پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۱

پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۱

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!
"اگر بسته شما در تعطیلات به تاخیر افتاد، می توانید حرص سیری ناپذیر آمازون را سرزنش کنید. ما به آمازون مهلت مشخصی دادیم تا به پای میز مذاکره بیاید و...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گودرز اقتداری
نویسنده: گودرز اقتداری

بمناسبت ۱۶ آذر: برای یاران دبستانی

به یاد دانشجویان زندانی قهرمان و پایدار همچون بهاره هدایت، مهدیه گلرو، شبنم مددزاده، مجید توکلی، مجید دری و ضیاء نبوی روز 16 آذر 1332 را گرامی بداریم و بدانیم که در چنین روزی بود که نطفه های مقاومت دانشجوئی در مقابل حکومت کودتا بسته شد.

بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ حکومت کودتا به سرکردگی سرلشگر زاهدی خفقان شدیدی را در جامعه حاکم ساخت. مردم نیز از فردای آنروز در مقابل حکومت کودتا به مقاومت پرداختند. تظاهراتی که در ۲۲ شهریورماه ۱۳۳۲، یعنی بیست و پنج روز بعد از کودتا، در اعتراض به اقدامات سرکوبگرانه حکومت انجام گرفت، به تظاهراتی منجر شد که شعارهای آن عمدتا در حمایت از دکتر مصدق بود. کانون اصلی تظاهرات بازار تهران بود که دامنه آن به مسجد شاه و سبزه میدان نیز کشیده شد. این تظاهرات و تظاهرات پراکنده دیگری که در ۲۵ شهریور صورت گرفت با دخالت مأموران شهربانی و واحدهای لشگر نظامی ضد شورش پایتخت سرکوب گردید.

با بازگشایی دانشگاه ها در مهرماه و تشدید اعتراضات دانشجویی، فضای اعتراض عمومی رو بفزونی گذاشت. دانشجویان با تظاهرات، پخش اعلامیه و تعطیل کلاس های درس، خشم و نفرت خود را نسبت به دیکتاتوری حاکم ابراز داشتند. در نیمه مهرماه، گروههای دانشجویی اعلامیه هایی منتشر نمودند که در آن بر ضرورت اعتصاب به عنوان تنها حربه در مقابل حکومت کودتا تاکید شده، خواهان آزادی دکتر مصدق، رفع توقیف استادان دانشگاه گردیده و از تظاهرات بازار تهران پشتیبانی شده بود.

دانشجویان و دانشگاهیان با حمایت بازار خود را برای برگزاری یک اعتصاب گسترده آماده نمودند و روز ۱۶ مهر اعتصاب آغاز و بازار بسته شد. عکس العمل دانشجویان تظاهراتی آرام در صحن دانشگاه در حمایت از بازاریان بود. متعاقب این وقایع فرمانداری نظامی چند افسر را با چند کامیون سرباز به سوی دانشگاه گسیل داشت. سربازان مسلح دانشگاه تهران را اشغال کردند و در داخل دانشگاه شماری از دانشجویان را به اتهام اخلال در امنیت عمومی و برهم زدن نظم دستگیر نمودند.

متعاقب آن در روزهای ۲۱ تا ۲۴ آبان، روزنامه ها بنا بر اطلاعیه های فرمانداری نظامی تهران خبر از تجمع زنان مقابل کاخ دادگستری، تظاهرات پراکنده در حوالی دانشگاه و تیراندازی مستقیم به سوی دانشجویان و مجروح شدن چند دانشجو دادند. این اخبار حاکی از آن بود که یکی دانشجویان از ناحیه شکم مجروح شده است.

در این روزها مأمورین شهربانی و فرمانداری نظامی تهران از هرگونه تظاهر و تجمع جلوگیری مینمودند. در این مصاف علاوه بر دانشجویان عده ای از کارگران شرکت نفت نیز دستگیر شدند. بستن بسیاری از حجره های بازار منجر به دستگیری مجموعا ۹۰ نفر از بازاریان در یک روز شد.

تظاهرات روز شروع محاکمه دکتر مصدق (۱۷ آبان) بسیار گسترده بود. فرمانداری نظامی    بازار تهران را بست و سقف بخشی از بازار را خراب کرد. دانش آموزان و مردم عادی به خیابانها آمده بودند. همه را میگرفتند و بلافاصله به آبادان یا به جزیره خارک میفرستادند. در دانشگاه اختناق سایه افکنده بود.

مصدق در ۲۲ آبان در دفاعیات خود در دادگاه نظامی گفت: «به من گناهان زیادی نسبت داده اند ولی من خود می دانم که یک گناه بیشتر ندارم و آن این است که تسلیم خارجی ها نشده و دست آنها را از منابع طبیعی ایران کوتاه کردم و در تمام مدت زمامداری خود در سیاست خارجی خود یک هدف داشتم و آن این بود که ملت ایران بر مقدرات خود مسلط شود و هیچ عاملی جز از اینکه ملت در تعیین سرنوشت مملکت دخالت کند نداشتم».

در همین روزها جزئیاتی از ورود نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا به تهران منتشر شد. طبق این اخبار قرار بود نیکسون بزودی به همراهی ۲۳ نفر از جمله همسر و فرزندانش وارد تهران شود. روزنامه ها عنوان میکردند که قرار است برای تجدید فعالیت صنعت نفت ایران طرحی به دولت ایران تسلیم شود. متن خبر یکی از روزنامه ها: «بنا بر اظهارات محافل وزارت خارجه انگلستان،هم اکنون مذاکرات کارشناسان انگلیسی و آمریکایی راجع به مسئله نفت ایران در واشنگتن ادامه دارد و طبق آخرین گزارش های واصله از واشنگتن تاکنون چه از نظر سیاسی و چه از نظر فنی،اختلاف عقیده ای بین کارشناسان آمریکایی و انگلیسی به وجود نیامده است. دراین جلسه هوور مشاور نفت وزارت خارجه آمریکا خاطرنشان می سازد که با کمک کمپانی های انگلیسی و آمریکایی،نفت ایران مجددا صادرخواهد شد».

 در پی آن در تهران شایع شد که دانشجویان قصد دارند به علت تجدید روابط با انگلستان دست به تظاهرات بزنند. صبح شانزدهم آذر دانشجویان هنگام ورود به دانشگاه متوجه اوضاع غیر عادی در اطراف دانشگاه شده وقوع حادثه‌ای شوم را پیش بینی میکردند. نیروهای نظامی دانشکده فنی را در محاصره گرفتند تا از خروج دانشجویان از درهای جنوبی و غربی دانشگاه جلوگیری نمایند. شعارهای کوتاه مانند «دست نظامیان از دانشگاه کوتاه». با رگبار گلوله سربازان پاسخ داده شد و در همان ابتدا شماری از دانشجویان هدف گلوله قرار گرفته، مجروح شدند. دانشجویانی که نمیتوانستند خود را از مهلکه نجات دهند، دستگیر یا زیر ضربات قنداق تفنگ با دست‌های بالا روانه زندان میشدند. در این حادثه بیست و هفت نفر از دانشجویان دستگیر، عده زیادی مجروح و سه دانشجو به نام مصطفی بزرگ‌نیا، احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی بر اثر جراحات وارده جان سپردند.

از چند سال بعد از این واقعه دانشجویان در داخل و خارج از کشور همه ساله ۱۶ آذر را بعنوان روز مقاومت دانشگاه به عرصه ای برای ایستادگی بر سر آرمانهای آزادیخواهانه خود تبدیل نمودند تا بالاخره طومار سلطنت استبدادی درهم پیچیده شد. بدون تردید طومار استبداد دینی نیز بزودی برچیده خواهد شد و دانشجویان در چنین روزی خواهند نوشت که علاوه بر ۱۶ آذر، در اول بهمن ۱۳۴۱ و در ۱۸ تیر ۱۳۷۶ و ۲۵ خرداد ۱۳۸۸ نیز چه برسر دانشجویان رفته است. در چنین فردائی دانشجویان دیگری در عرصه خواهند بود که احتمالا با لبخندی بر لب خاطره یاران دبستانی سالهای دو استبداد گذشته و کنونی را با نام بردن از این مبارزان گرامی میدارند و زیر لب زمرمه خواهند کرد که:

 یار دبستانی من با من و همراه منی

چوب الف بر سر ما بغض من و آه منی

حک شده اسم من و تو رو تن این تخته سیاه

ترکه ی بیداد و ستم مونده هنوز رو تن ما

دشت بی فرهنگی ما هرزه تموم علف هاش

خوب اگه خوب، بد اگه بد، مرده دل های آدماش

دست من و تو باید این پرده ها رو پاره کنه

کی می تونه جز من و تو درد ما رو چاره کنه

یار دبستانی من با من و همراه منی

چوب الف بر سر ما بغض من و آه منی

حک شده اسم من و تو رو تن این تخته سیاه

ترکه ی بیداد و ستم مونده هنوز رو تن ما

یار دبستانی من با من و همراه منی

چوب الف بر سر ما بغض من و آه منی

حک شده اسم من و تو رو تن این تخته سیاه

ترکه ی بیداد و ستم مونده هنوز رو تن ما

دشت بی فرهنگی ما هرزه تموم علف هاش

خوب اگه خوب، بد اگه بد، مرده دل های آدماش

دست من و تو باید این پرده ها رو پاره کنه

کی می تونه جز من و تو درد ما رو چاره کن

یار دبستانی من با من و همراه منی

چوب الف بر سر ما بغض من و آه منی

حک شده اسم من و تو رو تن این تخته سیاه

ترکه ی بیداد و ستم مونده هنوز رو تن ما

سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور

تاریخ انتشار : ۱۶ آذر, ۱۳۹۱ ۱۰:۳۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

گسترش مقاومت مردم، زمینه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!