چه کسی فکرش را می کرد که کمتر از دو سال پس از برگزیت “Brexit” و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، که این کشور را تا حدودی به انزوا کشانده است، فرانسه از همسایه خود بریتانیا بخواهد که “جذابیت” و یا حمایت ضمنی اش را نسبت به پذیرش پناهندگان کاهش دهد. زیرا هر چقدر هم که ده ها هزار نفر از عراق، سوریه، سومالی، سودان، افغانستان و ایران بخواهند از کانال مانش عبور کنند و خودشان را به جزیره “انگلستان” برسانند، بیشتر و بیشتر می آیند و فرانسه را تحت فشار و بحران قرار می دهند. دولتمردان فرانسه می دانند، اگر جلوی ورود پناهندگان را بگیرند و یا آن ها را به کشور های مبداء باز پس دهند،هم عمل آن ها خارج از قوانین اتحادیه اروپا است و هم بحران بیشتری را دامن خواهد زد. فرانسه می خواهد از پذیرش آن ها شانه خالی کند و مسولیت آن را هم به گردن همسایه ها از جمله بریتانیا بیندازد. در غیر این صورت، فرانسه خودش باید با آنها برخورد کند! در حال حاضر، سیاست بریتانیا در مورد پناهندگان، انسانی تر از بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا است. اما دولت این کشور نیز از طرف جناح راست، تحت فشار شدید قرار دارد.
حال اگر دولت فرانسه پناهندگان را به حال خود رها کند، توافقات مرزی فعلی را زیر پا می گذارد. جای تعجب نیست که فرانسه اکنون از بریتانیا می خواهد که همان طور و به همان اندازه که در گذشته، امداد رسانی ها نا دیده گرفته می شد، اقدام نماید. بریتانیا آخرین کشور اروپایی است که هنوز در دریا امداد و نجات انجام می دهد. تنها در سال جاری بیش از ۲۵ هزار نفر از کانال مانش عبور کردند. و تقریباً همه آنها توسط امدادگران دریایی مؤسسه “قایق های نجات ملی سلطنتی”RNLI”، به نمایندگی از گارد ساحلی بریتانیا، که به آب های بریتانیا رسیدند نجات داده شدند. امری که با حمایت دولتی در کانال مانش انجام می گیرد، در برخی از کشورهای اتحادیه اروپا، فعالین گروه های نجات، در دادگاه ها مورد مواخذه قرار می گیرند.
و هرکسی که به بریتانیا میرسد، بلافاصله در مراحل عادی پناهندگی قرار میگیرد، نه در کمپهای ترسناک جزایر یونان یا در خیابانها و جنگل های فرانسه. از سوی دیگر، جناح راست بریتانیا سالهاست که خشمگین است، وزیر کشور پریتی پاتل می خواهد امداد و نجات دریایی را ممنوع کند، که RNLI تاکنون با موفقیت در برابر آن مقاومت کرده است. اما جناح راست در حال قدرت گرفتن است و درخواست های برخی کشور های اتحادیه اروپا و خطر اتحاد بین لندن، پاریس و بروکسل در حال شکل گیری است که نتایج آن می تواند به قیمت جان پناهندگان تمام گردد. تراژدی هایی مانند تراژدی هفته گذشته در کانال مانش عادی خواهد شد. همانطور که قبلاً در دریای مدیترانه بار ها و بار ها اتفاق افتاده است، و این امر می تواند بر ارزش های اتحادیه اروپا، سایه بیندازد.
زیر نویس:
*- نتیجه همه پرسی برگزیت “Brexit”: به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ انجامید. شهروندان بریتانیایی در مورد بزرگترین مسئله سرنوشت خود از زمان جنگ جهانی دوم تصمیم گرفتند و با اکثریت محدود و شکننده ای به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند. که پیامدهای گسترده ای برای کشور های عضو اتحادیه اروپا و به ویژه بریتانیا به جا گذاشت.
نویسنده: دومینیک جانسون”DOMINIC JOHNSON”
چهارشنبه ۱۰ آذر ماه ۱۴۰۰- ۱ دسامبر ۲۰۲۱