Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۹

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۹

زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر

پرسش داغ

با یا بدون امریکا، منافع معین جنگ علیه گرمایش جهانی را تداوم خواهند بخشید

انکار قضیه تغییری در واقعیت ایجاد نخواهد کرد. سال ۲۰۰۹ دونالد ترامپ نامه ای را امضا کرد که خواهان مهار پخش گازهای گلخانه ای شده بود. در سال ۲۰۱۲ او تغییرات اقلیمی را، به عنوان جعل چینی ها، انکار کرد. در کارزار انتخاباتی اش قول داد که پای امریکا را از توافق بین المللی – که در سال گذشته در پاریس برای مقابله با گرمایش جهانی عقد شد – بیرون بکشد. در هفته جاری هم، به عنوان رئیس جمهور منتخب، اعلام کرد که در مورد توافق پاریس موضع قطعی ندارد و تأئید کرد که بین فعالیتهای بشری و تغییرات اقلیمی ارتباط وجود دارد.

این بندبازی موجب رفع نگرانی نسبی هم خوش بین ها و هم بدبین ها شده است. هستند کسانی که نظر خوشی به “رعایت شرایط اقلیمی” ندارند و هنوز انتظار دارند که امریکا توافق پاریس را نادیده بگیرد، یا از آن کنار بکشد یا چارچوب مصوب سال ۱۹۹۲ سازمان ملل را، که مبنای توافق را می سازد، ترک گوید. خوشبینانی هم هستند که امیدوارند ترامپ، خلاف مبارزات انتخاباتی اش، در حکومت متفاوت عمل کند و موجب تضعیف مبارزه علیه تغییرات اقلیمی نشود. اما واقعیت پیچیده تر است. شعار پوپولیستی “اول امریکا”ی آقای ترامپ، کمکی به حفظ زمین نخواهد کرد، اما نیازی هم نیست که این وضعیت یک فاجعه تلقی شود.

هوا پس است
ابتدا خبر بد: حتی اگر ترامپ تعهد امریکا به توافق پاریس را محترم شمرد، نامحتمل است که او و دولت اش این تعهد را بی خدشه و مصون به انجام رسانند. هستند بسیاری در ارکان حزب جمهوریخواه که توافق پاریس را نمونه ای از توافقات جهانی “فرمایشی” می دانند. بسیاری از رأی دهندگان به ترامپ تغییرات اقلیمی را دست پخت “الیت برج عاج نشین” تلقی می کنند. نزد این کسان سوختهای فسیلی به معنای سعادت و آزادی – گذر از کوره راه های شاق به جاده های کوبیده است. سخنان ترامپ در روز ۲۱ نوامبر با اطمینان کافی ابراز شدند. او اعلام کرد که در نخستین روز ریاست جمهوری اش، محدودیتهای “نابود کنندۀ فرصتهای شغلی” را از سر راه تولید سوختهای فسیلی – که منشأ ۸۰ درصد گازهای گلخانه ای اند – برخواهد داشت.

این تنها لفاظی ها و بیانات نیستند که در دورۀ ریاست جمهوری ترامپ تغییر قابل توجهی خواهند کرد. اصلی ترین راه عملی که محتملاً دولت ترامپ دست به تضعیف توافق پاریس بزند، پرهیز از پرداخت سهم سنگین امریکا برای کمک به مقابله با تغییرات اقلیمی است. بار مبارزه با گرمایش جهانی کمتر بر دوش کشورهای ثروتمند است. تقاضا برای انرژی در این کشورها، در قیاس با کشورهای فقیر، کُند شده و بارآوری انرژی افزایش یافته است. این در حالی است که در کشورهای فقیر هنوز میلیونها انسان از دسترسی به انرژی “ارزان” حاصل از سوختهای فسیلی محروم اند. توافق حاصله دایر بر این که امریکا و دیگر کشورهای ثروتمند برای تقویت مبارزه کشورهای فقیر علیه گرمایش جهانی سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار به آنها بپردازد، یک پیروزی نسبی برای کشورهای فقیر بود. حمایت مالی از اقدامات علیه تغییرات اقلیمی، به عهدۀ سرمایه گذاران خصوصی نیز بوده است. با پرهیز امریکا از پرداخت سهم [قابل توجه]، بار سرمایه گذاران خصوصی نیز سنگین تر خواهد شد.

این وضع موجب نگرانی است. اما، با نگاهی دقیقتر، راه به سوی آینده ای سبزتر هنوز باز است؛ چه در امریکا و چه در خارج از امریکا. آقای ترامپ در داخل امریکا با محدودیتهائی برای انجام وعده هایش در مورد انرژی فسیلی روبرو است. کسی با ریسمان ترامپ برای آن تریلیاردها دلاری که او امیدوار است با استخراج نفت و گاز از “زمینهای فدرال” به کف آورد، به ته چاه نخواهد رفت، مگر آن که این اقدام سودآور باشد. این هم مستلزم بالا رفتن قیمت نفت به میزانی قابل ملاحظه نسبت به قیمتهای فعلی است. زغال سنگ نیز، در اثر گاز ارزان شیل، دیگر از موقعیت پیشن اش برخوردار نیست. حتی اگر دولت ترامپ به تعهدات امریکا نسبت به توافق پاریس پشت پا بزند، کالیفرنیا اختیار اجرای سیاست “انرژی پاک” خود را دارد و به وضع استانداردهای ناظر بر پاکیزگی و بارآوری انرژی ادامه خواهد داد؛ استانداردهائی که توسط دیگر ایالات و نیز صنایع اتوموبیل سازی تعقیب خواهند شد. به علاوه سرمایه گذاری در بخش انرژی اساساً سرمایه گذاری دراز مدت است و سرمایه گذاران هم تمایلی ندارند چوب سیاستهای ترامپ را از پرزیدنتهای بعدی بخورند.

هیچ موجبی برای آن که مبارزه علیه تغییرات اقلیمی در جاهای دیگر، در غیبت رهبری امریکا، متوقف شود، نیست. منافع معین به این نکته توجه دارند. چین آلودگی هوای شهرهایش را حداقل همان قدر جدی می گیرد که تغییرات اقلیمی را[۱].

انتقال از زغال سنگ به انرژیهای پاکتر وضع را دو برابر بغرنج می کند. هند هر ساله از توفان، سیل و سوانح طبیعی خسارات بسیاری می بیند و مجبور است در برابر هوای منقلب اش دست به اقدامات اقلیمی بزند.

منافع معین تجاری نیز کشورهای دیگری را به کربن زدائی سوق می دهند. هزینه های انرژی پاک در نوسان و کاهش اند. از سال ۲۰۰۸ تا کنون هزینۀ باتری در اتوموبیلهای برقی ۸۰ درصد کاهش یافته است. هزینۀ تولید انرژی بادی روی دریا فقط در خلال ۳ سال اخیر در اروپای شمالی از نصف هم کمتر شده است. انرژی خورشیدی، به عنوان یک منبع انرژی پاک و ارزان، دارد به لحاظ اقتصادی هم گاز و زغال سنگ را پشت سر می گذارد. چین در کار اجرای برنامه ای برای تولید ۱۵۰ گیگاوات برق خورشیدی – یعنی ۳ برابر ظرفیت بزرگترین ژنراتور خورشیدی موجود – تا پایان دهۀ جاری است.

چنان که گزارشهای ویژه انرژی در همین هفته حکایت دارند، این تحولات تقاضا برای نفت و زغال سنگ را در دهۀ پیش رو کاهش خواهند داد. سال ۲۰۱۵ نخستین سالی بود که در آن انرژیهای تجدیدپذیر زغال سنگ را به عنوان بزرگترین منبع تولید انرژی برق پشت سر گذاشتند؛ البته گاز طبیعی، به دلیل نوسانات انرژی خورشید و باد، به عنوان مکمل این دو منبع باقی می ماند. این ها تحولاتی تاریخی اند، که فرصتهای اقتصادی فوق العاده ای را به همراه دارند. مثلاً چین امیدوار است که با تولید ارزان پانل خورشیدی، توربین بادی، باتری، ماشینهای برقی و همچنین سیستمی که این مجموعه را به هم پیوند می دهد، به ابرقدرت انرژی پاک تبدیل شود.

با یا بدون امریکا در راه طی شده
روشن بگوئیم: دلایل برای تأسف از عقب نشینی رهبری امریکا از مبارزه علیه تغییرات اقلیمی بسیار اند. اعلام قصد این دومین کشور آلاینده محیط زیست، در تقابل با تلاش دیگران، برخی از کشورها را به ضد حمله ترغیب کرده است. پیشنهاد اعمال تعرفۀ کربن بر صادرات امریکا می تواند به یک جنگ ویرانگر تجاری بیانجامد. همواره این نگرانی وجود داشته است که توافق پاریس به هدف خود دایر بر محدود کردن گرمایش زمین به ۲ درجه نسبت به دوران پیشاصنعتی، نائل نشود. یک امریکای متمرد چشم اندازهای کربن زدائی از محیط زیست را کدرتر خواهد کرد و این که امریکای آقای ترامپ از ایفای نقش جهانی خود کنار خواهد کشید، موجب نگرانی است.

چه در مبارزه علیه تغییرات اقلیمی و چه در زمینه های دیگری که به رهبری امریکا وابسته شده اند، بهترین اقدامی که باقی کشورها می توانند انجام دهند، پافشاری بر راه طی شده است. میزان پخش کربن چین ممکن است به نهایت مجاز رسیده باشد. بهبود در کارآئی سوخت، موجب کاهش مصرف نفت در سال ۲۰۱۵ – یعنی در زمان ارزانی بنزین – به میزان ۳/۲ میلیون بشکه در روز شد. چین، هند، اتحادیۀ اروپا، کانادا و دیگران در صدد به کار گرفتن تکنولوژیهای پاتر اند. اگر این کشورها با هم همکاری کنند، خواهند توانست – با یا بدون امریکا – وضع را تغییر دهند.



[۱] – طبق یک تحقیق اخیر، آلودگی هوا در چین در مرگ ۶/۱ میلیون نفر در چین سهیم است.

تاریخ انتشار : ۷ آذر, ۱۳۹۵ ۲:۱۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!