چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۱

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۱

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تحلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران...
در این مقاله، میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال‌های 1400 و 1403 را مقایسه کرده و همچنین به تحلیل اختلاف بین نتایج نظرسنجی‌ها و نتایج واقعی انتخابات...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: م. آذری
نویسنده: م. آذری
رای نمی دهیم اما اجازه نخواهیم داد در اعلام نتیجه نهایی به پزشکیان اجحاف شود! 
نتیجه جمعه آینده می تواند این جنبش سیاسی مردمی را از متانت و آرامش در آورده و به خیابان بکشد. کافی است که به مانند سال ۸۸ به مردم ثابت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید مقیسه ای
نویسنده: سعید مقیسه ای

کاهش منابع آبی چه تأثیراتی بر خاورمیانه دارد؟

دیگر علل کمبود آبِ پاک در خاورمیانه عبارت‌اند از هرزآبِ آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی، نمک‌زایی و شور شدن خاک، و رشوه‌خواری و فساد حکومت‌های خاورمیانه که به اروپا اجازه می‌دهد تا از این کشورها برای دفن زباله‌ها و ضایعاتی استفاده کنند که بخش عمده‌ای از آن سمّی است.

برگردان: عرفان ثابتی:

هرچند کشاورزی در خاورمیانه ابداع شد اما این منطقه یکی از نامساعدترین زیست‌محیط‌های دنیا را دارد. بی‌تردید خاورمیانه یکی از خشک‌ترین مناطق کرۀ زمین است. و این خشکی در حال افزایش است. افزایش جمعیت به ازدیادِ بیش‌ازحدِ چراگاه‌ها و مراتع، بهره‌برداریِ بی‌رویّه از زمین و فرسایش خاک انجامیده است. این‌ها، به نوبۀ خود، به گسترش مناطق بیابانی (بیابان‌زایی) منتهی شده است. به گزارش «مرکز عربیِ مطالعۀ مناطق خشک و زمین‌های بایر»، تقریباً نیمی از زمین‌های ناحیۀ عرب‌نشینِ جنوب‌غربیِ آسیا، ۳۰ درصد از درّۀ نیل و شاخ آفریقا، ۱۷ درصد از آفریقای شمالی و ۹ درصد از شبه‌جزیرۀ عربستان با خطر بیابان‌زایی مواجه‌اند.

ساکنان خاورمیانه همین حالا هم تأثیرات بیابان‌زایی، خشک‌سالی و کاهش شدید ذخایر آبِ تازه را احساس می‌کنند. آب‌شناسان ــ دانشمندانی که آب و جریانِ آن را مطالعه می‌کنند ــ «تنش آبیِ» مناطق یا کشورها را می‌سنجند. تنش آبی عبارت است از میزان تقاضا برای آب در مقایسه با آبِ موجود. به‌نظر آب‌شناسان، اکنون هفده کشور در سراسر دنیا با تنش آبیِ «بسیار شدید» مواجه‌اند؛ یعنی، این کشورها سالانه بیش از ۸۰ درصد از آبِ موجود را در بخش‌های کشاورزی، صنعتی و شهری مصرف می‌کنند. از میان این هفده کشور، یازده کشور (قطر، اسرائیل، لبنان، ایران، اردن، لیبی، کویت، عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی، بحرین و عمان) در خاورمیانه قرار دارند. هشت کشورِ دیگر (یمن، مراکش، الجزایر، تونس، سوریه، ترکیه، عراق و مصر) با تنش آبیِ «شدید» مواجه‌اند؛ یعنی، سالانه بیش از ۴۰ درصد از آبِ موجود را مصرف می‌کنند.

آب‌شناسان می‌گویند که در سال ۱۹۵۵ از میان بیست‌ودو کشورِ عرب فقط سه کشور زیر خط فقرِ آبی بودند. به عبارت دیگر، مردم در این سه کشور روزانه به حداقل ۵۰ لیتر آب ــ کمترین مقدارِ لازم ــ برای نوشیدن، نظافت شخصی، استحمام و شست‌وشوی لباس دسترس نداشتند. در سال ۱۹۹۰، تعداد این کشورها به یازده فقره رسیده بود. آب‌شناسان پیش‌بینی می‌کنند که تا سال ۲۰۲۵، هجده کشور عرب زیر خط فقرِ آبی خواهند بود.

دانشمندان علوم طبیعی و اجتماعی در مورد تأثیر بیابان‌زایی و خشک‌سالیِ فزاینده بر ثباتِ سیاسی در خاورمیانه با یکدیگر اختلاف نظر دارند. بعضی به هم‌زمانیِ خشک‌سالیِ ۲۰۰۶-۲۰۱۰ در منطقۀ حاصل‌خیزِ شمال‌شرقیِ سوریه و خیزش مردم این کشور در سال ۲۰۱۱ اشاره کرده‌اند. این خشک‌سالی، که به ادعای هواشناسان بدترین خشک‌سالی در پانصد یا نهصد سالِ گذشته بود، ۶۰ درصد از این کشور را به بیابان تبدیل کرد و به مرگ یا ذبح ۸۰ درصد از دام‌ها در سوریه انجامید. علاوه بر این، خشک‌سالی موجی از مهاجرتِ روستاییان به شهرها را در پی داشت. بر اساس رایج‌ترین نظریه، مهاجرت روستاییان به شهرها در پی خشک‌سالی به ایجاد طبقۀ فقیرِ شهرنشینِ ناراضی‌ای می‌انجامد که آمادۀ طغیان است. بنابراین، نظریه‌پردازان به این ترتیب خشک‌سالی را با شورش و طغیان پیوند می‌دهند.

این نظریه‌ قابل‌توجه است اما بعضی از دانشمندانِ حوزۀ زیست‌محیط آن را «داستان‌گونه» و «مبتنی بر تصادف» می‌دانند.[۱] این نظریه دیگر علل سقوط کشاورزیِ سوریه (از جمله روش‌های نامناسبِ زراعی و سیاست نئولیبرالیِ حذف یارانه‌های سوختِ کشاورزان) و ادواری‌بودن خشک‌سالی‌های سوریه را نادیده می‌گیرد. افزون بر این، به بهبود سریع وضعیت کشاورزیِ سوریه پس از سال ۲۰۱۰ و وقوع مجدد خشک‌سالیِ شدید در سال ۲۰۲۱ در زمان کاهش خشونت‌ها‌‌ در این کشور توجه نمی‌کند. از همه مهم‌تر اینکه عاملیتِ سوری‌هایی را که در سال ۲۰۱۱ کاسۀ صبرشان لبریز شد و به خیابان‌ رفتند نادیده می‌گیرد. درسی که از این ماجرا می‌گیریم این است که در آینده آب‌وهوا احتمالات را تعیین می‌کند اما نتیجۀ قطعی را رقم نمی‌زند.

اما حتی اگر ارتباط میان تأمین آب و شورش در یک کشور کاملاً تصادفی باشد، هیچ‌کس نمی‌تواند ارتباط میان تأمین آب و منازعۀ ‌کشورها را انکار کند.

در خاورمیانه سرچشمۀ تنها ۴۳ درصد از آب‌های سطحی در داخل یک کشور است. این امر به منازعه و خطرِ درگیری میان کشورها بر سر حقوقِ آبی دامن زده است. برای مثال، در سال ۲۰۱۱، اتیوپی پرو‌ژۀ تأسیس «سد بزرگ رنسانس» بر روی رود نیل آبی، یکی از شاخابه‌های رود نیل، را آغاز کرد. این پروژه متأثر از پروژه‌های عظیم ایجاد زیرساخت است که در اوایل دوران پس از جنگ جهانی دوم در میان متخصصان توسعه به‌شدت محبوب بود. انتظار می‌رود که این سد با تولید برق از آب، تولید برقِ اتیوپی برای مصرف داخلی و فروش به کشورهای همسایه را افزایش دهد.

اما همسایۀ اتیوپی در پایین‌ رود نیل، مصر، به‌شدت با این پروژه مخالف است. مصری‌ها نگران‌اند که این سد سهمِ آن‌ها از آب‌های نیل را، که برای کشاورزیِ مصر حیاتی است، برای همیشه کاهش دهد. در سال ۲۰۱۳، رئیس‌جمهور وقتِ مصر، محمد مرسی، در جلسه‌ای با سیاستمداران مصری روش‌های نوآورانه‌ای برای تخریب این سد را به بحث گذاشت، غافل از آنکه این بخش از مکالمات‌ هم داشت از تلویزیون پخش می‌شد. هرچند بعد از مدتی تنش کاهش یافت و مُرسی هم در پی کودتا عزل شد اما این سد به چنان مسئلۀ حادی تبدیل شده که تعدادی از دیگر کشورها و نهادهای بین‌المللی سعی کرده‌اند تا با میانجی‌گری این مناقشه را حل کنند. برای مثال، می‌توان به وزارت خزانه‌داریِ آمریکا، بانک جهانی، امارات متحدۀ عربی و اتحادیۀ آفریقا اشاره کرد. در این فاصله، اتیوپی به پُر کردن مخازنِ این سد ادامه داده، و مصر همچنان سرگرم شاخ‌وشانه کشیدن است.

مشاجرۀ مصر و اتیوپی نمونۀ نادری نبود. منازعاتِ مشابهی میان ترکیه و دو کشور سوریه و عراق، و بین اسرائیل و همسایگانش رخ داده است. مورد اول وقتی اتفاق افتاد که ترکیه روی سرچشمۀ رود فرات، که در هر سه کشور جاری است، سد ساخت. افتتاح این سد در سال ۱۹۹۰ سبب شد که سوریه به تلافی به تأمین مالیِ «حزب کارگران کردستان» روی بیاورد. در سال ۱۹۶۴، تصمیمِ یک‌جانبۀ اسرائیل مبنی بر تغییر دادن مسیر بخشی از رود اردن که آن را سهم منصفانۀ خود می‌دانست به درگیریِ نظامی با سوریه انجامید. آن درگیری نخستین گام در مسیری بود که سرانجام به جنگ سال ۱۹۶۷ میان اسرائیل و همسایگانِ عربش منتهی شد. در واقع، اسرائیل دسترسی به آبِ رود اردن را چنان حیاتی می‌دانست که تصرّف آب‌پخشانِ جولان را به استراتژیِ خود در این جنگ در جبهۀ سوریه تبدیل کرد. بنابراین، بعید است که اسرائیل حاضر به پس دادن بلندی‌های جولان شود.

منازعه بر سرِ آب روابط میان اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها را هم با مشکل مواجه کرده است. در سال ۱۹۹۵، دو طرف توافق‌نامه‌ای را امضاء کردند که آبِ به‌اصطلاح «آبخوانِ کوهستانی» در کرانۀ باختری را میان آن‌ها تقسیم می‌کرد. این آبخوان تقریباً کل آبِ مصرفی در کرانۀ باختری و حدود یک‌سوم از آبِ مصرفی در اسرائیل را تأمین می‌کند. بر اساس این توافق‌نامه، ۸۰ درصد از این آب به اسرائیل، و بقیه به فلسطینی‌ها اختصاص دارد. قرار بود که در سال ۱۹۹۹ این توافق‌نامه را بازبینی کنند. اما چنین نشد. در سال ۲۰۲۲، اسرائیل ۸۶ درصد از این آب، و فلسطینی‌ها بقیۀ آن را مصرف می‌کردند.

علاوه بر کمبود آب در خاورمیانه، مشکلِ دیگری هم در این منطقه وجود دارد که عبارت است از کمبودِ فزایندۀ آبِ پاک. یکی از علل این مشکل عدم نظارت و فقدان قوانین و مقرراتِ مناسب در مورد بهداشت عمومی است. برای مثال، به گزارش «واحد آب تازه» در برنامۀ محیط زیستِ سازمان ملل، در سال ۲۰۱۹ جوامع بالادستِ رود دجله در عراق هر روز بیش از ۶/۱میلیون متر مکعب فاضلابِ تصفیه‌نشده به این رود سرازیر می‌کردند. دیگر علل کمبود آبِ پاک در خاورمیانه عبارت‌اند از هرزآبِ آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی، نمک‌زایی و شور شدن خاک، و رشوه‌خواری و فساد حکومت‌های خاورمیانه که به اروپا اجازه می‌دهد تا از این کشورها برای دفن زباله‌ها و ضایعاتی استفاده کنند که بخش عمده‌ای از آن سمّی است.

 

جیمز ال. گلوین استاد تاریخ مدرنِ خاورمیانه در دانشگاه یو‌سی‌ال‌اِی در آمریکا است. آنچه خواندید برگردان این نوشته با عنوان اصلیِ زیر است:

James L. Gelvin (2023), ‘What are the effects of diminishing water supplies on the Middle East?’ in The New Middle East: What Everyone Needs to Know, 2nd edition, Oxford University Press. PP.126-130.

[۱] Lina Eklund et al, ‘Societal Drought Vulnerability and the Syrian Climate-Conflict Nexus Are Better Explained by Agriculture than Meteorology’, Communications, Earth & Environment, 6 April 2022, https://www.nature.com/articles/s43247-022-00405-w

 

برگرفته از سایت آسو: https://www.aasoo.org/fa/print/articles/4562

تاریخ انتشار : ۳ آذر, ۱۴۰۲ ۱:۴۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟

تحلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران…