سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۳

سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۳

توصیه‌هایی برای مقاومت در دوره‌‌ای تاریک
«وضع خوب نیست، اما ایده‌های خوبی برای مقاومت و مبارزه وجود دارند که آنها را می‌توانیم از تجربه‌های مردم آزادی‌خواه در ایران و جهان بیاموزیم. مجموعه‌ای از اصول ساده و...
۱۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: محمدرضا نیکفر
نویسنده: محمدرضا نیکفر
آیه‌های زمینی
چه روزگار تلخ و سیاهی، نان، نیروی شگفت رسالت را، مغلوب کرده بود، پیغمبران گرسنه و مفلوک، از وعده‌گاههای الهی گریختند، و بره‌های گمشدهٔ عیسی، دیگر صدای هی‌هی چوپانی را،...
۱۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: فروغ فرخزاد
نویسنده: فروغ فرخزاد
گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی
هفدهم دی سالگرد درگذشت شخصیت ملی ما، جهان پهلوان، جوانمرد روزگار، غلامرضا تختی است. سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران-اروپا ضمن گرامیداشت یاد او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا
تنها امید مردم در بدتر نشدن اوضاع و نابود نشدن حداقل های زیستی کشور و همچنین امید حکومت به غرق نشدن کشتی شکسته نظام، ویژگی های ترامپ و دولت او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: برديا سياوش
نویسنده: برديا سياوش
تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند
یک مطالعه و نظر سنجی جدید, تأثیر روانی عظیم جنگ بر کودکان و جوانان در نوار غزه را این گونه بر آورد کرده است:  ۴۴ درصد از کشته شدگان کودک...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی
غلامحسین ساعدی ریشه در آب و خاک فرهنگ، زبان و تاریخ ایران و مردم ایران داشت. این ریشه در او چنان قوی و محکم بود که درد غربت تا آخرین...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب
... وقتی از ملاقات مهراوه بابت حجابش جلوگیری کردند، شرایط برای او که بارها از ملاقات مادر و پدرش، طی سال های گذشته، با موضوعیت حجاب محروم شده بود، غیرقابل...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده
نویسنده: نسرین ستوده

از نظریه پردازی تا سیاست گذاری

شاید اگر بخواهیم به اشتیاق بسیاری – تاییدی یا تکذیبی- راجع به تحولات چند قرن اخیرکه شامل رنسانس موخر نیز میباشد، پاسخی داده باشیم – ازجمله تحولات اتحاد شوروی- باید گفت که تعاریف مارکسی ومارکسیستی، وهم لنینی و لنینیستی ازدولت (استیت) و حکومت (گاورنمنت)، بخصوص، وجمع وجامعه، نظریه وفلسفه، سیاست و قدرت (پاوور)، و زور (فرس) ازهمان ابتدا درمیانه قانونمندی عام تا مناسبت زمانه نادقیق وناروشن، وسردرگم بوده وهنوز مانده اند.

آستانه و دامنه تحمل و تنوع، وضرورت دموکراسی

وحدت نظریه پردازانه و تنوع اقدام سیاست گذارانه

دولت (استیت) و حکومت (گاورنمنت)

 

روشنفکران نمیتوانند نقاد باشند چون اول واقعیت را کنار گذاشته اند تا روشنفکرشوند، بهمین دلیل “حکم” را مقدم نه بلکه جانشین خود واقعیت میانگارند- واینچنین توهم را به بیماری واگیردارتبدیل می کنند. ما به متفکرمحتاجیم و دیگ روشنفکری دهه هاست که برایمان سرریز کرده است. ارزش مصرف متفکراینستکه واقعیت راهمیشه مقدم برنقد قرار میدهد وبهمین دلیل ارزش مبادله اش در توان باز تولید واقعیتی جانشین برای واقعیت پیشین نقدش می باشد. 

روشنفکرمحصول بلاواسطه تناقضات تداعی گرایانه وکنش وواکنشی لایه بیرونی ارتباطات وپدیده های جمعی است، درحالیکه متفکرمحصول ساختاریندی علت ومعلولی لایه زیرین (اقشار وطبقات) همین ارتباطات وپدیده ها می باشد که جمع را بعنوان اجتماع ادراک کرده وبروزنظریه پردازانه می دهد.  موضوع روشنفکرجمع است و موضوع متفکراجتماع است. جمع واقعیت دیسکریت (اجزای بدون کل) میباشد واجتماع واقعیت کانکریت (کل با اجزاء) است.

بطریقی دیگر، روشنفکر کاونده (تجزیه گر) است، و متفکرسازنده (ترکیب گر) می باشد. درروشنفکر، اجزاء از محورمختصات (فریم آوریفرنس) برخوردارنمی باشند، وبهمین دلیل، تجربیات خالصی هستند بعنوان مواد اولیه تولید دانش واین مواد اولیه تجربیات بوسیله متفکردرمحور مختصات وارد شده وموجب تولید دانش می گردند، چیزیکه تداعی کنش وواکنشی لایه بیرونی را به ساختارعلت ومعلولی لایه زیرین تبدیل میکند- گروهبندی جامعه شناسانه را به ساختار طبقاتی تحویل می کند.

از سوی دیگر، تغییربعد تسلسلی پدیده ها به بعد منطقی عوامل، حاصل این روند درحوزه چیزیکه زمان مینامیم از جوانب دیگر تفاوت روشنفکر وکار روشنفکری با متفکر وکار متفکری می باشد.

روشنفکر پیوسته درجستجوی رهایی است در حوزه پدیده شناسی،  ومتفکر درپی تحقق رهایی است درحوزه ساختارها. اولی درنظام مستقر شریک وتوجیه گر است، درحالیکه متفکردرنظام مستقر شریک تحول خواه می باشد.  توازی وتلاقی این دو روند روشنفکری ومتفکری، هم ریشه درتلاطمات اجتماعی دارند وهم موجب آنها نیز می گردند. 

درجوامع صنعتی، حکومت (گاورنمنت) بعنوان دستگاه اعمال اقتداردولت (استیت)، با ابزارمختلف، این توازی و تلاقی را مدیریت جذبی- ایجابی یا دفعی- سلبی میکند.  حتا احزاب نیز مدیریت توازی وتلاقی برای حفظ انسجام درونی واستقراربیرونی را بکار میبرند وبه نسبت تناسب قوای روشنفکری یا متفکری وساختاربندی سازمانی، آستانه وبنابراین دامنه تحمل وتنوع دربین دوقطب مدارای ناهدفمند وبدون راهبرد تا هدف و راهبرد عقیدتی و اعتقادی شده درحرکت ویا نوسان قرار می گیرند.  سخت و پیچیده ترین کاررهبری نیز درهمین جا تکلیف هم رهبری وهم سازماندهی- شکست یا موفقیت- اهداف وراهبردها را معین میکند – ولنگاری تا سرسختی اداره تشکیلات بروز این وضعیت میباشد که بترتیب پایه به عمر کوتاه کارآ، و یا عمر طولانی ناکارآ درتشکیلات می دهند.

 

واما درتعریف واژه یی  “روشنفکر”، باید گفت که طبق معمول ترجمه های بسیاری دیگر، روشنفکر را در فارسی ما هم بعنوان ایلومینستی آن، که کم وبیش معادل عرفان (عرفانی) ماست بکاربرده ومصطلح کرده ایم (دل-پایه)، وهم بمعنی رشنالیستی آن که کم وبیش معادل حکیم، خردمند، بکاربرده ومصطلح کرده ایم (مغز-پایه).  اما این هردو، آنچه که غرب در اصل از آنها درک کرده است، هم هستند وهم نیستند، باصطلاح حوزه معنایی (سمانتیک کمپ) آنها مخدوش شده اند. بە حتمال زیاد این نیز از مشکلاتی است که با صنعتی شدن ایران،  واز مسیرستیزهای اجتماعی و تجربی رشد نیروهای تولیدی وتحول روابط و مناسبات این نیروها، به سروسامانی دقیق تروهم بومی شده خواهند رسید.

واما،  این جوانب به یاری چه کار وادراکی ازواقعیت وتحولات اش درروند جاری ایران می یآیند.

شاید اگر بخواهیم به اشتیاق بسیاری – تاییدی یا تکذیبی- راجع به تحولات چند قرن اخیرکه شامل رنسانس موخر نیز میباشد، پاسخی داده باشیم – ازجمله تحولات اتحاد شوروی- باید گفت که تعاریف مارکسی ومارکسیستی، وهم لنینی و لنینیستی ازدولت (استیت) و حکومت (گاورنمنت)، بخصوص، وجمع وجامعه، نظریه وفلسفه، سیاست و قدرت (پاوور)، و زور (فرس) ازهمان ابتدا درمیانه قانونمندی عام تا مناسبت زمانه نادقیق وناروشن، وسردرگم بوده وهنوز مانده اند. ازیکسو هنوز جامعه صنعتی والبته هم سرمایه داری دوران طفولیت شان را میگذراندند، و هم تحولات بعدی موجب شتاباندن حوزه تبدیل تجربه به اندیشه شده وعملا بسیاری مناسبت های زمانه بسمت قانونمندیهای عام، وبسیاری قانونمندیهای عام بسمت مناسبت های زمانه برده شده ویاغلطیده اند. 

چنین وضعیتی، درعمل وضروریات، به نوعی اسکولاستیسیسم نوظهور، حول محورهای تحولات اجتماعی، شده اند. این اسکولاستیسیسم ازتاروپود نقد وتولید تاریخ چشم پوشیده است وتنها نقش وگره و رنگهای قالی حیات انسانی را به موضوع بررسی وتحول اجتماعی تبدیل کرده است.  اتحاد شوروی از این لبه وسمت پشتبام در غلطید و فروافتاد.

تاریخ انتشار : ۷ فروردین, ۱۳۹۲ ۷:۴۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توصیه‌هایی برای مقاومت در دوره‌‌ای تاریک

آیه‌های زمینی

گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی

کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا

تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند

رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی