یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۳:۲۱

یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۳:۲۱

ما نگران سه زن هستیم؛ پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی.
‌‏اتهامات‌شان، واهی‌ست؛ اما سایه اعدام، واقعی‌ست، و ما خوب می‌دانیم که در این نظام، «اتهام واهی» اغلب برای نابودیِ کامل یک زندگی کفایت می‌کند.
۳۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
دومین درخواست اعاده دادرسی پخشان عزیزی "رد" شد
دیوان عالی کشور در ایران، درخواست اعاده دادرسی پخشان عزیزی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، را برای دوم رد کرد.
۳۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
سایه بی‌اعتمادی به آمریکا بر دیپلماسی مذاکرات اخیرعمان
تصور اینکه ترامپ مدافع دموکراسی یا حقوق بشر باشد، تصوری ساده‌انگارانه است. آمریکا در پی ضربه زدن به رقیب اصلی خود یعنی چین است، و مذاکره با ایران بخشی از...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
پویندگان راه آزادی و سوسیالیسم؛ گرامی‌داشت و یادکرد شراره‌های آتش و زندگی در قطعه ۳۳ بهشت زهرا
روز جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ با فراخوان قبلی در قطعه ۳۳ بهشت زهرا مراسم گرامی داشت و یادکرد شراره های آتش و زندگی بیژن جزنی، حسن ضیاظریفی، عباس سورکی، محمد...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: پویندگان راه آزادی و سوسیالیسم
نویسنده: پویندگان راه آزادی و سوسیالیسم
مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی؟
فلسفه مارکسیستی در رابطه تنگاتنگ با تحول اقتصاد سیاسی و تجربیات جنبش طبقه کارگر شکوفا شد. این فلسفه بین سالهای 1852-1848 میلادی بشکل فلسفه ای عملگرا و رهایی بخش در...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
رسیدگی به کشتن انسان، تاریخ انقضا ندارد
سال‌هاست که موضوع اعدام‌های سال ۱۳۶۷ به عنوان رویدادی که آیت الله منتظری که خود شخص دوم نظام و قائم مقام رهبری به شمار می‌رفت پیشتاز اعتراض به آن به...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: عمادالدین باقی
نویسنده: عمادالدین باقی
پیچیدگی زیستن در قومیت‌‏ها/ گفتارهایی درباره وضعیت زندگی زنان عرب، بختیاری و ترکمن که مشکلات‏شان کمتر به گوش دیگران می‌‏رسد
متاسفانه برنامه‌‏ریزان مرکزنشین، غافل از این تفاوت‏‌های اجتماعی‏‌اند و هیچ‌گونه تمهیدی برای حل این مشکل در نظر نمی‏‌گیرند. برای مثال می‏‌شود سهمیه بومی دانشگاه‏‌های موجود برای زنان را به حداکثر...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: الناز محمدی
نویسنده: الناز محمدی

ادبیات و ایده‌هاى کبیر انقلاب! شاعر در بستر جامعه و تاریخ

او با جو و فضاى فرهنگى حاكم زمان خود، درافتاد. و با كمك درام‌هاى غم‌انگيز جمهوری‌خواهى، تنفرش را از قلدرى نظام: خان و خانبازى، نشان داد و مقوله‌هاى: زورگويى – آزادى، حق – بى‌قانونى، مدام در آثارش مطرح می‌شوند. توطئه، موضوع غالب درام‌هاى تراژديك سياسى – روانشناسانه‌ی او است كه براى افكار آزادی‌خواهانه جمهوری‌خواهى، تبليغ مى‌نمايند

فریدریش شیلر Schiller , Friedrich 1759 – ۱۸۰۵ 

شیلر، یکى از نمایندگان ادبیات کلاسیک آلمان و خالق آثارى رئالیستى، با تکیه یر ایده‌هاى هومانیسم کلاسیک غرب، به مبارزه با نظام مطلقه شاه و فئودالیسم پرداخت. او نه تنها نماینده شکایت و اعتراض‌هاى انقلابى علیه شاه‌نشین‌هاى فئودالى، بلکه نماینده ایده‌آل‌هاى ترقى‌خواهانه شهروندى و خرده‌بورژوایى بود. هدف فعالیت روشنگرانه او، انحلال و نابودى نظم فئودالى – و جانشین نمودن یک جمهورى شهروندى بود. افشاى زورگویى‌هاى فئودالى آلمان پیش از انقلاب فرانسه، محکومیت حکومت مطلقه شاهزاده‌هاى خوشگذران و فساد اخلاقى آن‌ها، از جمله هدف‌هاى فرهنگى‌اش بود. شیلر را مرد عمل شعر نیز نامیدند. او با شعار “خلقى واحد از برادران وخواهران“، به یکى از شعارهاى انقلاب فرانسه، باوفا ماند. وى میگفت؛ هرکس که نیکى کند، جاودان می‌ماند. او با پایه‌گذاری ادبى هویت ملى شهروندى، خواهان استقلال ملى و آزادى مردم شد. شیلر که هم‌عصر گوته و انقلاب فرانسه است، دویست سال پیش نوشت که هرگاه، حاکمى خودسر، در حقوق طبیعى و انسانى مردم دخالت کند، آنها حق شورش و انقلاب دارند. شعر او خود را موظف به رعایت اصول عصر روشنگرى می‌دید، به این دلیل شخصیت‌هاى آثارش معمولن ناقل ایده‌هاى انسانى هستند. کوشش او براى عملى کردن ایده‌هاى کبیر انقلاب، ویرانى زندان باستیل فکرى، و ساختن برج و معبد آزادى، درتاریخ غرب ثبت گردیده است.
گرچه شیلر در زمینه‌هاى: تاریخ، فلسفه، زیباشناسى، شعر و داستان قلم زد، ولى خلاقیت و کار مرکزى او را، نوشتن درام و نمایشنامه می‌دانند. او با جو و فضاى فرهنگى حاکم زمان خود، درافتاد. و با کمک درام‌هاى غم‌انگیز جمهوری‌خواهى، تنفرش را از قلدرى نظام: خان و خانبازى، نشان داد و مقوله‌هاى: زورگویى – آزادى، حق – بى‌قانونى، مدام در آثارش مطرح می‌شوند. توطئه، موضوع غالب درام‌هاى تراژدیک سیاسى – روانشناسانه‌ی او است که براى افکار آزادی‌خواهانه جمهوری‌خواهى، تبلیغ مى‌نمایند. او می‌کوشد تا نقش اجتماعى آگاهى را نشان دهد. نمایشنامه ( ویلهلم تل ) او را مدلى دربرابر انقلاب فرانسه و تصویر ایده‌آل یک نظام سیاسى به‌شمار مى‌آورند. قهرمان نمایشنامه‌هایش میان تراژدى: سرنوشت، آزادى اختیار، و آزادى اخلاقى، در تلاش و نوسان هستند.
بعد از نمایشنامه، شیلر در زمینه شعر نیز یکى از ادیبان فراموش‌نشدنى فرهنگ اروپا است، گرچه اشعارش را نیز درام‌هاى کوتاه و فشرده می‌دانند. او در اشعارش مبلغ: آزادى، دوستى، غیرت، جوانمردى و مصممى، است. شیلر میکوشد تا در شعر کلاسیک خود، به آشتى طبیعت و عقل کمک کند، به این سبب همیشه سعى شده تا از نظر اجتماعى و سیاسى، از اشعار او بعنوان “ آرشیو ایده‌ها “ استفاده و یا سوء استفاده نمایند. او را در ادبیات، شاعرى قلبا “همیشه جوان“ نیز نامیده‌اند. در کوره اشعارش: شهامت، وفادارى، دوستى و آزادى، باهم ذوب شده تا آلیاژ جدیدى به‌وجود آورند. اخلاق شعر او، ایده‌آل‌هاى زمان شاعر یعنى دوستى و رفاقت است که بالاتر از عشق قرار می‌گیرد. آزادى؛ یکى دیگر از ایده‌آل‌هاى مهم شاعر تراژدیک بودند. در یک شعر او ممکن است حوادث گوناگون از قبیل: سوء قصد، دستگیرى، شکنجه، مصاحبه مطبوعاتى!، اعتراف، حکم، اعدام صلیبى، و اطلاعات کافى، مطرح شوند.
شیلر، تحت تأثیر آثار کانت، نظریه: آزادى، فلسفه زیباشناسى هنر، و یک تئورى رئالیستى هستى‌شناسى را مطرح نمود. نظریه کانت موجب شد که او از رشته تاریخ به فلسفه زیباشناسى، یعنى از واقعیت‌شناسى به‌سوى هنر، رفته و یک سیستم استتیک را طرح نماید. او کوشید با کمک فلسفه کانت به شرح مفاهیمى مانند: زیبایى، اخلاق و تعالى‌خواهى، بپردازد. شیلر براى ترقى اجتماعى، بهترین نوع تربیت را، تربیت زیباشناسانه با کمک هنر و ادبیات می‌دانست، ولى منتقدین او پرسیدند؛ چگونه میتوان زیر حاکمیت شاه یا قانون اساسى توحش، شخصیت انسان را با کمک هنر تغییر داد. کتاب (پیرامون تربیت زیباشناسانه) او را مانیفست آن‌زمان محفل شهر وایمار نامیدند. او یکى از متفکران مرحله کلاسیک ادبیات آلمان نیز به‌شمار مى‌آید. شیلر از جمله وظایف هنر را، نه تنها برقرارى رابطه میان ایده آل و واقعیت، بلکه هماهنگى نظم گمشده میان عقل و طبیعت، دانست. او سال‌ها با کمک نثر و مقالات علمى به طرح موضوعات: تاریخى، فلسفى، و زیبا شناسى، پرداخت. بعد از کانت، نظریات روسو و موج ادبى “طوفان و فشار“؟، شهر وایمار روى او تأثیر گذاشتند.
شیلر در سال ۱۷۸۸ با گوته، شاعر معروف دیگر آلمانى، آشنا شد، به‌دلیل خویشاوندى فکرى بین آن‌دو، نه تنها حدود هزارنامه از مکاتبات‌شان به‌جا مانده، بلکه بیش از شصت هفته آن‌ها با درشکه و کالسکه، اسب و قاطر!، آن‌زمان به‌دیدار هم رفتند، اگرچه شیلر ده‌ها سال به‌دلیل بیمارى سل، در ضعف و رنج به‌سر می‌برد. توماس مان می‌نویسد که شیلر نه تنها همکار مرگ شد بلکه همیشه به موازات مرگ زیست و به خطر آن عادت نمود. امروزه پیچیده‌گى هنرى آثار شیلر را مورد بحث قرار می‌دهند، ولى درقرن ۱۹، خیال‌پردازى بکر و شوق و شور آتشین او را جشن گرفتند.
فریدریش شیلر درسال ۱۷۵۹ درجنوب غربى آلمان به‌دنیا آمد و در سال ۱۸۰۵ در شهر وایمار در شرق آلمان درگذشت. پدر وى از کارمندان دربار شاهزاده‌هاى ایالتى و ولایتى! آن‌زمان آلمان بود، به این دلیل او نیز مجبور شد که به مدرسه نظام برود و چند سال پزشک ارتش گردد. شاهد: قدرت، زورگویى و تنگ‌نظرى شاه و خان بودن، موجب شد که او علاقمند به آزادى مطلق شود و چون یکبار براى تماشاى یکى از نمایشنامه‌هایش به یک ایالت دیگر آلمان سفر نمود، او را دستگیر کرده و ماه‌ها زیر نظر قرار دادند. او در مدرسه و دانشکده نظام، خلاف مقررات حاکم خفقان‌آور به مطالعه آثار: شکسپیر، روسو، گوته، و لسینگ پرداخت. شیلر غیر از یازده سال همکارى ادبى و فرهنگى با گوته، چند سالى نیز استاد تاریخ و فلسفه در شرق آلمان بود. وى پیرامون موضوعات سیاسى، تاریخى، فلسفى و فرهنگى، کتاب‌هایى ازخود به‌جا گذاشت.
از جمله آثار او: نمایشنامه معروف دزدها، دن کارلوس، دوشیزه اورلئان، ویلهلم تل، مارى استوارت، کتاب سه جلدى والن اشتاین، پیرامون تربیت استتیک انسان، تاریخ جنگ سى‌ساله، کاباله و عشق، تئورى وحدت ایده‌آلیستى، واقعیات درهنر، به دوستان، ایده‌آل‌ها، احترام و ملاحت، پیرامون شعر احساسى و سطحى، گردش، خدایان یونان، هنرمندان، درناهاى جزیره، صحنه تیاتر –مدرسه اخلاق، تراژدى رمانتیک، عروس مسینا، تراژدى توطئه فیسکو، تاریخ زوال هلند، سرودى براى دوستان، غیبگو، هدف از مطالعه تاریخ جهان، سرود ناقوس، ضمانت، غواصى، و دستکش – هستند.

Asolt@web.de

تاریخ انتشار : ۲ آبان, ۱۳۸۵ ۴:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ما نگران سه زن هستیم؛ پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی.

دومین درخواست اعاده دادرسی پخشان عزیزی “رد” شد

سایه بی‌اعتمادی به آمریکا بر دیپلماسی مذاکرات اخیرعمان

پویندگان راه آزادی و سوسیالیسم؛ گرامی‌داشت و یادکرد شراره‌های آتش و زندگی در قطعه ۳۳ بهشت زهرا

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی؟

رسیدگی به کشتن انسان، تاریخ انقضا ندارد