سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۷ تیر, ۱۴۰۵ ۰۴:۳۵

شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۵ - ۰۴:۳۵

نقد منفی، چه نباید باشد. نقد مثبت، چه باید باشد

هر تحول اجتماعی، اجبارا سه "نوع" حزب را خواستار است. و از این زاویه، حزب در حقیقت نهاد شدن هریک از این اهداف می باشد، که می توانند در یک نهاد یا در حدا قل سه نهاد بروز بیرونی، و هم نظری پیدا کنند. جمع شدن این سه نهاد در نهادی واحد، و یا در تنوعی حداقل سه نهادی، شاید بیجا نباشد که بگوییم، شاق ترین و اساسی ترین بخش هر تحول اجتماعی می باشد

Getting your Trinity Audio player ready...

وقتی که اندیشه به شیئ می اندیشد سهل ترین کار را انجام می دهد. وقتی که اندیشه به اندیشه می اندیشد شاق ترین کار را انجام می دهد، اما وقتیکه اندیشه به اندیشیدن به اندیشه می اندیشد وهم را پایه می گذارد. و این هنگامی است که سنجش اندیشه با حاصل بیرونی اندیشیدن باید توهم را فروریزد. نقد در این سرزمین نقد است و می خواهد کهنه یی را بشکافد و از بازیابی مصالح، نویی را جانشین آن کند

و پس ساختن شرایط نقد منفی، و شرایط نقد مثبت، خود مقولاتی هستند سرنوشت ساز که تصاحب قدرت سیاسی را پایه گذاری می کنند. و بهمین دلیل، هر تحول اجتماعی، اجبارا سه “نوع” حزب را خواستار است. و از این زاویه، حزب در حقیقت نهاد شدن هریک از این اهداف می باشد، که می توانند در یک نهاد یا در حدا قل سه نهاد بروز بیرونی، و هم نظری پیدا کنند. جمع شدن این سه نهاد در نهادی واحد، و یا در تنوعی حداقل سه نهادی، شاید بیجا نباشد که بگوییم، شاق ترین و اساسی ترین بخش هر تحول اجتماعی می باشد. این وضعیت به اوج پیچیدگی وقتی می رسد که توجه کنیم که تمام دامنه فوق، از اندیشیدن به شئی تا اندیشه به اندیشیدن به اندیشه، همزمان موضوع عمل و هم اندیشه قرار می گیرد. چرخه شیئی به اندیشه، و باز گشت از اندیشه به شیئی تنها ضامن پرهیز از توهم، بعنوان شرط اساسی هم نقد، و هم جانشینی کهنه با نو، یعنی هرگونه تحول می باشد.

تنها راه برای اینکه تهران را در کلیات و جزییات روی یک نقشه جای دهیم اینستکه خود تهران را اصل نقشه بدانیم. واقعیت بدانگونه که هست – بعنوان شئی د رخود، وهم شئی در اندیشه، یعنی بازسازی آن در رهگذر اندیشه- خاستگاه و هم نشستگاه هرگونه نقد و تحول می باشد. اما تهران را برای اهداف مختلف می توان روی نقشه آورد- مقیاس در نقشه برداری، در واقع کارش این استکه مجموعه یی از مقیاس ها را برای اهداف مختلف تعریف کند – این همان کاری است که اجازه می دهد که از اندیشه به شئی تا اندیشه به اندیشیدن به اندیشه و بالعکس سفر کرد و در دامن شیئی نا اندیش نیفتاد از یکسو، و در اندیشه ناشیئ، سرگردان نشد از سوی دیگر. نقد مشخص یا باصطلاح “کانکریت”، در واقع، یعنی باید از پیش معین کرد که قصد تعمیر یک شیر دستشویی است، یا ساختن یک اتاق اضافی، و یا خانه و شهر، و یا کشوری و عالمی است. هرکدام اینها براساس نقشه یی با مقیاسی تعریف شده بر مبنای هدف امکانپذیر است. “ابستراکشن” یا “انتزاع” یعنی همین کار، و نقشه برای هدفی معین نیز همان چیزیست که “انتزاع مشخص” (مینینگفول ابستراکشن) می نامیم- براساس اهداف است که “واقعیت” را از هم می شکافیم، و از آن نقشه هایی (انتزاعاتی مشخص) برای تحول تهیه می کنیم.

حزب – سازمانیافتگی (نهادشدگی)- برای ساختن شرایط نقد منفی، شرایط نقد مثبت، و هم هریک از این دو نقد، نقشه ها، یا سلسله “انتزاعات مشخص” برای این اهداف است. بهمین دلیل، جمع است که مسئولیت فرد را می پذیرد، و نه فرد مسئولیت جمع- نقد خود (سلف کریتیسیزم) در حقیقت، زانو زدن در کنار گیشه اعتراف تفتیش عقاید است و نه نقد که هدفش تحول است. تلافی جویی “عدل” فردیست، و نقد، عدل اجتماعی می باشد. دومی است که نو را می سازد، یا حداقل ساختن آن را ممکن و محتمل و شدنی می کند. و جالب است که هر جامعه و دوره یی خود را براساس تعریفی که از “ظلم” و هم از “عدل” دارد ارزیابی می کند. ایندو، هرچند مفاهیمی اخلاقی- ارزشی می باشند، اما این ویژگیشان خود، نشانه اینستکه ریشه در واقعیت بیرونی هر جامعه و دوره دارند، و مقدمه تعریفشان تنها در تعریف گذشتگان از آنها جای نگرفته است، بلکه در تعریف واقعیت بیرونی هر جامعه مفروض و دوره معین جای دارد. بطریقی، دولت (استیت)، مصالح بنای خود را از این ” واقعیت بیرونی هر جامعه مفروض و دوره معین”، می گیرد. باصطلاح “برنامه های توسعه ” ایران اشکال بنیادیشان این بود که از این تعاریف حرکت نکرده بودند- حداقل در داخل، استراحت کوروش نقطه حرکت بود، و رسیدن به دوره کورش ، نقطه رسش، و پنجاه و هفت هم مشغول کار خود بود.

تاریخ انتشار : ۲۱ آذر, ۱۳۸۹ ۶:۳۹ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بخش ۳: ایران و تکوین «دولت ـ ملت»: از دولت پیشامدرن تا ملتِ در حالِ شدن

بخش ۲: اروپا و زایش «دولت–ملت» گذار از نظم فئودالی به حاکمیت ملیِ مدرن!

مسئلهٔ زمان در آغازِ کیهان

غم جنوب…

جنوب ایران، تمام جان ایران است!

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت عفو عمومی و توقف احکام حبس و اعدام