برابری جنسیتی بدین معنی است که زنان و مردان از حقوق و وظایف یکسان برخور باشند و اینکه همه باید فرصت های مساوی در جامعه داشته باشند. همچنین برابری جنسی در مورد عدالت و به اشتراک گذاشتن مسئولیت چه در خانواده وچه در جامعه است. اگر با یک دید جنسیتی به نقاط قوت و ضعف به فرد بنگریم این می تواند به تبعیض ومحدود نمودن فرصت ها برای فرد منجر شود.
برنامه زنان حزب کمونست نروژ
حزب کمونیست نروژ حزب بزرگی نیست اما اهداف بسیار واقعی و بزرگی را برای زنان مورد توجه دارد. در این حزب مسائل زنان اینطور بیان شده است:
مبارزات جنبش زنان و جنبش کارگری باعث بهمبود موقعیت زنان در نروژ شده است. این بهبود به دلایل تاریخی و اجتماعی صورت گرفته است. البته در نروژ موقعیت زنان همواره قوی بوده است.
برابری جنسیتی واقعی شامل این می شود که زنان حق و وظیفه شرکت در مسائل اجتماعی در هر سطوح و زمینه ها را داشته باشند. برای اینکه این امر صورت بگیرد، باید شرایط را به نوعی ترتیب داد تا آنان بتوانند در این زمینه ها و سطوح شرکت نمایند.
زمانی برابری جنسیتی اتفاق می افتد که برابری در زمینه های اقتصادی و حقوقی حاصل گردد، اما این کافی نیست. برابر جنسیتی همجنین ارتباط دارد با نوع نگرش و ایدئولوژی سرکوب زنان. اینگونه نگرش و رفتارها ازسوی کلیساها در زمان سابق دیده می شد. امروزه رسانه ها منادی مهمی برای سرمایه داران بزرگ هستند که از نیروی کار زنان به عنوان یک نیروی انعطاف پذیر و و ذخیره ای (رزروی) یعنی نیروی کاری که می توان زمانی که نوسانات ادواری ظهور می یابند آن را از دورخارج کرد، استفاده می کنند.
حزب همچنین مخالف تبلیغاتی آن است که برای سود بردن بیشتراز جنسیت زن و یا پورنو استفاده شود.
حزب در برنامه خود خواهان:
ـ ساخت مهد کودکهای مجانی و به اندازه کافی
ـ مرخصی بابت مراقبت از نوزاد(مرخصی زایمان) بطور کامل تا دو سال
ـ کار با حقوق برای همه
ـ دوره کوتاه تر و پائین تری ازنظر درآمد به آستانه بازنشستگی تبین شود.
……………………………
برنامه حزب سرخ
حزب دیگر که در اینجا به طرح برنامه زنان آن می پردازیم نیز حزب بزرگی نیست اما این حزب در انتخابات شرکت می کند و در مجلس نماینده هم دارد. این حزب جوان و جدیدی است زیرا در سال ۱۱ مارس ۲۰۰۷ تاسیس یافت. اما جوانی این حزب باعث نشده است که اهداف و برنامه هایی که برای زنان ارائه می دهد از اهمیت کمی برخوردارنباشد.
برنامه حزب سرخ بسیار وسیع است و شامل بخش های زیادی است. در اینجا ما سر تیتر های بخش های مختلفی از این برنامه را نام برده وبه موضوع استقلال اقصادی می پردازیم.
موضوعات مطرح شده در برنامه :
۱ـ استقلال اقتصادی ـ مالی زنان
۲ـ حقوق و درآمد زنان
۳ـ مرخصی زایمان
۴ـ آزادی در انتخاب
۵ـ آزادی در عشق و شادمانی!
۶ـ له شدگی و ستم تحت لوای زیبائی!
۷ـ مبارزه با خشونت
۸ـ مبارزه با ختنه دختران
۹ـ مبارزه با خرید و فروش «تن»
استقلال مالی زنان:
هدف حزب آزادی کامل زن است. برابری بین زن و مرد کافی نیست. ما می خواهیم این چارچوب های تنگ و محدود جنسیتی و اشکال مختلف ظلم و ستم بر زنان از هم پاچیده شود. سرمایه داری به این وابسته است که زنان هم در خانوده و هم در محل کارتحت تسلط باشند. برای رسیدن به آزادی کامل زنان، احتیاج است که نظام سرمایه داری به طور کامل برچیده شود. حزب بر این است که زنان را از لحاظ اقتصادی، قانونی و ایدوئولوژیک مبارزه توانمند سازد و با هرگونه تغییراتی که حقوق بدست آمده آنان از دیرباز تا کنون را تضعیف کند، مبارزه می کند.
برای استقلال اقتصادی و مالی: به نظر سرخ استقلال اقتصادی زنان پیش شرط رهائی زنان است. خانواده امروزه واحد پایه های اقتصادی و بخش مبنائی اقتصاد جامعه است. زنان مسئولیت اصلی کار مراقبت در خانوده را برعهده دارند. شهریه های گران مهد کودک ها، مزایای مراقبت از بچه در خانه و گرانی مراگز مراقبت از کودکان دبستانی نمونه های دیگر است. زندگی کاری زنان ملزم به تنظیم آن با خانواده است. این درست است که جامعه با تمرکز روی خانواده به عنوان هسته اصلی جامعه کمتر گشته است، اما همچنان در مورد خانواده های زنان سرپرست خانواده، همجنس گرایان و آنان که به انتخاب خود تنها زندگی کنند تبعض نشان داده می شود.
حزب جهت رسیدن به این اهداف فعالیت می کند:
ـ استقلال مالی زنان
ـ جامعه مسئولیت مراقبت از بچه، مریض ها و سالخوردگان را برعده بگیرد.
ـ قانونی کردن حق داشتن جا در مهدکودک از بدو تولد
ـ ورود مجانی کودکان به مهد کودک و اس اف او( اس اف او مراکزی هستند که کودکان دبستانی زمانی که سرپرست آنان سرکار هستند آنان در آنجا مراقبت ونگهداری می شوند این مراکز دولتی هستند.
ـ لغو مزایای مالی داده شده به مراقبان بچه (این قانون باعث شده که بسیاری از مادران خانه نشین شوند و این مزایا در نهایت بر ضرر زنان است و آنان را از اشتغال دور می سازد. مترجم)
ـ ترتیب دادن امکانات زندگی جمعی
ـ بالا بردن حقوق زنان سرپرست خانوار (زنانی که تنها مراقبت از کودکان را برعهده دارند)
ـ اجباری شدن نگهداری و تقسیم مکان بزرگ شدن کودک بعد از طلاق (کودک هم پیش پدر باشد و هم پیش مادر)
ـ تغییر قوانین به شکلی که زنان و کودکان را فقیر ننماید.