جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۳

جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۳

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین
بر بال خیال
بال از خاطره ها بر گرفت، دلش آشوب زمان داشت، با نگاهی دیگر از خانه زد بیرون، از درابجی کنار اسکله یک پنسیری خرید، و جگر فروشی سرراهش، دو سیخ...
۱۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

در بولیوی, اقدام به کودتا شکست خورد

سربازان سر تا پا مسلح به کاخ دولتی در لاپاز یورش بردند,  اما پس از چند ساعت همه چیز دوباره آرام  شد و اوضاع به حالت عادی برگشت, اما با توجه به  سابقه وقوع کودتا ها در این منطقه, و با توجه به  شکست فوری کودتا,ظاهرا در بولیوی سردرگمی بزرگی به وجود آمده است.! مردم این کشور آمریکای جنوبی از خود می پرسند, آیا این یک کودتا بود و اگر چنین است: آیا واقعا کار کودتاچیان تمام شده است؟
نوشته کریستوف گورک Christoph Gurk

 

مبارزه قدرت در آمریکای جنوبی

 تلاش برای کودتا در بولیوی: ژنرال خوان خوزه زونیگا دستگیر شد در بولیوی، سربازان برای مدت کوتاهی میدان مرکزی لاپاز را اشغال کردند و از ورودی کاخ ریاست جمهوری عبور کردند. فرمانده اخراجی ارتش پشت سر این اقدام استاو اکنون تحت بازجویی است.

یش از این, صحنه های پر هرج و مرجی در لاپاز، مقر دولت، رخ داده بود. اوایل بعدازظهر چهارشنبه، سربازان مسلح با سر و صدای زیادی در میدان موریلو در مرکز شهر, در اطراف میدان کلیسای جامع و کنگره، و همچنین ساختمان جدید دولتی و کاخ دولتی سابق، به اصطلاح Palacio Quemado،  راهپیمایی کردند. رئیس جمهور بولیوی، لوئیس آرس Luis Arce سپس در پروفایل خود در سرویس پیام کوتاه X در مورد بسیج نامنظم برخی از واحدهای ارتش بولیویهشدار داد، او به شدت آن را محکوم کرد. رئیس جمهور گفت: باید به دموکراسی احترام گذاشت.

تقریباً در همان زمان، در میدان موریلو روبروی ساختمان دولت، ژنرال خوان خوزه زونیگا، ژنرال عالی رتبه ارتش بولیوی که طبق گزارش های مطبوعات محلی اخیراً از کار برکنار شده بود، در جمع مطبوعات سخنرانی کرد. زونیگا گفت: ” کشور ما نمی تواند به همین منوال ادامه دهد.” فقیر شدن میهن ما بس است، تحقیر ارتش بس است. ما آمده ایم تا نارضایتی خود را ابراز کنیم

حکم بازداشت ژنرال زونیگا

 سپس وضعیت به طور کامل تشدید شد: یک خودروی زرهی به دروازه‌های کاخ دولت هجوم آورد و در پی آن , سربازان وارد ساختمان شدند. در آنجا، رئیس جمهور آرس در سالن ورودی با آنها روبرو شد. ویدیوها نشان می‌دهد که رئیس جمهور مستقیماً با ژنرال زونیگا روبرو می‌شود:” من رهبر شما هستم و به شما دستور می‌دهم سربازانتان را بیرون بکشید، شنیده می‌شود که  رئیس جمهور آرس می‌گوید. او اجازه این نافرمانیرا نخواهد داد.

در واقع، سربازان پس از مدت کوتاهی از ساختمان عقب نشینی کردند و سپس، رئیس جمهور آرس در یک سخنرانی زنده تلویزیونی گفت که: ارتش با حمله به قانون اساسی, لباس های خود را کثیف کرده است. با این حال، هنوز بخش هایی از ارتش وجود دارند که به نظم قانونی احترام می گذارند. وی طی مراسمی فرماندهان جدید  نیروی دریایی، ارتش و نیروی هوایی را  منصوب کرد. سپس بلافاصله به نیروها دستور داد تا به واحدهای خود بازگردند. و بنابراین ترس به همان سرعتی که شروع شده بود به پایان رسید. سربازان همچنین میدان اصلی را در مرکز لاپاز پاکسازی کردند، ژنرال خوان خوزه زونیگا دستگیر شد و رئیس جمهور آرس برای هواداران تشویق کننده خود در پلازا موریلو دست تکان داد و گفت: از مردم بولیوی متشکرم. اجازه دهید دموکراسی زنده بماند، نیروهای امنیتی حدود ده افسر را دستگیر کردند. ادواردو دل کاستیو، وزیر کشور گفت که این اقدامات ممکن است آنها را با ۳۰ سال زندان روبرو کند. پس از یک شوک اولیه، مردم بولیوی اکنون در تعجب هستند که چگونه ممکن است اوضاع تا این حد پیش برود  و مهمتر از همه، چگونه می توان کل حادثه را تفسیر کرد.

ماه هاست که اوضاع کشور متشنج است. زمانی بولیوی یکی از کشورهایی بود که سریع‌ترین رشد را در منطقه داشت، اما اکنون اقتصاد در حال ضعیف شدن است، ذخایر ارز خارجی کاهش یافته و صادرات گاز که زمانی قوی بود، به شدت کاهش می‌یابد. اعتصابات و اعتراضات روز به روز بیشتر می شود.

جنگ قدرت در بالاترین سطح آغاز شده است: رئیس جمهور لوئیس آرس در تلاش است تا کنترل حزب دولتی در حال انشعاب Movimiento al Socialismo )MAS(را حفظ کند. بزرگترین رقیب او نزدیکترین متحد سابق او، اوو مورالس، نماد چپ آمریکای لاتین و خود رئیس دولت بولیوی از سال۲۰۰۶ تا استعفای اجباری او در سال ۲۰۱۹ است. قبل از انتخابات سال آینده، که هر دو نفر می خواهند در آن شرکت کنند، اختلافات همچنان تشدید می شود. چند روز پیش، خوان خوزه زونیگا، همان ژنرال که ظاهراً رهبر حمله روز چهارشنبه به ساختمان دولت بود، نیز گفت که می‌خواهد مانع از کاندیداتوری مجدد اوو مورالس، رئیس‌جمهور سابق شود. هنوز مشخص نیست که آیا این امر دلیل حوادث روز چهارشنبه بوده است یا خیر و در مورد اینکه آیا واقعاً یک کودتا بوده است یا خیر اختلاف نظر وجود دارد. در حالی که خود ژنرال زونیگا از کودتا صحبت نکرد، رئیس جمهور آرس بارها این حمله را دقیقاً به همین صورت توصیف کرد. در رسانه های بولیوی شامگاه چهارشنبه مکرراً صحبت از شورشو شورش بخشی از نیروهای مسلحشد.

بولیوی یکی از کم ثبات ترین کشورهای آمریکای لاتین از نظر سیاسی است. از زمان استقلال از اسپانیا در حدود ۲۰۰ سال پیش، چندین تحول و انقلاب رخ داده است. اخیراً، اوو مورالس، رئیس‌جمهور سابق، پس از بی‌نظمی در انتخابات ۲۰۱۹، توسط ارتش از سمت خود برکنار شد. سران کشورها و دولت‌ها در سراسر جهان اقدامات سربازان را در روز چهارشنبه محکوم کردند. گوستاوو پترو، رئیس‌جمهور کلمبیا در اواخر عصر چهارشنبه در  X نوشت: رد کامل کودتای نظامی در بولیوی.

  

منبع:

Süddeutsche Zeitung

 https://www.sueddeutsche.de/politik/bolivien-putschversuch-gescheitert-arce-zuniga-militaer-lux.MX7KgWFKNggXfQ4EVgz4De

تاریخ انتشار : ۸ تیر, ۱۴۰۳ ۱:۵۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…

بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ

بر بال خیال

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟