مبارزه برای آزادی مطبوعات در مصر
یک سال پیش، لینا عطا الله مقابل زندان بدنام العقرب ایستاده بود، جایی که سال های سال است که بسیاری از منتقدان رژیم در آن شکنجه شده اند. روزنامه نگار ۳۸ ساله با مادر یکی از زندانیان در حال گفتگو بود تا مقاله ای در باره خانواده زندانیان بنویسد که ناگهان توسط ماموران پلیس به مدت چند ساعت بازداشت شد که بعدا با قید وثیقه آزاد گردید؛ این اولین بار نبود که لینا عطا الله قدرت و خشونت ماموران امنیتی را احساس می کرد. در سال ۲۰۱۹ مأموران پلیس به تیم تحریریه مجله آنلاین “مداح مصر” حمله کردند که در آن زمان، لینا عطا الله سردبیر آن بود. او به همراه دو همکارش دستگیر و به زندان منتقل شد. دلیل این بازداشت: در ارتباط با مقاله ای انتقادی بود که در مورد پسر بزرگ عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، که از سال ۲۰۱۴ با دیکتاتوری فزاینده ای بر این کشور حکومت کرده است، انتشار داده بودند. در این کشور، مخالفان تحت تعقیب قرار می گیرند و مطبوعات سرکوب می شوند. در حال حاضر، مجله آنلاین “مداح مصر”، یکی از آخرین رسانه های مستقل در مصر است. این باعث می شود روزنامه نگاران پژوهشگر و منتقد رژیم مانند لینا عطا الله را، دشمن دولت معرفی نمایند. وقتی از لینا عطا الله پرسیده می شود که آیا میترسی؟ در جواب می گوید: “مطمئناً، همیشه”، ولی تصمیم به کناره گیری از نوشتن ندارم، به مبارزه ادامه می دهم.
۳۲ روزنامه نگار به جرم انتقاد از دولت در زندان هستند
اعتراضات بهارعربی نیز در مصر رخ داد که منجر به تغییرات مهمی در حکومت شد. اما تغییرات، الزاما همیشه به دموکراسی منجر نمی شوند. در مصر، ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱، “روز خشم” یک زمان تعیین کننده بود: تخمین زده می شود که ده ها هزار نفر، از جمله بسیاری از جوانان و دانشجویان در قاهره، خواستار برکناری حسنی مبارک، رئیس جمهور مادام العمر شده بودند. پس از استعفای وی، بسیاری به آزادی بیشتر و شرایط بهتر زندگی امیدوار بودند. اما در انتخابات پارلمانی، نامزد اخوان المسلمین که می خواست مصر را به یک دولت اسلامی تبدیل کند، پیروز شد. باز هم اعتراضات خشونت آمیزی از سر گرفته شد، که با کودتای نظامی به رهبری عبدالفتاح السیسی خاتمه یافت. او یک سال بعد به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد و از آن زمان بسیاری از حقوق شهروندان نقض شده است. زندانیان سیاسی را مورد شکنجه و اعدام قرار داده است و کار روزنامه نگاران به طور فزاینده ای دشوار شده است. قوانین حقوق بشر به طور فاحش و آشکارا نقض می گردند.هم اکنون، ۳۲ روزنامه نگار به جرم انتقاد از دولت در زندان هستند. درحال حاضر به گزارش سازمان غیردولتی گزارشگران بدون مرز، در فهرست کنونی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۱، مصر از بین ۱۸۰ کشور،در رتبه ۱۶۶ قرار دارد. لینا عطا الله برای آزادی مطبوعات در مصر می جنگد، کاری که در این کشورهزینه سنگینی به همراه دارد.
سانسور مطبوعات ادامه دارد
هنگامی که روزنامه “مصر ایندیپندنت”، که لینا عطا الله سردبیر اصلی آن بود، مجبور شد مدت کوتاهی قبل از کودتای ۲۰۱۳ تعطیل شود، وی “مداح مصر” را به همراه همکاران خود تاسیس کرد. او به خاطر می آورد: “روزنامه نگاری در آن زمان اهمیت ویژه ای داشت و من احساس نمی کردم روزی بی کار بمانم”. “مداح مصر” از مبارزه مخالفان، اقدامات سرکوبگر و موضوعات ممنوعه مانند جامعه LGBTQ + گزارش می دهد. در سال ۲۰۱۷، این موضع گیری ها، منجر به مسدود شدن وب سایت شد. هرکسی که در مصر زندگی می کند فقط می تواند از طریق یک برنامه VPN ++ که ترافیک داده ها را به خارج هدایت می کند، به “مداح مصر ” دسترسی پیدا کند. نه تنها “مداح مصر ” تحت تأثیر سانسور قرار می گیرد، کانال خبری “الجزیره” و طرف عربی “هافینگتون پست”، مانند صدها سایت خبری دیگر نیز، دیگر قابل دسترسی نیستند. علیرغم شکست های مداوم، سردبیران “مداح مصر” همچنان از آزادی مطبوعات در کشور حمایت می کنند. لینا عطا الله می گوید: “هر مقاله ای که منتشر می کنیم باید منجر به گفتگو شود.” “گرچه در حال حاضر گفتمان انتقادی کافی در اینجا وجود ندارد، اما این چیزی است که با وجود همه مشکلات ما را به حرکت در می آورد.
+- LGBTQ مخفف به زبان انگلیسی: برای لزبین،همجنسگر، دوجنسگرا و ترنسجندر (لزبین،همجنسگرا، دوجنسگرا و تراجنسیت) است.در مجموع به افراد دگرباش گفته می شود.
++- VPN به معنی شبکه خصوصی مجازی (از انگلیسی “Virtual Private Network”) است.اتصال VPN دسترسی به یک شبکه موجود را از خارج امکان می دهد. این می تواند یک شبکه عمومی باشد یا خصوصی .
چهار شنبه ۲۷ مرداد ماه ۱۴۰۰- ۱۸ آگوست ۲۰۲۱