جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۴

جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۴

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزير؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد
دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا،...
۲ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دادخواهی و صلح
روز يک‌شنبه گذشته، 27 آبان‌ماه سال 1403 خورشيدی با عنوان دادخواهی و صلح و به‌یاد هزاران فرزند جان‌باختۀ ميهن و با تاکيد بر دادخواهی، خشونت‌پرهيزی و صلح‌طلبی در سامانه زوم...
۱ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کارآنلاين
نویسنده: کارآنلاين
دنیایِ واژگون
کتاب در حافظه شهر فراموش شده‌ / و به انتها نزدیک / دنیا تعادلش را در نقطه لغزانی دنبال می‌کند / موریانه‌ها / به جانِ کتاب‌ها افتادند / شب است،...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟
کارنامه اقتصادی، ژئوپولتیکی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی فاجعه آمیز حکومت در برابر همگان قرار دارد. حکومت دینی حتا در ماموریت معنوی خود هم شکست بزرگی خورده و مناسک و...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید پیوندی
نویسنده: سعید پیوندی
تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما
امروز بیش از پیش لازم است که جریانات چپ، ملی و دموکرات صفوف خود را به هم نزدیک کرده و مانع گرایش به سمت راست و جریانات برانداز شوند. هیچ...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
وریشه مرادی
وريشه مرادی دوران دانشجویی از فعالان ان‌جی‌او های شهر سنندج و از قهرمانان رزمی‌کار استان کوردستان و یکی از بنیان‌گزاران انجمن مبارزه با اعتیاد شهر سنندج بود.
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
برتراند راسل، کوشش ناتمام برای کشف فرمول جهان
گرچه روش و متد علمی برتراند راسل از طریق آنالیز منطقی است، نقدهای اجتماعی او ولی متکی به 3 موضوع: عقل، عشق، و ایده آلهای لیبرالیسم بود. برای راسل نظریه...
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری

نقش چین در بازی مابین ایران و آمریکا!

آنچه با این تحولات می توان نتیجه گرفت آنست که آمریکا در واقع بر فشار بر چین پافشاری می کند. این فشار همزمان با کاهش فشار بر ایران و توصیه آمریکا به همسایگان بویژه عربستان سعودی برای ادامه مذاکره با ایران می تواند نشان دهنده این باشد که آمریکا مایل است بار دیگر این امتیاز را به جمهوری اسلامی بدهد تا مشکلات خود را عمقی تر از قبل حل کند. با عنایت به همه این مسائل درک ایران از اینکه چگونه روابط چین و آمریکا توسعه خواهد یافت، به خوبی می تواند بر چگونگی محاسبه حرکت بعدی آنها در مذاکرات برجام تأثیر بگذارد.

پیش درآمد

معامله گران انرژی که احتمال توافق هسته ای احیا شده بین ایران و قدرت های جهانی را نظاره می کنند، ممکن است نتیجه بهتری بگیرند اگر نگاه خود را به سوی پکن برگردانند. این نتیجه گیری توسط تحلیلگران امنیتی با استفاده از نظریه بازی برای پیش بینی حرکت های بعدی طرفین در مذاکرات برجام است. نظریه بازی یک چارچوب نظری برای تصور موقعیت های اجتماعی در میان بازیکنان رقیب است. از برخی جهات، نظریه بازی علم تبیین استراتژی، یا حداقل تصمیم گیری بهینه بازیگران مستقل و رقیب در یک محیط استراتژیک را بدست میدهد. فون نیومان و مورگنسترن در دهه ۴۰ میلادی در این باره نظریاتی را عرضه کردند، اما بسیاری جان نش ریاضیدان آمریکایی را واضع توسعه نوین این تئوری می شناسند.

تمرکز نظریه بازی بر این است که مکانیزم موجود به عنوان مدلی از یک وضعیت تعاملی در میان بازیکنان عمل می کند. مساله کلیدی در نظریه بازی این است که اولا همه بازیگران تفکرات منطقی در باره نتیجه بازی دارند و تصمیماتشان بر اساس منطق و منافع رد و بدل شده است و در نتیجه مانند بازی شطرنج حرکت یک بازیکن به استراتژی اجرا شده توسط بازیکن دیگر وابسته است.

تئوری بازی یک رویکرد ریاضی به تصمیم گیری است که برای پیش بینی نتایج با بازیگران متعدد به کار می رود که هریک به دنبال تامین منافع مستقل خود هستند. متخصصین علوم سیاسی مدت هاست که از این شیوه برای مذاکرات بین المللی استفاده میکنند. روش های توسعه یافته تئوری بازی توسط برندگان جایزه نوبل مانند جان نش به طور معمول برنامه ریزان هسته ای را در مورد خطر آگاه می کنند، در حالی که مقامات نظامی آن را در شبیه سازی هایی گنجانده اند تا قدرت رویکردهای عملی و عکس العملی خود را در میدان جنگ آزمایش کنند.

بازی هویت، ترجیحات و استراتژی  های موجود بازیکنان و چگونگی تأثیر این استراتژی ها بر نتیجه را شناسایی می کند. بسته به مدل، الزامات و یا پیش فرض های مختلف دیگر نیز ممکن است لازم باشد. نظریه بازی کاربردهای گسترده ای دارد که شامل روانشناسی، زیست شناسی تکاملی، جنگ، سیاست، اقتصاد، و کسب و کار می شود. با وجود پیشرفت های بسیاری که دارد، نظریه بازی هنوز یک علم جوان و در حال توسعه است.

انرژی و بازی برجام

زمستان دیگری در راه است و امسال برخلاف سال قبل که با کاهش تولیدات صنعتی بدلیل بیماری فراگیر  و پاندمی کوید نیاز به فراورده های نفتی چندان رشد نکرد، میتوان پیش بینی کرد که جهان با رشد قیمت ها تا حد ۸۰-۸۵ دلار برای یک بشکه نفت برنت بالا خواهد رفت. محاسبه اینکه آیا آمریکا و ایران با پیوستن مجدد به توافق سال ۲۰۱۵ معروف به برجام JCPOA، که تحقیقات و عملیات اتمی ایران را در ازای برداشتن تحریم ها محدود می کند، موافقت خواهند کرد یا نه کلیدی برای بازارهای نفتی است که با کاهش عرضه جهانی مواجه هستند. مذاکرات اتمی از زمان انتخاب ابراهیم رییسی به ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن  منجمد شده است، اما تلاش ها در این هفته برای پیدا کردن راهی برای بازگشت به میز مذاکره از سر گرفته شد.

با توجه به مشاوران سیاست با استفاده از مدل سازی های عددی برای ارزیابی نتایج احتمالی موفقیت یا شکست در مذاکرات به طور فزاینده ای به تحولات در شرق آسیا وابسته است. با رفتن به دور هفتم، موضع چین کلیدی خواهد بود. سوال اصلی انست که آیا چین باید در تحت فشار قرار دادن ایران به آمریکا کمک کند تا آن کشور مجبور باشد به معامله برجام بازگردد، یا بازار عظیمی برای نفت خود به ایران ارائه دهد و ان کشور را از محاصره تحریم خارج کند.

امیلیا خوزه پنیا رویز، مشاور سیاست اسپانیا که به طور گسترده ای در مورد چگونگی افزایش قدرت مذاکره ایران به دلیل ذخایر انرژی خود نوشته است،  گوید: «ایران به طور فزاینده ای به سمت شرق می چرخد.» و «عاملی برای شکستن بن بست مذاکرات و تکامل بازی به سطح بالاتر مورد نیاز است.»  پنیا رویز می گوید ایرانی ها فعالانه چین را به عنوان «مسیر اصلی فرار اقتصادی» خود از تحریم های آمریکا دنبال می کنند. این باعث می شود که سرنوشت معامله با ایران وابسته به چین بماند و اینکه آیا واشنگتن قادر است چین را در اردوگاه خود در مورد ایران قرار دهد یا نه.

در حالی که  پکن تا حد زیادی تحریم های سازمان ملل متحد را پیش از توافق سال ۲۰۱۵ به رسمیت شناخت، چین با مجازات های یک جانبه آمریکا مخالف بوده و خواستار لغو آن ها شده است. با این وجود، شرکت های چینی تا حد زیادی کار در ایران را کاهش داده اند تا با تحریم های ثانویه از تحریم شدن از سیستم مالی جهانی جلوگیری کنند. 

پیچیدگی مذاکرات ایران که بریتانیا، چین، روسیه و اتحادیه اروپا را نیز درگیر می کند، به معنای مدل سازی حرکت های مطلوب چشم اندازی دلهره آور را تصویر می کند، با انتخاب هایی که هر بازیکن تحت تأثیر آنچه تئوریست های بازی آن را اطلاعات نامتقارن می نامند ـ آگاهی ناقص موجود در مورد وضعیت و انگیزه های بازیکنان دیگر.

اریکا سیمپسون، تئوریست بازی و پژوهشگر سابق سازمان پیمان آتلانتیک شمالی می گوید: «رهبری ایران ممکن است خود را درحال انجام یک بازی دیپلماتیک بزرگتر در لبه پرتگاه تصور کند، با بسیاری از بازیکنان بالقوه که می توانند با ایران همکاری نمایند و یا از میدان فرار کنند.» “رهبران ایالات متحده اما از سوی دیگر فرض می کنند که این یک درگیری محدود به دو بازیکن با ریسک بالا است.” برای یک ناظر آشنا به تئوری بازی عدم دیدن بازیگران دیگر و یا انتظار غیر واقع از بازیگران دیگر هر دو اشتباهاتی مرگبار است.

قدرتگاه اوراسیا؟

در همین حال ایران با ذخایر گاز شماره ۲ جهان و منابع نفت شماره ۴ در جهان به دنبال نزدیکی عمیق تر با پکن و مسکو برای کمک به جایگزینی تجارت تحریم شده با اقتصادهای غربی است. ماه گذشته تهران به سازمان همکاری شانگهای پیوست که یک اتحاد اقتصادی ـ امنیتی به رهبری چین و روسیه در سراسر آسیای مرکزی است.

[i]

ایران و چین وارد یک معامله تجاری ۲۵ ساله نیز شده اند که به طور بالقوه میلیاردها دلار ارزش دارد، هر چند جزئیات آن فاش نشده است و تا بالفعل شدن قرار داد فاصله زیاد دارد. از سوی دیگر دولت ایران برای پایان دادن به دهه ها خصومت با رقیب اصلی منطقه ای خود عربستان سعودی درگیر گفتگو است.

کشورهای عضو شانگهای همراه با ایران اکنون ۴۶ درصد کل ذخیره گاز جهان و ۲۱ درصد از منابع نفتی جهان را در کنترل خود دارند. (منبع: داده های آژانس اطلاعات انرژی ایالات متحده) در حالی که چین بارها گفته است که احیای معامله با ایران برای حفظ رژیم عدم تکثیر هسته ای ضروری است، اما وسوسه خرید ارزان نفت ایران می تواند از نگرانی آنکه تهران ممکن است مخفیانه سلاح هسته ای را توسعه دهد، بیشتر باشد. چهار قدرت از نه قدرت هسته ای جهان عضو سازمان همکاری شانگهای هستند که دو قدرت آن ها ـ هند و پاکستان ـ خارج از پیمان عدم گسترش سلاح های هسته ای بوده اند. 

مذاکره کنندگان آمریکائی اذعان کرده اند که برای زنده کردن توافق اتمی به حمایت پکن نیاز دارند. راب مالی مذاکره کننده آمریکایی در مصاحبه ای با بلومبرگ در ماه جاری در مورد چین و روسیه گفت: البته ما دیدگاه های متفاوتی با آنها داریم، “اما آنها هم چنین از ایران خواسته اند که دوباره به میز بیاید و موضع واقع بینانه ای بگیرد.”

ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه گفت ایران «خواسته های معقولی» دارد و خواستار پایان دادن به کمپین فشار حداکثری آمریکا علیه اقتصاد ایران شد. در همین حال رابرت مالی روز جمعه اعلام کرد برای بحث در باره توافق اتمی میان بازیکنان منطقه ای تور خاورمیانه ای خود را آغاز می کند.

سیمپسون با اشاره به ایران و آمریکا گفت: «هیچ یک از دو طرف تفکر روشنفکرانه ای را نشان نمی دهند.» سیمپسون با اشاره به ایران و آمریکا گفت: «آنها موفق به دیدن یک سری حرکت های ناشی از همکاری درازمدت و جسورانه نمی شوند که می تواند منافع مشترکی برای هر دو داشته باشد و آنها را از پرتگاه دور کند.»

در این هفته در آمریکا تغییراتی در آزانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اعلام شد حاکی از اینکه سیا بدلیل سیاست های جدید خارجی دولت بایدن توجه بیشتری به چین خواهد داشت. ویلیام برنز مدیر سی آی ای روز پنجشنبه گفت یک اداره کل تحت نام “مرکز ماموریت چین” در داخل آژانس با تمرکز بر چین برقرار می کند که گردهمائی اطلاعاتی را علیه آنچه مقامات ارشد آمریکائی تهدیدی چند لایه از سوی پکن توصیف کرده اند، گسترش و هماهنگ می کند.

[ii]

مرکز ماموریت چین، بخشی از یک چرخش محوری آژانس به سمت چین، افسران موردی را که جاسوسان، تحلیلگران اطلاعاتی، کارشناسان فناوری و دیگر متخصصان را در یک واحد جذب می کنند، گرد هم خواهد آورد. یک مقام ارشد سازمان اطلاعات مرکزی سیا می گوید این سازمان جاسوسی همچنین تعداد بیشتری متخصصین اطلاعاتی به زبان ماندارین را استخدام و آموزش خواهد داد و کارکنان و مامورین چینی را در سراسر جهان مستقر خواهد کرد که نشان دهنده ماهیت جهانی رقابت آمریکا و چین است.

آقای برنز در بیانیه ای اعلام کرد که این مرکز جدید «کار جمعی ما را در مورد مهم ترین تهدید ژئوپلیتیک که در قرن بیست و یکم با آن مواجه هستیم، تقویت خواهد کرد که دولت چین به طور فزاینده یک دشمن است.»

آقای برنز در این کنفرانس مطبوعاتی در حالی که می گوید کره شمالی و ایران هم چنان در اولویت قرار دارند، با این وجود اعلام کرد که قصد دارد مراکز ماموریت جداگانه ای را که به آن ملت ها اختصاص داده شده است از بین ببرد و آنها را به ترتیب به واحدهای منطقه ای اختصاص داده شده به شرق آسیا و شرق نزدیک ادغام نماید. این مقام در توضیح این تغییر گفت که چالش هر دو کشور به بهترین وجه در یک زمینه منطقه ای مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت، جایی که همکاری آمریکا با متحدان کلیدی است.

آنچه با این تحولات می توان نتیجه گرفت آنست که آمریکا در واقع بر فشار بر چین پافشاری می کند. این فشار همزمان با کاهش فشار بر ایران و توصیه آمریکا به همسایگان بویژه عربستان سعودی برای ادامه مذاکره با ایران می تواند نشان دهنده این باشد که آمریکا مایل است بار دیگر این امتیاز را به جمهوری اسلامی بدهد تا مشکلات خود را عمقی تر از قبل حل کند. با عنایت به همه این مسائل درک ایران از اینکه چگونه روابط چین و آمریکا توسعه خواهد یافت، به خوبی می تواند بر چگونگی محاسبه حرکت بعدی آنها در مذاکرات برجام تأثیر بگذارد.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱ آبان, ۱۴۰۰ ۷:۳۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادخواهی و صلح

دنیایِ واژگون

مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟

تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما

وریشه مرادی