سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۴ تیر, ۱۴۰۵ ۲۱:۳۸

یکشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۵ - ۲۱:۳۸

خاطرات فلسفی سفر هابرماس به ایران

هابرماس از مجتهد شبستری یاد می‌کند که چند سالی مقیم آلمان بوده و اکنون منتقدی مطرح، و وظایف سروش در دهه نود را به‌عهده گرفته است. او از یک استاد مذهبی دانشگاهی یاد می‌کند که مدعی است همچون کارل مارکس که نظریه هگل را سر بر پا نمود، نظریه ماکس وبر را وارونه نمود و غرب در آینده از او و از ابن خلدون با احترام یاد خواهد کرد.

Getting your Trinity Audio player ready...

هابرماس از نظریه‌پردازان”مکتب انتقادی فرانکفورت”  در آلمان است. او جامعه‌شناس و فیلسوفی بااعتبار جهانی است که در سال ۲۰۰۳ برای تبادل فرهنگی به ایران سفر کرد و سخنرانی‌ها و دیدارهایی با مقامات فکری فرهنگی ایران نمود. او علاوه بر تدریس در دانشگاه‌های امریکا، به چین و کوبا هم‌ سفر می‌نماید.

ازجمله موضوعات موردعلاقه وی در این سفرها، دین، دولت، جامعه، فرهنگ، حقوق بشر، دمکراسی، حقوق اقلیت‌ها،حقوق زنان و غیره هستند. هابرماس که یک روشنفکر غربی جهانی با تمایلات چپ دانشگاهی است در مصاحبه‌ای می‌گوید در جو سیاسی فرهنگی ایران متفکرین جهان سرمایه‌داری غرب و نظراتشان به‌گونه‌ای اصلی یا جعلی و ترجمه‌شده، موردبحث و انتقاد قرار می‌گیرند.

هابرماس مثلاً از رضا داوری اردکانی نام می‌برد که در دهه نود با کمک ترجمه تئوری‌های مارتین هایدگر به انتقاد از مفهوم مدرنیته مدل غربی پرداخت و اکنون خود را در مقام رئیس آکادمی علوم، هوادار مکتب پست‌مدرن می‌داند. هابرماس از عبدالکریم سروش می‌گوید که آن زمان قطب مخالف داوری اردکانی بود و با کمک نظریات کارل پوپر اکنون در دانشگاه هاروارد خواهان جدایی علم از مذهب و طرفدار نوعی عرفان اسلامی است.

هابرماس از مجتهد شبستری یاد می‌کند که چند سالی مقیم آلمان بوده و اکنون منتقدی مطرح، و وظایف سروش در دهه نود را به‌عهده گرفته است. او از یک استاد مذهبی دانشگاهی یاد می‌کند که مدعی است همچون کارل مارکس که نظریه هگل را سر بر پا نمود، نظریه ماکس وبر را وارونه نمود و غرب در آینده از او و از ابن خلدون با احترام یاد خواهد کرد.

هابرماس از طرفداران ادوارد سعید می‌گوید که معتقدند به‌جای نقد اسلام، باید ضعف‌های مدرنیته غرب را شناخت و عمده نمود. او از تحصیل‌کرده‌های جامعه‌شناسی می‌گوید که اغلب در فرانسه تحصیل‌کرده‌اند ولی اکنون موضوعات جامعه‌شناسی امریکا را دنبال و از طرفداران کانت و تحلیل گران آنگلوزاکسن در میان دانشگاهیان ایران می‌گوید. از مترجم آثار کارل پوپر می‌گوید که حقوق بشر را پدیده‌ای غربی لیبرال می‌داند و ادعای جهانی بودن آن را رد می‌کند.

هابرماس از خانم راهنمای توریستی‌اش در تخت جمشید می‌گوید که خود را شاگرد فروید و یونگ می‌دانست و به رمان‌های آمریکایی علاقه‌مند بود. در پایان مصاحبه، هابرماس با روزنامه سراسری” فاتس” در آلمان،  به نقل‌قولی از نجیب محفوظ نویسنده مصری و برنده جایزه نوبل اشاره می‌کند که  گفته بود، کله‌های شرقی‌ها زمانی برای غربی‌ها جالب می‌شوند که در سرازیری تپه‌ای در حال غلتیدن باشند.

نقل از روزنامه آلمانی فاتس،شماره ۱۳۴،سال ۲۰۰۳،صفحه ۴۷

 

تاریخ انتشار : ۵ تیر, ۱۳۹۶ ۱۱:۲۱ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

پنجاه سال پس از حماسه هشتم تیر؛ ادای احترام به حمید اشرف و جان‌باختگان فدایی

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): امروز که جامعهٔ ایران همچنان با چالش‌های بزرگ در عرصهٔ آزادی‌های سیاسی، عدالت اجتماعی، حقوق شهروندی و توسعهٔ دموکراتیک روبه‌رو است، پاسداشت یاد جان‌باختگان فداییان خلق یادآور مسئولیت ما در ادامهٔ راه مبارزه برای تحقق آرمان‌هایی است که آنان برای آن زیستند و جان باختند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »
نیروهای مسلح ایران

آیا اسرائیل به تنهایی به جنگ با ایران ادامه خواهد داد؟

دمیتری مینین (Dmitry MININ)، نویسنده، کارشناس بنیاد فرهنگ راهبردی: کابینه نتانیاهو نارضایتی خود را از آنچه به باورش رفتار «خیانت‌آمیز» واشنگتن در قبال آشتی با ایران است، پنهان نمی‌کند. از دید اسرائیل، این کشور عملاً در برابر ایرانی که همچنان از نظر نظامی یک قدرت توانمند به شمار می‌رود، تنها مانده است. عبارت «تسلیم فاجعه‌بار» حتی توصیفی نسبتاً ملایم برای «یادداشت تفاهم» امضاشده میان آمریکا و ایران و نیز آغاز گفتگوها در سوئیس دربارۀ «نقشۀ راه» دستیابی به آشتی نهایی میان دو کشور تلقی می‌شود. برای نمونه، نیم‌رود نوویک، مشاور ارشد پیشین شیمون پرز، رهبر سابق اسرائیل، معتقد است بسیاری از اسرائیلی‌هایی که زمانی از ترامپ حمایت می‌کردند، اکنون بر این باورند که او «ما را زیر قطار انداخت».

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

پیام تسلیت حزب دمکراتیک مردم ایران: در سوگِ رضا عطارنژاد

پیام فرخ نگهدار: «میراث دومین رهبر جمهوری اسلامی» و بازتاب پیام در «انصاف نیوز»

جنگ پایان نیافته است

خلاصهٔ بلند گزارش ماهانهٔ هرانا – وضعیت حقوق بشر در ایران / خرداد ۱۴۰۵

شهرنوش پارسی‌پور؛ پیام‌آور آزادی در وادی سکوت

سی‌وسومین تحلیل هفته | چالش‌های روزنامه‌نگاری متوازن؛ از اصول حرفه‌ای تا تجربه عملی | امیرمصدق کاتوزیان و گودرز اقتداری