سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۳:۱۵

سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۳:۱۵

تیغ خشونت
آن سوی ِشهرِ خاموش / زنی با اندوه خود تنهاست / و‌ فریادش / در گوش‌ ِسنگینِ پر ازدحام سکوت / گم می شود / شهر چشم وجدان / خود...
۶ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
در استقبال از صدور حکم جلب بین‌المللی نتانیاهو و گالانت به اتّهام ارتکاب جنایت علیه بشریّت!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) این اقدام جسورانهٔ دیوان کیفری بین‌المللی را می‌ستاید، از آن حمایت می‌کند و آن را گامی چشم‌گیر در جهت تلاش جامعهٔ جهانی برای مقابله با...
۵ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
دروغ و جنگ درسیاست امریکا
هریک از این مراحل پشت سرگذاشتن خط‌های قرمزی است که اصولاً قدرت‌های با مسئولیت به آن می‌اندیشند و به رعایت آن پایبند هستند اما امریکائی‌ها و ناتو غره از پیشرفت‌های...
۵ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: اسد کشتمند
نویسنده: اسد کشتمند
۲۵ نوامبر، روز جهانی رفع خشونت علیه زنان، تداوم خشونت و نقض حقوق اساسی زنان در ایران
به گزارش مرکز آمار ایران در بهار امسال درمجموع ۱۶ هزار و ۲۶۴ نفر به‌‏ دلیل همسرآزاری توسط سازمان پزشکی قانونی معاینه شده‌‏اند که از این رقم ۱۵ هزار و...
۵ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
يک نیمه‌روز
بوق ماشین آتش‌نشانی در همه جا پیچیده بود اما معلوم نبود که ماشین برای رسیدن به شعله‌های آتش چگونه می‌تواند راه خود را باز کند. راننده تاکسی با مسافری بر...
۳ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزير؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد
دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا،...
۲ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دادخواهی و صلح
روز يک‌شنبه گذشته، 27 آبان‌ماه سال 1403 خورشيدی با عنوان دادخواهی و صلح و به‌یاد هزاران فرزند جان‌باختۀ ميهن و با تاکيد بر دادخواهی، خشونت‌پرهيزی و صلح‌طلبی در سامانه زوم...
۱ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کارآنلاين
نویسنده: کارآنلاين

انتظار از نویسنده و ادبیات

اگرچه با کمک ادبیات تاکنون مستقیما هیچ کارخانه یا موسسه ای به اشغال کارکنان آن درنیامده وهیچ قانونی بعلت انتقاد ادبی تغییرنکرده ویا بطور مشخص ادبیات به چیزی دسترسی نیافته، بااین‌همه بدون ادبیات، جهان غم انگیزتر وغیرانسانی ترمی‌بود

آدرنو جامعه شناس آلمانی می‌گفت: هنر و ادبیات وسیله‌ای برای مقاومت‌اند. بر اثر نوشتن و خلاقیت ادبی فعالیت فکری تبدیل به موضوعی مادی می‌شود. نویسندگی سفری است زیردریایی، زیر‌پوست خواننده. کافکا ادبیات را پتک و تبری برای شکستن اقیانوس یخ زده درون انسان در جوامع طبقاتی بورژوایی می‌دانست. منظوراین که ادبیات وهنر می‌توانند بعضی از ناتوانی‌های انسان را کوچک جلوه دهند. یک اثر ادبی ممکن است نقشی تربیتی، فلسفی، انتقادی و یا سرگرم کننده داشته باشد.

هرتسن نویسنده روس می‌گفت: “ما طبیعت نیستیم ما خود درد و رنج هستیم” . هر‌از شاعر روم باستان می‌گفت: “شادی بخشیدن و فایده رساندن هدف قلم زنی او است. نویسنده باید گاهی داستانی را بسراید که اصلا هنوز اتفاق نیافتاده. ما در عصری زندگی می‌کنیم که ۶ دقیقه مطالعه در روز و ۱۳۶ دقیقه نشستن در پای تلویزیون با هم رقابت می‌کنند”.

نویسندگی بسته به غرض و هدف می‌تواند فعالیتی هنری، عملی پرهیزکارانه، حرفه ای فنی، شغلی برای امرارمعاش، فعالیتی شبه‌علمی و یا امری خبیثانه و غرض آلود باشد. البته عده‌ای هم برای سرگرمی، تفریح  و وقت گذرانی سراغ ادبیات می‌روند. ادبیات هر دوره همچون آینه‌ای است که قسمتی از نارسایی‌ها و یا زیبایی‌های آندوره و جامعه را به ما منعکس می‌کند. نویسندگان به بافت قالی بزرگ و رنگارنگ فرهنگ جهانی بشریت کمک می‌کنند. هرانسان ادیبی دارای دو وطن است ؛ وطن اصلی و وطن دوم، یعنی ادبیات دلخواه او؛ جهانی ‌که او در آن می اندیشد و می‌نویسد و یا می‌خواند و سخن می‌گوید.

برداشت مارکسیستی این بود که می‌گفت ادبیات باید موضعی مثبت نسبت به واقعیات زندگی داشته باشد و نقشی تربیتی برای رسیدن به جامعه عدالت و برابری را بعهده بگیرد. قلدران و زورگویان حاکم باید بگذارند تا انسان‌ها خود تصمیم بگیرند که آیا ازاین وسیله انسانی و جهانی استفاده کنند یا خیر؟

درفرهنگ بعضی از جوامع قدیم، به شاعر و نویسنده بعنوان رهبراخلاقی، سنبل تقوا، یا بعنوان معلم خلق نگریسته می‌شد. گورکی نویسنده شوروی سابق می‌گفت: “کتاب‌ها به عقل و فهم و قلب من بال پرواز دادند، آنها به من کمک کردند تا از باطلاق گندیده و فقرزده زندگی بیرون آیم. بدون کتاب‌ها من  در جهالت خودخواهانه وبدبینی فرومیرفتم و خفه می‌شدم؛ ادبیات انسانیت زنگزده درون مرا جلایی مجدد داد”.

ایبسن نمایشنامه نویس نروژی می‌گوید:”من برای سئوال کردن و مطرح نمودن مسائل و کمبودها موظف‌ام و نه برای جواب دادن و حل آنها. برشت نویسنده آلمانی می‌گفت ادبیات یا هم‌چون دارویی مسکن خواننده را در جامعه آرام می‌کند یا اینکه به نادانی و جهل او دامن می‌زند و برایش زور و خشونت و استثمار را توجیه می‌کند، یا این‌که از نیروهایش برای سازندگی، صلح و انسانیت استفاده می‌کند. در سالگرد مرگ گوگول نویسنده روس نیکولای اول سزار روس توصیه نمود که آثارگوگول را که پیرامون فساد و رشوه خواری کارمندان و درباریان بود، برای نمایش از زیر سانسورازاد شوند و دولتیان و کارمندان موظف شدند به دیدن آثاراوبروند تا از فساد خود و اطرافیانشان باخبرشوند.

غالب آثار جهانی ادبیات در شرایط آزادی خلاقیت و نیازهای زمان خود بوجود آمده اند ونه از طریق سفارش ویا ماموریت دادن به نویسنده. ادبیات نه تنها آرشیو و بایگانی گذشته‌هاست، بلکه می‌تواند آئینه زمان حال نیزباشد. ادبیات نه وابستگی است نه نیاز و نه عشق افلاتونی، بلکه سرنوشت است. نیچه پرشورترین  فیلسوف و شاعرمدرن غرب می‌گوید: “من دینامیت هستم”. یعنی از سخن او باید خوف نمود چون اگربخواهیم می‌توانیم آنرا تبدیل به ماده کنیم و عده ای را به وحشت و دردسر اندازیم.

نویسندگان مانند قله ای هستند که منتقدین ادبی آموزش ندیده ازآن بالا می‌روند وآنجاکه رسیدند آستین‌ها را بالا می‌زنند و دستی تکان می‌دهند تا جلب نظر عده ای از خودشان بیسوادتررابنمایند. زمانی‌که ادیبان فرهنگ عامیانه بیسواد بودند، ادبیات مطمئن‌تر می‌زیست. ادبیات شفاهی قرن‌ها پیش توانست پدیده ای جهانی گردد و آثاری مانند قصه های هزارویکشب، متون اوستایی، آیه‌های توراتی، و اشعار هومری را خلق کند.

ادبیات گاهی محصول و نتیجه زباله‌ها و ناپاکی‌های آگاهی و شناخت در جامعه است، اینگونه ادبیات نه زیرزمینی است ونه آوانگارد. فاکنر می‌گفت:”هرکس مجموعه ایست از گذشته خود”. اومارک تواین را بدلیل واردکردن لهجه سیاهان ناحیه میسوری به ادبیات تحسین کرد.

موضوع اثرادبی می‌تواند انسان، جامعه، عدالت، تولد، عشق، و یا مرگ باشد. نویسنده اغلب خود را بعنوان منتقد، روشنگر، معلم، روشنفکر یا پیام آور وغیره می‌بیند. امید است ادبیات در درازمدت تاثیرمثبت خود را در راه آزادی،عدالت، آگاهی و زیبایی بجا بگذارد. روشنگری و نویسندگی همیشه فعالیتی تحریک آمیز است و کسی‌ که چیزی بنویسد خود به خود به تحریک و کنجکاوی خواننده دست می‌زند. نویسنده باید قادر باشد در زمان مناسب سئوال مناسب و ضروری را طرح کند.

فعالین و مسئولین فضای ادبی بعضی جوامع شکایت می‌کنند که ادبیات جنجالی و مبتذل همچون کارخانه‌ای، با تولید رویاهای دروغین وآرزوهای بربادرفته، تصویری سطحی و خیالی وغیر واقعی از جهان می‌دهد. ارسطو فیلسوف یونان باستان می‌گفت قهرمان داستان را باید به اوج قله برد تا از سقوط او به دره فاجعه خواننده و شنونده براثر لرزش ضربه بفکروچاره افتد.

اگرچه با کمک ادبیات تاکنون مستقیما هیچ کارخانه یا موسسه ای به اشغال کارکنان آن درنیامده وهیچ قانونی بعلت انتقاد ادبی تغییرنکرده ویا بطور مشخص ادبیات به چیزی دسترسی نیافته، بااین‌همه بدون ادبیات، جهان غم انگیزتر وغیرانسانی ترمی‌بود. سال‌هاست که نقدادبی مغرض، جزئی از تبلیغات برای افزایش فروش شده و کنسرن‌های سرمایه داری حتی بازارفروش کتاب را همچون سایرکالاها زیرنفوذ خودگرفته‌اند. هدف آنان ترویج ادبیاتی آرام، ساکت، مؤدب، بی خطر و بی‌طرف است که برای صبر و حوصله دادن و تربیت سازشکاری و بی‌طرفی یا بی عدالتی اجتماعی و زورگویی همچون دارویی مسکن می‌باشد .

باید سعی نمود ادبیات را از حوزه انحصار و سلطه نخبه گان و ثروتمندان خارج نمود وآنرا در دسترس عموم قرارداد. در جوامع پیشرفته صنعتی ناشر بعنوان تولیدکننده کالای کتاب، نقد ادبی بعنوان موسسه تبلیغات برای فروش و بازاریابی بیشتر، و کتاب‌خوان بعنوان مصرف کننده و خریدارکالایی بنام کتاب، فعال‌اند. توخولسکی منتقد آلمانی در وصف کتاب و ادبیات می‌گفت: کتاب را باید در آغوش گرفت و زن را باید خواند.

 

 

تاریخ انتشار : ۱ آذر, ۱۳۹۴ ۱۰:۴۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تیغ خشونت

در استقبال از صدور حکم جلب بین‌المللی نتانیاهو و گالانت به اتّهام ارتکاب جنایت علیه بشریّت!

دروغ و جنگ درسیاست امریکا

۲۵ نوامبر، روز جهانی رفع خشونت علیه زنان، تداوم خشونت و نقض حقوق اساسی زنان در ایران

یک نیمه‌روز

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد