سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۶

سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۶

گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی
هفدهم دی سالگرد درگذشت شخصیت ملی ما، جهان پهلوان، جوانمرد روزگار، غلامرضا تختی است. سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران-اروپا ضمن گرامیداشت یاد او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا
تنها امید مردم در بدتر نشدن اوضاع و نابود نشدن حداقل های زیستی کشور و همچنین امید حکومت به غرق نشدن کشتی شکسته نظام، ویژگی های ترامپ و دولت او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: برديا سياوش
نویسنده: برديا سياوش
تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند
یک مطالعه و نظر سنجی جدید, تأثیر روانی عظیم جنگ بر کودکان و جوانان در نوار غزه را این گونه بر آورد کرده است:  ۴۴ درصد از کشته شدگان کودک...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی
غلامحسین ساعدی ریشه در آب و خاک فرهنگ، زبان و تاریخ ایران و مردم ایران داشت. این ریشه در او چنان قوی و محکم بود که درد غربت تا آخرین...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب
... وقتی از ملاقات مهراوه بابت حجابش جلوگیری کردند، شرایط برای او که بارها از ملاقات مادر و پدرش، طی سال های گذشته، با موضوعیت حجاب محروم شده بود، غیرقابل...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده
نویسنده: نسرین ستوده
در سومین سالگرد «جنایت عمدی» حکومتی یاد بکتاش آبتین را گرامی می‌داریم
پرونده‌ی «جنایت عمدی»، جنایت آشکاری که به مرگ بکتاش آبتین انجامید، همچنان گشوده است و هرگز مشمول مرور زمان نخواهد شد مگر آن که آمران و عاملان این جنایت و...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفت‌وگو دارد؛ o گفت‌وگوی میان خودمان، o گفت‌وگو با دیگرانی که در عرصه هستند، o گفت‌وگو با جهان، o گفت‌وگو با...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: هم‌میهن
نویسنده: هم‌میهن

بورخس نویسنده بدون رمان

او پايه‌گذار ادبيات مدرن آرژانتين نيز است. بورخس در سال ١۹٢١ بعد از برگشت به وطن، پايه‌گذار سوررئاليسم خاص وطن خود گرديد. او يايه‌گذار فوتوريسم اسپانيايى در مادريد نيز بود. صاحبنظران، بورخس را يكى از آغازگران ادبيات پست مدرن و مكتب رئاليسم جادويى آمريكاى لاتين مي‌دانند. در زبان انگليسى سبكى وجود دارد به نام بورخسى كه واژه ادبى كافكايى را براى خواننده تداعى می‌كند

گرچه بورخس، نویسنده آرژانتینى صدها شعر سرود، داستان نوشت و مقاله منتشر کرد، ولى او رمانى ننوشت. بورخس را می‌توان یکى ازنویسندگان جهان سوم بشمارآورد. او براى ادبیات کشورش همچون یک بزرگ علوى براى ما است. بورخس چون هومر نیمى از عمر طویل خود را کور و نابینا بود. او در جوانى زیر تاثیر ادبیات انگلیسى واقع گردید، چون مادربزرگ‌اش تبعه انگلیس بود. از نظر سیاسى بورخس ضدفاشیسم و مخالف حکومت پرون در کشورش بود، او ضد مبارزه مسلحانه در آمریکاى لاتین به رهبرى چگوارا نیز بود. شاید به این دلیل سوسیالیست‌ها او را نویسنده‌اى راستگرا می‌دانستند. منتقدین می‌گویند، گرچه بورخس ناسیونالیست نبود، ولى به دمکراسى هم باور نداشت. بورخس خود مدعى بودکه درجوانى مدتى آنارشیست و پاسیفیست بود و در تمجید از انقلاب اکتبر در شوروى شعر سروده و در مجلات آنزمان منتشر نموده است.
 دوستداران بورخس با اظهار تاسف می‌گویند، او از جمله نویسندگان مهم جهانى است که همچون جویس و پروست جایزه نوبل ادبیات را دریافت نکرد. خانم ماریا قدامه، بیوه او، به مناسبت صدمین سال تولدش در مصاحبه‌اى گفت: در حال حاضر ١۴ محقق قصد نوشتن بیوگرافى بورخس را دارند، ٨ نفر از آنها با ما تماس گرفته‌اند، ولى فقط یکى از آن پروژه‌ها را میتوان جدى و جالب بحساب آورد. این هم از جمله نقش‌هاى مهم بیوه‌ها در ادبیات است.
 درتاریخ رسانه‌هاى جمعى هیچ نویسنده‌اى به قدر بورخس مورد مصاحبه قرار نگرفت. به نظر صاحبنظران، بورخس تبحر خاصى در دستکارى و دست انداختن مصاحبه‌گران داشت. او به سبب یک بیمارى ارثى خانوادگى، حدود نیمى از عمر خود را در کورى و نابینایى بسر برد، به این دلیل تا شصت سالگى نزد مادرش زیست. درباره بورخس گفته می‌شود که گرچه تمام عمر عاشق بود ولى هیچگاه شعر و داستانى عاشقانه ننوشت. در سال ١۹۷٠ در یک همه‌پرسى آزمایشى براى دریافت جایزه نوبل، او بیش از سولژنیسین برنده جایزه نوبل، راى آورد.
بورخس درسال ١٨۹۹ در آرژانتین بدنیا آمد و در سال ١۹٨۶۶ درسویس درگذشت. او از خانواده‌اى مرفه وتحصیل کرده بود. پدرش استاد روانشناسى دانشگاه و وکیل دادگاه بود. به دلیل انگلیسى بودن مادربزرگ، بورخس زبان انگلیسى را مناسب‌ترین زبان براى سرودن شعر می‌دانست. او از ١۵ سالگى در اروپا به تحصیل پرداخته بود. در سال ١۹۵۵ بعد از اینکه گروهى از نظامیان علیه دیکتاتورى پرون کودتا کردند، او مدتى رئیس کتابخانه ملى پایتخت کشورش بود. بورخس یکى ازمهمترین نویسندگان قرن بیستم است که روى ادبیات مدرن کشورهاى اسپانیایى زبان در آمریکاى جنوبى تاثیر بزرگى گذاشت. او پایه‌گذار ادبیات مدرن آرژانتین نیز است. بورخس در سال ١۹٢١ بعد از برگشت به وطن، پایه‌گذار سوررئالیسم خاص وطن خود گردید. او یایه‌گذار فوتوریسم اسپانیایى در مادرید نیز بود. صاحبنظران، بورخس را یکى از آغازگران ادبیات پست مدرن و مکتب رئالیسم جادویى آمریکاى لاتین می‌دانند. در زبان انگلیسى سبکى وجود دارد به نام بورخسى که واژه ادبى کافکایى را براى خواننده تداعى می‌کند.
 بورخس درجوانى درمقاله‌اى با عنوان: نویسندگى و جادو، بوتیقاى داستانسرایى مدرن را مطرح کرد. او در این مقاله می‌نویسد، ادبیات تصویر واقعیت نیست، بلکه کوششى جهت رضایت و کنجکاوى خواننده است. بنظر بورخس، ادبیات همیشه خصوصى و اتوبیوگرافیک است. او می‌گوید، مشغولیت با ادبیات به او احساس رضایت و خوشبختى می‌داد. بورخس به تقلید از هزار، شاعر باستان، می‌نویسد، شعر نباید طولانى باشد و به نقل از ادگار آلن پو توصیه می‌کرد که یک شعر مدرن نباید طویل تراز ١۵ سطر باشد. اوکتاویا پاز در مقاله‌اى درباره بورخس نوشت که، او سعى کرد در تمام زمینه‌ها آدمى میانه رو و متعادل باشد.
 محققین، بورخس را از نظر فلسفى زیر تاثیر فلسفه کلاسیک ایده‌آلیست انگلیس می‌دانند. بورخس مدعى بود که آثار: جان لاک، هابز، هیوم، برکلى، اسپینوزا، لایبنیتس را مطالعه کرده است. او می‌گفت، نویسنده، هنرمندى است که درهرج ومرج جهان و محیط اطراف خود، با کمک ایده‌آل‌هایش می‌خواهد نظمى به جهان انسان و فرد بدهد. نویسنده، گر چه اسیر تاریخ و شرایط ملى کشور خود است، ولى او با کمک نیرو و اراده فردى می‌تواند جهان خاص خود را بسازد.
بورخس می‌نویسد، قبل از اینکه در سال ١۹۶٢٢ در آمریکا با یک فیزیکدان ایرانى بنام فرید هوش‌فر آشنا شود!، او با ادبیات، عرفان و فرهنگ ایرانى، ازجمله با زردشت، فریدالدین عطار و کتاب هزارویکشب، آشنا بود. بورخس دوستدار فرهنگ شرقى از جمله: ایرانى، هندى، عربى، و یهودى نیز بود. او می‌گوید، معشوقه‌هایش، ادبیات، فلسفه و اخلاق هستند.
 بورخس، غیر از کتاب شعر و داستان کوتاه، چند مجموعه مقالات نیز منتشر کرد. از جمله آثار او: تاریخ ابدیت، هزارتو، آلف، کتابخانه شخصى، پرچم سیاه، باغ کوره راه‌ها، تفتیش عقاید و تحسین سایه هستند. او در کشورهاى انگلیس،فرانسه، و آمریکا، قبل از کشور خود مشهور شد. بورخس در سال ١۹۶١ همراه ساموئل بکت، موفق به دریافت جایزه ادبى ناشرین اروپایى گردید. او از جوانى به ترجمه آثار: کافکا، فاکنر، آندره ژید، و ویرجینیا ولف پرداخت. بورخس، هنرى جیمس، کنراد، آلن پو و کافکا را معلمین ادبى، و بودا، شوپنهاور، و عطار را از معلمین فلسفى خود می‌دانست. درک و مشهوریت بورخس در ایران شاید بدین سبب باشد؟

تاریخ انتشار : ۲۱ فروردین, ۱۳۸۵ ۴:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی

کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا

تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند

رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی

جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب

در سومین سالگرد «جنایت عمدی» حکومتی یاد بکتاش آبتین را گرامی می‌داریم