، چنان بازی سرد و بیتفاوتی از خود ارائه میدهد، که خواهر طاهره را از حد یک زندانبان بیرحم به شخصیتی ایدئولوگ و پایبند به ارزشهای طبقهی حاکم بدل میکند.
فراموش نکنیم که اغلب فیلمهایی که دربارهی زندان ساخته میشوند تکراری و نوعی از آب درمیآیند که زندان زنان از آن مستثناست. اما جا داشت برای درک بیشتر مخاطب از شخصیت خواهر طاهره در فیلم کمی نیز به زندگی خصوصی و خانوادگی او اشاره میشد.
از دیگر تناقضات فیلمنامه، فرار (اسی / سپیده) از زندان است که چگونگی این فرار مشخص نمیشود. اگر چه پیش از آن از زبان یکی (دوست اسی) میشنویم که با یک چوب کبریت هم میشود دستبند را باز کرد؛ اما این موضوع چندان در ذهن مخاطب باقی نمیماند تا فرار اسی از دادگاه باورپذیر باشد. از دیگر نکات مهم و قابل اشاره در این فیلم استفاده از صدای خارج از کادر و زیرصدای صحبت کردن زنهاست که هنگام گفتگوی بازیگران اصلی شنیده میشود. این صداها در القای فضا و همینطور محدودهی زمانی فیلم بسیار کمک میکند. مانند فریادی که خودکشی سحر را اعلام میکند. یا ترانههایی که دختران میخوانند و خبر از زمانی نزدیکتر دارند. اگرچه منیژه حکمت برای نمایش گذشت زمان از تدابیر کهنهای چون نوشتهها و فید هم استفاده کرده، اما صدا کارکرد بهتری داشته است.
بازیها در تمام فیلم یکدست و بینقص مینماید. خصوصاً رویا نونهالی (میترا) که تقریباً تمام بار فیلم را بر دوش میکشد، با وجود نقش دشواری که در نمایش زندگی یک زن از عصیان جوانی تا تعقل میانسالی برعهده داشته، بهخوبی از پس آن بر میآید.
پایان فیلم هم همانند عنوانبندی آغازین که بهوسیلهی فیلم دانه درشت و سیاه و سفید، یکباره به فضای خشن و مستندوار فیلم پرتاب میشویم؛ قابل توجه است. طاهره و میترا، زندانی و زندانبان به هم خیره ماندهاند و در زندان برای آزادی میترا که طاهره مسبب آن بوده است، گشوده میشود. در نمایی که آندو به هم خیره میشوند، نور صحنه به دلیل باز شدن در بیشتر میشود. ما میدان بیرون زندان و فوارههایش را میبینیم که انگار آزادی میترا را جشن گرفتهاند. میترا آزاد میشود تا سپیده را بیابد. در زندان بسته میشود و روزنهی روی آن این نوید را میدهد که گویی طاهره تصمیم مهمی گرفته است. 
 
تاریخ انتشار : ۲۶ تیر, ۱۳۹۰ ۹:۰۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز