یکشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۵

یکشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۵

کولبری، خشونت، گلوله و مرگ؛ ۱۸٣ کولبر کشته و زخمی در سال ۱۴۰۳
با استناد به آمار ثبت شده در کولبرنیوز، در سال ۱۴۰۳، جمعا ١۸۳ کولبر در مناطق مرزی و مسیرهای بین جاده‌ای استان‌های آذربایجان غربی، کوردستان و کرمانشاه بر اثر عواملی...
۳ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کولبرنیوز
نویسنده: کولبرنیوز
مقابله با تلفیق نسل کشی، پاکسازی قومی و آپارتاید، عاجلترین مسئله کنونی بشریت
اکنون برای هر ناظر جدی آشکار است که همه تحولات یک سال و نیم اخیر در غرب آسیا، چیزی نبوده است جز پیش درآمد تکمیل نسل کشی و پاکسازی قومی...
۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سهراب مبشری
نویسنده: سهراب مبشری
فمینیسم و ناسیونالیسم؛ در میانه‌ی نزاع و همبستگی
خلق همبستگی همواره موضوعی پیچیده و منازعه‌آمیز بوده است، به‏‌ویژه وقتی بحث تفاوت‌های سیاسی، اقتصادی، اتنیکی و غیره مطرح باشد. آیا و چطور می‌توان عاملیت جمعی را به‏‌رغم اختلافات و...
۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مناظره نوشین احمدی خراسانی و ستاره هاشمی
نویسنده: مناظره نوشین احمدی خراسانی و ستاره هاشمی
بیانیه حزب دموکراتیک مردم ایران: قتل‌عام علویان سوریه را محکوم می‌کنیم!
در روزهای اخیر قتل عام گسترده مردم بیگناه علوی توسط نیروهای مسلح وابسته به دولت مرکزی سوریه خشم و انزجار همه وجدان‌های بیدار را برانگیخت. تاکنون صحبت از بیش از...
۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
'فرشته تاریخ'؛ آغاز دوباره حملات نظامی اسرائیل و ادامه نسل کشی درغزه!
این تصویر می‌تواند نمادی از وضعیت کنونی غزه باشد؛ جایی که گذشته پر از رنج و ویرانی، آینده‌ای نامعلوم و طوفانی از خشونت و آوارگی را به همراه دارد. فرشته...
۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
نوروز و خاطره ها
در خانه ی قدیمی دائی همه اهل فامیل جمع می شدیم. زن دائی و مادر پای ثابت مطبخت بودند. خاله درآن زمان با شوهرش در جزیره هرمز زندگی می کردند...
۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
سفرهٔ هفت‌سین!
با گندمِ گندم‌زاران فارس، سمنو می‌پزم، سبزه سبز می‌کنم و سفره‌ای از عشق و امید می‌گسترم. شمع‌ها را روشن می‌کنم، نارنج را مقابل آیینه می‌گذارم. تخم‌مرغ‌های رنگارنگ را در کنارشان...
۳۰ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

شاعر شهادت، و شاعر ماتم و عزا

محمود درویش در سال ١٩٤٢ در روستای جلیله در فلسطین بدنیا آمد. خانواده اش بعد از اشغال فلسطین ابتدا به لبنان فرارکردند. وی تاسال ١٩٦١ عضو حزب کمونیست اسرائیل بود ولی در سال ١٩٧٠ به مصر فرار نمود. او در شهر حیفا در اسرائیل بارها به سبب کوششهای سیاسی و ادبی دستگیر شد، و یا به زندان افتاد.

خلیل جبران و محمود درویش، لبنان و فلسطین

خلیلجبران، شاعر، نویسنده، هنرمند و متفکر؛ از مسیحیان مارونی لبنان، میان سالهای ۱۹۳۱-۱۸۸۳ میلادی زندگی نمود و در سن ۴۸ سالگی بر اثر اعتیاد به الکل درمهاجرت جوانمرگ شد. او از سال ۱۸۹۵ همراه مادرش به امریکا مهاجرت نموده بود.

جبران را مهمترین نماینده رمانتیک ادبیات مدرن عرب درقرن ۲۰ می دانند. او نه تنها مشوق سبک شعر نو در ادبیات عرب بود، بلکه به انتقاد شدید از تعصب و بنیادگرایی مذهبی در لبنان پرداخت. وی تازمان مرگ مسئول ادبیات مهاجر و تبعید عرب در امریکا بود .

خلیل جبران در آثارش خواهان وحدت عشق و مرگ و خدا و شعر است. بعضی از آثار او مانند شعر ذیل پیرامون “در میانه راه بودن” است. بدلیل مرگ زودرس بعضی از اعضای خانواده، عزا و ماتم در اشعار وی جای خاصی دارد.

بخش مهمی از اشعار جبران پیرامون انتقاد اجتماعی است. در شعر او یک سادگی غیرمصنوعی وجود دارد که سنبل ادبیات مدرن و جوان عرب است. در جهان غرب او ابتدا به خاطر کتاب “عروس چمن” مشهور شد. در غرب وی را نیزهنرمندی نقاش می دانستند.

کتاب “پیامبر” خلیل جبران در سال ۱۹۳۲ در غرب مشهوریت فوق العاده ای یافت.در بعضی از آثار او از سرکوب عشق و عاطفه و روابط دوستی میان نسل جوان در جامعه سنتی عرب انتقاد می گردد. در کتاب “ارواح” او به انتقاد از مذاهب درلبنان می نماید. در کتاب “طوفان” او خواهان آهنگ و تحول شعری در ادبیات عرب است.

به خلیل جبران در غرب لقب و عنوان فیلسوف و متفکر خاورمیانه نیز داده اند. از جمله دیگر آثار او بالهای شکسته، دیوانه، روح شورشی و عیسی فرزند انسان هستند. در شعر زیر او به سرگردانی و آوراگی انسان جدید اشاره می گردد.

 

خانه ام می گفت کلبه را ترک مکن تاریخ ات آنجاست،

کوچه آن می گفت خیابان رادنبال کن آینده ات آنجاست،

من به هر دو؛ خانه و کوچه ام، گفتم نه گذشته ای دارم و نه آینده ای،

اگر اینجا بمانم ماندنم رفتن است،

و اگر بروم رفتنم ماندن است،

فقط عشق و مرگ استاد عمل اند.

 

محمود درویش را مهمترین شاعر مدرن زمان حال ادبیات عرب می دانند. او مبارز آزادی و صدای خلق فلسطین و ناجی زبان عربی هم لقب گرفته. درویش تجربیات آوارگی خود را بصورت خاصی به شعر درآورده. آثار و زندگی وی رابطه نزدیکی با تاریخ وطن اشغال شده اش دارند.

محمود درویش در سال ۱۹۴۲ در روستای جلیله در فلسطین بدنیا آمد. خانواده اش بعد از اشغال فلسطین ابتدا به لبنان فرارکردند. وی تاسال ۱۹۶۱ عضو حزب کمونیست اسرائیل بود ولی در سال ۱۹۷۰ به مصر فرار نمود. او در شهر حیفا در اسرائیل بارها به سبب کوششهای سیاسی و ادبی دستگیر شد، و یا به زندان افتاد.

در شعر درویش زندگی مهاجر و تبعیدی، سنبل زندگی غالب انسانهای فعلی است. موتور شعر او موضوع آوارگی و بی وطنی است. او مجبورشد که وطنی از واژەها در غربت برای خود بسازد. به وی عنوان شاعر شهادت نیز داده شده.

منبع الهام اشعار درویش ادبیات عرب و ادبیات کشورهای امریکای لاتین از جمله اشعار پاپلو نرودا هستند. درویش کوشید تا ادبیات مترقی زبان عبری اسرائیلی را نیز به خوانندگان عرب معرفی کند. او شعر خود را سیاسی نمی داند، اگرچه مورخین و منقدین ادبی به او عنوان صدای خلق فلسطین را در پایان دادند.

در شعر درویش عناصری از ادبیات فارسی و یونانی و فرهنگ مسیحی نیز دیده می شود. او در آثارش خواهان تغیر و تحول آگاهی مردم است. در پایان، شعر او جنیه های سیاسی ادبیات مسئول خود را به جنبه های استتیک و زیباشناسانه هنری داد.

از جمله آثارمحمود درویش- برگهای درخت زیتون- عاشقی از فلسطین- حافظه ای برای فراموشی- چرا اسب را تنها گذاشتی- یادداشت غمهای روزانه و وطنی از واژەها هستند. درویش جایزه ادبی آلمانی “ماریا رماک” را به عنوان صدای فلسطین دریافت نمود.

                

تاریخ انتشار : ۱۳ مهر, ۱۳۹۵ ۱:۴۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نوروز باستانی بر همگان خجسته باد!

ما، فدائیان خلق ایران (اکثریت)، امیدواریم که در سال نو، با هم‌اندیشی، هم‌ سویی، هم‌ گرایی، همکاری، همبستگی و اتحاد نیروهای میهن دوست، گام‌های بلندی در مسیر گذار از استبداد ولایت فقیه به سوی آزادی، دموکراسی و عدالت اجتماعی برداشته شود.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

نوروز باستانی بر همگان خجسته باد!

ما، فدائیان خلق ایران (اکثریت)، امیدواریم که در سال نو، با هم‌اندیشی، هم‌ سویی، هم‌ گرایی، همکاری، همبستگی و اتحاد نیروهای میهن دوست، گام‌های بلندی در مسیر گذار از استبداد ولایت فقیه به سوی آزادی، دموکراسی و عدالت اجتماعی برداشته شود.

مطالعه »
پيام ها
٨ مارس گروه کار زنان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

روز جهانی زن: مبارزه برای برابری در سایه تحولات سیاسی

زنان ایرانی سال‌هاست که در صف مقدم مبارزات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای حقوق برابر ایستاده‌اند. آن‌ها با وجود محدودیت‌های شدید، علیه تبعیض جنسیتی، فقر زنانه ، زن‌کشی، کودک‌همسری و نابرابری‌های ساختاری مبارزه کرده‌اند. تاریخ مبارزات زنان، حکایت گام‌های استوار و دل‌های امیدواری است که در برابر ناملایمات ایستاده‌اند. آنان چراغ فردایی روشن را برافروخته‌اند، جایی که عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کولبری، خشونت، گلوله و مرگ؛ ۱۸۳ کولبر کشته و زخمی در سال ۱۴۰۳

مقابله با تلفیق نسل کشی، پاکسازی قومی و آپارتاید، عاجلترین مسئله کنونی بشریت

فمینیسم و ناسیونالیسم؛ در میانه‌ی نزاع و همبستگی

بیانیه حزب دموکراتیک مردم ایران: قتل‌عام علویان سوریه را محکوم می‌کنیم!

‘فرشته تاریخ’؛ آغاز دوباره حملات نظامی اسرائیل و ادامه نسل کشی درغزه!

نوروز و خاطره ها