@apahlavan
#هشتم_مارس
(این نوشتار برای چاپ در کتاب، مجوز نگرفت…)
در دبستان، کلاس سرود داشتیم و معلمِ کلاسمان در زنگِ سرود به نظرمیآمد آدم دیگری شدهاست. آرام بود واز آن سختگیریهای همیشگیاش خبری نبود… اودر زنگ سرود با ویلوناش به کلاس میآمد. همان جا مینواخت و از میان بچهها کسی که صدایش بهتر بود؛ میخواند البته آواز دستهجمعی هم داشتیم؛ اما آنچه بیشتر به یادم مانده از آن معلم سالهای دور، این بود که بعضی اوقات در حین ساز زدن، اشک در چشمانش حلقه میزد و بیرون نمیآمد وهمانجا میماند!… این نوع اشکها را بعدها که بزرگتر شدم؛ دیدم و دلیلش را دانستم…
برخی ازصداها، از چنان وزن احساسی و عاطفیای برخوردارند که تا همیشه عمربا تو خواهند ماند، بهخصوص اگر این صدا را در ایام کودکی و درنوجوانی شنیده ویا با آن زندگی کرده باشید… ویلون ِمعلم ِدبستانم اینگونه بود وبسیاری از تصنیفها، آوازها و شعرها برایمان اینچنین مسیری را طی نمودهاند… وازآدمها… مادران و خواهران بیشتر…
می گویند «قمر^» هم اینگونه بود… هرگاه روی سن میرفت از ابراز احساسات حاضرین بغض میکرد اما چهار مضراب مرتضیخان نیداوود به دادش میرسید و آرامشی میداد به او تا صدایش را استراحتی بدهد و بتواند بخواند!…
غم و شادی گویا عجین شده در روزگارما و در این میان مادران، خواهران و همسران رازداران این زمانهاند…از بهمن۵۷ به بعد شاید در باورمان اینگونه بود که این بغضهای فروخفته به پایان میرسد؛ اما همانند سرنوشت بسیاری ماند در حافظه تاریخیمان… وباقیست در همین روزها و سالها…
یادآورى خاطرات همهی آن سربهداران از «رُزا لوکزامبورگ^^» تا «قره العین^^^» همواره موجب رنجورىاست حتى اگر با همه تفاوتهایمان، تاریخ ساخته باشیم… تاریخسازانی که نه مطیع بلکه خلّاق چون از اجاق ِرفتنهایشان، خاکستر را نگه داشتهایم و نه اخگر را!…
این سرزمین هرگز از صدای چنین زنان و دخترانی تابوشکن خالی نبوده و نخواهد بود…
پینوشت:
^. قمرالملوک وزیری زاده ۱۲۸۴ در تاکستان، درگذشته ۱۴ مرداد ۱۳۳۸ در تهران . خواننده آوازهای سنتی ایرانی بود که در دورهٔ خود بسیار شهرت یافت. وی در نوعدوستی و بخشش زبانزد بود و اواخر عمر زندگی خویش را به تنگدستی گذراند… ⬇️⬇️
^^. روزا لوکزامبورگ : Rozalia Luksenburg لهستانیتبار… زاده۱۸۷۰، درگذشته ۱۹۱۹ انقلابی و رهبر سوسیالیستهای آلمان بود … او به سال ۱۹۱۹ در پی خیزش ژانویه، توسط دولت آلمان دستگیر و به همراه دیگر یارانش تیرباران شد… ⬇️⬇️
^^^.فاطمه برغانی قزوینی تولد: ۱۱۹۵ خورشیدی، مرگ۱۲۴۰ خورشیدی ملقب به زرینتاج، زَکیّه، اُمّ سَلَمَه و مشهور به طاهره و قُرَّهُالعَین، شاعر، خطیب، مجتهد وعارف درزمان امیرکبیر دستگیر شد و سه سال بعد، مدتی پس از ترور نافرجام ناصرالدینشاه و بعداز قتل امیرکبیر، در تهران اولین زنی بود که سربهدارشد… ⬇️⬇️
&.مرتضی نیداوود (۱۲۷۹ – ۲ مرداد ۱۳۶۹) موسیقیدان، آهنگساز و نوازندهٔ تار …تصنیف «مرغ سحر» از جمله آثار سرشناس او است.
بازنشر:اسفند۱۴۰۲ پهلوان
@apahlavan
#بازآمدم_هنگامه_اخوان ⬇️⬇️
خانم هنگامه اخوان زادهٔ ۳۱ خرداد ۱۳۳۴…
@khosroye_shirindahanan
@jane_shiftehamhifteh