شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۶:۲۹

شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۶:۲۹

تقی رحمانی - از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶٧
اعدام ۹ زندانی سیاسی در تپه‌های اوین در سال ۱۳۵۵، از جمله بیژن جزنی، که همگی حکم داشتند سؤالی تاریخی را زنده می‌کند: چرا؟ سال‌ها بعد، در ۱۳۶۷، جمهوری اسلامی...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی رحمانی
نویسنده: تقی رحمانی
۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان
درست ۵۰ سال پیش و در همین ساعات عصر جمعه ۹ زندانی سیاسی را با دست‌ها و چشم‌های بسته به تپه‌های اوین بردند و اعدام کردند و روز بعد در...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرداد خدیر
نویسنده: مهرداد خدیر
به یاد یاران، به یاد آن دوران
بگذار از ترنم باران و شرجی سخن بگویم، بگذار از هم بگوئیم، بگذار دوباره از گنو و پنجه بگویم. از آن عزیزانی که رفتند ...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!
در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ٨ نفر از همراهان زندانی
در آستانه ۲۹ فروردین، پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی در تپه‌های زندان اوین توسط مأموران ساواک هستیم که روز بعد اعلام شد آنان حین...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: محمد توسلی
نویسنده: محمد توسلی
اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه
حزب تودهٔ‌ ایران مبارزهٔ جزنی و یارانش در زندان‌های محمدرضاشاه را نماد روشنی از پیکار مبارزان دلیر راه آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی می داند که در تاریخ میهن ما...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب توده ایران
نویسنده: حزب توده ایران

«نگاهی به کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲»

سخنی گزاف نیست اگر گفته شود هویت واقعی تاریخ معاصر کشورمان با شناخت عمیق علل کودتای ننگین 28 مرداد و پی آمد‌هايش در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پیوندی لاینفک دارد.

تاریخ معاصر مشحون از مبارزات خونبار مردم کشورمان در سده ی اخیر با فراز و نشیب های فراوانی همراه بوده است. گذر از سنگلاخ‌های دشوار و صعب العبور برای دست یابی به حقوق حقۀ دمکراتیک با جان فشانی‌های زیادی توأم بوده است. این مبا رزه ی بی امان مردمی برای طلب حق و حقوق انسانی خویشتن با وحشیانه ترین و نا مردمانه ترین شیوه ها و روش ها سرکوب و با هزاران ترفند و حیلت همواره در خطوط کلی  در بزنگاه‌های سرنوشت ساز تاریخی به انحراف کشیده شده است.

اینک که مردم کشورمان با هزاران مشکلات با خیزشی توفنده با هدف رهجویی و رهروی به سوی آینده ای روشن و تابناک به اشکال مختلف در تمامی عرصه‌های اجتماعی، اعم از سیاسی، فرهنگی و اقتصادی می رزمند؛ واکاوی علل چیرگی کودتای ننگین ۲۸ مرداد در سال ۳۲ هنوز هم با گذشت چندین دهه تازگی خود را نه تنها از دست نداده، بلکه مقوله ای است لازم و ضرور. چرا که این رویداد  شوم و دردناک بخش مهمی ازچرایی سیر تاریخ معاصر کشورمان بوده که با حوادث قبل از آن و روند حوادث بعدی (عملکرد رژیم کودتا) پیوندی نا گسستنی دارد. با ز آموزی درس‌هایی از دلایل و چگو‌نگی این عمل ننگین امپریالیست ها و مزدورانش،  همچنین درک علت شکست تلخ مردم کشورمان در جنبش مردمی معروف به نهضت ملی شدن صنعت نفت وشگرد توفیق دشمنان مردم آموزه‌ها‌ئی بس با ارزشی دارد.

سخنی گزاف نیست اگر گفته شود هویت واقعی تاریخ معاصر کشورمان با شناخت عمیق علل کودتای ننگین ۲۸ مرداد و پی آمد هایش در عرصه های مختلف اقتصادی،  سیاسی،  اجتماعی و فرهنگی پیوندی لاینفک دارد. چرا که هنوز هم پیامد های مخرب و ویرانگر رژیم مولود کودتا پس از گذشت چندین دهه از آن،  گریبان و دامن مبارزات مردمی را در این زمانه رها نساخته است. به همین دلیل سعی و تلاش نیرو های امپریالیستی و مرتجعان کارگزارش با امکانات گسترده و عظیم شان در طی این چند دهه همواره  در کتمان حقایق واقعی مربوط به کودتا بوده و تحریف واقعیت ها را از سیاست و مشی نا جوانمردانه ی خود علیه مردم ایران از دستور العمل نیرو‌های ضد مردمی جیره خوارشان خارج نساخته اند. آن ها به نیکی می دانند  روشن شدن حقایق در گستره ای وسیع می تواند دست مایه ی اخذ تجربه ی کوشندگان و مبارزان مردمی گشته، با غنی‌تر و ژرف‌تر وگستردگی فرهنگ  مبارزاتی،  سدی محکم انسانی و پر دامنه در راه سیاست نا بکار انه ی امپریالیست ها باشد. همچنین با تحلیل واقع بینانه و علمی مسائل به عیان دیده خواهد شد نئولیبرالیسم جهانی بسى وحشیانه تر و ضد بشری تر از آن سالیان،  در اشکال مختلف در پی تأمین و تثبیت منافع غارتگرانه ی خود می باشند.

تأمل بر پیشینه ی نا کامی‌ها هیچ گاه با این هدف نیست که نکات ضعف کوشندگان نهضت‌های گذشته بر جسته شود تا محملی برای محکومیتشان شده،  یا لعن و تقبیحی  برمبارزان نیمه راه و حتی تسلیم گشته باشد. اسلوب علمی مبتنی بر اخلاق انسانی تحلیل مسائل بسی از این سان نگاهی به دور است. بل از این نگرش درست نشأت می گیرد که با درک و در نظر داشتن شرایط عینی و ذهنی وضعیت و چگونگی آرایش نیرو ها و بافت  طبقاتی و فرهنگی جامعه در ظرف زمانی و مکانی‌اش  با در نظر داشت تاثیر اوضاع بین المللی  و توازن قوا، چه در عرصه داخلی و نیز خارجی،  کدامین روش از متن مبارزات را بایست بیرون کشید که مطابق معیار‌های امروزین می توان با کار بست خلاقه ی آن در صحیح ترین سمت و سوی حرکت جامعه، عقلانی ترین و کارآ ترین مشی مبارزه را برای اهداف ترقی خواهانه بر گزید.

به همین خاطر نگریستن از این منظر بر کودتای ۲۸ مرداد و سیاست ها و عملکرد رژیم کودتا درس‌های بس آموزنده ای برای نسل جدید مبارزان راه ترقی و پیشرفت میهن دارد.

رژیم کودتا با اتخاذ روش های شبه فاشیستی در بی رحمانه ترین و سبعانه ترین اشکال سرکوب با کشتار وسیع مبارزان،  در عرصه ی فرهنگی نیز عمداً موجد خلائی در جامعـــه ی آنروزین شد تا بستری مناسب برای رشد گرایشات انحرافی در جامعه وجود داشته باشد. اتخاذ این سیاست ضد ملی و ضد میهنی محمد رضا تماماً مطابق دستور امپریالیست‌ها و در راستای تأمین منافع تاریخی آن‌ها بود.

مطلب مهمی که بایست موکداً بر آن تأکید شود مراعات اسلوب علمی تحلیل پدیده‌های تاریخی است. متد علمی مطالعه و بررسی عوامل موثر در یک پدیده،  در نظر گرفتن منطقی برآیند نیرو‌های تأثیر گذار بر آن است. نیرو‌های اثر گذار در حالت کلی همواره داخلی و خارجی می باشد. عمده نقش همیشه از آن عوامل داخلی یک پدیده است.

به همین علت در نظر داشتن نکات ضعف رهبران نهضت ملی در مقطع تعمیق مبارزات آن زمان که جنبش به چنان مرحله ای از پیشرفت رسیده بود که می رفت تا اساس موجودیت رژیم خائن سلطنتی را برچیند، دچار تردید و تزلزل گشته و قاطعیت درخور از خود نشان ندادند. می تواند و باید مورد توجه جدی واقع شود. و علت اصلی شکست را در درجه ی اول حول این موارد جست و یافت که امپریالیست ها از این ضعف رهبریت نهضت حد اکثر استفاده را در به شکست کشاندن جنبش مردمی نمودند. زمین گیر شدن و بی عملی  نیروی چپ  در روزپر التهاب ۲۸ مرداد هر چند نیروی محدودی در اختیار داشت، مشکلات خاص خود را به دنبال داشت از موارد مهمی  است که می بایست با نگرشی علمی وتعمقی درخور، ارزیابی شود تا دریافت چه درس‌هایی می توان آموخت که پاسخ گوی پویایی چپ در شرایط امروزین باشد.

در هر مرحله ای از بازآموزی بایست قویاً دریافت هیچ گاه با این رویکرد به سراغ مطالعه، تدقیق و استنتاجات پدیده ها رفته، نمی شود تا به سخن آخر و حکم قطعی دست یافت. در این مورد قضاوت نهایی صرفاً بر عهده ی تاریخ است. افراد و نیرو‌های مترقی به اسلوب و متد علمی بررسی اهمیت داده آن را عمده می نمایند. آری با نگرشی عقلانی و علمی با داشتن روح مردمی است که می توان به عمق جنایات رژیم کودتا و اربابان امپریالیستش پی برد. رژیم ضد ملی و خائنی که تا توانست سهمناک ترین و دهشتناک ترین ضربات را بر پیکر میهن و میهن پرستان  با آرمان‌های مردمی وارد آورد.

هدف میهن پرستان ترقی خواه صرفاً آموختن و عبرت از پند های تاریخی هر چند تلخ،  نا گوار و جانگداز هم باشد برای آن است تا خردمندانه با گام هایی استوار به سوی آینده رهسپار شوند. آینده ای که نوید بخش آزادی،  عدالت و صلح در جامعه است.

با هدف رسیدن به این زیبایی‌های زندگی است که از هم اکنون با همه ی تلخ کامی‌ها، زندگی معنایی اصیل و ماندگار می یابد.

تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تقی رحمانی – از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶۷

۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان

به یاد یاران، به یاد آن دوران

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی

پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی