شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۱

شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۱

چشمان سرمه ای
حال، در روزگار ما و اینجا نیاز به داستان‌گویی و قصه‌پردازی نیست. در قعرِ معدن، همیشه واقعه‌ای تلخ در انتظار است!... قصه‌هایی تلخ که می‌شنویم و خیلی زود فراموش می‌کنیم!......
۷ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
کاراته «با یاد رفیق فرزین شریفی»
و آخر آن جوانِ رعنای ورزشکار و خوش‌تیپ، آن رفیقِ شفیقِ وفادار، آن‌ یارِ مهربان در سفر و کار و تفریح و همه‌جا، آن مهربان در آشپزی، رانندگی، آوازخوانی... آن‌که...
۷ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: یادِ یاران
نویسنده: یادِ یاران
بازگشائی مدارس، کاهش بودجه آموزش و پرورش، کمبود معلم در ایران و...!
وزیر آموزش و پرورش دولت چهاردهم با سکوت در قبال کودکان جامانده از تحصیل، کمبود معلم و فضای آموزشی قرار است چهار سال آینده سکان یکی از حساس‌ترین وزارت خانه‌های...
۷ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
اعدام یک کودک-مجرم در شیراز؛ ۷۱ کودک-مجرم در ۱۵ سال گذشته توسط جمهوری‌اسلامی اعدام شده‌اند
براساس اطلاعات جدیدی که به دست سازمان حقوق بشر ایران رسیده است، یکی از سه مردی که روز دوشنبه ۲۶ شهریور ماه، در زندان مرکزی شیراز به اجرا درآمد، در...
۶ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
باز هم انفجار معدن، و باز هم مرگ کارگران معدن
در ایران، مرگ کارگران، بر بستر رو به وخامت بحران ژرف اقتصاد سیاسی روی می دهد. بيكاری رشد یابنده و تورم تازنده׳ گذران زندگی اكثر مردم را با دشواری های...
۶ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
ايمنی در کار، مسائل ايمنی کارگران
ايمنی و امنيت مکان زندگی و کار نخستين شرط‌های زندگی درخور هر يک از ما هستند. اطمينان از داشتن امنيت کاری و ايمنی در محل کار، افزايش کارايی را به‌همراه...
۵ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نام همه کارگران معدن، ویرانی من است
مرزِ بین نان و مرگ فرو ریخت، زمین به غرش درآمد، و من در اعماق فرو رفتم، سوختم،  با تمام ذراتم، در کنارِ برادرانم، ما زنده به گور شدیم، زیر...
۵ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی

استیصال در طرح آتش‌بس بایدن!

در طرح آتش بس بایدن مقداری ناامیدی همرا ه با استیصال وجود دارد، رئیس جمهور ایالات متحده و نخست وزیر اسرائیل مشتاق خروج از جنگی هستند که چشم انداز سیاسی آنها را نابود می کند.

برگردان به فارسی: گودرز اقتداری

به نقل از الجزیره[i]– ۴ ژوئن ۲۰۲۴

رامی خوری

رامی خوری

روز جمعه ۳۱ ماه مه، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، پیشنهاد خود برای آتش بس در جنگ غزه را تشریح کرد. این طرح شامل سه مرحله است که در آن اسرائیل و حماس در مورد تبادل اسرا، توقف دائمی درگیری‌ها و بازسازی خانه‌ها و تأسیسات عمومی در غزه مذاکره خواهند کرد.

وی از اسرائیل و حماس خواست فوراً این توافق را بپذیرند و به سرعت به سمت حل کامل مناقشه حرکت کنند. او اکنون به دنبال آتش بس بلندمدت فوری است و نام و شهرت خود را با دستیابی به آن پیوند می زند.

از این پیشنهاد چه میتوان برداشت کرد؟ برای شروع، بایدن این پیشنهاد را به عنوان یک پیشنهاد اسرائیل به حماس توصیف کرد، اما ممکن است این پیشنهاد یک ابتکار آمریکایی باشد که اعتباری هم به اسرائیل می دهد، یا حتی یک پیشنهاد بازسازی شده حماس از ماه ها پیش که بر آن لباس آمریکایی پوشیده اند تا آن را برای جنگ طلبان در آمریکا و اسراییل خوشایند کند.

این طرح جذاب است زیرا شامل تمام محرک های اصلی آغاز درگیری و همچنین حل نسبی آن می شود: پایان جنگ، آزادی همه بازداشت شدگان، اخراج اسرائیل از غزه، حذف انگیزه اصلی حماس برای حمله به اسرائیل، و بازسازی نوار غزه.

حماس تقریبا بلافاصله پاسخ داد که این پیشنهاد را مثبت می بیند. دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با ترکیب معمول شعار و ابهام پاسخ داد و گفت که حملات خود را متوقف ولی غزه را تنها پس از پیروزی کامل بر حماس ترک می‌کند، حتی اگر اسرا آزاد شوند. در عین حال بایدن در سخنانش گفت که قدرت نظامی حماس به حدی کاهش یافته است که نمی تواند حمله ۷ اکتبر خود را تکرار کند که ظاهرا این نشان می دهد که اسرائیل به هدف خود رسیده و اکنون می تواند غزه را ترک کند.

چرا بایدن و نتانیاهو، برادران در نسل کشی که تا همین اواخر پیشنهادهای آتش بس طولانی مدت را به سخره می گرفتند، ناگهان نظر خود را تغییر دادند؟ من شک ندارم که این ناامیدی مشترک آنها از رسیدن به پیروزی در جنگ است. آبروی آنها به گل و لای کشیده شده است و مقام سیاسی آنها در خطر است. ناگفته پیداست که استیصال یک محرک قدرتمند برای نوآوری سیاسی است.

بایدن از شکست در انتخابات نوامبر می ترسد، در حالی که نتانیاهو می ترسد به دلیل فساد توسط دادگاه اسرائیل یا به دلیل نظارت بر نسل کشی توسط دادگاه کیفری بین المللی به زندان بیفتد.

بایدن تلاش خواهد کرد تا برایِ تشویقِ صلح، طلب اعتبار کند. اما غیرممکن است که هر گونه تلاش صلح آمیز را با هشت ماه کمک مالی، تسلیح و محافظت دیپلماتیک بی وقفه او از نسل کشی اسرائیل در غزه – که آشکارا، با شادی، افتخار، و در هر فرصتی بروز داده بود، تطبیق داد. او ماهیت واقعی خود را آشکار کرد و نام مستعار “جو نسل کش” را برای خود به ارمغان آورد.

نتانیاهو در چنگال فشارهای آشتی ناپذیری گرفتار شده است که خود ایجاد کرده است تا او را در قدرت و دور از دسترس دادگاه نگه دارد. پیشنهاد بایدن با جنون جنگ‌آفرینی اسرائیلی‌های راست افراطی در دولت او کاملاً ناسازگار است. او مانند همه سیاستمداران، به‌ویژه تمرین‌کنندگان آپارتاید نسل‌کشی، تعهدات متناقضی را به مخاطبان مختلفی که برای ماندن در قدرت به آنها نیاز دارد، داده است. پیشنهاد بایدن به او یک خروج نرم از معضل موجود داده است.

هر رقصی که بایدن و نتانیاهو در مقابل دوربین‌ها اجرا کنند، حرکت رو به جلو با طرحی برای «پایان دادن به این جنگ و آغاز فردای آن روز» – همانطور که رئیس‌جمهور آمریکا گفت – به سرعت با موانع جدی در این مسیر مواجه خواهد شد. به یک صلح دائمی و پایان دادن به درگیری اسرائیل و فلسطین شامل بسیاری از بازیگران دیگر می شود که باید در چندین محور، با مشارکت نیروهایی در چندین کشور مذاکره کنند – که هریک انگیزه های غیرقابل پیش بینی و نیازهای متناقض در این رابطه دارند.

تنش بین بازیگران اصلی زیر باید حل شود: دولت های ایالات متحده و اسرائیل—بایدن و نتانیاهو؛ نتانیاهو و ملی‌گرایان یهودی راست افراطی در دولت او؛ شهروندان اسرائیلی و دولت اسرائیل که ایدئولوژی آن را از قبل از ۷ اکتبر رد می کنند؛ دولت اسرائیل و بسیاری از شهروندان اسرائیلی که از خواسته های خانواده های اسیران برای پایان دادن به جنگ و آزادی آنها حمایت می کنند؛ بایدن و بخش بزرگی از پایگاه حزب دموکرات‌اش که از او می‌خواهند حمایت خود از نسل‌کشی اسرائیل در غزه را لغو کند و در غیر این صورت در ماه نوامبر به او رای نخواهند داد؛ بایدن و بسیاری از دموکرات ها و جمهوری خواهان که می خواهند نسل کشی اسرائیل را ادامه دهند؛ رهبری ایالات متحده و اکثر مردم و دولت های جهان که از حقوق برابر فلسطینی ها و اسرائیلی ها حمایت می کنند و با نسل کشی مورد حمایت ایالات متحده مخالفند؛ دولت اسرائیل و حماس که اهداف اصلی آنها تقریباً، اما نه به طور کامل، در پیشنهاد بایدن برآورده شده است؛ و دولت ایالات متحده و حماس که اکنون به طور غیرمستقیم مذاکره می کنند، اما در اکثر مسائل مربوط به فلسطین-اسرائیل و هژمونی ایالات متحده در منطقه متخاصم باقی می مانند.

اگر اولین مرحله از سه مرحله این طرح اتفاق بیفتد، مذاکرات فشرده باید به سخت‌ترین مسائل بپردازد، از جمله اینکه چه شکلی از حکومت فلسطین در نهایت در غزه به دست می‌آید، و چه تضمین‌های امنیتی قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی به اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها می‌دهند، و چگونگی حل دائمی آنها. بحث برانگیزترین موضوعات اساسی – مانند پایان دادن به پناهندگی فلسطینی ها، مهار ستلر کلونیالیسم شهرک نشینان صهیونیست، و همزیستی مسالمت آمیز به عنوان حاکمیت های جداگانه در یک سرزمین یا در کشورهای مجاور.

در رابطه با مسئله حکومت فلسطین، بایدن در سخنرانی جمعه خود به نکته جالب توجهی اشاره کرد و گفت: «در این مرحله، حماس دیگر قادر به اجرای یک هفتم اکتبر دیگر نیست»، به این معنی که اسرائیل به هدف اصلی خود یعنی نزول جدی قدرت حماس دست یافته است و اکنون می تواند جنگ را متوقف و غزه را ترک کند.

اسرائیل ممکن است موافق باشد یا نباشد، اما رئیس جمهور ایالات متحده ممکن است در دوران پس از جنگ غزه، زمینه را برای مشارکت با حماس بطور متفاوتی فراهم کند، همانطور که با طالبان و پیشینیانش با ویت کنگ پس از دهه ها مبارزه با آنها به عنوان “تروریست” انجام دادند. «وقتی جنگ ها به پایان می رسد، اتفاقات شگفت انگیزی رخ می دهد.»

حماس، یا نهادی که منعکس کننده عزم ملی گرایانه و ستیزه جویانه خود برای اعمال خودمختاری در فلسطین است، باید بخشی از سیستم حکومت داری جدید در فلسطین، در کنار دیگر جناح های فلسطینی باشد که موافق زندگی مسالمت آمیز در کنار اسرائیل هستند. اما این تنها در صورتی اتفاق می‌افتد اگر–و این بزرگترین اگر در کل این معادله است، که اسرائیل و حامیان آمریکایی آن صریحاً، آشکارا و صمیمانه با آزادی کامل و خودمختاری فلسطینی‌ها و همزیستی مسالمت‌آمیز اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها به طور مساوی در حاکمیت فلسطین تاریخی موافق باشند.

اکنون این یک حرکت واقعاً جسورانه برای صلح پایدار خواهد بود، تنها اگر که یک رئیس جمهور آمریکا روزی تصمیم بگیرد که در این مسیر قدم بردارد، با قدرت صداقت، که تشخیص آن در پیشنهاد فعلی دشوار است.

***

رامی خوری محقق ارشد غیر مقیم مرکز عرب در واشنگتن و عضو برجسته دانشگاه آمریکایی بیروت است. او روزنامه نگار و نویسنده با ۵۰ سال سابقه در پوشش خاورمیانه است.

[i] https://www.aljazeera.com/opinions/2024/6/4/there-is-a-measure-of-desperation-in-bidens-ceasefire-plan

تاریخ انتشار : ۲۰ خرداد, ۱۴۰۳ ۹:۵۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حملهٔ سایبری سازمان‌یافتهٔ اسراییل به ابزار مخابراتی همراه هزاران لبنانی جنایت جنگی و علیه بشریّت است!

این حملهٔ سایبری و مخابراتی در ابعادی وسیع، بدعت‌گذاری شومی در تاریخ جنگ در جهان است. استفاده از امکانات فن‌آوری متداول  و روزمره در میان همهٔ مردم در سراسر جهان،  برای حمله به هستی و تن‌درستی آنان، بدعتی جنایت‌کارانه است. هر انسان، هر کودک در هر جای جهان و در هر محیطی، چه در محل کار، چه در محل تحصیل و چه در خانهٔ خود که باید مکان امن زندگی روزمرهٔ او باشد، می‌تواند آماج این حملات وحشیانهٔ غیرانسانی قرار گیرد. این بدعت‌گذاری غیرانسانی را باید قاطعانه محکوم و برای توقف تعمیم آن مبارزه کرد.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت

سفر آقای پزشکیان، نفر دوم حکومت اسلامی در ایران؛ به عراق، از مهمترین رویدادهای چند روز گذشته است. عراق با ایران و امریکا روابط گرم و دوستانه‌ای دارد. ایران و امریکا هردو؛ در صحنه سیاسی عراق صاحب نفوذ هستند. عراق میدان مبارزه‌ی نیروهای شبه‌نظامی عراقی مورد حمایت ایران و نیروهای ارتش امریکا مستقر در عراق هم هست.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

حملهٔ سایبری سازمان‌یافتهٔ اسراییل به ابزار مخابراتی همراه هزاران لبنانی جنایت جنگی و علیه بشریّت است!

این حملهٔ سایبری و مخابراتی در ابعادی وسیع، بدعت‌گذاری شومی در تاریخ جنگ در جهان است. استفاده از امکانات فن‌آوری متداول  و روزمره در میان همهٔ مردم در سراسر جهان،  برای حمله به هستی و تن‌درستی آنان، بدعتی جنایت‌کارانه است. هر انسان، هر کودک در هر جای جهان و در هر محیطی، چه در محل کار، چه در محل تحصیل و چه در خانهٔ خود که باید مکان امن زندگی روزمرهٔ او باشد، می‌تواند آماج این حملات وحشیانهٔ غیرانسانی قرار گیرد. این بدعت‌گذاری غیرانسانی را باید قاطعانه محکوم و برای توقف تعمیم آن مبارزه کرد.

مطالعه »
پيام ها

یاد فریبرز بهادری را گرامی می داریم

وحیه پرشور در دفاع از زحمت‌کشان و آرمان های مردمی موجب محبوبیت شاخص فریبرز بهادری در میان اهالی مسجدسلیمان و یاران او بود. وی که دوران سخت زندان در جمهوری اسلامی را هم با ایستادگی پشت سر گذاشت، در تمام سالهای مهاجرت و دوری از وطن نیز همچنان بر آرمانهای مردمی و عدالت خواهانه پایدار ماند …..

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چشمان سرمه ای

کاراته «با یاد رفیق فرزین شریفی»

بازگشائی مدارس، کاهش بودجه آموزش و پرورش، کمبود معلم در ایران و…!

اعدام یک کودک-مجرم در شیراز؛ ۷۱ کودک-مجرم در ۱۵ سال گذشته توسط جمهوری‌اسلامی اعدام شده‌اند

باز هم انفجار معدن، و باز هم مرگ کارگران معدن

ایمنی در کار، مسائل ایمنی کارگران