شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۶

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۶

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

معادن طلای ایران، فقر و مرگ کارگران

در ۱۹ فرودین ۱۳۸۹ بزرگترین معدن طلای ایران در تکاب آمادهی بهرهبرداری شد. در این شهر آذربایجانغربی معدن طلای آقدره هم قرار دارد. زندگی و سرنوشت کارگران این معدن، نمونهای است برای دیگر کارگران معادن ایران

معادن طلای “زره شوران” و “آقدره” بزرگترین معادن طلای ایران و خاورمیانه به حساب میآیند. یک فعال امور کارگران معادن طلای تکاب که خود در کارخانهی معدن طلای آقدره کار میکند، در گفتگو با دویچهوله دربارهی این معدن توضیح میدهد که صاحبان اصلی معدن آقایان “حاجی عباس نیری و برادرش مجید نیری از اعضای سابق سپاه پاسداران” هستند.

وی در ادامه میگوید: «تعداد ۶۰۰ نفر در معدن آقدره کار میکنند و کارخانه بدون وقفه ۲۴ ساعته کار میکند. میزان تولید طلا با احتساب آنچه که در اتاق طلا استحصال میشود، سالانه ۴ تن است که چیزی حدود ۱۴۰ میلیارد تومان برای اینها درآمد دارد. کسی از این آقایان حسابرسی نمیکند و کسی نمیپرسد که آنها با اینهمه درآمد چکار میکنند؟».

طلا برای کارگران فقر و مریضی آورده

بنا به گفتهی این کارگر معدن طلای آقدره، وضعیت بد کارگران قابل توصیف نیست. کارگران بدون کلاه ایمنی، پوتین و ماسکهای مخصوص به کار گمارده میشوند. بسیاری از کارگران در معدن به سل مبتلا هستند.

وی در ادامه توضیحاتش به دویچه وله همچنین میگوید، در خود کارخانه دو سولهی فعال هست که در آنجا سنگهای بزرگ آسیاب میشوند.

وحشتناکترین قسمت این بخش مکانیست بنام سولهی سیانور. در اینجا برای استحصال خاک طلا از ناخالصیهای دیگر، سیانور به آن اضافه میکنند. ولی چون ایران جزو کشورهایی است که در زمینهی سیانور تحریم شده، اینها کودهای شیمیائی را از وزارت کشاورزی بصورت قاچاق دریافت میکنند. این کودها را که همه جای دنیا مصرف صنعتی آن ممنوع است بجای سیانور بکار میبرند تا خاک طلا را از ناحالصیهای دیگرجدا کنند.

کارگران سولهی سیانور

یک کارگر اخراجی معدن آقدره هم به دویچه وله میگوید:«کارگرانی که در اینجا کار میکنند هیچکدام ماسک ویژهای ندارند. فضا آنقدر آلوده است که این ماسکها هم کمکی نمیکنند. مهندسینی که اینجا هستند و نظارت باید بکنند از فاصلهی چند صدمتری آنجا رد میشوند و اصلا خودشان جرئت نمیکنند، بیایند ببینند سولهی سیانور چه خبر است و اینکه کارگران کار میکنند یا نه؟».

این کارگر اخراجی به فوت یکی از همکاران خود هم اشاره میکند: «سال پیش سجاد قنبری کارگر ۲۸ ساله پس از ۴ سال کار در سولهی سیانور بر اثر مسمومیت ناشی از سیانور و جیوه و همچنین بی توجهی مسئولین جان باخت».

“احمدی نژاد هم به سراغ ما نیامد”

بنا به گفتهی فعال کارگری معدن طلای آقدره، کارگران بارها اعتراض کردند ولی مسئولین بهداشت، سپاه واستانداری سکوت میکنند و حتی احمدی نژاد هم وقتی به اینجا میآید به “بزرگترین معدن طلای خاورمیانه” سری نمیزند و اصلا کاری به کار آنها ندارد.

وی در ادامه به این مسئله اشاره میکند که طلای این معادن در خود منطقه به شمش تبدیل نمیشود و این طلا را به دلایل واهی از جمله اینکه امنیت نیست به اصفهان و یا کرمان منتقل میکنند. به نظر او این سیاست از “نگاه قومیتی دولت به این مسئله” ناشی میشود.

او همچنین میگوید، تکاب که در آن دو معدن بزرگ طلای کشورواقع شده و ۶۰ نوع سنگ معدنی دارد و “بهشت زمینشناسی” به حساب میآید، وضعیت کارگران معدنش بسیار بد است.

کارگران معدن اعتراض میکنند

کارگری که پیش از این درمعدن آقدره مشغول به کار بوده و اخراج شده به دویچه وله میگوید: «در طول دوماه اخیر چندین بار شبنامه و قانون کار بین کارگران پخش شده. به دنبال شکایتهای مختلفی که صورت گرفته، قرار شده در آنجا سندیکای کارگری تشکیل شود. ولی اعتراضها هم نتیجهای نمیدهد و معترضین را اخراج میکنند.»

بنا به گفتهی این کارگر اخراجی، بیشتر کارگران معدن طلای آقدره فصلی هستند یعنی از اول اردیبهشت به کار گرفته میشوند و با اولین بارش برف زمستان که معدن از کار میافتد، حدود ۴۰۰ نفر اخراج میشوند و دوباره آنهایی را که خودشان تائید میکنند، گزینش واستخدام میکنند.

مسئولین: کار معدن سخت و زیان آور نیست

فعال حقوق کارگری در منطقه هم که با دویچه وله صحبت کرد، اضافه میکند: «بیکاران باید از مزایای بیمهی بیکاری برخوردار شوند ولی ادارهی کار بیکاری کارگران معدن را تائید نمیکند. کارهایی که در اینجا انجام میگیرد جزو مشاغل سخت و زیان آور است.»

بنظر او مادهی ۵۲ قانون کار، مشاغل معدنی را جزو کار سخت و زیان آور محسوب میکند، ولی هیچگونه طبقه بندی به لحاظ سختی و زیان آور بودن نوع کار انجام نمیگیرد و مفاد قانون کار به علت “بی کفایتی مسئولین شهری” اصلا اجرا نمیگردد.

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۵ اردیبهشت, ۱۳۸۹ ۰:۴۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک