سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۱۱:۲۶

چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۶

شکاف جنسیتی در سال ۲۰۲۲ و موقعیت اسفبار زنان در جمهوری اسلامی

مجمع جهانی اقتصاد در سوییس، همه ساله گزارشی به عنوان "زنان، کار و رشد اقتصادی" از وضعیت کنونی زنان و شکاف جنسیتی در ۱۵۶ کشور را در چهار زمینه پیشرفت تحصیلی، سلامتی و بقا، دسترسی زنان به فرصت‌های شغلی و مشارکت های اقتصادی و توانمندسازی سیاسی و همچنین در چندین دسته دیگر تهیه می‌کند. طبق آخرین گزارش این مجمع جهانی که در ۱۳ ژوئیه سال ۲۰۲۲ منتشر شد، ایران از بین ۱۴۶ کشور بررسی شده، به طور متوسط در رتبه ۱۴۳ قرار گرفت، یعنی چهارمین کشور در جهان که بیشترین شکاف جنسیتی را در سال ۲۰۲۲ دارد.علت اصلی این جایگاه کمبود فرصت های برابر برای زنان در رژیم زن ستیز جمهوری اسلامی است. بدون ارادهٔ جدی برای رفع تبعیض علیه زنان، آینده ایران تیره و تاریک است. تبعیض علیه زنان بسترساز نابرابری‌هایی خواهد بود که نه تنها بیش‌ترین مقاومت را در برابر توسعهٔ دموکراتیک موجب خواهد شد، بلکه در صورت تداوم و بی‌توجهی به آن، می‌تواند فروپاشی کشور را نیز به دنبال داشته باشد.

 

مجمع جهانی اقتصاد در سوییس، همه ساله گزارشی به عنوان “زنان، کار و رشد اقتصادی” از وضعیت کنونی زنان  و شکاف جنسیتی در ۱۵۶ کشور را در چهار زمینه پیشرفت تحصیلی، سلامتی و بقا، دسترسی زنان به فرصت‌های شغلی و مشارکت های اقتصادی و توانمندسازی سیاسی و همچنین در چندین دسته دیگر تهیه می‌کند. طبق آخرین گزارش این مجمع جهانی که در ۱۳ ژوئیه سال ۲۰۲۲ منتشر شد، ایران از بین ۱۴۶ کشور بررسی شده، به طور متوسط در رتبه ۱۴۳ قرار گرفت، یعنی چهارمین کشور در جهان که بیشترین شکاف جنسیتی را  در سال ۲۰۲۲ دارد.  

در میان هشت منطقه مورد بررسی شده، آسیای جنوبی بیشترین شکاف جنسیتی را دارد. در این منطقه تقریبا ۱۹۷ سال طول می کشد تا شکاف جنسیتی برطرف شود. متاسفانه ایران در این منطقه قرار دارد. افغانستان، پاکستان و ایران بدترین وضعیت و سخت‌ترین شرایط برای زندگی یک زن را در این منطقه دارند. بیشترین شکاف در این منطقه در حوزه مشارکت اقتصادی و توانمندسازی سیاسی است که ایران یکی از دو کشوری است که بدترین وضعیت را دارند.

از سال ۲۰۰۶ تا کنون، شکاف جنسیتی در اکثر مناطق ثابت، اما در جنوب آسیا افزایش یافته است و ایران نتواسته در کاهش این نابرابری موفق باشد. طبق این گزارش، ایران در پیشرفت تحصیلی رتبه ۱۰۶، در سلامت و بقا رتبه ۱۱۸، در توانمندی سیاسی رتبه ۱۴۲و در مشارکت اقتصادی در جایگاه ۱۴۴ قرار دارد. این دیدگاه بدون توجه به وضعیت اقتصادی زنان و ناشی از سوگیری استخدام زنان و تبعیض علیه آنها در ایران است. 

برابری جنسیتی و آزادی زنان یک حق اساسی بشر بوده،  تأمین، تضمین و تثبیت آن‌ها با دموکراسی و تحقق تحول دموکراتیک رابطه تنگاتنگ دارد. بر اساس این گزارش نیمی از جمعیت ایران در رنج نابرابری و بی‌عدالتی زندگی کرده و فرصت‌های رشد از آنان سلب شده است. این وضعیت به غایت تیره و تار و ناگوار است.  برای دستیابی به توسعه پایدار، جهان به پیشرفت اقتصادی از طریق سرمایه گذاری هدفمند در آموزش، اشتغال، و کار  شایسته زنان به مثابه نیمی از نیروی انسانی نیاز دارد.

 متاسفانه با وجود چنین وضعیت ناگواری در مورد نیمی از جامعه، دستگاه‌های دولتی و اجرایی بجای تلاش برای کاهش دادن نابرابری جنسیتی در ایران، تمامی هم و غم خود را صرف افزایش فشار بر زنان و دختران (حفظ حجاب اجباری و دیوار کشی در پارک‌ها، نقض حقوق زنان  در رابطه با خصوصی‌ ترین روابط‌ شان با تحمیل کردن قانون جوانی جمعیت برای فرزندآوری بیشتر، فشار بر دختران دبیرستانی برای ازدواج زود رس و  ترویج کودک همسری و از دستور کار خارج کردن بی‌مورد تصویب لایحه حمایت از زنان در برابر خشونت) میکند.

تاسف بار و غم انگیز است که تبعیض علیه زنان و شکاف جنسیتی در ایران به حدی بالا است که  زنان ایران در این شاخص در قعر جدول قرار گرفته اند. جایگاهی پایین‌تر از همه کشورهای آفریقایی و آسیایی غیر از افغانستان، پاکستان و کنگو، سه کشوری که درگیر جنگ‌های داخلی و بنیادگرایی مذهبی هستند. علت اصلی این جایگاه کمبود فرصت های برابر برای زنان در رژیم زن ستیز جمهوری اسلامی است. بدون ارادهٔ جدی برای رفع تبعیض علیه زنان، آینده ایران تیره و تاریک است. تبعیض علیه زنان بسترساز نابرابری‌هایی خواهد بود که نه تنها بیش‌ترین مقاومت را در برابر توسعهٔ دموکراتیک موجب خواهد شد، بلکه در صورت تداوم و بی‌توجهی به آن، می‌تواند فروپاشی کشور را نیز به دنبال داشته باشد. 

منبع:

WEF_GGGR_2022.pdf (weforum.org) -*

 

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد, ۱۴۰۱ ۱۱:۱۱ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

دربارهٔ ویرانی؛ با هاینریش بل

شهناز قراگزلو: در میانهٔ هر جنگی، چیزی خطرناک‌تر از خودِ انفجارها وجود دارد: عادت‌کردن به ویرانی. بل در این رمان ما را وادار می‌کند مقابل خرابه بایستیم؛ نه برای ستایش ویرانی، بلکه برای فهمیدن آن. زیرا ویرانی فقط دیوار و سقف را فرو نمی‌ریزد؛ حافظهٔ جمعی را می‌خراشد، اعتماد را سست می‌کند، رشته‌های رابطه را از هم می‌گسلد، ذهن را بی‌قرار می‌سازد و انسان را تا مرز بی‌پناهی مطلق پیش می‌برد.

مطالعه »

سپر انسانی و تناقض روایت‌ها..

گٖودرز اقتداری: آن مدعیان همیشگی که حماس و ایران را به سوء استفاده از سپر انسانی برای پوشش از نیروها و مهمات متهم می‌کنند، اینجا حضور ندارد که پاسخ دهند اگر ایران ساختمان هتلی و یا ساختمان تجاری را در بحرین هدف گرفته باشد آیا به یک منطقه جنگی و نیروی متخاصم حمله کرده است یا یک هتل را هدف قرار داده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

هنر آتش‌بس: “ماجراجویی نظامی بی‌ملاحظه آمریکا ادامه دارد!”

بیانیه ‌ی بیش از ۱۵۰ زندانی سیاسی سابق در مخالفت با شروع مجدد جنگ

عرفان شکورزاده، دانشجوی ۲۹ سالهٔ مهندسی هوافضا، به اتهام «جاسوسی» اعدام شد

پیامد سازوکار «جابه‌جایی عامدانه»؛ هنری در پنهان‌سازی ریشه‌های خشونت

آن زن چگونه رادیکال شد و به راه افراط افتاد

ایران حریف آمریکا نیست! پس چرا واشنگتن آن را شکست نداده است؟