سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱ اسفند, ۱۴۰۴ ۰۳:۱۱

جمعه ۱ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۳:۱۱

ماری کوری؛ الگویی بی‌همتا در دانش و خدمت به بشریت

گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): نگاهی به جایزه نوبل نشان می‌دهد که این افتخار بزرگ، که در آغاز با هدف پاسداشت خدمت واقعی به بشریت بنیان نهاده شد و در تاریخ خود با نام‌هایی چون ماری کوری و آلبرت شوایتزر، که هر دو با دانش، فروتنی و انسان‌دوستی در خدمت بشریت بودند، معنا یافته است، امروز به چهره‌هایی تعلق می‌گیرد که کارنامه‌شان بیش از آن‌که با صلح و انسان‌دوستی گره خورده باشد، با سیاست و منافع قدرت‌ها در ارتباط است.

ماری کوری، Marie Curie با نام تولد ماریا اسکلودوفسکا، در ۷ نوامبر ۱۸۶۷ در ورشو، لهستان متولد شد. او در دورانی که تحصیل زنان محدود بود، به پاریس مهاجرت کرد و در دانشگاه سوربن تحصیل و تدریس کرد.

ماری کوری همراه با همسرش، پیر کوری، pierre curie تحقیقات بنیادین در زمینه رادیواکتیویته انجام داد و دو عنصر رادیوم و پلوتونیوم را کشف کرد. این دستاوردها، جان میلیون‌ها انسان را نجات داد و افق‌های تازه‌ای در علم گشود. تلاش‌های علمی او باعث شد دو بار جایزه نوبل  دریافت کند  و تا امروز تنها دانشمندی باشد که در دو رشته متفاوت به این افتخار دست یافته است.

او تنها به علم محض اکتفا نکرد؛ در جنگ جهانی اول، با راه‌اندازی واحدهای رادیوگرافی سیار، به درمان سربازان مجروح کمک کرد و مؤسسه ماری کوری را که هنوز مرکزی معتبر برای تحقیقات پزشکی و علمی جهان است، بنیاد نهاد. سال‌ها کار با مواد رادیواکتیو بدون محافظ، به سلامت او آسیب رساند و نهایتاً منجر به مرگ او در ۷ ژوئیه ۱۹۳۴ شد.

در زندگی شخصی نیز، ماری کوری پس از درگذشت همسرش، مسئولیت تربیت دو فرزند و ادامه تحقیقات علمی را بر عهده گرفت و با پشتکار، موانع جنسیتی و اجتماعی زمان خود را پشت سر گذاشت و الگویی برای زنان سراسر جهان شد.

امروز در سالروز تولد این زن بزرگ ، یاد او ما را به اندیشیدن در بارهٔٔ مفهوم واقعی «شایستگی» و «خدمت به بشریت» وامی‌دارد، مفاهیمی که به نظر می‌رسد در برخی جوایز امروزی، از مسیر خود فاصله گرفته است.

نگاهی به جایزه نوبل نشان می‌دهد که این افتخار بزرگ، که در آغاز با هدف پاسداشت خدمت واقعی به بشریت بنیان نهاده شد و در تاریخ خود با نام‌هایی چون ماری کوری و آلبرت شوایتزر، که هر دو با دانش، فروتنی و انسان‌دوستی در خدمت بشریت بودند، معنا یافته است، امروز به چهره‌هایی تعلق می‌گیرد که کارنامه‌شان بیش از آن‌که با صلح و انسان‌دوستی گره خورده باشد، با سیاست و منافع قدرت‌ها در ارتباط است. اعطای اعطای جایزه نوبل صلح ۲۰۲۵ به  ماریا کورینا ماچادو ، چهره‌ای که نامش با کودتای نافرجام ۲۰۰۲ در ونزوئلا و حمایت از مداخلات خارجی گره خورده، پرسش‌های فراوانی را دربارهٔ معیارهای کنونی کمیته نوبل صلح برانگیخته است.

به نظر می‌رسد «صلح» در تعریف جدید کمیته نوبل، به ابزاری تزئینی برای توجیه مداخلات و منافع سیاسی تبدیل شده است. در حالی که مردم ونزوئلا همچنان قربانیان اصلی این بازی سرد جهانی‌اند.

از این رو بسیاری از فعالان چپ‌گرا، و نیروهای مترقی و طرفدار صلح، جایزه نوبل صلح ۲۰۲۵ را ناحق و سیاسی می دانند و  از لغو مراسم راهپیمایی سنتی  در ماه نوامبر  به دلیل اعتراض به سیاسی شدن جایزه حمایت می‌کنند.

ما زادروز ماری کوری را گرامی می‌داریم؛ زن دانشمندی که دو جایزه نوبل را بر اساس دستاوردهای علمی خود دریافت کرد. افتخار واقعی، در خدمت بی ریا به انسانیت نهفته است، در مسیری که علم و اخلاق به هم می‌پیوندند، نه در جایی که سیاست و قدرت جای  آنها را می‌گیرند.

ماری کوری با دانش و اراده‌ای استوار، الگویی بی‌بدیل از خدمت به علم و انسانیت ارائه داد.

 

گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

 

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۱۶ آبان, ۱۴۰۴ ۹:۴۳ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

چهل روز سوگ به وسعت یک سرزمین

در چهلمین روز بزرگداشت جان‌باختگان، بار دیگر بر حق دادخواهی خانواده‌ها، ضرورت تشکیل کمیته‌ای حقیقت‌یاب برای روشن شدن ابعاد این جنایت و پاسخ‌گو کردن آمران و عاملان آن تأکید می‌کنیم. پیگیری این مطالبه، بخش جدایی‌ناپذیر برنامه و مبارزۀ  سازمان ما سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)، است. ما خود را موظف می‌دانیم با بهره‌گیری از ظرفیت‌های سیاسی و حقوقی، به‌صورت سازمان‌یافته و پیگیر برای مستندسازی این جنایات، روشن شدن همۀ ابعاد حقیقت، تحقق عدالت و جلوگیری از تکرار چنین فجایعی اقدام کنیم.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

گاردین: مذاکرات ممکن است راه را برای دیدارهای بیشتر در مورد برنامه هسته‌ای هموار کند.

گاردین: ایران پیشنهاد خود را بر طرحی برای رقیق کردن ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با غنای بالای ۶۰ درصد و دسترسی‌ای که به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی – بازرسان هسته‌ای سازمان ملل – به سایت‌های هسته‌ای بمباران‌شده ایران می‌دهد، متمرکز کرد. اورانیوم غنی‌شده با غنای بالای ۶۰ درصد تقریباً ماده‌ای با درجه تسلیحاتی است و برای یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی مورد نیاز نیست.

مطالعه »

اهریمن‌سازی از چپ و کنش ما

یک همگرایی ایدئولوژیک طولانی‌مدت بین رسانه‌های قدرتمند و تحت حمایت خارجی و جریان‌های تأثیرگذار در درون حاکمیت و رسانه های وابسته به آنها وجود داشته است که هر دو، اهریمن‌سازی چپ و نسبت دادن مسئولیت مشکلات ایران به آن را مفید یافته‌اند. خشم عمومی از نابرابری، فساد و بی‌عدالتی اقتصادی بسیار واقعی است، اما این خشم به طور کامل با حمایت از جایگزین‌های سوسیالیستی یا برابری‌خواهانه همخوانی ندارد.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مرگ و مصدومیت ۴۳ کارگر در سایه فقدان ایمنی کار

رفتن از خانه

به مناسبت چهلم جان‌باختگان اعتراضات مردمی دی‌ماه ۱۴۰۴

گاردین: مذاکرات ممکن است راه را برای دیدارهای بیشتر در مورد برنامه هسته‌ای هموار کند.

خبر فوری نیویوک تایمز: ارتش آمریکا برای حملات احتمالی به ایران آماده می‌شود!

مرگِ «مرگ‌اندیشی»؛ تولدِ «الهیاتِ زندگی»