شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۶

شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۶

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی
کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

«تحریم های اقتصادی باید به طور کامل و هر چه سریعتر لغو شوند»

سامانه اینترنتی فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر با رئيس فدراسیون عبدالکریم لاهیجی، پس از توافق 14 ژوئیه 2015 (23 تیر 1394) بین ایران و کشورهای گروه «5+1» (ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) در باره برنامه هسته ای ایران گفتگو کرده است.

 

 

سامانه اینترنتی فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر با رئیس فدراسیون عبدالکریم لاهیجی، پس از توافق  ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) بین ایران و کشورهای گروه «۵+۱» (ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان)  در باره برنامه هسته ای ایران گفتگو کرده است.

*************

چرا این توافق این قدر اهمیت دارد؟

عبدالکریم لاهیجی: به طور کلی، این توافق که نتیجه ۱۲ سال گفتگوهای متناوب است، به جامعه بین المللی و همه کشورها نشان می دهد که همه چیز از طریق گفت و گو بهتر به دست می آید. وقتی کشوری استراتژی انزوا را در پیش می گیرد، نه تنها آن کشور بلکه مردم آن نیز بازنده هستند.در انزوا هرگز چیزی حل نمی شود. این درس اصلی این توافق است، به ویژه به کشورهایی مثل ایران که کشورهای بسته محسوب می شوند.

اما با وجود این که تحریم تسلیحاتی از نظر من کاملا ضروری بود، تحریم های اقتصادی سختی و تنگنای شدیدی را بر مردم ایران تحمیل کرده اند. به همین دلیل است که به عنوان فعال حقوق بشر و رئیس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، معتقدم که تحریم های اقتصادی باید به طور کامل و هر چه سریعتر لغو شوند تا مردم ایران سرانجام از این توافق بهره مند شوند. لغو تحریم ها به ویژه در زمینه دارویی ضرورتی بسیار مبرم است.

تاثیر این توافق در داخل ایران چیست؟

عبدالکریم لاهیجی: سه شنبه، ۱۴ ژونیه (۲۳ تیر)، دهها هزار زن و مرد ایرانی پس از افطار به خیابان ها ریختند. این یک پیروزی بزرگ و آرامش خیال بزرگی بود: برای آنها، گشایش رو به جامعه بین المللی به معنای گشایش در داخل کشوراست. برای ایرانیان گسست روابط بین دولت و جامعه بین المللی معادل با گسست بین آنها و دولت بوده است. به همین دلیل، این تظاهرات پیام غیر مستقیمی به دولت ایران بود:

آنها می پرسند: «شما ۱۰ سال از اختلاف و جنگ رسانه ای خود با غرب و جامعه بین المللی برای توجیه سرکوب استفاده کرده اید. جنگ سرد اکنون به پایان رسیده است. چرا با جامعه بین المللی به سوی گشایش می روید، اما با مردم خودتان نمی روید؟»

می دانیم که چندین سال، و به خصوص از سال ۲۰۰۹ به بعد، سرکوب در ایران پیوسته افزایش یافته است. صدها نفر از کنشگران سیاسى، وکلای دادگستری، مدافعان حقوق بشر، همچون دوستان ما و اعضای فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر مثل عبدالفتاح سلطانی، محمد سیف زاده، نرگس محمدی، و همچنین ده ها روزنامه نگار هنوز در زندان هستند. آنها حکم های حبسی دریافت کرده اند که مختص جنایتکاران است. برای نمونه، وکیل دادگستری عبدالفتاح سلطانی فقط به خاطر دفاع از زندانیان عقیدتی و ترویج مسالمت آمیز حقوق بشر به ۱۳ سال زندان محکوم شد. این غیرقابل درک است!

پس از به قدرت رسیدن حسن روحانی، ما انتظار داشتیم او به وعده های مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری عمل کند. در تظاهرات در ایران در شب ۱۴ ژوئیه، مردم این پیام را دادند: «بسیار خوب، در رساندن پیام تان به شش قدرت جهانی موفق شدید. حالا زمان آن است که فراتر بروید و برنامه تان را اجرا کنید و به وعده های انتخاباتی عمل کنید.»

با وجود سرکوب دایم، من معتقدم که این توافق پویایی بیشتری به جامعه مدنی ایران خواهد داد. در میان مدت، من معتقدم که جامعه مدنی عقب نشینی از سیاست سرکوب، و گشایش در جامعه را بر رئیس جمهور روحانی، و شاید حتی رهبر تحمیل خواهد کرد.

البته آزمایش مهم بعدی برای مشاهده این که آنها پیام مردم را شنیده اند، انتخابات پارلمانی در ماه مارس سال ۲۰۱۶ است. گفتگو با مردم ایران به معنای احترام به انتخاب مردم است.

تاثیر توافق بر منطقه چیست؟

عبدالکریم لاهیجی: این توافق گامی به سوی صلح برای ایران و منطقه است. در واقع، این منطقه هر روز قربانی می دهد، به ویژه پس از مداخله آمریکا در عراق در سال ۲۰۰۳. بنابراین، پرهیز از درگیری مسلحانه تازه برای مردم ایران و منطقه آرامش خیال آورده است. نمی دانم این توافق، همراهی ضمنی بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی حاضر در منطقه را در پی خواهد داشت یا خیر.

بدیهی است که دشمن مشترکی وجود دارد: حکومت اسلامی(داعش) که دشمن کشورهای منطقه، از جمله سوریه و عراق، و نیز غربی های حاضر در خاورمیانه (به ویژه ایالات متحده، و نیز فرانسه) است. با این حال، به نظر می رسد بسیار دشوار است که آنها بر سر برنامه مشترکی برای مبارزه با حکومت اسلامی به توافق برسند.

تا زمانی که جنگ در این منطقه در جریان است، صحبت از بهبود در وضعیت حقوق بشر دشوار خواهد بود. از سوی دیگر، شاید این توافق به کشورهای منطقه پیامی داده است که: با مذاکره می توان بر خشونت پیروز شد.

در ماه های آینده چه مراحلی در پیش است؟

عبدالکریم لاهیجی: ابتدا مجلس ایران باید به توافق رای بدهد. فکر می کنم، مجلس رای خواهد داد، زیرا رهبر ـ که نه محافظه کاران می توانند با اقتدارش مقابله کنند و نه اصلاح طلبان ـ به طور ضمنی با تشکر از تیم مذاکره کننده توافق را تایید کرده است. در روزهای آینده خواهیم دید. به هر حال، محافظه کاران همچنان به مخالفت با آن و ایجاد مانع در مقابل اصلاحات روحانی ادامه می دهند. اما فکر نمی کنم موانع زیادی بر سر راه تصویب توافقنامه باشد، چه در کنگره آمریکا و چه در مجلس ایران.

 از سوی دیگر، لغو تحریم ها کمی طول خواهد کشید. شورای امنیت سازمان ملل متحد به سرعت توافق را تایید کرد، اما تا زمانی که سازمان ملل متحد اجرای برخی اصلاحات در تاسیسات هسته ایران را تایید نکند، لغو عملی تحریم های اقتصادی آغاز نخواهد شد. به اعتقاد من جمهوری اسلامی حداقل تا زمان لغو تحریم ها در عمل و آزاد شدن دارایی های مسدود شده اش این توافق را رعایت خواهد کرد.

در این چارچوب، بازرسی های منظم آژانس بین المللی انرژی اتمی ضروری است. نقش آژانس بسیار مهم است و باید منظم از تاسیسات بازدید کند تا از رعایت توافقنامه مطمئن شود.

به باور من در سال ۲۰۱۶ شاهد تنش بین ایران و جامعه بین المللی نخواهیم بود. همه می دانند که معکوس کردن تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای لغو تحریم ها همیشه امکان پذیر است. اگر جامعه بین المللی متوجه شود که رژیم ایران به وعده های خود عمل نمی کند، کشورهای مخالف با توافقنامه از فرصت برای طرح موضوع با ایران و شش کشور امضا کننده استفاده خواهند کرد.

متن فارسی: https://www.fidh.org/article18135

متن فرانسوی: https://www.fidh.org/article18120

متن انگلیسی: https://www.fidh.org/article18131

 

 

 

تاریخ انتشار : ۶ مرداد, ۱۳۹۴ ۱۰:۰۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز