شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۹

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۹

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

«طرح تحول اقتصادی»، اسباب سقوط احمدینژاد یا عروج مجدد او؟

کاندیداتوری احمدینژاد از سوی "اصولگرایان"، یا حتی مجموعهای مسلط در میان آنان، ابداً بدیهی نیست. "طرح تحول اقتصادی" نیز تهدیدهای خود و سوداهای احمدینژاد را دارد برای بخشهای وسیعتری از جامعه که مستعد فریبهای پوپولیستیاند، آشکارتر میکند ... با این حال سادهاندیشی است اگر تصور شود احمدینژاد از این دو امکان دیگر برخوردار نیست. در مجموعه اوضاع کنونی کشور تنگناهای اقتصادی زمینهای را ایجاد کردهاند تا طرح مذکور به اسباب سقوط احمدینژاد تبدیل شود یا عروج مجدد او.

بدون تردید هر دولت دیگری بجای دولت احمدی نژاد و هر نظامی بجای جمهوری اسلامی هم در ایران حاکم باشد، نمی تواند نسبت به وضع یارانه ها، خاصه با توجه به ابعادی که در سالهای اخیر پیدا کرده اند، بی التفات بماند. کافی است در نظر داشته باشیم که طبق تخمینهای قرین به واقعیت، میزان یارانه های دولت در سال جاری معادل صدمیلیارد دلار بوده است؛ یعنی میزانی برابر با بودجه عمومی دولت. در یک اقتصاد نسبتاً بسامان این برابری به آن معناست که وظایف اساسی دولت در عرصه اقتصاد کمابیش در فروش کالاهای استراتژیک به خارج و توزیع درآمدهای حاصله، به این یا آن شکل، در میان مردم محدود شوند. روشن است که چنین محدودیتی مطلوب جریان تمامیتخواه حاکم بر کشور نباشد و بهرحال زمانی در پی چاره برآید. البته به نظر می رسد مادام که نفت از قیمتهای بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه برخوردار بود و تمام درآمدهای حاصل از این ممر به جیب دولت می رفت، و در شرایطی که درآمدهای استراتژیک اساساً صرف رتق و فتق امور جاری می شوند و دولت پیش روی خود الزامی برای زیرساخت سازی و پایدار کردن اقتصاد نمی بیند، بیماری اقتصاد و وضع اضطراری آن بسادگی توجه ها را جلب نکند و کسی را به صرافت چاره جوئی نیاندازد. اما هنگامی که درآمدهای نفت در عرض چهارماه به حدود یک چهارم سقوط کنند، چاره ای جز سرهم بندی یک طرح کارنشده و یک جنبه نگر، و تسریع روند “قانونگذاری” از طریق فوریت دادن برای رسیدگی به آن، باقی نخواهد ماند .
آنچه در بالا آمد، می تواند به نوعی گزارش فشرده و البته بسیار خوشبینانه از روند کار دولت احمدی نژاد در برخورد به مسئله یارانه ها تلقی شود؛ برخوردی که ماحصل آن زیر عنوان “طرح تحول اقتصادی” به جامعه معرفی شده است. مسئله اساسی “طرح تحول اقتصادی” همان مسئله یارانه هاست و راه حل طرح برای مسئله هم فراتر از این نمی رود که یارانه هائی را که در حال حاضر به این یا آن کالا تعلق می گیرند، در یک دوره سه ساله تماماً قطع کرده، عموم کالاها را با قیمتهای واقعی شان به مردم عرضه کند، و در ازای آن، کمکهای نقدی معینی را به اقشار فقیر و کم درآمد جامعه اختصاص دهد. میزان کمک وابسته به درآمد افراد است و ظاهراً قرار است که ۷۰ درصد مردم مشمول این طرح شوند.
در امتداد آن نگاه خوشبینانه ممکن است حتی بتوان نسبت به “طرح تحول اقتصادی” ظن سیاسی خاصی نداشت. واقعیت در جهان امروز این است که پرداخت یارانه های نقدی به لایه هائی از مردم (و مکمل آن، یعنی معافیت آنان از پرداخت بعضی هزینه ها) دامنه ای بمراتب فراتر از سیاستهای نیروهای چپ، سوسیالیست و سوسیال دموکرات را یافته است. باخت حزب سوسیال دموکرات سوئد در آخرین انتخابات این کشور به حزبی دست راستی، کمتر انسان عدالتخواهی را به این وحشت انداخت که با افتادن زمام امور کشور به دست یک حزب دست راستی، یارانه های دولت به اقشار کم درآمد جامعه متوقف خواهند شد … و به واقع هم چنین نشد. با این نگاه می توان محدودیتهای “طرح تحول اقتصادی” را فقط از زاویه مدیریتی و کارشناسی بررسید و البته از همین زوایه نیز بر اعوجاجهای پایه ای آن انگشت گذاشت؛ اعوجاجاتی که در بهترین حالت این تلقی را که “طرح تحول اقتصادی” طرحی برای تحول است، باطل می کنند. مثلاً کمی بر این سؤال مکث کنیم: این کدام نگرش اقتصادی است که با وجود یک اقتصاد نفت-بنیاد و در شرایط حاکمیت رکود تورمی دیرپا، تحول در آن اقتصاد را به رسیدگی به مسئله یارانه ها تقلیل می دهد، ولو که این رسیدگی با پاسخ سنجیده ای هم همراه باشد؟
آیا کاربرد اصطلاحاتی چون “نفت-بنیاد” (و نه حتی تک محصولی، زیرا یک اقتصاد تک محصولی می تواند پایدار باشد، اما یک اقتصاد نفت-بنیاد خیر)، و “رکود تورمی دیرپا” برای توصیف مقدماتی وضع اقتصاد امروز ایران به تنهائی نشان نمی دهد که تحول در این اقتصاد باید از رفع وابستگی آن به نفت، از امکان سازی برای پایدار کردن آن (که اقیانوس نفت به خودی خود از آن عاجز است)، از ایجاد کار، از چاره جوئی برای تولید ارزش و نه توزیع ارزش، …، و آن هم در برخوردی سیستمی و همه جانبه نگر، آغاز کند؟ گفتن ندارد که مسئله یارانه ها مسئله ای است در حیطه توزیع ارزش، و جامعه بشری سرشار از آزمونهای اقتصادی عموماً شکست خورده ای است که گره تحول را در توزیع ارزش یافتند، بی آن که به مسئله مقدم چگونگی تولید ارزش پاسخ گفته باشند.
ملاحظات پایه ای دیگری که در “طرح تحول اقتصادی” نادیده گرفته شده اند، مثلاً زیرساخت اطلاعاتی ناقص و غیرقابل اعتماد، که به عدم امکان حصول اطلاعات توسط شهروندان و دولت از یکدیگر منجر می شود، و یا فساد گسترده دستگاه حکومتی به طور کلی و دستگاه اجرائی به طور خاص، که به تنهائی برای شکست هر طرحی کافی است، همچنین برخورد به شدت غیرسیستمی و تک عاملی آن به اقتصاد بحرانزده کنونی و بسا ملاحظات دیگر، موجباتی بوده اند که جز حلقه تنگی از همفکران دولت، دیگر کسانی که به قضاوت طرح از زاویه مدیریتی و کارشناسی دست زده اند، متفق القول آن را طرحی مشکل افزا یافته اند، که می تواند به عواقب زیر منجر گردد:
– در ابعاد استراتژیک/بلند مدت نه تنها به رفع گره های تولید ارزش و برپائی یک اقتصاد پایدار کمکی نکند، بلکه برعکس به وابستگی اقتصاد کشور به نفت دامن زند،
– و در کوتاه مدت موجب افزایش تورم به فراتر از مرزهای ۳۰ درصد گردد.
اما تا آنجا که عاقبت “طرح …”، و نه عواقب آن مطرح است، شاید مهمترین نکته همانا همراهی آن با انگیزه های سیاسی ناظر بر انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، یا حتی تقدم این انگیزه ها نسبت به انگیزه های اقتصادی در تدوین آن باشد. به فرض این که طرح مجال آن را بیابد که تماماً به اجرا درآید، به هر حال دوره اجرای سه ساله آن موجبی خواهد بود که عواقب آن برای اقتصاد کشور تنها پس از این دوره به کمال بروز کنند، اما انگیزه های سیاسی مستتر در طرح عملاً آن را به برنامه اقتصادی احمدی نژاد برای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری تبدیل کرده و به میزان بسیاری عاقبت طرح و طراح را به هم گره زده اند.
این واقعیت که قیمت نفت، در زمانی که تدوین طرح جریان داشت، در بالاترین مقادیر همه تاریخ خود بود، احمدی نژاد را امیدوار می کرد که با دامن زدن مجدد، و این بار با عمل، به شبهه “پول نفت بر سر سفره مردم” بتواند بخشی از آرای مردم را به نفع خودش تضمین کند. اما با قیمتهای کنونی نفت امید احمدی نژاد به امکان پیشبرد موفقانه این شبهه پراکنی رو به زوال گذاشته و او را به محدودیت گذاری بر حقه ترین حقوق آسیب پذیرترین های جامعه واداشته است. در حالی که علی بیگی، نایب رئیس کانون عالی شورای اسلامی کار سراسر کشور، خط فقر را ۶۰۰هزار تومان در ماه اعلام می کند، خبر از این می دهد که “در حال حاضر ۷۵ درصد از جامعه کارگری کشور زیر خط فقر قرار دارند” و بر لزوم افزایش دستمزد آنان و از این دست تأکید می کند، “طرح تحول اقتصادی” با این استدلال که پرداختهای نقدی مورد نظر آن موجب افزایش قدرت خرید مشمولان طرح خواهد شد، پیش بینی می کند: “الزام افزایش حقوق کارکنان و دستگاه های اجرایی موضوع ماده (۱۵۰) قانون برنامه چهارم توسعه، ماده (۶۴) و تبصره آن و ماده (۱۲۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده (۴۱) قانون کار، از زمان اجرای این قانون موقوف الاجرا خواهد شد و تمامی قوانین مغایر با این قانون از زمان ابلاغ (آن)، لغو می شود.”
علیرغم تقلای خامنه ای، به صورت حمایت آشکار از احمدی نژاد، برای ایجاد هماهنگی در میان “اصولگرایان”، رویدادها حاکی از آن اند که این تقلا به نتیجه مورد نظر نیانجامیده است و کاندیداتوری احمدی نژاد از سوی آنان، یا حتی مجموعه ای مسلط در میان آنان، ابداً بدیهی نیست. “طرح تحول اقتصادی” نیز تهدیدهای خود و سوداهای احمدی نژاد را دارد برای بخشهای وسیعتری از جامعه که مستعد فریبهای پوپولیستی اند، آشکارتر می کند. این هر دو عامل اصلی پیروزی دور پیشین احمدی نژاد اکنون ابداً تضمین شده نیستند. با این حال ساده اندیشی است اگر تصور شود احمدی نژاد از این دو امکان دیگر برخوردار نیست. در مجموعه اوضاع کنونی کشور تنگناهای اقتصادی زمینه ای را ایجاد کرده اند تا طرح مذکور به اسباب سقوط احمدی نژاد تبدیل شود یا عروج مجدد او.

۱ ـ البته درآمدهای نفت هنوز هم تماماً به جیب دولت ریخته می شوند، الا این که این درآمدها دیگر با نفت بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه و بیشتر تأمین نمی شوند. در عین حال باید تصریح کرد که سرازیر شدن این قبیل درآمدهای استراتژیک به جیب دولت، ابداً روالی بدیهی در اقتصاد ملتها نیست. ایجاد حساب ذخیره ارزی قاعدتاً مبتنی بر منطق محدود کردن برخورداری دولت از این قبیل درآمدها است. اما در مناسبات وارونه کنونی در ایران، و به خصوص در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد، حساب ذخیره ارزی نه تنها موجبی برای محدود کردن اختیار دولت برای چنگ انداختن در درآمدهای استرتژیک نبوده است، بلکه این دولت است که بر حساب ذخیره ارزی و حتی بر بانک مرکزی هم اختیار دارد.

تاریخ انتشار : ۲۷ دی, ۱۳۸۷ ۱:۲۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک