سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۳۳

سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۳۳

خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او
فرشین کاظمی‌نیا: اساساً روحیه‌ی مشدی او را در زمره‌ی افراد ویژه‌ای قرار می‌داد که عقیده‌شان را مقدم بر خود می‌شمرند و درک‌شان از جامعه در نسبت‌های پدیدارشناختی از عدالت و...
۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان
گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): تغییر این وضعیت، مستلزم اصلاح قوانین کار، اجرای دقیق حمایت‌های قانونی، آگاه‌سازی عمومی نسبت به ارزش واقعی کار زنان، و به‌رسمیت شناختن...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه
احمد حلو: باور دارم که تنها همکاری بین‌المللی و مبارزه‌ی بدون خشونت است که می‌تواند اشغال را پایان دهد و صلح را محقق سازد. می‌دانم که تندروهای دو طرف می‌خواهند...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: احمد حلو
نویسنده: احمد حلو
فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی
سیاوش قائنی: آنچه امروز در غزه در حال وقوع است، نه صرفاً یک بحران انسانی، بلکه آزمونی جدی برای وجدان جهانی و اعتبار نهادهای بین‌المللی به شمار می‌رود. استفاده از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
سانحه در نمای نزدیک
ناتان ترال، نویسنده و تحلیل‌گر برجسته، با سابقه‌ای بیش از یک دهه در گروه بین‌المللی بحران و پوشش مستقیم تحولات فلسطین، این روزها در پی اثرگذاری بر افکار عمومی از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
سعید مدنی در سه چهره
مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کیوان مهتدی
نویسنده: کیوان مهتدی
آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل
آدرنو میگفت چرا در ۱۳ سال حاکمیت فاشیسم هیتلری، انسان هوادار روشنگری مدرن وارد دوره سیاه بربریت و جنایت شد. لابد جوانه بازگشت به عصر تاریک اندیشی در نظام طبقاتی...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری

نجات بشر؛- آهسته و با اجازه بورژوازی

در نظر مورخین چپ، پوپر با نظریه ضدکمونیستی جامعه باز به تحسین از دموکراسی بورژوایی و رد هرنوع راه انقلابی برای حذف و انحلال کاپیتالیسم انحصاری پرداخت. اودرکتاب " جامعه باز و دشمنانش " در سال 1945 با اشاره به مارکسیسم و نازیسم، افلاتون و هگل را ازجمله پیامبران دروغین نامید. در نظرمارکسیست‌ها اومنکر وجود قوانین عینی پیشرفت اجتماعی است، چون او دیالکتیک ماتریالیستی را اتوپی و غیب‌گویی می‌دانست.

کارل پوپر ملقب به فیلسوف “اشتباه یابی” در سال ۱۹۰۲ در خانواده ای یهودی در کشور اتریش بدنیا آمد و در سال ۱۹۹۴ در لندن درگذشت. اوبا بقدرت رسیدن نازیها کشورخودرا ترک کرد و به انگلیس پناهنده شد . بعدازفراراز فاشیسم آلمان، در انگلیس بسبب مبارزات و مخالفاتش با مارکسیسم، نازیسم، و بنیادگرایی مسیحی، ازدربارانگلیس جایزه سلطنتی شوالیه ای را دریافت کرد.

بعد از پایان جنگ جهانی دوم بخشی از روشنفکران و سیاستمداران آلمانی در روش و اندیشه های پوپر راهنمایی برای برنامه اصلاحاتی احزاب سوسیال دمکراسی کشورخودرا یافتند، گرچه او عمدا یا سهوا مشکلات اجتماعی سیاسی مانند- محیط زیست، خطر جنگ اتمی، ازخودبیگانگی انسان، فقر و گرسنگی در جهان سوم، و یاغی‌گری امپریالیستی و کاپیتالیستی را فراموش نمود.

در نظر مورخین چپ، پوپر با نظریه ضدکمونیستی جامعه باز به تحسین از دموکراسی بورژوایی و رد هرنوع راه انقلابی برای حذف و انحلال کاپیتالیسم انحصاری پرداخت. اودرکتاب ” جامعه باز و دشمنانش ” در سال ۱۹۴۵ با اشاره به مارکسیسم و نازیسم، افلاتون و هگل را ازجمله پیامبران دروغین نامید. در نظرمارکسیست‌ها اومنکر وجود قوانین عینی پیشرفت اجتماعی است، چون او دیالکتیک ماتریالیستی را اتوپی و غیب‌گویی می‌دانست.

پوپر اعتقاد به تاریخگرایی را غیراز مارکس به گردن افلاتون می اندازد. او سالها متهم به ضعیف نمودن احزاب سوسیالیستی در مبارزه با فاشیسم شد. هیچ فیلسوف زمان حال مانند پوپر در قرن بیست مورد توجه اقتصاد و سیاست لیبرالی در جهان سرمایه داری قرارنگرفت . در این رابطه به او لقب “فیلسوف همه جا مصرف” را دادند . پوپر در بیوگرافی خود مینویسد که در ۱۴ سالگی مارکسیست و در ۱۷ سالگی ضد مارکسیست گردید چون به خصوصیات دگماتیسم و خودخواهی روشنفکری مارکسیست‌ها پی برد که مدعی بودند برای هر پرسشی در جامعه و جهان و سیاست، جوابی مناسب و قاطع دارند . وی با اشاره به مارکسیسم گفته بود که تمام حکومتهای خلقی زمانی به دیکتاتوری ختم خواهند شد.

طرفداران پوپر کتاب “جامعه باز” اورا نه تنها انتقادی از مارکس، هگل و افلاتون بلکه دفاعیه ای از دمکراسی لیبرالی می‌دانند. او هگل و مارکس را با تاریخگرایی خرافاتی و غیبگویی فلسفی شان، پیامبران دروغین نامید. پوپر، مارکس و هگل و افلاتون را جاده صاف‌کن‌های دیکتاتوری استالینیسم و فاشیسم در قرن بیست نامید. اوخود را متفکری لیبرال می‌دانست که نظرات سوسیال دمکراتیک داشت و همیشه برای آشتی میان لیبرالها و سوسیال دمکرات‌ها کوشش نموده است.

منقدین چپ اشاره میکنند که اوبانظرات ضدکمونیستی اش در کتاب “جامعه باز و دشمنانش” به تحسین دمکراسی بورژوایی و به رد هرگونه جانشینی انقلابی برای دولت سرمایه داری انحصاری پرداخته است. از جمله آثار پوپر – شناخت عینی، من و مغزش، فقروناتوانی تاریخ‌گرایی، جامعه باز و دشمنانش، منطق علوم اجتماعی، نقطه حرکت انسان، منطق تحقیق، خردگرایی انتقادی و سوسیال دمکرات‌ها، تمام زندگی یعنی حل مسائل آن، روانشناسی تفکر، و میدانم که چیزی نمیدانم، هستند.

زمینه کار کارل پوپر، فیلسوف نظریه پرداز علم منطق، نظریه شناخت به معنای غیرمارکسیستی در علوم انسانی و اجتماعی است. اوکوشید تا در کتاب “منطق علم” به مرزبندی بین علم و شبه علم بپردازد. پوپر ادعای کشف حقیقت مطلق از طرف بعضی از گروه‌ها را ادعایی تروریستی نامید. اوبا اشاره به یونان باستان مینویسد – بر اثر کشف مقوله آزادی، انسان دیگر مثل گذشته نیازی به دین و قوانین خانوادگی، ایلی و اجتماعی سابق ندارد. انسان مدرن نیاز به فلسفه‌ای دارد که مرز شناخت علم و شبه علم را بتواند نشان دهد. او مارکسیسم و فرویدیسم را شبه علم نامید.

در نظر پوپر جایی که عقلگرایی به بن بست برسد، آن به اشکال گوناگون یعنی دگم ، دین ، و دکترین ظاهر می‌گردد. فلسفه پوپر را میتوان فلسفه انکار جبرتاریخی دانست. او اشاره میکند که تاریخ جهان نه هدفی دارد و نه معنی. پوپر وظیفه خود درطول دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت را در دفاع از دمکراسی و انتقادازایدههای توتالیتر می‌دید. گرچه پوپر تحت تعثیر اینشتین، هیوم، و محفل فلسفی وین بود، اعتقاد به حقیقت مطلق در علم نداشت و یک شناخت عینی را غیرممکن می‌دانست. در نظر پوپر کلید نظریه علم باید براساس – انتقاد، آزمایش، کنترل، آموزش، انتقاد از خود، اصلاح، و آموزش از اشتباهات باشد.

نقد دانشگاهی غرب پوپر را مانند هابرماس نظریه پرداز آزادی می‌داند. پوپر می‌گفت تنها وظیفه دانش انسان باید آن باشد که نگذارد فلسفه لباس دروغین علمی بخود بپوشد. در نظر او دمکراسی بهترین نوع حکومت است چون همیشه می‌توان در آن اشتباهات سیاسی را اصلاح نمود. پوپر اتوپی و آرمانگرایی اجتماعی را غیب‌گویی روشنفکری نامید. در مقابل “تئوری انتقادی” مکتب فرانکفورت، او “راسیونالیسم انتقادی” خودرا پاسخ‌گوی مسائل اجتماعی زمانش می‌دانست. بعدها در مقابل جبهه پوپر و هانس آلبرت، جبهه هابرماس و آدرنو قرارگرفت. در نظراو جامعه آزاد و باز با دمکراسی پارلمانی بهم وابسته هستند. منظور از “خردگرایی انتقادی” او یعنی به اشتباهات گذشته آگاه بودن و از آنان آموختن است.

اومی‌گفت آزادی یعنی اینکه هیچ خدا، قانون، شخص، و اتوریته ای به ما تلقین نکند که چه چیز حقیقت، چه چیزدروغ یا چه کارهایی مفید و چه فعالیت‌هایی مضرهستند، چون با آمدن نظریه نسبی اینشتین دیدیم که حتی قوانین فیزیک نیوتون نیز اعتبار ابدی ندارند.

پوپر در شاهکار دیگر خود در سال ۱۹۳۴ یعنی در کتاب “منطق تحقیق” رشته های جامعه شناسی و علوم تجربی را علوم فرضی نامید. با نوشتن کتاب “منطق علوم اجتماعی” او در سال ۱۹۳۶ بحث تجربه گرایی در جامعه شناسی بوجود آمد. او فلسفه خود را عقلگرایی انتقادی نامید که مدعی وظیفه اخلاقی نیز است. عقلگرایی انتقادی او یکی از جریانات مهم فلسفی قرن گذشته بود.

اودر کتاب ” فقرتاریخگرایی ” مینویسد بجای عقیده به جبر تاریخ باید هر شخصی احساس مسئولیت فردی و سیاسی کند و وظیفه اش را به نحو احسن انجام دهد. این توصیه او بعدها مورد تمسخر آدرنو و هابرماس قرارگرفت . پوپر در دو کتاب “فقر و ناتوانی تاریخگرایی” و “جامعه باز و دشمنانش” که مانیفست خردگرایی انتقادی او است، سهمی مهم برای فلسفه انتقادی علم سیاست دارد. او درآنجا غیراز مبارزه با توتالیتاریسم فاشیستی به انتقاد از مارکسیسم استالینیستی نیز می‌پردازد.

                                         

karl reimund- popper 1902- 1994

 

 

تاریخ انتشار : ۵ مهر, ۱۳۹۴ ۹:۲۳ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او

اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان

۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه

فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی

سانحه در نمای نزدیک

سعید مدنی در سه چهره