شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۱

شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۱

تقی رحمانی - از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶٧
اعدام ۹ زندانی سیاسی در تپه‌های اوین در سال ۱۳۵۵، از جمله بیژن جزنی، که همگی حکم داشتند سؤالی تاریخی را زنده می‌کند: چرا؟ سال‌ها بعد، در ۱۳۶۷، جمهوری اسلامی...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی رحمانی
نویسنده: تقی رحمانی
۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان
درست ۵۰ سال پیش و در همین ساعات عصر جمعه ۹ زندانی سیاسی را با دست‌ها و چشم‌های بسته به تپه‌های اوین بردند و اعدام کردند و روز بعد در...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرداد خدیر
نویسنده: مهرداد خدیر
به یاد یاران، به یاد آن دوران
بگذار از ترنم باران و شرجی سخن بگویم، بگذار از هم بگوئیم، بگذار دوباره از گنو و پنجه بگویم. از آن عزیزانی که رفتند ...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!
در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ٨ نفر از همراهان زندانی
در آستانه ۲۹ فروردین، پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی در تپه‌های زندان اوین توسط مأموران ساواک هستیم که روز بعد اعلام شد آنان حین...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: محمد توسلی
نویسنده: محمد توسلی
اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه
حزب تودهٔ‌ ایران مبارزهٔ جزنی و یارانش در زندان‌های محمدرضاشاه را نماد روشنی از پیکار مبارزان دلیر راه آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی می داند که در تاریخ میهن ما...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب توده ایران
نویسنده: حزب توده ایران

«سورِ بُز» اثر ماریو بارگاس یوسا، آخرین غول ادبی…

ماریو بارگاس یوسا با نوشتن رمان خشم‌آلود و مسحور کننده «سور بُزِ»، اثرى از خود به جا گذاشته که در کنار «پاییز پدرسالار» گابریل گارسیا مارکز قرار مى‌گیرد؛ آثارى که خطرات و عواقب مرگ‌بارى که دیکتاتور‌ها مى‌توانند بر زندگى مردم عادى داشته باشند را مورد کندوکاو قرار مى‌دهند...

«هرکه با شمشیر زندگی کند، با شمشیر هم می‌میرد.»

این را ما نمی‌گوییم، بلکه «اورانیا» زن چهل‌و‌نه ساله و شوربخت رُمان «سُور بُز» به پدر پیر و مفلوکش، سناتور اگوستین کابرال، ملقب به «عقل کل» می‌گوید؛ اما بسیار دیر…
سور بُز The Feast of the Goat با عنوان اصلی La fiesta del chivo رمانی است نوشته «ماریو بارگاس یوسا^» نویسنده پرویی که روایت ماجرای دیکتاتوری حکومت «رافائل تروخیو» است.
به‌قول خود یوسا «هیچ‌چیز مانند ادبیات درخشان، روحیه‌ی انتقادی و آگاهی بخشی را در جامعه برنمی‌انگیزد…»

رمان چهار محور اساسی دارد:
یکم. داستان دیکتاتور و مسیری که طی نموده…

دوم. افرادی هستند که فرمانبردار و مزدور دیکتاتورند…

سوم. مردم یا جمعیت غریق‌اند که به مفهوم واقعی کلمه سیاهی لشکر ستم‌کشی هستند که گاهی هم از شرمساری دوری می‌جویند…

و محور چهارم. واقعیت زندگی آدمی با جنبه‌های گوناگون آن است…

هنر یوسا در نشان دادن لحظه‌های زندگی بی‌نظیر است. همین است که در میانه‌ی جنگ و خیانت و کشتار، رگه‌ای از عشق، لطافتی بی‌نظیر در هوا می‌پراکند و تا آخر مخاطب را گیج برجا می‌گذارد که پایان این عشق به کجا می‌رسد!  نگاه او چند جانبه است…
اگر باور داشته باشیم که مارکز^^ تمام هنرش روی تکنیک‌های ادبی متمرکز است تا قصه را به چشم و گوش خواننده برساند و  فوئنتس^^^ دیگر نویسنده امریکای لاتین، ادبیات را وسیله‌ای قرار می‌دهد تا فلسفه، تاریخ و جهان اسطوره و افسانه‌ها را در متن بگنجاند؛ «یوسا» به نوعی بین این دو قرار می‌گیرد. هم به خودِ قصه اهمیت می‌دهد و هم به مضمون سیاسی تاریخی آن…

قساوت دیکتاتور نسبت به ‌ مخالفان به طور عام و دشمنانش در میان خواص، محور نخست قصه است…

به قول توماس هابز^^^^: «میثاق‌ها بدون تکیه بر شمشیر، الفاظی بیش نیستند…» اما خشونت از بالا هم مثل تمام پدیده‌ها، عمر ابدی ندارد، ملت‌ها پایدار می‌مانند و این حکومت‌ها هستند که تغییر می‌کنند. اما تا زمانی که حیات دارند، حاضر نیستند بپذیرند که فساد و خشونت دو روی یک سکه‌اند، و حتی اگر ترس و جهل توده‌ها مانع عصیان آن‌ها و سرنگونی حکومت نشود؛ سنتزِ فساد و خشونت، مستقل از اراده‌ی انسان‌ها، این وظیفه را به عهده می‌گیرد…

در سور بُز، ما شخصیت‌های واقعی را در پوشش شخصیت‌های داستانی می‌بینیم. «ژنرال توماس دیاس*»، «آنتونیو دلامازا*»، «آمادئو گارسیا گررو*» و «ژنرال آنتونیو ایمبرت*» همگی آدم‌های واقعی حکومت‌اند که حتی اگر جنبه‌ی واقعی بودن آن‌ها و اینکه یک روز وجود داشته‌‌اند را هم درنظر نگیریم؛ می‌توان مثل شخصیت‌های یک داستان با آن‌ها برخورد کرد، چون «یوسا» موشکافانه و با جزئیات به دلِ زندگی و احساسات و آرمان‌ها و سرنوشت تک‌تکشان می‌رود و ما را با مسیر دشواری که هرکدام طی می‌کنند، همراه می‌سازد…
به تعبیر فرزانه‌ای این قصه‌ی «یوسا» با تو حرف می‌زند و مثل دلی‌ست که از داغِ فاجعه‌ی مظالمی که مستبدین می‌آفرینند؛ گریه می کند. زیرا بسیارند مردمانی که از ستمِ رنج‌ها و مصائبی که بر هم‌وطنان‌شان رفته، آگاه نیستند و راهی برای نشان دادنِ آنها نیست مگر با ادبیاتِ درخشان همانند «یوسا»…

«رافائل تروخیو»‌ی دیکتاتور، ظاهراً به دنبال انباشت سرمایه برای خود نیست و با علاقه این درآمدها را برای تحکیم پایه‌های حکومت‌اش صرف می‌کند؛ با این حال، اوضاع و احوال اقتصادی آن‌گونه که او دوست دارد پیش نمی‌رود. کشور دچار تحریمی گسترده شده و همه‌ی آنچه که ساخته در حال فروپاشی‌ست… علاوه بر فشارهای خارجی، جسم او هم به دلیلِ بالا رفتنِ سن، دیگر یاری‌اش نمی‌کند و در اطراف خود هم جانشین لایقی نمی‌بیند. او معتقد است وقتی خودش نباشد کسی نمی‌تواند جلوی تنبلی و سهل‌انگاری و حماقت کارگزاران حکومتی را بگیرد و در نتیجه معلوم نیست بر سر چیزهایی که او یک عمر، صرف ساختن آن کرده؛ چه می‌آید!… همین نگرانی‌ها، نشان می‌دهد دیکتاتوری صالح، توهمی بیش نیست!… با این اوصاف است که به‌مرور، اطراف دیکتاتورها از افراد لایق و کارآمد خالی می‌شود و آنهایی که باقی می‌مانند نیز، ترسِ حذف شدن توسط ولی‌نعمت خویش را همواره حس می‌کنند و همین ترس باعث می‌شود به افرادی بی‌خاصیت، چاپلوس و ریاکار مبدل گردند…

پس از مرگ تروخیو، هزاران نفر از مردم ساعت‌ها در صف می‌ایستند تا به تابوت او ادای احترام کنند و از ته دل ضجه بزنند و سوگواری نمایند. طبعاً همواره این پرسش قابل طرح است که چرا آدم‌های تحصیل‌کرده و کتاب‌خوانده و فرهیخته، «که قاعدتاً باید شامه تیزی برای شناخت هر چیز مسخره داشته باشند» در این تله‌ها سقوط می‌کنند…

امروز او (دیکتاتور) آدمی از یاد رفته در عالم سیاست است. اما کشور و مردمش خشونتی قهرآمیز به خود دیده‌اند که توجه‌ جهانیان را به خود جلب کرده. حالا از «تروخیو» به عنوان یکی از جنایت‌کاران تاریخ یاد می‌کنند که موجودیت و فردیت انسان را به باد فنا داد…

این مهارت کم نظیر «ماریو بارگاس یوسا» ست که به یادمان می‌آورد چه کسانی سرگذشتی بشر را ساخته‌اند و چه گونه با نفرت آن را تکرار کرده‌اند.
می‌گویند رمان‌نویس‌های اسپانیایی‌زبانِ  امریکای لاتین، دلایل و انگیزه‌های زیادی متکی به تجربه‌های شخصی خویش دارند تا از دیکتاتوری‌ها بنویسند. آنان با این کار، هم راوی داستانند و هم تجربیات تاریخی کشور خویش را روایت می‌کنند.

ماریو بارگاس یوسا با نوشتن رمان خشم‌آلود و مسحور کننده «سور بُزِ»، اثرى از خود به جا گذاشته که در کنار «پاییز پدرسالار» گابریل گارسیا مارکز قرار مى‌گیرد؛ آثارى که خطرات و عواقب مرگ‌بارى که دیکتاتور‌ها مى‌توانند بر زندگى مردم عادى داشته باشند را مورد کندوکاو قرار مى‌دهند…

پانوشت:
^. خورخه ماریو پدرو بارگاس یوسا Jorge Mario Pedro Vargas Llosa زادهٔ ۲۸ مارس ۱۹۳۶، درگذشته ۱۳ آوریل ۲۰۲۵ داستان‌نویس، مقاله‌نویس، سیاست‌مدار و روزنامه‌نگار پرویی…
^^. گابریل خوزه گارسیا مارکِز Gabriel José García Márquez زادهٔ ۶مارس۱۹۲۷ در دهکدهٔ آرکاتاکا. درمنطقهٔ سانتامارا  کلمبیا، درگذشته۱۷ آوریل۲۰۱۴  رمان‌نویس، نویسنده، روزنامه‌نگار، ناشر و فعال سیاسی کلمبیایی…
^^^. کارلوس فوئنتس .Carlos Fuentes Macías. زاده ۱۱نوامبر۱۹۲۸، درگذشته ۱۵مه ۲۰۱۲ نویسنده مکزیکی…
^^^^. توماس هابْز Thomas Hobbes زاده ۵ آوریل۱۵۸۸ ، درگذشته ۴ دسامبر ۱۶۷۹، فیلسوف انگلیسی و آغازگر به‌کارگیری عقلانیت و استدلال در اندیشه‌های سیاسی و انسان‌شناسی…
*. اینان ژنرال‌های حکومت «رافائل لئونیداس تروخیو مولینا» بوده‌اند که نقشه ترورش را طراحی نمودند…

بازنشربا تغییرات اندک : واپسین روزهای فروردین ۱۴۰۴_ آوریل ۲۰۲۵. پهلوان

تاریخ انتشار : ۲۷ فروردین, ۱۴۰۴ ۷:۴۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تقی رحمانی – از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶۷

۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان

به یاد یاران، به یاد آن دوران

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی

پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی