یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۹

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۹

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

ادبیات سرگردانى روشنفکران تکنوکرات سال بیلو (۲۰۰۵ -۱۹۱۵) Saul Bellow

منقدين چپ غالب آثار او را واقعگرايانه، اجتماعى و انتقادى، به حساب مى آورند. اودر آثارش با اعتقاد به حيثيت و شرف انسانى، احترامى خاص براى آسيب ديدگان اجتماعى قائل است. او را ميتوان جامعه شناس ادبى تيزهوش قشر روشنفكر آمريكا دانست

بیلو، نویسنده یهودى تبار آمریکایى و دریافت کننده جایزه نوبل سال ۱۹۷۶ به نقل از منقدین چپ، ازموضعى انسانگرایانه، ولى بورژوازى به شرح روانشناسانه اقشارى از روشنفکران تکنوکرات طبقه متوسط و محله هاى یهودى نشین آمریکا پرداخت، که در جستجوى معنى و هدف زندگى درجهان از خود بیگانه و مدرن صنعتى شده، هستند. اشاره ادبى او به تحصیلکرده هاى تکنوکراتى است که غالبا رشته تحصیلى شان کمکى به حل بحرانهاى فردى و اجتماعى شان نمیکند. مورخین ادبیات، بیلو را یکى از اعضاى کاروان و سنت نویسندگان یهودى تبارى همچون، نورمان مایلر، برنارد مالمود، فیلیپ روت و اسحاق سینگر میدانند.
بیلو ۱۴ سال بعد از جان اشتاین بک، جایزه نوبل را از آن خود نمود. در دوره اى که غالب نویسندگان آمریکا به دنبال سبکهاى مدرن و پسامدرن بودند، او راه سنت کلاسیک رمان نویسى را ادامه داد. بیلو را میتوان مشهورترین رمان نویس دهه ۵۰ و ۶۰ آمریکا دانست و گرچه آنزمان سبک رمان نویسى جویس همه جا غالب بود، او به ادامه راه استادانى مانند بالزاک و داستایوسکى درادبیات آمریکا پرداخت.
درحالیکه امروزه همه ازپایان و مرگ رمان سخن میگویند، افرادى مانند بیلو میتوانند به قول خوانندگان، موفقیت آمیز به راه رمان نویسى ادامه دهند. او یکى از رهبران ادبى رمان بعد از جنگ جهانى دوم شد و میگفت که رمان وسیله اى است براى هدفى والاتر یعنى کشف حقیقت و شناخت. بعضى آثارآغازین او را زیر تاثیر کافکا میدانند. اوهمچون مارک تواین غالبا از تقابل و تصادف فرهنگها دریک جامعه نوشت. مقایسه او امروزه با مارک تواین مهمترین تحسینى است که از آثار او در جو ادبى آمریکا میشود. بعدها ادعا گردید که او از نظر شرح فقر به مارک تواین و ازنظر احترام به آزادیخواهى، شاگرد ویتمن است. گروهى با اشاره به تئودور درایسر، او را از رهپیمایان مکاتب رئالیستى و ناتورالیستى عصرجدید میدانند. بیلو به شرح زندگى پیچیده و گاهى روان بیمار و درونى روشنفکر آمریکایى میپردازد که دچار ازخود بیگانگى گردیده است.
منقدین چپ غالب آثار او را واقعگرایانه، اجتماعى و انتقادى، به حساب مى آورند. اودر آثارش با اعتقاد به حیثیت و شرف انسانى، احترامى خاص براى آسیب دیدگان اجتماعى قائل است. او را میتوان جامعه شناس ادبى تیزهوش قشر روشنفکر آمریکا دانست. از جمله دلایل کمیته نوبل از جمله دلایل خود را براى اعطاى جایزه فوق به وى این گونه نوشت: در آُثار بیلو کوشش براى تفاهم انسانها و تجزیه و تحلیل لطیف و ظریف فرهنگ امروزى کشورهاى جند ملیتى،گردیده است. بیلو میگفت که اگر ما همزیستى مسالمت آمیز با هم نوعان را پذیرفته باشیم، نیاز به ادبیات و هنر آرامش بخش داریم، آرامشى در جهان پر هرج و مرج، آرامشى که گرچه همچون لحظه عبادت است، ولى چشمى به هجوم مرغ توفان دارد. او در رابطه با دریافت نوبل گفت که کودک درونش لذت برد و عالم کهنسال قلبش به شک و پرسش افتاد. بعضى از منتقدین ادبى آنزمان به او گوشزد کردند که همچون سایر روشنفکران آمریکایى دچار بدبینى فرهنگى نشود و مثل خاخام هاى روحانى یهودى فقط به دادن درس اخلاق خود را مشغول نماید.
دربحث تجددخواهى ادبى درباره بیلو گفته شد که او نه پسامدرن و نه ضد مدرن بلکه غیرمدرن است. دشمنى او با جنبش ادبى آوانگارد و انتقادش از لیبرالیسم در زندگى، از موضعى سنت گرایانه موجب این قضاوت پیرامون وى گردید. منتقدین او مدعى هستند که بیلو با پیامى ارتجاعى- سنتى و بدون تمایل به تغییرات اساسى، خواهان راههاى نجات در زندگى شد و او به جاى کوشش براى تغییر و تحول اجتماعى، بافرهنگ غرب و دشمنان زندگى کنار آمد. و غالبا رمانهایش را با میزگرد بحث و جلسه اى، مقایسه میکنند که نویسنده با پیامى انساندوستانه در صف حاکمان جاخوش کرده است. هوادارى راستگرایان و شوینیستهاى آمریکایى از آثار او موجب فروش بیشتر کتابهایش بعداز پایان جنگ شد. او مخالف جریانات ادبى مدرن زمان خود درآمریکا بود. بیلو درسایه درخت تنومندى به آفرینش آثارى جاودانى پرداخت که مورد علاقه و باب سلیقه هر اهل کتابى نیستند.
آثار او را میتوان انتقادى دانست از زوال فرد درجامعه صنعتى و مدرن شهرهاى بزرگ. قهرمانان آثارش چون نمیتوانند با واقعیات تلخ سرمایه دارى کنار بیایند، دچار احساس بى وطنى و بیگانگى در واقعیات زندگى روزمره آمریکایى میشوند. بعضى دیگر از شخصیت هاى آثارش دچار قضاوت و پیشداورى مذهبى و راسیستى میشوند. بیلو مدعى بود که انساندوستى و سبک زندگى براثر هجوم صنعت و ماشین نابود شده اند. او با اشاره به مشکلات روزانه و مسائل محیط زیست مدعى است که هومانیسم، قدیمى شده و فقط در خاطرات بجا مانده است. پوچى و بى معنى بودن زندگى انسان غربى نیز یکى از موضوعات رمانهایش بود. قهرمانان کتابهایش غالبا اسیر شرایط غیرانسانى محیط اطراف خود بوده و دچار کمبود رابطه با همنوعان هستند. اواشاره به بدبینى و یاس انسانى درمقابل هجوم تمدن غربى زمان خود مینماید و میکوشد با سبک خاصى اعتراض اجتماعى را با طنز مطرح کند. او به شهرهاى بزرگى درآمریکا اشاره مینماید که تنها امید جوانان بیکار آن پیوستن آنها به ارتش براى جنگ است. بیلو وارد جهانى شده بود که زیر تاثیر: هیتلر، فاجعه هیروشیما، تئورى هاى فروید و فرانس فانون به تکان آمده بود و او همچون یک خاخام یهودى میکوشید تا این جهان ناپایدار را شرح دهد. او سعى نمود تا در آثارش از عناصر رمان روایتى مدرن استفاده نماید.
بیلو غیراز روشنفکران، به شرح محلات مهاجرین و یهودیان طبقه متوسط آمریکا پرداخت. شرح یهودیان نسل اول و دومى که درآمریکا احساس بى وطنى مینمایند و دچار فقر هستند. شخصیتهاى رمانهایش غالبا یهودیان شهرهاى بزرگ آمریکا هستند. اوبه شرح یهودیانى میپردازد که آنزمان در محلات فقیرنشین شهر شیکاگو دلال و قاچاقچى در بازار سیاه هستند. اوغیراز اقلیت یهودى درآثارش به شرح موضوعات و سرنوشت انسان در جهان صنعتى شهرهاى بزرگ میپردازد. بعضى از منقدین آثار او را ضد روشنفکرى میدانند، خصوصا ضد روشنفکران تخصیلکرده یهودى.
سال بیلو درسال ۱۹۱۵ درخانواده اى یهودى درکانادا بدنیا آمد و لى در سه سالگى همراه والدینش به آمریکا مهاجرت نمود. پدرش یک بازرگان روس بود. او در دانشگاه به تحصیل جامعه شناسى، ادبیات و انسانشناسى پرداخت و سالها استاد جامعه شناسى در دانشگاههاى آمریکا بود.
بیلو را میتوان نویسنده اى با استعدادهاى همه جانبه نامید که با گنجینه اى عظیم از واژه ها، موضوعات اجتماعى را نیز بسیار جدى میگیرد. او از زبان شیک و آکادمیک روشنفکران و زبان عامیانه و کوچه و بازارى کارگران با عناصرى از طنز، شوق و بشاشیت و سرزبانى یهودیان فقیر آس و پاس آنزمان خیابانهاى شیکاگو استفاده میکرد. بیلو از قهرمانان روشنفکرى میگوید که با تکیه بر فرهنگ و تفکر قوى غربى، جویاى راه حلى براى مشکلات زندگى شان هستند. رمانهاى او غالبا حاوى عناصر ماجراجویى، گفتمانى و ایده اى هستند.
آثار او شامل: رمان، داستان کوتاه، درام و مقاله هستند. سه رمان مشهور او: ماجراهاى مارس، فرشته رحمت باران، و اشرافى دوک، هستند. سایر آثار او: قربانى، دکان زندگى، آقاى زاملر، با پا توى آبدانى، مرد معلق، میراث و هدیه، و ماه دسامبر استاد، نام دارند. در غالب آثار او فرد در جستجوى خود است و در رمان اشرافى دوک، که در سال ۱۹۶۴ نوشته شده یک روشنفکر که استاد فلسفه و تاریخ نیز است به دلایل مشکلات زناشویى نامه هاى ناتمامى به مشاهیر جهان حتى به خدا مینویسد و در جریان نوشتن اینگونه نامه هاى فرستاده نشده، او به رابطه خودبا جهان و جامعه پى میبرد و گرچه داراى چهارچوب فکرى علمى و منطقى است ولى درنظام ادارى سرمایه دارى دچارمشکل و سرگردانى میشود. موضوع تمام آثار او را میتوان یا “انسان معلق“ دانست و یا انسانهاى جوانى که تنها آرزوى شغلى شان سرباز شدن است و حتا در یک هستى شهروندى در دمکراسى، اسیر بند و زنجیر ارتش و نظام اطاعت کورکورانه آن میباشد. 
تاریخ انتشار : ۳۱ فروردین, ۱۳۸۵ ۴:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است