چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تحلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران...
در این مقاله، میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال‌های 1400 و 1403 را مقایسه کرده و همچنین به تحلیل اختلاف بین نتایج نظرسنجی‌ها و نتایج واقعی انتخابات...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: م. آذری
نویسنده: م. آذری

نجات بشر؛- آهسته و با اجازه بورژوازی

در نظر مورخین چپ، پوپر با نظریه ضدکمونیستی جامعه باز به تحسین از دموکراسی بورژوایی و رد هرنوع راه انقلابی برای حذف و انحلال کاپیتالیسم انحصاری پرداخت. اودرکتاب " جامعه باز و دشمنانش " در سال 1945 با اشاره به مارکسیسم و نازیسم، افلاتون و هگل را ازجمله پیامبران دروغین نامید. در نظرمارکسیست‌ها اومنکر وجود قوانین عینی پیشرفت اجتماعی است، چون او دیالکتیک ماتریالیستی را اتوپی و غیب‌گویی می‌دانست.

کارل پوپر ملقب به فیلسوف “اشتباه یابی” در سال ۱۹۰۲ در خانواده ای یهودی در کشور اتریش بدنیا آمد و در سال ۱۹۹۴ در لندن درگذشت. اوبا بقدرت رسیدن نازیها کشورخودرا ترک کرد و به انگلیس پناهنده شد . بعدازفراراز فاشیسم آلمان، در انگلیس بسبب مبارزات و مخالفاتش با مارکسیسم، نازیسم، و بنیادگرایی مسیحی، ازدربارانگلیس جایزه سلطنتی شوالیه ای را دریافت کرد.

بعد از پایان جنگ جهانی دوم بخشی از روشنفکران و سیاستمداران آلمانی در روش و اندیشه های پوپر راهنمایی برای برنامه اصلاحاتی احزاب سوسیال دمکراسی کشورخودرا یافتند، گرچه او عمدا یا سهوا مشکلات اجتماعی سیاسی مانند- محیط زیست، خطر جنگ اتمی، ازخودبیگانگی انسان، فقر و گرسنگی در جهان سوم، و یاغی‌گری امپریالیستی و کاپیتالیستی را فراموش نمود.

در نظر مورخین چپ، پوپر با نظریه ضدکمونیستی جامعه باز به تحسین از دموکراسی بورژوایی و رد هرنوع راه انقلابی برای حذف و انحلال کاپیتالیسم انحصاری پرداخت. اودرکتاب ” جامعه باز و دشمنانش ” در سال ۱۹۴۵ با اشاره به مارکسیسم و نازیسم، افلاتون و هگل را ازجمله پیامبران دروغین نامید. در نظرمارکسیست‌ها اومنکر وجود قوانین عینی پیشرفت اجتماعی است، چون او دیالکتیک ماتریالیستی را اتوپی و غیب‌گویی می‌دانست.

پوپر اعتقاد به تاریخگرایی را غیراز مارکس به گردن افلاتون می اندازد. او سالها متهم به ضعیف نمودن احزاب سوسیالیستی در مبارزه با فاشیسم شد. هیچ فیلسوف زمان حال مانند پوپر در قرن بیست مورد توجه اقتصاد و سیاست لیبرالی در جهان سرمایه داری قرارنگرفت . در این رابطه به او لقب “فیلسوف همه جا مصرف” را دادند . پوپر در بیوگرافی خود مینویسد که در ۱۴ سالگی مارکسیست و در ۱۷ سالگی ضد مارکسیست گردید چون به خصوصیات دگماتیسم و خودخواهی روشنفکری مارکسیست‌ها پی برد که مدعی بودند برای هر پرسشی در جامعه و جهان و سیاست، جوابی مناسب و قاطع دارند . وی با اشاره به مارکسیسم گفته بود که تمام حکومتهای خلقی زمانی به دیکتاتوری ختم خواهند شد.

طرفداران پوپر کتاب “جامعه باز” اورا نه تنها انتقادی از مارکس، هگل و افلاتون بلکه دفاعیه ای از دمکراسی لیبرالی می‌دانند. او هگل و مارکس را با تاریخگرایی خرافاتی و غیبگویی فلسفی شان، پیامبران دروغین نامید. پوپر، مارکس و هگل و افلاتون را جاده صاف‌کن‌های دیکتاتوری استالینیسم و فاشیسم در قرن بیست نامید. اوخود را متفکری لیبرال می‌دانست که نظرات سوسیال دمکراتیک داشت و همیشه برای آشتی میان لیبرالها و سوسیال دمکرات‌ها کوشش نموده است.

منقدین چپ اشاره میکنند که اوبانظرات ضدکمونیستی اش در کتاب “جامعه باز و دشمنانش” به تحسین دمکراسی بورژوایی و به رد هرگونه جانشینی انقلابی برای دولت سرمایه داری انحصاری پرداخته است. از جمله آثار پوپر – شناخت عینی، من و مغزش، فقروناتوانی تاریخ‌گرایی، جامعه باز و دشمنانش، منطق علوم اجتماعی، نقطه حرکت انسان، منطق تحقیق، خردگرایی انتقادی و سوسیال دمکرات‌ها، تمام زندگی یعنی حل مسائل آن، روانشناسی تفکر، و میدانم که چیزی نمیدانم، هستند.

زمینه کار کارل پوپر، فیلسوف نظریه پرداز علم منطق، نظریه شناخت به معنای غیرمارکسیستی در علوم انسانی و اجتماعی است. اوکوشید تا در کتاب “منطق علم” به مرزبندی بین علم و شبه علم بپردازد. پوپر ادعای کشف حقیقت مطلق از طرف بعضی از گروه‌ها را ادعایی تروریستی نامید. اوبا اشاره به یونان باستان مینویسد – بر اثر کشف مقوله آزادی، انسان دیگر مثل گذشته نیازی به دین و قوانین خانوادگی، ایلی و اجتماعی سابق ندارد. انسان مدرن نیاز به فلسفه‌ای دارد که مرز شناخت علم و شبه علم را بتواند نشان دهد. او مارکسیسم و فرویدیسم را شبه علم نامید.

در نظر پوپر جایی که عقلگرایی به بن بست برسد، آن به اشکال گوناگون یعنی دگم ، دین ، و دکترین ظاهر می‌گردد. فلسفه پوپر را میتوان فلسفه انکار جبرتاریخی دانست. او اشاره میکند که تاریخ جهان نه هدفی دارد و نه معنی. پوپر وظیفه خود درطول دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت را در دفاع از دمکراسی و انتقادازایدههای توتالیتر می‌دید. گرچه پوپر تحت تعثیر اینشتین، هیوم، و محفل فلسفی وین بود، اعتقاد به حقیقت مطلق در علم نداشت و یک شناخت عینی را غیرممکن می‌دانست. در نظر پوپر کلید نظریه علم باید براساس – انتقاد، آزمایش، کنترل، آموزش، انتقاد از خود، اصلاح، و آموزش از اشتباهات باشد.

نقد دانشگاهی غرب پوپر را مانند هابرماس نظریه پرداز آزادی می‌داند. پوپر می‌گفت تنها وظیفه دانش انسان باید آن باشد که نگذارد فلسفه لباس دروغین علمی بخود بپوشد. در نظر او دمکراسی بهترین نوع حکومت است چون همیشه می‌توان در آن اشتباهات سیاسی را اصلاح نمود. پوپر اتوپی و آرمانگرایی اجتماعی را غیب‌گویی روشنفکری نامید. در مقابل “تئوری انتقادی” مکتب فرانکفورت، او “راسیونالیسم انتقادی” خودرا پاسخ‌گوی مسائل اجتماعی زمانش می‌دانست. بعدها در مقابل جبهه پوپر و هانس آلبرت، جبهه هابرماس و آدرنو قرارگرفت. در نظراو جامعه آزاد و باز با دمکراسی پارلمانی بهم وابسته هستند. منظور از “خردگرایی انتقادی” او یعنی به اشتباهات گذشته آگاه بودن و از آنان آموختن است.

اومی‌گفت آزادی یعنی اینکه هیچ خدا، قانون، شخص، و اتوریته ای به ما تلقین نکند که چه چیز حقیقت، چه چیزدروغ یا چه کارهایی مفید و چه فعالیت‌هایی مضرهستند، چون با آمدن نظریه نسبی اینشتین دیدیم که حتی قوانین فیزیک نیوتون نیز اعتبار ابدی ندارند.

پوپر در شاهکار دیگر خود در سال ۱۹۳۴ یعنی در کتاب “منطق تحقیق” رشته های جامعه شناسی و علوم تجربی را علوم فرضی نامید. با نوشتن کتاب “منطق علوم اجتماعی” او در سال ۱۹۳۶ بحث تجربه گرایی در جامعه شناسی بوجود آمد. او فلسفه خود را عقلگرایی انتقادی نامید که مدعی وظیفه اخلاقی نیز است. عقلگرایی انتقادی او یکی از جریانات مهم فلسفی قرن گذشته بود.

اودر کتاب ” فقرتاریخگرایی ” مینویسد بجای عقیده به جبر تاریخ باید هر شخصی احساس مسئولیت فردی و سیاسی کند و وظیفه اش را به نحو احسن انجام دهد. این توصیه او بعدها مورد تمسخر آدرنو و هابرماس قرارگرفت . پوپر در دو کتاب “فقر و ناتوانی تاریخگرایی” و “جامعه باز و دشمنانش” که مانیفست خردگرایی انتقادی او است، سهمی مهم برای فلسفه انتقادی علم سیاست دارد. او درآنجا غیراز مبارزه با توتالیتاریسم فاشیستی به انتقاد از مارکسیسم استالینیستی نیز می‌پردازد.

                                         

karl reimund- popper 1902- 1994

 

 

تاریخ انتشار : ۵ مهر, ۱۳۹۴ ۹:۲۳ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟