شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۴

شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۴

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی

چهره‌ی مردانه‌ی بازار کار در ایران

میانگین بیکاری زنان ایرانی از 33% در سال 84 به 43% درصد در سال 90 افزایش یافته است. در سال 92 نرخ بیکاری مردان 5/8 در صد و برای زنان 20% بوده است. در حالی که مثلا در کشور قطر مشارکت زنان از 16% به 50% رسیده است. بدین ترتیب زنان ایران پایین­ترین نرخ مشارکت اقتصادی را در منطقه به خود اختصاص داده‌اند. تنها 11% زنان ایران شاغلند و از میان 24 میلیون شاغل ایرانی فقط 5 میلیون تن زن و از میان 5/3 میلیون تن بیکار ایرانی، 1 میلیون و 200 هزار تن زن می باشند.

 

با نگاهی به رخدادهای کارگری پس از انقلاب و بررسی جنبش کارگری در ایران پی به حقایق دردناکی می‌بریم که وجدان‌های بیدار بشری را برمی‌آشوبد. حقایقی که ما را به فضایی آکنده از بی‌عدالتی در میان زنان و مردان کارگر و زحمت‌کش رهنمون می‌سازد. 

پس از پیروزی انقلاب ۵۷ که با به میدان آمدن توده‌های زحمت‌کش و اعتصابات کارگری میسر گردید، دولت‌مردان بی‌اعتنا به خواست‌ها و منافع کارگران، با جایگزینی دو بازوی ضد کارگری یعنی “خانه‌ی کارگر” و “شورای اسلامی کار” به جای اتحادیه‌ها و سندیکاهای کارگری، در جهت محدود کردن خواست‌های برحق کارگران تلاشی روز افزون را آغاز کردند. تا جایی که از کارگران هرگونه حق اعتراض، تحصن، اعتصاب و امضای بیانیه در محیط‌های کاری را سلب و حتی برگزاری تجمعات به مناسبت پاس‌داشت روز جهانی کارگر (اول ماه مه) را منوط به فراخوان این دو تشکل زرد و دولتی کرده‌اند. به عبارتی دیگر این دو تشکل دولتی در جهت ایستا کردن جنبش کارگری در ایران عمل کرده و می‌کنند.

تصویب ماده‌ی ۱۹۶ قانون کار در ارتباط با خروج کارگاه‌های زیر ۱۰ نفر از شمول قانون کار، ضربه‌ی مهلک دیگری بر بدنه‌ی جامعه‌ی کارگری وارد ساخت. تا جایی که نظارت بر انجام قراردادهای کاری و بیمه‌های کاری، درمانی، بازنشستگی و داشتن حقوق برابر میان زنان و مردان شاغل، در آن واحدها غیر ممکن و دست کارفرمایان در استثمار هر چه بیشتر شاغلین این واحدها باز گذاشته شد.

در راستای سیاست‌گذاری‌های ضد کارگری حاکمیت، تشکل‌های آزاد و خودجوش کارگری ممنوع و فعالین کارگری به شدت سرکوب، دستگیر و زیر بدترین اشکال شکنجه کشته و یا به زندان‌های طویل‌المدت محکوم گردیند.

دستگیری، شکنجه و مهاجرت اجباری آقای اسانلوو دیگر فعالین سندیکای آزاد شرکت واحد و فوت برادر ایشان به دلیل ناکافی بودن امکانات درمانی زندان و یا به قتل رساندن ستار بهشتی کارگر زحمت‌کش و معترض به دست بازجوی ایشان در زندان و بسیاری از این نمونه‌ها، در راستای در نطفه خفه ساختن صدای اعتراض کارگران وعدم گسترش این اعتراضات در سطح کشور صورت گرفته است. اما آنچه زنان کارگر و زحمتکش ایرانی را به اولین قربانیان عرصه‌ی کار و کارگری بدل می‌سازد همانا سیاست‌گذاری‌هایی است که دولت‌مردان و در رأس آنها رهبری، به جامعه‌ی زنان کارگر روا داشته‌اند. آماری که در ذیل می آید مؤید چنین سیاستی است:

میانگین بیکاری زنان ایرانی از ۳۳% در سال ۸۴ به ۴۳% درصد در سال ۹۰ افزایش یافته است. در سال ۹۲ نرخ بیکاری مردان ۵/۸ در صد و برای زنان ۲۰% بوده است. در حالی که مثلا در کشور قطر مشارکت زنان از ۱۶% به ۵۰% رسیده است. بدین ترتیب زنان ایران پایین­ترین نرخ مشارکت اقتصادی را در منطقه به خود اختصاص داده‌اند. تنها ۱۱% زنان ایران شاغلند و از میان ۲۴ میلیون شاغل ایرانی فقط ۵ میلیون تن زن و از میان ۵/۳ میلیون تن بیکار ایرانی، ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تن زن می باشند.

زنان ۳۸ درصد شاغلین در بخش‌های آموزشی و فرهنگی را به خود اختصاص داده و در دیگر بخش‌ها کم‌تر از ۵% اشتغال دارند. مضافاً این که عمدتاً مشاغل کم‌درآمد و پرزحمت با ساعات طولانی کار و در بسیاری از موارد غیرقانونی را در اختیار دارند و در شرایط مساوی با مردان، دستمزد کم‌تری دریافت می کنند.

طرح افزایش مرخصی بعد از زایمان نیز در جهت خانه‌نشین کردن زنان شاغل صورت گرفته است چرا که کارفرمایان مایل به ادامه‌ی کار با زنی که از شش ماه مرخصی زایمان استفاده می‌کند، نیستند. بدیهی است زنان از هراس عدم اشتغال و یا اخراج از کارگاه‌های خصوصی، تن به قراردادهای یک‌ماهه با حقوقی کم‌تر از مردان، بدون داشتن حق اولاد، حق شیردادن و قانون مرخصی بعد از زایمان و استفاده از شیرخوارگاه و مهدکودک‌ها، داده و به بیگاری گرفته می‌شوند. و از طرفی زنان با کارفرمایانی روبرو می‌شوند که با تحمیل شرایط غیرانسانی، حتی به خشونت‌های جنسی و کلامی هم متوسل می‌شوند.

جان هزاران زن کارگر در کارگاه‌ها و مراکز تولیدی و خدماتی به دلیل عدم نظارت مسئولین نسبت به ایمنی و بهداشت کار، در معرض خطر قرار دارند. مرگ دلخراش دو کارگر زن شاغل در یک واحد تولیدی در شهر تهران به دلیل عدم وجود استانداردهای ایمنی کار و ناکافی بودن امکانات آتش نشانی دراطفاء حریق ساختمان، نمونه‌ی بارز چنین سیاست‌های ضد کارگری از سوی دولت‌مردان است.

در پس رشد فاحش بیکاری در زنان و عدم برابری شرایط کار در میان زنان و مردان، سیاست‌گذاری‌هایی نهفته است که متاثر از گفتمان رهبری در افزایش جمعیت و هدایت آنان به کار در چارچوب خانه و خانواده و هم‌چنین سفارش کارفرمایان به رعایت فضای محرم و نامحرم می باشد. با ادامه چنین روندی در سالهای آتی شاهد هر چه مردانه‌تر شدن بازار کار و به تبع آن، جنبش کارگری در ایران خواهیم بود.

کلام آخر اینکه هیچ جنبشی کارگری‌ای در جهان و ایران، بدون حضور زنان کارگر و زحمت‌کش و حمایت و جانفشانی زنانی  چون گوهرعشقی مادر ستار شهید پیروز نخواهد شد.

با گرامی داشت اول ماه مه روز جهانی کارگر

“بهار شیدا” از ایران – اصفهان

۴/۲/۹۳

    

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۱۳ اردیبهشت, ۱۳۹۳ ۱۰:۵۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند