شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۲

شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۲

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه

خروج آمریکا از عراق، ادامە ویرانی یا راهی دیگر؟

شاید دشوارترین مانع عراق در مسیر گام برداشتن برای آیندەای بهتر، قطب بندی شدن جامعە بر اساس خواستهای مذهبی، طایفی و اتنیکی است. تفکر بر اساس حقوق شهروندی در این کشور بە حاشیە راندە شدە و بر این مبنا اشتراکات از صحنە رخت بربستەاند. طرح و یا برگشت این خواست یعنی خواست شهروندی، عنصر اساسی در فایق آمدن بر مشکلات این کشور و بنیاد نهادن عراق مدرن است.

ماە دسامبر سال ۲۰۱۱ دولت آمریکا آخرین نیروهای خود را از عراق خارج کرد، و بدین ترتیب بە شیوەای رسمی بە بیش از نە سال حضور نیروهای نظامی خود در کشور عراق خاتمە داد. بی گمان خروج این نیروها از عراق می تواند رویداد مهم و نقطە عطفی در تاریخ این کشور همسایە بعد از حادثە تروریستی یازە سپتمابر ۲۰۰۱ باشد. اشغال عراق توسط آمریکا و و سرنگونی رژیم بعثی صدام حسین از پیامدهای این حضور بودند، اما در همان حال کشتە شدن دهها هزار شهروند عراقی، ویران شدن بنیانهای اقتصادی این کشور و عدم امنیت اجتماعی از دیگر پیامدهای ناگوار این دخالت غیرقانونی بودە و هستند.

اما فراتر از این مسائل، آنچە کە پیش از هر چیز دیگر ذهن مردم این کشور و نیز ذهن افراد علاقمند بە مسائل سیاسی در خاورمیانە را بخود مشغول کردە است، آیندە عراق بعد از از این خروج تاریخی می باشد. اینکە شرایط در این کشور چگونە خواهد شد و چگونە این کشور خواهد توانست بر مشکلات عدیدە خود در زمینە مسائل امنیتی، اقتصادی و سیاسی فائق آید، سئوال بسیار بزرگیست کە یافتن جواب آن آسان نیست.

بطور خلاصە می توان مسائل و مشکلات پیش روی این کشور را بە موارد زیر خلاصە کرد:

ـ بحران سیاسی. دولت عراق هنوز از اتحاد و همکاری لازم مابین نیروهای سیاسی تشکیل دهندە خود بهرەمند نیست. امری کە بر پیشبرد کارها و امور تاثیرات منفی بسیاری گذاشتە است. از آخرین موارد این عدم همکاری لازم می توان از عدم حضور جناح العراقیە در پارلمان سخن گفت، و یا از فراری شدن طارق هاشمی بە منطقە کردستان در پی خواست دستگیری وی توسط دولت این کشور کە حاکی از وجود مشکلات بسیار جدی سیاسی ـ دولتی در عراق دارد.

ـ عدم امنیت اجتماعی و ملی. علیرغم اینکە عراق در سالهای اخیر نسبت بە قبل شاهد حملات مرگبار تروریستی کمتری بودە است، اما کماکان در معرض ترورها و انفجارهای روزمرە قرار دارد. امری کە شیرازە اجتماعی این کشور را از هم پاشیدە کە علاوە بر ایجاد تغییرات در بافت دموگرافیک این کشور بسیاری را نیز ناچار بە جلای وطن کردە است. آمارها می گویند کە چهار میلیون از شهروندان این کشور بە کشورهای دیگر از جملو سوریە پناهندە شدەاند. نفرت، عدم فضای اعتماد و نبود مناسبات مناسب میان بزرگترین گروههای مذهبی این کشور (شیعیان و سنی ها) و نیز تلاش در جینوساید کردن اقلیتهای مذهبی از جملە پیامدهای چنین شرایطی هستند.

ـ مسئلە کردها. کردها با حضور در پارلمان سراسری عراق و نیز در دست داشتن پست ریاست جمهوری، امکان حضور در قدرت مرکزی را دارند. اما هنوز مسائل عدیدەای هستند کە لاینحل باقی ماندەاند. عدم اجرای اصل صد و چهل قانون اساسی (رفراندوم در مورد شهر کرکوک)، انتقال بخشهایی از خاک کردستان بە استانهای دیالە و منطقە تکریت، و نیز عدم توافق بنیادی با دولت مرکزی در مورد چگونگی استخراج و صدور نفت در منطقە کردستان، از جملە مواردی مهمی هستند کە پایە تعارضات حکومت اقلیم کردستان را با حکومت مرکزی تشکیل می دهند. امری کە در صورت ادامە خود می توانند بر مناسبات این منطقە با دولت مرکزی در آیندە تاثیر قاطع بگذارند، و روند رویدادها را بە مسیر دیگری بکشانند.

ـ ضعف دفاع ملی. هوشیار زیباری وزیر خارجە عراق اخیرا در مصاحبەای گفت کە عراق بعد از خروج آمریکائیها قادر بە حفظ امنیت داخلی خود است (معلوم نیست با توجە بە فاکتهای موجود منظور و تعریف وی از امنیت داخلی چیست)، اما هنوز در زمینە دفاع خارجی و ملی از ظرفیت مناسبی برخوردار نیست. بنابراین از ضرورت یک معاهدە منطقەای کە عراق نیز می تواند جزئی از آن باشد، سخن گفت. کە این امر نیز با توجە بە تعارضات شدید منافع سیاسی در منطقە می تواند هم نشانگر کار شاقی چە در تمهیدات و چە در نتایج آن باشد، و هم می تواند همزمان باعث بروز تشنجات دیگری در منطقە شود.

ـ دخالت همسایەها. عراق بعد از حضور آمریکائیها و سرنگونی صدام حسین بە کشوری مستعد برای رقابت جدی میان کشورهای همسایە آن تبدیل شدە است. ایران، عربستان و ترکیە از جملە قدرتهای منطقەی هستند کە منافع سیاسی خاص خود و علاقمندیهای ژئوپولیتیک خود را در آن جستجو می کنند. این فاکتور در کنار فاکتورهای مطرح شدە دیگر، شرایط سیاسی این کشور را بیش از آنچە کە هست پیچیدەتر کردە است. تلاش برای تمرین ارادە ملی و مستقل بودن، کار و طمع سیاسی دشواری است کە بە نظر می رسد تا سالهای آیندە نیز این کشور را در راستای تحقق آن در تنگناهای عدیدەای قرار خواهد داد.

اما فراتر از تمامی مسائل مطرح شدە، این کشور چە خوب چە بد بعد از اشغال خود در شرایط نوینی قرار گرفتە است، و خروج آمریکائیها علیرغم شرایط دشوار کنونی می تواند رویداد مثبتی باشد در جهت احقاق استقلال ملی، بازگشت حس اعتماد بە خود و زدودن حساسیتها نسبت بە حضور نیروهای خارجی در میان مردم این کشور.

آمریکائیها اعلام کردەاند کە خروج بە معنای تنها گذاشتن این کشور نخواهد بود، طالبانی رئیس جمهور، از امید بە آیندە و تثبیت دمکراسی در این کشور خستە و تن آلودە بە خون سخن گفت، و مردم این کشور نیز طبعا بە امنیت و شرایط سیاسی ـ اجتماعی بهتری می اندیشند، و کشورهای مخالف حضور آمریکا در عراق نیز از خروج این کشور خشنود هستند. ظاهرا تمام شرایط باید منطقا وضعیت موجود را بە آیندەای بهتر رهنمون شود. امری کە هنوز با موانع جدی و عدیدەای روبروست.

اما شاید دشوارترین مانع عراق در مسیر گام برداشتن برای آیندەای بهتر، قطب بندی شدن جامعە بر اساس خواستهای مذهبی، طایفی و اتنیکی است. تفکر بر اساس حقوق شهروندی در این کشور بە حاشیە راندە شدە و بر این مبنا اشتراکات از صحنە رخت بربستەاند. طرح و یا برگشت این خواست یعنی خواست شهروندی، عنصر اساسی در فایق آمدن بر مشکلات این کشور و بنیاد نهادن عراق مدرن است.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر, ۱۳۹۰ ۱۰:۴۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم