سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۴۲

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۴۲

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

«تحریم های اقتصادی باید به طور کامل و هر چه سریعتر لغو شوند»

سامانه اینترنتی فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر با رئيس فدراسیون عبدالکریم لاهیجی، پس از توافق 14 ژوئیه 2015 (23 تیر 1394) بین ایران و کشورهای گروه «5+1» (ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) در باره برنامه هسته ای ایران گفتگو کرده است.

 

 

سامانه اینترنتی فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر با رئیس فدراسیون عبدالکریم لاهیجی، پس از توافق  ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) بین ایران و کشورهای گروه «۵+۱» (ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان)  در باره برنامه هسته ای ایران گفتگو کرده است.

*************

چرا این توافق این قدر اهمیت دارد؟

عبدالکریم لاهیجی: به طور کلی، این توافق که نتیجه ۱۲ سال گفتگوهای متناوب است، به جامعه بین المللی و همه کشورها نشان می دهد که همه چیز از طریق گفت و گو بهتر به دست می آید. وقتی کشوری استراتژی انزوا را در پیش می گیرد، نه تنها آن کشور بلکه مردم آن نیز بازنده هستند.در انزوا هرگز چیزی حل نمی شود. این درس اصلی این توافق است، به ویژه به کشورهایی مثل ایران که کشورهای بسته محسوب می شوند.

اما با وجود این که تحریم تسلیحاتی از نظر من کاملا ضروری بود، تحریم های اقتصادی سختی و تنگنای شدیدی را بر مردم ایران تحمیل کرده اند. به همین دلیل است که به عنوان فعال حقوق بشر و رئیس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، معتقدم که تحریم های اقتصادی باید به طور کامل و هر چه سریعتر لغو شوند تا مردم ایران سرانجام از این توافق بهره مند شوند. لغو تحریم ها به ویژه در زمینه دارویی ضرورتی بسیار مبرم است.

تاثیر این توافق در داخل ایران چیست؟

عبدالکریم لاهیجی: سه شنبه، ۱۴ ژونیه (۲۳ تیر)، دهها هزار زن و مرد ایرانی پس از افطار به خیابان ها ریختند. این یک پیروزی بزرگ و آرامش خیال بزرگی بود: برای آنها، گشایش رو به جامعه بین المللی به معنای گشایش در داخل کشوراست. برای ایرانیان گسست روابط بین دولت و جامعه بین المللی معادل با گسست بین آنها و دولت بوده است. به همین دلیل، این تظاهرات پیام غیر مستقیمی به دولت ایران بود:

آنها می پرسند: «شما ۱۰ سال از اختلاف و جنگ رسانه ای خود با غرب و جامعه بین المللی برای توجیه سرکوب استفاده کرده اید. جنگ سرد اکنون به پایان رسیده است. چرا با جامعه بین المللی به سوی گشایش می روید، اما با مردم خودتان نمی روید؟»

می دانیم که چندین سال، و به خصوص از سال ۲۰۰۹ به بعد، سرکوب در ایران پیوسته افزایش یافته است. صدها نفر از کنشگران سیاسى، وکلای دادگستری، مدافعان حقوق بشر، همچون دوستان ما و اعضای فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر مثل عبدالفتاح سلطانی، محمد سیف زاده، نرگس محمدی، و همچنین ده ها روزنامه نگار هنوز در زندان هستند. آنها حکم های حبسی دریافت کرده اند که مختص جنایتکاران است. برای نمونه، وکیل دادگستری عبدالفتاح سلطانی فقط به خاطر دفاع از زندانیان عقیدتی و ترویج مسالمت آمیز حقوق بشر به ۱۳ سال زندان محکوم شد. این غیرقابل درک است!

پس از به قدرت رسیدن حسن روحانی، ما انتظار داشتیم او به وعده های مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری عمل کند. در تظاهرات در ایران در شب ۱۴ ژوئیه، مردم این پیام را دادند: «بسیار خوب، در رساندن پیام تان به شش قدرت جهانی موفق شدید. حالا زمان آن است که فراتر بروید و برنامه تان را اجرا کنید و به وعده های انتخاباتی عمل کنید.»

با وجود سرکوب دایم، من معتقدم که این توافق پویایی بیشتری به جامعه مدنی ایران خواهد داد. در میان مدت، من معتقدم که جامعه مدنی عقب نشینی از سیاست سرکوب، و گشایش در جامعه را بر رئیس جمهور روحانی، و شاید حتی رهبر تحمیل خواهد کرد.

البته آزمایش مهم بعدی برای مشاهده این که آنها پیام مردم را شنیده اند، انتخابات پارلمانی در ماه مارس سال ۲۰۱۶ است. گفتگو با مردم ایران به معنای احترام به انتخاب مردم است.

تاثیر توافق بر منطقه چیست؟

عبدالکریم لاهیجی: این توافق گامی به سوی صلح برای ایران و منطقه است. در واقع، این منطقه هر روز قربانی می دهد، به ویژه پس از مداخله آمریکا در عراق در سال ۲۰۰۳. بنابراین، پرهیز از درگیری مسلحانه تازه برای مردم ایران و منطقه آرامش خیال آورده است. نمی دانم این توافق، همراهی ضمنی بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی حاضر در منطقه را در پی خواهد داشت یا خیر.

بدیهی است که دشمن مشترکی وجود دارد: حکومت اسلامی(داعش) که دشمن کشورهای منطقه، از جمله سوریه و عراق، و نیز غربی های حاضر در خاورمیانه (به ویژه ایالات متحده، و نیز فرانسه) است. با این حال، به نظر می رسد بسیار دشوار است که آنها بر سر برنامه مشترکی برای مبارزه با حکومت اسلامی به توافق برسند.

تا زمانی که جنگ در این منطقه در جریان است، صحبت از بهبود در وضعیت حقوق بشر دشوار خواهد بود. از سوی دیگر، شاید این توافق به کشورهای منطقه پیامی داده است که: با مذاکره می توان بر خشونت پیروز شد.

در ماه های آینده چه مراحلی در پیش است؟

عبدالکریم لاهیجی: ابتدا مجلس ایران باید به توافق رای بدهد. فکر می کنم، مجلس رای خواهد داد، زیرا رهبر ـ که نه محافظه کاران می توانند با اقتدارش مقابله کنند و نه اصلاح طلبان ـ به طور ضمنی با تشکر از تیم مذاکره کننده توافق را تایید کرده است. در روزهای آینده خواهیم دید. به هر حال، محافظه کاران همچنان به مخالفت با آن و ایجاد مانع در مقابل اصلاحات روحانی ادامه می دهند. اما فکر نمی کنم موانع زیادی بر سر راه تصویب توافقنامه باشد، چه در کنگره آمریکا و چه در مجلس ایران.

 از سوی دیگر، لغو تحریم ها کمی طول خواهد کشید. شورای امنیت سازمان ملل متحد به سرعت توافق را تایید کرد، اما تا زمانی که سازمان ملل متحد اجرای برخی اصلاحات در تاسیسات هسته ایران را تایید نکند، لغو عملی تحریم های اقتصادی آغاز نخواهد شد. به اعتقاد من جمهوری اسلامی حداقل تا زمان لغو تحریم ها در عمل و آزاد شدن دارایی های مسدود شده اش این توافق را رعایت خواهد کرد.

در این چارچوب، بازرسی های منظم آژانس بین المللی انرژی اتمی ضروری است. نقش آژانس بسیار مهم است و باید منظم از تاسیسات بازدید کند تا از رعایت توافقنامه مطمئن شود.

به باور من در سال ۲۰۱۶ شاهد تنش بین ایران و جامعه بین المللی نخواهیم بود. همه می دانند که معکوس کردن تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای لغو تحریم ها همیشه امکان پذیر است. اگر جامعه بین المللی متوجه شود که رژیم ایران به وعده های خود عمل نمی کند، کشورهای مخالف با توافقنامه از فرصت برای طرح موضوع با ایران و شش کشور امضا کننده استفاده خواهند کرد.

متن فارسی: https://www.fidh.org/article18135

متن فرانسوی: https://www.fidh.org/article18120

متن انگلیسی: https://www.fidh.org/article18131

 

 

 

تاریخ انتشار : ۶ مرداد, ۱۳۹۴ ۱۰:۰۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴