پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۵

پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۵

یک‌سالگی کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»
کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» که در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ از زندان‌های ایران شروع شد، به‌زودی یک ساله می‌شود. در آستانه یک سالگی کارزار ... اعتصابیون دست‌کم ۳۴ زندان به...
۴ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
کابینه ۳۴۰ میلیاردر دلاری دونالد ترامپ، کابینه‌ای برای میلیاردها
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با انتخاب میلیاردرها و میلیونرهای برجسته برای پست‌های کلیدی دولت خود، در حال تشکیل یکی از ثروتمندترین کابینه‌های تاریخ ایالات متحده است. مجموع دارایی اعضای...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
ترامپ در کاخ سفید: این یک توطئه علیه آمریکا است؟
نگاهی به کتاب «توطئه علیه آمریکا» نوشته فیلیپ راث: روایتی از داستان یک آمریکای موازی، آمریکایی که در آن به جای روزولت، چارلز لیندبرگ خلبان مشهور حامی نازیسم به قدرت...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: نیما رفیعی
نویسنده: نیما رفیعی
اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی
نفی استقلال قوه قضاییه و نیز اعمال نفوذ و دخالت مستمر این قوه در امر قانونگذاری و بطور کلی تمرکز قوای سه گانه در دست یک فرد بر پایه اصل...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
شناختها و تجارب بالقوه و بالفعل ما چگونه رشد می کنند
ما انسانها از طرفی با واقعیات درونی خود و از طرفی دیگر با واقعیات بیرونی از خود که به اجتماع و محیط زیست تعلق دارند سر و کار داریم...چرا تجارب...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
حماس به اهداف خود نرسیده است، اما حقوق و تسلط اسرائیل تقویت شده است
خانم امیرا هاس، خبرنگار هاآرتص، توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس، سیاست داخلی اسرائیل و چشم انداز آینده مردم غزه را تحلیل می کند
۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی

محک تجربه

در ارتباط با جمهوری اسلامی می توان گفت که این "جمهوری" در خلال یک ماه گذشته از فرمان خامنه ای در ممنوعیت مذاکره با امریکا، مدام با کم اعتبارتر شدن ارزیابی ها و محاسباتی مواجه شده که سیاست کنونی خود در قبال امریکا، برای گذر از تحریمهای قریب الوقوع را بر آنها متکی کرده است.

کمی بیشتر از یک ماه به فرمان ترامپ برای اعمال “تحریمهای خردکنندۀ” امریکا علیه ایران باقی مانده است و کمی بیشتر از یک ماه از زمانی که خامنه ای فرمان منع مذاکره با امریکا را داد، می گذرد. این دو فرمان “تنگنا و بن بست ساز تر” از آن بوده اند و هستند، که بتوانیم شاهد توافقی بین جمهوری اسلامی و دولت امریکا در خلال دست کم یکی-دو سال آتی باشیم؛ ولو که هم اکنون مذاکرۀ مخفیانه اما مستقیمی در بالاترین سطوح بین جمهوری اسلامی و امریکا جریان داشته باشد. تا آنجا که صرف عملکرد شخصیتها به عنوان عاملی در ایجاد یا رفع این بن بست مطرح است، به نظر می رسد روندی که بتواند به گشایش بن بست بیانجامد، مستلزم غیبت خامنه ای یا ترامپ از صحنۀ سیاست و مناسبات بین دو کشور است.

این درحالی است که روند رویدادهای عمده در همین مدت پس از خروج امریکا از برجام و فرمان خامنه ای، الزام سیاستی منعطف تر و واقعبینانه تر را به هر دو طرف گوشزد کرده است؛ سیاستی که باید جایگزین سیاست سوق وضعیت به جانب بن بست تنگتر، صلبیت بیشتر یا – بدتر از اینها – شکستن بن بست با توسل به زور گردد. تردیدی نیست که دریافت بهنگام پیام این رویدادها مستلزم نگاه بیغرضانه و فارغ از منفعت جوئی به آنهاست؛ الزامی که طرفین بی بهره از آن اند.

تا آنجا که موضوع بن بست پیشاروی دولت کنونی امریکا و شخص ترامپ در مناسبات با جمهوری اسلامی مطرح است، کافی است به چیره شدن این ارزیابی در گرایشهای سیاسی گوناگون توجه کنیم که محتملترین گزینه برای پیشبرد بعدی سیاست زیادت خواهانۀ ترامپ در قبال جمهوری اسلامی را توسل به جنگ فاجعه بار دیگری در خاورمیانه می داند؛ جنگی که به زعم ارزیابی گفته شده “امریکا آماده و/یا خواهان آن نیست”. باید تصریح کرد که این کیفیت تنها یک بعد از تنگنای ترامپ را ترسیم می کند. آنچه به تنگنای پرابعاد ترامپ شکل می دهد، همانا مجموعه متعددی است از دشواریهای داخلی، خارجی و حتی “خانگی”، به شمول کشیده شدن به جنگ گفته شده، و عیان شدن درونۀ واقعی سیاستهای او و عواقب خطرناک آنها، به نحوی که هشدار نسبت به این سیاستها تدریجاً از جانب حلقه های نزدیک و نزدیکتری به ترامپ نیز به گوش می رسد. البته ترامپ بر مسند رئیس جمهور قدرتمندترین نیروی اقتصادی و نظامی دنیا تکیه زده است و طبعاً این موقعیت هنوز امکانات فراوانی را برای مانور و تحرک او فراهم می آورد.

در ارتباط با جمهوری اسلامی می توان گفت که این “جمهوری” در خلال یک ماه گذشته از فرمان خامنه ای در ممنوعیت مذاکره با امریکا، مدام با کم اعتبارتر شدن ارزیابی ها و محاسباتی مواجه شده که سیاست کنونی خود در قبال امریکا، برای گذر از تحریمهای قریب الوقوع را بر آنها متکی کرده است. چند مورد اخیر:

  • این که برنامۀ هسته ای جمهوری اسلامی در وضع کنونی اش هنوز ابزاری برای تهدید است، بی آن که تحقق این تهدید تعهد به برجام را مخدوش یا نقض کند، یکی از آن محاسبات است. جمهوری اسلامی به حق روی وفاداری دولتهای اروپائی به برجام حساب می کند، اما همچنین از آنها انتظاراتی دارد که از توان آنها خارج است. در مواجهه با این واقعیت، ظریف کشورهای اروپائی را به انفعال منتسب می کند، از آنان می خواهد که برای حفظ منافع بلندمدت اقتصادی، تبعات خروج امریکا از برجام را جبران کنند و نهایتاً تهدید می کند که در غیر این صورت ایران ممکن است غنی سازی اورانیوم را افزایش دهد.
  • همچنین است این محاسبه که گویا نفت هنوز یک کالای مقدم استراتژیک و بنابراین یک سلاح استراتژیک است و جمهوری اسلامی هم در موقعیتی است که می تواند همیشه و همه جا با موفقیت از این سلاح استفاده کند. این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی زبان به انتقاد و گله گذاری از سیاستهای نفتی عربستان و روسیه گشوده و این سیاستها را استقبال از تحریمهای نفتی امریکا خوانده اند. و البته این وقوف را هم نشان داده اند که تصریح کنند: “اوپک هم اکنون به شیر بی یال و کوپالی بدل شده است…” بی سبب نیست که زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی، سفر خود به الجزایر را، برای شرکت در اجلاس کشورهای تولیدکنندۀ نفت، لغو می کند.
  •  تلقی از روسیه به عنوان متحد دائمی جمهوری اسلامی یکی دیگر از محاسبات مورد نظراست، که اینک اعتبار آن نه تنها در مورد پیشگفته، یعنی “استقبال از تحریمهای نفتی امریکا توسط روسیه”، بلکه در موضوعی به مراتب حساستر برای جمهوری اسلامی، یعنی سیاست نسبت به سوریه، به محک تجربه در آمده است. روسیه و ترکیه در غیاب جمهوری اسلامی بر سر ایجاد یک منطقۀ حائل در ادلب بین نیروهای بشار اسد و مخالفان او به توافق می رسند (توافقی که بدون چشم پوشی از پیچیدگیها و عواقب نامعلوم آن، به دلیل پیشگیری از یک فاجعۀ بزرگ انسانی ارزشمند است). این در حالی است که فقط دو هفته پیش از این، در دیدار سران سه کشور، پوتین و روحانی با پیشنهاد اردوغان برای اقدامی نظیر و آتش بس بین نیروهای اسد و مخالفان او مخالفت کرده بودند.
  • دیدار ظریف با جان کری، وزیر امورخارجۀ پیشین امریکا، و این که کری جمهوری اسلامی را به “دو سال و اندی خویشتنداری”، تا سر آمدن دورۀ ریاست جمهوری ترامپ، دعوت کرده است، ممکن است تصدیق این محاسبۀ جمهوری اسلامی باشد که دور دومی از ریاست جمهوری امریکا نصیب ترامپ نخواهد شد. اما در هیاهوهای بالا گرفته در امریکا بر سر این دیدارها، از یک گفته کری نباید چشم پوشید و آن این که او در دیدارهایش با ظریف “به صراحت به او گفته که باید نگرانی جامعه جهانی را درباره برنامه موشکی ایران و سیاست منطقه اش درک کند.” و عدم درک جمهوری اسلامی از این نگرانی، مشخصاٌ نزد اروپائی ها، یکی دیگر از آن “محاسبات” است.
تاریخ انتشار : ۲۹ شهریور, ۱۳۹۷ ۱۰:۳۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

یک‌سالگی کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»

کابینه ۳۴۰ میلیاردر دلاری دونالد ترامپ، کابینه‌ای برای میلیاردها

ترامپ در کاخ سفید: این یک توطئه علیه آمریکا است؟

اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است

حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی

شناختها و تجارب بالقوه و بالفعل ما چگونه رشد می کنند