دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۷

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۷

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری

عواقب تعریف زن صرفا در چارچوب «خانواده» و تاکید بر آن در لایحه «منع خشونت علیه زنان»

این که زن در نسبت به مرد و درون خانواده تعریف شود، یعنی هویت حقیقی برای او قائل نباشیم و همواره با هویت حقوقی که نسبت با یک مرد است تعریف شود، اساس نظم جنسیتی سنتی که مبتنی بر ریاست مرد بر خانواده است را حفظ می‌کند.

فاطمه علمدار، جامعه‌شناس از عواقب تعریف زن صرفا در چارچوب «خانواده» و تاکید بر آن در لایحه «منع خشونت علیه زنان» می‌گوید (بخش اول)

امتداد-مرجان زهرانی: چندی پیش زهره لاجوردی، رییس کمیته زنان کمیسیون اجتماعی در گفت‌وگویی از تغییر لایحه منع خشونت علیه زنان در این کمیسیون خبر داده بود. تغییراتی که از تغییر نام لایحه شروع شده و پیش‌بینی می‌شود به بخش‌های مختلفی از آن تسری یابد. او همچنین از تاکید بر «زن در چارچوب خانواده» سخن گفته‌بود امری که همواره در این سال‌ها بر هویت مستقل زن سایه افکنده. اما چرا این نگاه یعنی تعریف زن در خانواده و نه به عنوان هویتی مستقل استیلا دارد؟

فاطمه علمدار ، جامعه‌شناس به این پرسش پاسخ داده:

برای این که بتوانیم لایحه منع خشونت علیه زنان را بفهمیم باید ابتدا در مورد نظم جنسیتی جامعه بدانیم. زندگی اجتماعی مبتنی بر نظم‌هایی مثل نظم سیاسی، اقتصادی و … شکل گرفته‌است. نظمی که در طول تاریخ شکل می‌گیرد، باعث می‌شود زندگی اجتماعی پیش‌بینی پذیر باشد. بنابراین انسان‌ها تلاش می‌کنند در چارچوب همان نظم، روابط اجتماعی و فردی‌شان را شکل داده و آن را بازتولید کنند که البته از مزایای این پیش‌بینی پذیر بودن زندگی اجتماعی بهره‌مند بشوند.

از طرف دیگر وقتی افراد جامعه نظم موجود را بازتولید نمی‌‌کنند و خلاقیت‌هایی به خرج می‌دهند، آرام آرام تغییراتی ایجاد می‌شود.

در جامعه ما یک نظم جنسیتی وجود دارد که در طول تاریخ شکل گرفته است. هر زمان این نظم در حال تغییر باشد، با مقاومت‌های حافظان وضع موجود مواجه می‌شود. در نظم جنسیتی سنتی ریاست خانواده با مرد است. مرد به عنوان رییس خانواده تعریف شده‌ و ریاست زمانی معنی پیدا می‌کند که مرئوسی وجود داشته باشد، بنابراین مرد رییس خانواده و زن مرئوس به حساب می‌آید چون خانواده در ابتدا از زن و مرد تشکیل می‌شود. در ادبیات سنتی ما همیشه زن به عنوان متعلقه مرد و وابسته به او تعریف می‌شده یعنی کسی که تحت مالکیت مرد است و اگر زن خارج از این تعریف شود، ریاست مرد زیر سوال می‌رود و بی‌معنا می‌شود. بنابراین این که زن در نسبت به مرد و درون خانواده تعریف شود، یعنی هویت حقیقی برای او قائل نباشیم و همواره با هویت حقوقی که نسبت با یک مرد است تعریف شود، اساس نظم جنسیتی سنتی که مبتنی بر ریاست مرد بر خانواده است را حفظ می‌کند.

از طرفی زیر سوال بردن آن، هسته مرکزی آن نظم جنسیتی سنتی را هدف قرار می‌دهد و به تبع آن دومینووار اتفاقات دیگری رخ می‌دهد. مثلا وقتی مرد رییس خانواده محسوب نشود، می‌شود با او مخالفت کرد. در واقع لوازم ریاست مرد که مثلا (حق طلاق، حق ولایت بر فرزندان یا حق تصمیم‌گیری‌های یک طرفه و مستقل برای خانواده‌) است، بعد از این که مورد شک قرار می‌گیرد، متزلزل می‌شود. پس نظم جنسیتی سنتی هم متزلزل می‌شود.

بنابراین برای حافظان نظم جنسیتی سنتی خیلی مهم است که هویت حقیقی زن اساسا نادیده گرفته شود و با هویت حقوقی که در نسبت با یک مرد و در خانواده است، تعریف شود.

نکته جالب اینجا است با وجود تغییرات اجتماعی که در بیش از یک صد سال اخیر رقم خورده، زنان آرام آرام هویت خارج از چارچوب خانواده پیدا کرده‌اند. مثلا توانستند به تحصیل مشغول شوند اما در همان زمان هم حافظان وضع موجود مخالف این امر بوده، تحصیل زنان را حرام اعلام کردند و مخالفت‌های جدی و برخوردهای خشنی با مدارس نوین دخترانه داشتند. اما به هر حال این تغییرات رقم خورد و امروز تحصیل زنان تبدیل به یک امر طبیعی در جامعه شده و کسی از دیدن مدارس دخترانه تعجب نمی‌کند.

همچنین زنان توانستند وارد بازار کار شوند که آن هم با مقاومت‌های شدید مواجه بود اما اندک اندک جامعه این تغییرات را هم پذیرفت و امروزه شاغل بودن زنان، عجیب نیست. در واقع علی‌رغم نابرابری‌های موجود، نفس این که زنان شاغل باشند مساله عجیبی نیست و تقریبا پذیرفته شده‌است. به تبع پذیرفتن شاغل بودن زنان، آنها استقلال اقتصادی پیدا کردند و این امر پایه‌های ریاست مرد بر خانواده را به طور جدی متزلزل می‌کند.

وقتی یک زن استقلال اقتصادی داشته باشد، طبیعتا می‌تواند تصمیم‌گیری‌های مستقلی هم داشته‌باشد. تمام تصمیم‌گیری‌ها اعم از تحصیل، اشتغال، استقلال اقتصادی و …. حتی پیامدهایی برای زنانی که این شرایط را ندارند و صرفا ناظر هستند نیز دارد و باعث تغییر انتظارات زنان از خودشان، جایگاهشان در جامعه، رویاهایشان و … می‌شود.

در واقع جایگاهی که برایشان در یک خانواده و تحت ریاست مرد تعریف شده‌بود، تغییر کرده و زاویه نگاه زنان متفاوت می‌شود. طبیعتا مثل هر قدرت دیگری که وقتی خودش را در معرض تزلزل می‌بیند، سعی می‌کند از هر ابزاری برای بازگرداندن قدرت استفاده کند، زنان هم در نظام مردسالار تحت خشونت قرار می‌گیرند. چرا که باید به همان چارچوب بایدها و نبایدهایی که در چارچوب نظم سنتی برایشان تعریف شده‌بود، باز گردند.

در این شرایط با وضعیت افزایش خشونت علیه زنان مواجه می‌شویم. از طرفی وجود رسانه‌ها در جامعه جدید باعث می‌شود خشونت‌ها شنیده شده و به چشم بیاید و قضاوت شود. در واقع این دیده شدن باعث افزایش آگاهی اجتماعی شده و کسانی که مطالبه‌شان تغییر وضع گذشته است صدای بلندتری پیدا می‌کنند.

این وضعیت لاجرم باید به سمت بازگشت به نظم جنسیتی سنتی و برگرداندن زن‌ها به گذشته منتهی شود یا به عبور از این وضعیت و شکل‌گیری نظم جدید. مقاومت‌هایی که در حال حاضر شاهد هستیم در تعارض این دو نگاه است که آیا باید به قبل برگردیم یا تغییر وضعیت دهیم؟ ماندن در وضعیت جدال میان این دو نگاه باعث افزایش خشونت‌ها می‌شود در حالی که قانون کاربردی هم برای مواجهه با وضع موجود نداریم. این شرایط نشان می‌دهد که ما نیازمند تدوین قانونی هستیم که بتواند وضعیت را شفاف کند.

باز نشر ازکانال تلگرامی امتداد

فاطمه علمدار، جامعه‌شناس از عواقب تعریف زن صرفا در چارچوب «خانواده» و تاکید بر آن در لایحه «منع خشونت علیه زنان» می‌گوید (بخش اول) – Telegraph

برای مطالعه‌ی بخش دوم لطفاً به لینک زیر مراجعه فرمایید.:

چرا تغییر نام لایحه «منع خشونت علیه زنان» و حذف واژه خشونت اهمیت دارد؟- بخش دوم – نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۴ ۱:۲۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس