پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۵

پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۵

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی
چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت

سکوت اصلاح طلبان غیر حکومتی در مقابل تعرض بە حقوق کارگر

بدتر از آن مواضع فعالین اصلاح طلب خارج از حاکمیت است که سابقه ی چپ دارند در چند ساله ی ریاست جمهوری رفسنجانی و آقای خاتمی و اخیرا دوره ریاست جمهوری آقای روحانی که عامدانه تیشه به ریشه ی قانون کار زده میشود سکوت کامل اختیار کرده اند.

به دنبال افزایش چهارده درصدی به حقوق کارگران، ظاهرأ یکصد هزار تومان به قدرت خرید کارگران افزوده شد. این افزایش در خوشبینانه ترین برآورد، در حد تورم سال ۹۴ بود. به واقع چیزی به قدرت واقعی خرید کارگران افزوده نشد.

نوروز را کارگران شاغل این هفته بر سر سفره ی هفت سینی که فقر بیش از سال پیش بر آن سایه افکنده بود به پیشباز رفتند. بر طبق محاسبه ی کمیته ی مزد کارگری، هزینه ی سبد معیشت یک خانوار چهار نفره ی کارگری دو میلیون و هفتصدهزار تومان ارزیابی شده بود. انتظار میرفت گروه کارگری بتواند نمایندگان کارفرمایان و نمایندگان دولت را قانع کند که نرخ افزایش حقوق حداقل را برمبنای ماده ی چهل و یک قانون کار و تبصره ی یک و دو ی آن یعنی نرخ تورم اعلامی و سبد معیشت یک خانوار چهار نفره ی کارگری محاسبه کنند. نه تنها افزایش  مزد بر مبنای قانون صورت نگرفت، بلکه نماینده ی دولت با اخراج تعدادی از نمایندگان تشکلات کارگری فرمایشی از جلسات شورای عالی کار از موضع  تحقیر کارگران امر تعیین نرخ افزایش مزد را پیش برد.

این بار هم شیوه ی مرسوم هر ساله ی ائتلاف کارفرمایان بخش خصوصی و دولت، نمایندگان تشکلات مجاز و وابسته به قدرت حاکمه  را ناچار به تسلیم به تصمیم صاحبان سرمایه وقدرت نمود.

نگاهی کوتاه به علل ضعف و ناتوانی نمایندگان تشکلات کاری مجاز در مقابل تعرض صاحبان ثروت و قدرت به قانون کارنشاندهنده ی آنست که اینان قادر نیستند در امر تعیین نرخ افزایش مزد سالانه، ائتلاف سرمایه داران و دولت  را وادار به تمکین  از قانون نمایند. در چند دهه ی اخیر انسجام همین تشکلهای کارگری کمرنگ شده است. بخش بزرگی از طبقه ی کارگر از شمول قانون کار اخراج شده اند. این نمایندگان در قبال چنین امری از خود کمترین واکنش را از خود نشان داده اند.

سکوت و بی تحرکی در قبال قرارداد های موقت  و قرارداد های موقت  پیمانی و اخیرأ قرارداد های حجمی با دستاویز قراردادن تفسیر من درآوردی وزارت کار از ماده ی ۷ قانون کار وتبصره های آن. حد و مرز پایمال شدن حق وحقوق کارگران به همین چند مورد محدود نمیشود. در اینجا مختصرا به علل این ضعف اشاره خواهد شد. علیرغم اینکه طبق اصل ۲۶ قانون اساسی که منطبق بر مقابله نامه ی ۸۷ سازمان جهانی کار است “احزاب، جمعیتها،انجمنهای سیاسی و صنفی …. وهیچ فردی رانمیتوان ازشرکت در آنها منع کرد و یا به شرکت در یکی از آنها مجبور ساخت”.  طبق تبصره ی چهارم ماده ی ۱۳۱ قانون کار ” کارگران یک واحد فقط میتوانند یکی از سه مورد شورای اسلامی کار, انجمن صنفی یا نماینده ی کارگران را داشته باشند”. قانون کار دیگر اشکال تشکلهای کارگری را قانونی نمی شناسد. این ماده ی قانون کار، قانون اساسی را نقض می کند. تا سال ۱۳۷۷ شاغلین شرکتهای بزرگ دولتی از قبیل شرکتهای تابع وزارت نفت و شرکت ملی فولاد ایران و شرکت ملی صنایع مس ایران از حق تشکل یابی برخوردار نبودند. طبق ماده ی یک «آئین نامه ی انتخابات قانون شوراهای اسلامی کار» فقط واحدهایی از حق تشکل شوراهای اسلامی برخوردار بودند که بیش از ۳۵ نفر شاغل استخدام دائمی داشتند. هرچند قانونا شاغلین شرکتهای بزرگ دولتی مجاز به تأسیس شوراهای اسلامی شدند

ولی قراردادهای استخدامی کارکنان این واحدها قبل از این تاریخ  به قرارداد استخدام موقت تبدیل شده بودند و کارکنان عملا قادر به راه اندازی شورا های اسلامی نبودند. یکی از نقاط ضعف مهم این تشکلات وابستگی به کارفرمایان و دولت (( بطور قانونی واساسنامه ای)) است که اعتبار آنها را نزد کارگران به حق خدشه دار می کند. اصلی ترین علت ضعف جنبش کارگری در ایران فرهنگ تشکل گریزی مردم به ویژه طبقه ی کارگر ایران است. درد آور است که سال ۱۳۰۰ فقط در تهران ۲۵ سندیکای کارگری فعال بوده است. چند سال بعد به رأی و اراده ی رضا شاه همه ی تشکلات کارگری در سراسر کشور منحل میشوند. بی آنکه نظام استبدادی هزینه ی چندانی بابت آن پرداخت نموده باشد. یا در بحبوبه ی انقلاب با کوشش فعالین کارگری تعداد سندیکا ها  نزدیک به هزار و سیصد سندیکا رسید. در آخرین سال اعتبار قانون کار سابق در سال ۶۹ تعداد سندیکاها به دو عدد کاهش یافته بود. اکنون و از مدتها پیش اصلاح طلبان با همدستی جناح مقابل سعی در نابودی قانون کار و تشکیلات کارگری حتی وابسته به خود را دارند. بخش بزرگی از فعالین کارگری چپ با انگشت گذاردند به نقایص و ضعف های واقعی قانون کار از مواضع کاملا انقلابی حاضر به دفاع از قانون کار موجود و دستاورد صد ساله طبقه ی کارگر نیستند. بدتر از آن مواضع فعالین اصلاح طلب خارج از حاکمیت است که سابقه ی چپ دارند در چند ساله ی ریاست جمهوری رفسنجانی و آقای خاتمی و اخیرا دوره ریاست جمهوری آقای روحانی که عامدانه تیشه به ریشه ی قانون کار زده میشود سکوت کامل اختیار کرده اند.

رضا کریمی  30.03.2016

 

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۱۶ فروردین, ۱۳۹۵ ۱۱:۳۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید

آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟