شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۲۸

شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۲۸

هر حمله‌ای به ایران، حمله به ایران است!
امروزه گویی هیچ‌ قانون و مقرارات و توافقنامه‌ای برای مهار زورگویی به ملت‌های کم‌توانتر وجود ندارد. رفتن بدین راه، رفتن به سوی به ورطه‌ی تنازع بقا و خشونت و هرج...
۱۵ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
واکنش ها به بسته تعرفه ای ترامپ: «این اعلامیه ها یک فاجعه کامل است»
رئیس کمیته تجارت در پارلمان اروپا: سنگین ترین بار در جنگ تجاری بر دوش مصرف کنندگان در ایالات متحده است. اگر ایالات متحده حاضر به مذاکره نباشد، یک رویارویی سخت...
۱۴ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دونالد ترامپ ظاهراً خروج ایلان ماسک را به افراد مورد اعتماد اعلام کرد
خروج احتمالی ماسک از سمت مشاوره‌اش در دولت ترامپ, باعث ایجاد سرخوشی در بازار سهام شد. قیمت سهام شرکت خودروهای الکتریکی تسلا ماسک در وال استریت به میزان قابل توجهی...
۱۴ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دولت جدید سوریه: کابینه ای که برای تحت تاثیر قرار دادن غرب طراحی شده است
دولت جدید سوریه: کابینه ای که برای تحت تاثیر قرار دادن غرب طراحی شده است، احمد الشرع رئیس جمهور موقت هم در داخل سوریه و هم در خارج از کشور...
۱۴ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
حقوق ما، شماره ۲۳۴-۲۳۵: سندیکا و حق اعتصاب در ایران
در این شماره میخوانید: حق اعتصاب کارگران در ایران.   جنبش کارگری ایران امید به دستیابی به حقوق خود را افزایش داده است.   بررسی پیشینه و دستاوردهای سندیکای شرکت...
۱۳ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
اختلافات و جنگ قومی؛ تیشه‌ای بر ریشهٔ ایران
جنگ، چه در مرزها و چه در کوچه‌های شهرها، آتش و ویرانی به بار می‌آورد. اما جنگ قومی خانمان‌سوزتر از هر نبردی است. این نزاع و درگیری، با چماق‌های هدیه‌شده...
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: زری
نویسنده: زری
تاریخ سفره شد و نمد
تو از کدام دیار قصه ای، که این گونه عزیز، گیسو می افشانی، از کدام قبیله و طایفه ای، که می خواهی مهربانی تقسیم کنی؟
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد

به یاد پازولینی، سینماگر و شاعر

پازولينی نه تنها يک فيلمساز برجسته، بلکه شاعری بزرگ و نظريه پرداز معتبر سينما نيز بود. مقاله «سينمای شعر» که او در ژوئن ۱۹۶۵ در نخستين فستيوال فيلم پزارو قرائت کرد و در اکتبر ۱۹۶۵ در نشريه «کايه دو سينما» منتشر شد، يکی از مهم ترين مقاله هائی است که در باره ماهيت شعرگونه سينما و زيبائی شناسی آن نوشته شده و از اعتبار آکادميک و تحليلی بسياری برخوردار است.

پازولینی در ۱۹۲۲ در بولونیا به دنیا آمد. او از فیلمسازان نسل دوم سینمای بعد از جنگ ایتالیا است که علاوه بر فیلمسازی، در نوشتن رمان، شعر و نقدهای سینمائی و فرهنگی نیز دست داشته است.

سینمای پازولینی آمیزه ای از شعر، استعاره، اسطوره شناسی، روان شناسی و دیالکتیک مارکسیستی است.

از نئورئالیسم تا خلق سبکی تازه

وی فعالیت اش را در سینما با نوشتن فیلمنامه « شب های کابیریا» برای فدریکو فلینی آغاز کرد. بعد به ساختن فیلم هایی که نوعی نئورئالیسم داشت پرداخت ( نخستین فیلم او آکاتونه Accatone که بر اساس رمان « یک زندگی خشن» نوشته خودش ساخته شد، در واقع نگاهی نئورئالیستی به زندگی تلخ وتیره حاشیه نشینان رم بود) اما خیلی زود از این مکتب جدا شد و رویکرد ویژه اش را در سینما در پیش گرفت.

فیلم « انجیل به روایـت متی» او هنوز زیباترین و غیر متعارف ترین روایتی است که تا کنون از زندگی عیسی مسیح در سینما ارائه شده است. تمام فیلم با بازیگران غیر حرفه ای و در لوکیشن های بدیع و خیره کننده فلسطین فیلمبرداری شده است.

بسیاری از فیلم های پازولینی، اقتباس های مدرن از آثار کلاسیک ادبی جهان اند که با تاویل ویژه او ارائه شده اند، آثاری چون: « ادیپ شهریار»، « مده آ»، « دکامرون»، « افسانه های کانتربری»، و« هزار و یکشب».

آخرین فیلم پازولینی قبل از مرگ، فیلمی است با نام« سالو» یا « صدوبیست روز سودوم» که پازولینی فیلمنامه آن را با کمک رولان بارت بر اساس داستان غریب و پورنوگرافیک مارکی دوساد نوشته است و بیانیه ای است علیه فساد اخلاقی فاشیسم ایتالیا.

پازولینی در ۱۹۷۵ در اوستیا در نزدیکی رم، به دست جوانی به قتل رسید که مدعی شد پازولینی قصد تجاوز به او را داشته است. اما بسیاری معتقدند که قتل او مشکوک و به دلیل انگیزه های سیاسی بوده است.

سینمای شعر

پازولینی نه تنها یک فیلمساز برجسته، بلکه شاعری بزرگ و نظریه پرداز معتبر سینما نیز بود. مقاله « سینمای شعر» که او در ژوئن ۱۹۶۵ در نخستین فستیوال فیلم پزارو قرائت کرد و در اکتبر ۱۹۶۵ در نشریه « کایه دو سینما» منتشر شد، یکی از مهم ترین مقاله هائی است که در باره ماهیت شعرگونه سینما و زیبائی شناسی آن نوشته شده و از اعتبار آکادمیک و تحلیلی بسیاری برخوردار است.

در این مقاله، پازولینی، با رویکردی نشانه شناسانه و زبان شناسانه ارتباط سینما را با شعر، واقعیت و رویا بررسی کرده است. در قسمتی از این مقاله پازولینی در باره ماهیت شعر گونه سینما، چنین می نویسد:

« … سینما یا زبان تصویر- نشانه ها، طبیعتی دوگانه دارد. این زبان هم بسیار ذهنی است و هم بی نهایت عینی (عینیتی که در تحلیل نهائی نوعی طبیعت گرائی زایل نشدنی است). این دو جنبه بنیادین به یکدیگر عمیقا وابسته اند، چنانکه نمی توان آنها را، حتی برای تجزیه و تحلیل، از هم جدا کرد. کارکرد ادبی نیز طبیعتی دوگانه دارد، اما دو وجه آن از یکدیگر قابل تشخیص اند: یک زبان« شعر» وجود دارد و یک زبان « نثر»، که چنان با هم متفاوت اند که دو تاریخ متمایز دارند. من با واژه ها به دو صورت می توانم کار کنم و حاصل کارم یا« شعر» است یا « نثر». اما با تصاویر، دست کم در حال حاضر، تنها می توانم به خلق سینما بپردازم.»

در این مقاله پازولینی، « سگ آندولسی» بونوئل را نمونه برجسته ای از ماهیت شاعرانه سینما می داند که در آن بونوئل، از سوررئالیسم در حد کمال سود می جوید.

به اعتقاد پازولینی، « شمار اندکی از آثار ادبی یا نقاشی متعلق به این مکتب (سوررئالیسم) را می توان با « سگ آندولسی» مقایسه کرد، زیرا در غالب این آثار کیفیت شاعرانه سخت آسیب دیده است.»

اشعار سروده شده در رم

« اشعار رمی» نام مجموعه ای از اشعار پازولینی است که در فاصله سالهای ۱۹۶۴ تا ۱۹۸۱ به طور پراکنده در نشریات مختلف ایتالیائی به چاپ رسیده اند. این مجموعه اشعار برای نخستین بار بوسیله لورنس فرلینگتی و فرانچسکا والنته به انگلیسی ترجمه شده و در ۱۹۸۶ با حمایت وزارت امور خارجه ایتالیا و توسط City Lights Books ناشر امریکایی در سانفرانسیسکو، منتشر شده است.

مقدمه کوتاهی از آلبرتو لاتوادا در معرفی شعر پازولینی کتاب را همراهی می کند. اشعار پازولینی در عین حال که عمیقا شخصی اند، اما ارتباط تنگاتنگی با بحران های سیاسی قرن او دارند. او در ۱۹۴۹، پس از اینکه حزب کمونیست ایتالیا او را به خاطر هموسکسوال بودن و به اتهام « ابتذال اخلاقی و سیاسی» از حزب اخراج کرد، به رم مهاجرت کرد.

این گزیده اشعار که از نخستین شعر های مربوط به روز های فقر و دربدری اش در حومه های رم، تا آخرین اشعارش را در بر می گیرد که با نگاهی آرزومند وحسرت بار به زادگاهش فریولی سروده شده است، اساس نگرش شاعرانه و سینمائی پازولینی را به زندگی مدرن ایتالیائی که در نظر او یک دوزخ بود، تشکیل می دهد.

از زبان لاتوادا در باره او چنین می خوانیم: « پیر پائولو پازولینی، مهمترین شاعر ایتالیائی نیمه دوم این قرن است. یک شاعر، با ارزش تر از شاعر دیگر نیست، اما پازولینی با نیروئی قوی تر از دیگران شعر گفته است… وی در دوره ای می زیست که مصیبت بارترین دوره ایتالیا بود، یعنی به هنگام وقوع یک فاجعه واقعی، پس از شکست نظامی، با دو ارتش خارجی که بر روی خاکش با یکدیگر می جنگیدند. در همان زمان، انقلاب صنعتی، میلیون ها تن را که پازولینی خود یکی ازآنها بود و به آنها عشق می ورزید، از تمدن روستایی جدا کرد و به شهرها کشاند. مویه بر سرزمین تباه شده، دلسرد و فرسوده و نوستالژی فرهنگ روستائی دو تم برجسته در شعرهای پازولینی اند. شعر پازولینی از راهی دور می آید، از دورترین اعماق ادبیات ایتالیا، از دانته و پترارک که مثل پازولینی از بدبختی های ایتالیا گفتند.»

و این هم دو نمونه از اشعار پازولینی:

تعطیلات تمام شده است

تعطیلات تمام شده، در رم
که بی اعتناست
به تمام آرزوهای ساده لوحانه،
وشب که چون زباله در باد
فرود می آید،
بازگشت صدای گام ها، صداها
و سوت هائی که خاموش می شوند،
آن دورها در خیابان ها،
در حفره های دهلیز ها.
درنگی برای شام
اما آنجا که هرج و مرج شهر
لخته می شود
در خوشه های خالی نور
در امتداد خیابان های محبوس در آرامشی مرگبار
این همان شب دیرین و غوطه ور است
آنچنان که در مقبره ای خاموش
هرج و مرج شهر
منجمد می شود
در گل و لایی که دوچرخه سوار در آن می ماند
بازنده مسابقه ای نکبت بار
آوازی برآمده و طنین می افکند
بر فراز آسفالت کثیف و نمناک
و آنگاه در امتداد رودخانه
تاج گل های خیره کننده چراغ اتومبیل ها
و یک یا دو ستاره با ابرهائی
بر حاشیه های شهر
از مونته وردو تا تستاچو
هیاهوی خسته و بی رمق
صدای کارگران و موتورها
که تحلیل می رود
پوسته نازک دنیای ما
بر روی عالم عریان

تمام روز کار می کنم

تمام روز چون یک راهب کار می کنم
وشب چون یک گربه ولگرد
پرسه می زنم
در جستجوی عشق
می خواهم به کلیسا بگویم که من
می توانم یک قدیس باشم.
در واقع این پاسخی ملایمت آمیز
به آن سرگردانی است
به لینچ کنندگان می نگرم
انگار که از درون چشم دوربین.
با شجاعت آرام یک دانشمند،
گویا احساس نفرت میکنم و هنوز
اشعاری که می نویسم
سرشار از عشقی مشقت بار است
سرگرم مطالعه خیانت به مثابه پدیده ای مرگبارم

 

تاریخ انتشار : ۷ آبان, ۱۳۸۳ ۱۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

هر حمله‌ای به ایران، حمله به ایران است!

واکنش ها به بسته تعرفه ای ترامپ: «این اعلامیه ها یک فاجعه کامل است»

دونالد ترامپ ظاهراً خروج ایلان ماسک را به افراد مورد اعتماد اعلام کرد

دولت جدید سوریه: کابینه ای که برای تحت تاثیر قرار دادن غرب طراحی شده است

حقوق ما، شماره ۲۳۴-۲۳۵: سندیکا و حق اعتصاب در ایران

اختلافات و جنگ قومی؛ تیشه‌ای بر ریشهٔ ایران