دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

نکاتی در مورد فدرالیسم، مدل ملی ـ جغرافیائی

شعار فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی از مشکلات عدیدەای هم در تبیین بنیادهای نظری خود برخوردار است و هم در پراتیک با مشکلات بزرگی روبروست. این شعار در بطن خود بعلت برخورد قوم یا اتنیک گرایانەاش بشدت حامل تناقضات و مخاطرات جدی می باشد. بنابراین دوستان حامل این شعار خوب است قبل از ارائە آن بیشتر بە جمع آوری فاکتهای مورد نظر خود در توجیە چنین شعاری برآیند، تا بهتر بتوانند آن را بە عنوان راە حلی منطقی بە افکار عمومی داخل ایران ارائە بدهند.

مقدمە

یکی از مشکلات یا تبعات جدی سرکوب خلقها و یا ترکیبهای اتنیکی در ایران این می باشد کە بە موازات حساسیتی کە این ظلم در میان ستم شوندگان بر می انگیزاند، بە همان نسبت طرح شعارهای تندروانە و یا کمتر واقع بینانە حل مسئلە را دشوارتر می کند. دشوارتر نە تنها از این منظر کە باعث انشقاق بیشتر در همگرائی می شود، بلکە بدین معنا کە عدم واقعی یا رئال بودن شعارهای تندروانە یا غیر واقع بینانە باعث می شود کە بعد از گذشت مدتهای مدید و عدم تحقق این خواستەها، تاثیرات این شعارها معکوس شود کە این علاوە بر ایجاد اضطراب، پاشیدن تخم ناامیدی و رواج بیهودەگرائی در بطن جامعە، نهایتا باعث گسترش جو تسلیم گرائی نیز می شود، امری کە باید در مورد آن هوشیار بود و بدان حساسیت لازم را بخرج داد. بە زبان دیگر، اگر ادامە سرکوب خلقها باعث گسترش تندروی و رادیکالیسم در میان جریانات سیاسی می شود، اما از طرف دیگر همین رادیکالیسم نیز در کنار سرکوب باعث پیچیدەترشدن وضعیت می شود. برای فائق آمدن بر چنین وضعیتی، بهترین موضع، حرکت کردن بر اساس واقعیات عینی و استخراج شعار بر مبنای آن می باشد. کە یکی از مبناهای این واقع گرائی، عبارت است از توجە بە واقعییات عینی جامعە.

در این مطلب کوتاە سعی می کنم با گریزی بە شعار فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی بنوعی طرح این شعار را بە مقدمە بالا گرە بزنم.

فدرالیسم بر اساس ملی ـ جغرافیائی

ـ فدرالیسم بر اساس ملی ـ جغرافیائی بعد از حق تشکیل دولت مستقل و جدا، در دومین مرحلە سلسلە مراتب ناسیونالیسم از منظر رادیکالیسم قرار می گیرد. یعنی اگر حق تشکیل دولت مستقل و جدا در مرحلە اول قرار بگیرد، این نوع فدرالیسم در جایگاە بعد از آن قرار دارد.

ـ در میان مدعیان این طرح برای حل مسئلە ملی در ایران، فرض بر این است کە ایران همانند قرن ۱۹ از مناطق قومی یا ملی ای تشکیل شدە است کە از هم قابل تفکیک می باشند، و در قرن بیست و یکم هم می شود کماکان بر اساس این تفکیک دست بە ایجاد دولتهای محلی با مرزهای مشخص زد. جالب توجە این است کە حتی برای طرح کنندگان این شعار، مرزهای ملی مورد نظرشان مشخص نیست و این کار در بهترین حالت بە کارشناسان، انتخابات و یا آیندە سپردە شدە است. بە سخنی دیگر تعیین مرزها بە شیوە مشخص و حقیقی در برنامە آنها غایب است.

ـ فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی در نگرش خود، اساس ملت بودن را زبان قرار می دهد و عناصر تشکیل دهندە دیگر ملت از قبیل هم پیوندی های تاریخی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را بسیار کم اهمیت تلقی می کند.

ـ فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی یک نگرش قوم یا اتنیک گرایانە است کە در آن بە بە قوم یا اتنیک خاصی، موقعیت برجستەتر و یا بارزتری اهدا شدە است.

ـ فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی بە پارامترهائی همانند جهانی شدن و فشردەتر شدن روابط خلقها در درون یک کشور توجە ندارد. نگاە وی چنانکە گفتە شد یک نگاە قرن نوزدهمی است.

ـ فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی بە تئوری رمانتیکی ـ آلمانی ناسیون یا ملت نزدیک است کە زبان، نژاد و فرهنگ را اساس قرار می دهد. این نوع نگرش بر خلاف نگرش فرانسوی حق شهروندی، نقطە تماسهای جدی ای با شوینیسم دارد.

تبعات چندی دیگر

ـ در این نگرش، هر ملیت، اتنیک یا قومی در ایران یک ملت است. بر این اساس ما در ایران چندین ملت داریم.

ـ وجود چندین ملت در ایران خودخود و از منظر ترمینولوژی ما را با بکار بردن واژە ملت ایران حتی در صورت تامین حقوق ملیتها با مشکل مواجە خواهد کرد. یعنی آیا می شود در همان حال کە می گوئیم ملت ایران، بشود از ملت بلوچ و کرد و …. صحبت کرد؟ و یا برعکس؟ چنین بە نظر می رسد کە بر اساس این ترمینولوژی باید هنگامیکە نمایندە ایران در آیندە در مراکز بین المللی شرکت کند (هنگامیکە این نوع فدرالیسم ایجاد شدە است)، باید همیشە از واژە ملل ایران سخن بگوید و نە از ملت ایران! زیرا نمی شود در صورت وجود چند ملت در یک کشور یک ملت واحد هم داشت. یعنی نمی توان یک ملت را با چند ملت جمع بست.

ـ بر اساس این نگرش اگر هر اتنیکی در درون هر کشوری ملت است، پس ما با همان ملت در کشور پیرامونی نیز روبرو هستیم. پس نهایتا هر اتنیکی در منطقە علیرغم قرار گرفتنش در کشورهای مختلف یک ملت است و بنابراین خودبخود از حق تشکیل دولت بزرگ خود برخوردار می گردد. مثلا همە عربها می توانند دولت بزرگ عربی تشکیل بدهند، همە ترکها با هم و غیرە. یعنی این اندیشە همانا “پان” است، همانند پان ایرانیسم. این نوع تفکر بشدت با واقعییات موجود در رابطە با پدیدە ملت یا ملتها متناقض است. در واقع پدیدەای کاملا رمانتیکی کە در شدت خود با شوینیسم راحت تماس برقرار می کند.

ـ کسانی کە بە این نوع فدرالیسم معتقدند، این تصور را القا می کنند کە گویا مثلا همە انگلیسی زبانها یک ملتند و بە همین ترتیب همە هم زبانهای دیگر می توانند یک ملت باشند. بدین ترتیب اگر این تفکر را مبنا قرار بدهیم باید حق تشکیل کشورهای هم زبان را اساس قرار داد، و جهان باید بار دیگر بر این اساس تقسیم جغرافیائی شود.

ـ این نگرش بە جای برخورد دیالک تیکی و انتقادی، بە رد مطلق همە پارامترهای ایجاد دولت مدرن در ایران می پردازد، و برخوردی پیشامدرنی در پیش می گیرد. بە این معنی تجربە ایجاد دولت مدرن یا شبە مدرن در ایران را کاملا منفی ارزیابی می کند. آرزوی چنین نگرشی بازگشت بە پیش از دولت مدرن در ایران است، امری کە محال می نماید. بە بیانی دیگر چنین نگرشی می خواهد دوبارە از عصر پیش از رضا شاە حرکت کند، و نە از واقعیت موجود و عینی درون جامعە ایران.

ـ این نوع فدرالیسم بە پولاریزە شدن بیشتر جامعە ایران کمک می کند. اگر امروزە حاملان این شعار بە نوعی بە علت داشتن دشـمن یا رقیب مشترک (بخوان ملت بالادست) هم رای و همراە هستند، اما در آیندە در صورت تحقق آن شرایطی کە آنان می طلبند، خیلی سریع و فوری تنازعات درونی میانشان برجستە خواهد شد.

ـ مبنای این نوع تفکر بیشتر مناطقی می توانند باشند کە از لحاظ اتنیکی یک دست هستند، اما این تفکر در رابطە با مناطقی کە از لحاظ ترکیب اتنیکی ناهمگونند، مشکلات بسیار دارند. در ایران، مناطق تماس میان اتنیکها از ناهمگونی بالائی برخوردار است. در لایەهای تندرو چنین نگرشی  (یعنی نگرش فدرالیستی بر اساس قومی / جغرافیائی)، قرار بر این است کە مثلا در ارومیە مسئلە از طریق جنگ حل شود و در میان لایەهای ملایم تر آنان از طریق صندوق رای. اما مشخص نیست کە چگونە قرار است با توجە بە وضعیت سیاسی و بافت فرهنگی موجود می توان بە برخورد متمدنانە بە صندوق رای امیدوار بود. بویژە اینکە اقلیت مفروض در ارومیە اقلیتی چند هزار نفرە نیست بلکە چند میلیون نفرە می باشد.

نتیجە

شعار فدرالیسم ملی ـ جغرافیائی از مشکلات عدیدەای هم در تبیین بنیادهای نظری خود برخوردار است و هم در پراتیک با مشکلات بزرگی روبروست. این شعار در بطن خود بعلت برخورد قوم یا اتنیک گرایانەاش بشدت حامل تناقضات و مخاطرات جدی می باشد. بنابراین دوستان حامل این شعار خوب است قبل از ارائە آن بیشتر بە جمع آوری فاکتهای مورد نظر خود در توجیە چنین شعاری برآیند، تا بهتر بتوانند آن را بە عنوان راە حلی منطقی بە افکار عمومی داخل ایران ارائە بدهند.

    

 

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱ اسفند, ۱۳۹۱ ۸:۳۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک