سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۶

سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۶

خاموش شد آن شمع صبور!
عارفه، سی و چند سال را پس از اعدام همسرش با عشق به حسین و آرمان‌های او، و با امید به زندگی در چهره‌ی دخترش «سحر»، با عزت و سربلندی...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: دوستان و یاران زنده یادان عارفه و حسین
نویسنده: دوستان و یاران زنده یادان عارفه و حسین
مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی
مارکوزه ذهنگرایی "فلسفه زتدگی" را فلسفه "مشخص" نامید و از آن طریق به مخالفت و انتقاد از مارکسیسم، پرولتاریا، و حزبش پرداخت، وی بحران کاپیتالیسم را مقوله ای از "هستی"...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
تغییر نام لایحه «منع خشونت علیه زنان» و حذف واژه خشونت - بخش دوم
در واقع، خشونت اساساً از عنوان این لایحه حذف و دچار تغییر شده است. این‌که حتی خودِ مفهوم خشونت نیز حذف می‌شود، بسیار معنادار است. کلماتی که به عنوان مفاهیم...
۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: فاطمه علمدار
نویسنده: فاطمه علمدار
آنتروپی
پیرمرد می‌گوید دیگر آن چشمِ نافذِ گذشته، آن شم، آن حساسیت تُند و تیز کودکی را نداریم ولی می‌دانیم که در این زندگی سراسر مصیبت، در عین آن که ضعیف...
۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
دیده در باده نهادم، گفت مستی
باید چشم ها را از نو شست، باید زیر باران رفت، و نترسید از خیسی ... ، باید چشم از پنجره بر گرفت، باید افق را دید...... 
۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
دفاعیات حسن ضیا ظریفی در دادگاههای نظامی - دادگاه بدوی
از همان لحظه بازداشت، رفتار غیرقانونی برخلاف مدلول مواد فوق از طرف به‌اصطلاح "مامورین تحقیق" شروع شد و به‌اصطلاح "اقاریری" که امروز اساس کیفرخواست را تشکیل می‌دهد با اتکاء به...
۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
در میان ستاره ها
آنان گم نشدند در دقیقه های مرگ، در لحظاتِ بودن یا نبودن!، میان ستاره ها، ریشه دواندند در اعماقِ کهکشانها......
۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی

بنزین

"امسال برای واردات بنزین نود هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود. برای سال آینده واردات بنزین شصت و پنج هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده‌ است. معنای این تغییر اعداد، شفاف و روشن است که دولت به احتمال زیاد می‌خواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد".

در نیمه‌شب ۲۴ آبان ۱۳۹۸ شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، بدون اطلاع‌رسانی قبلی اعلام کرد که سهمیه‌بندی بنزین دوباره برقرار می‌شود.
برپایه این اعلام نیمه‌شبانه بهای یک لیتر بنزین سهمیه‌ای ۱۵۰۰ تومان تعیین شد و بهای یک لیتر بنزین آزاد از ۱۰۰۰ به ۳۰۰۰ تومان افزایش یافت.
در رابطه با این اعلام ناگهانی علی مطهری، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، پس‌تر در مصاحبه‌ای با سایت جماران گفت، چند ساعت پیش‌تر از گران کردن بنزین، او را از این موضوع باخبر کردند. خبررسان به او از پیش‌بینی اعتراضات خیابانی مردم و آتش زدن دست کم ۱۵۰ جایگاه فروش بنزین هم گفته بود.

تصمیم‌گیرندگان خوب می‌دانستند که افزایش و گرانی بهای بنزین با اعتراض رو‌به‌رو خواهد شد. و شد.
مردم، مسالمت‌آمیز؛ به افزایش و گرانی بنزین واکنش نشان دادند. اعتراض‌کنندگان مردمان کم‌درآمد شهری بودند. جایگاه فروش بنزینی به‌آتش کشانده نشد. بی‌توجهی مسئولان در پاسخ‌گویی، اعتراض را به‌سوی رهبر و دولت حکومت اسلامی، و “روحانیون”؛ کشاند. حکومت اما آماده‌ی “جمع‌کردن” اعتراض‌ها بود. و پیش گرفت هرآن‌چه در پیشه داشت.
در گزارشی سازمان عفو بین‌الملل از کشته‌شدن دست کم ۳۲۴ نفر گفته است. این سازمان اما آمار کشته‌شدگان را بیش ازین می‌داند.

پزشکیان که می‌آمد از مسائل گوناگون گفت. از ارزانی بنزین هم. و این‌که، به‌جاست دلار داد و بنزین به آن بها وارد کرد و به‌این بها فروخت؟ به‌جا که نباشد هیچ، نشانی از بی‌کفایتی مدیران کشور باشد. باری، هم‌آن‌گاه پاره‌ای گفتند، نامده سخن از گرانی بنزین می‌گوید. بی‌راه نبوده است این گفته‌ی آن پاره. گرچه حکومت رد کرد شایعه گرانی بنزین را.

بهای بنزین در روسیه ۵۵ سنت است و در ترکیه ۱.۲ یورو است. در ایران هم امروز بهای یک لیتر بنزین گرانتر از کشورهای کناره‌های خلیج فارس تولیدکننده‌ی نفت و گاز و هم‌بهای بنزین در ترکیه، وارد‌کننده فرآورده‌های نفتی است.

تولید، مصرف و واردات بنزین در ایران.
در سال ۱۳۶۸ میزان تولید بنزین در کشور ۱۹ میلیون لیتر، میزان واردی ۲ میلیون لیتر و میزان مصرف بنزین ۲۱ میلیون لیتر در روز بود.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران آمار واردات، تولید و مصرف بنزین در ایران تا سال ۱۳۹۷ منتشر می‌کرد. از سال ۱۳۹۸آماری رسمی از سوی این شرکت اما منتشر نشده است. شاید دلیل اعتراض‌ها به گرانی بنزین و کشتاری که شد، باشد. آماری در ارتباط با تولید، مصرف و وارادت استناد می‌شوند برپایه آمارهای اعلامی توسط مسئولان از طریق مصاحبه با خبرگزاری‌های می‌باشند.
طبق این آمار، داده‌های مسئولان؛ در سال ۱۴۰۲ میزان تولید بنزین در کشور در بهترین حالت، به ۱۱۵ میلیون لیتر در روز رسیده (برای رسیدن به این میزان تولید بنزین، تولید پاره‌ای دیگر فرآورده‌ها در پالایشگاه‌ها متوقف می‌شود) و میزان واردات بنزین به ۳۰ میلیون لیتر در روز افزایش پیدا کرده است. این بدان معناست که کمبود تولید و ناترازی میان تولید و مصرف. یعنی از مصرف نادرست از ارزی که می‌تواند به‌کاری دیگر آید. در سال ۱۴۰۲ دو میلیارد دلار خرج واردات بنزین شد.

آقای پزشکیان از بی‌جایی خرید گران بنزین از خارج و فروش ارزان آن در داخل گفته و مسئولان دولتی گفتند، حاشا اگر بنزین گران شود.
مهرداد لاهوتی نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، اما، چیز دیگری می‌گوید. آقای لاهوتی می‌گوید، بنزین در سال ۱۴۰۴ گران خواهد شد.
آقای لاهوتی می‌گوید: “امسال برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود. برای سال آینده واردات بنزین ۶۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده‌ است. معنای این تغییر اعداد، شفاف و روشن است که دولت به احتمال زیاد می‌خواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد”.
آقای لاهوتی به این استناد می‌کند که خودروهای موجود در ایران همان خودروهای خوره‌ی سوخت هستند. نوآوری در صنعت خودروسازی ایران نشده است. کیفیت خودروها بهتر نشده است. تغییر و بهبودی هم در وضعیت حمل و نقل عمومی پیش نیامده است. و با این شرایط پابرجا چگونه می‌توان مصرف سوخت، بنزین، را کاهش داد؟ در نتیجه، “انتظار صرفه‌جویی و کاهش مصرف نباید داشته باشیم، بنابراین راه، افزایش قیمت بنزین است”.

مصرف بنزین در ایران، با توجه به میزان مصرف در سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۴۰۲؛ سالی ۴ تا ۵ تا درسد افزایش می‌یابد. برای این نرخ رشد مصرف سرمایه‌گذاری نشده است اما. نمی‌توان تولید را بالا برد.
در ایران روزانه ۱۱۰ میلیون لیتر هم گازوئیل مصرف می‌شود. میزان تولید داخلی گازوئیل اکنون همتراز است با این مصرف. این میزان اما سقف تولید است و گنجایشی برای افزایش در پالایشگا‌ها کشور وجود ندارد.

آقای سیدهاشم اورعی، استاد دانشگاه؛ هم در گفت‌وگو با ایلنا از این‌که ” در تمامی بخش‌های حامل‌های انرژی ناترازی داریم و اگر اقدامی در رفع آن صورت نگیرد هر روز اوضاع بدتر از قبل خواهد شد”، می‌گوید.
و می‌گوید، ناترازی در گاز مصرفی نیز هست. خاموشی‌های کنونی، شاهد این ناترازی‌ست. پیش‌تر از خاموشی‌ها رسمی به پاره‌ای از صنایع انرژی‌بر گفته شد که در زمستان گاز مورد نیازشان تامین نخواهد شد.

یکی از مشکل‌های آویخته به گریبان، تامین گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها در زمستان است. و یکی از پی‌آمدها، تامین گازوئیل مصرفی‌ست.
به‌گفته‌ی آقای اورعی، مصرف گاز در سال ۲۵۰ میلیارد متر مکعب است. ۷۰ درسد ازین مصرف، در فصل زمستان؛ مربوط به بخش خانگی است. به سردی هوا؛ مصرف بالا می‌رود و در اوج سرما به ۸۵۰ میلیون متر مکعب هم می‌رسد که از این میزان ۶۵۰ میلیون متر مکعب مربوط به بخش خانگی است. نتیجه ناترازی میان تولید و مصرف گاز و کمبود گاز تولیدی است.
در کشوری چون ایران که بر بستر نفت و گاز آرمیده است این ناترازی در انرژی وحشت‌آور است. ممکن کس واژه وحشت‌آور را در این ارتباط بزرگنمایی، سیاه‌نمایی پندارد. پندار این کس باشد.

از زبان آقای اورعی می‌گویم: ” افزایش تولید گاز به سرمایه‌گذاری و فناوری نیاز دارد. در بخش گاز به ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گزاری نیاز هست. نشده است این سرمایه‌گزاری. فشار ۸۰ درسد چاه‌ها افتاده است. فشارافزایی نشوند چاه‌ها، افت فشار و تولید پی‌آمد خواهد بود. از سال ۱۴۰۴ هر سال معادل یک فاز پارس جنوبی را از دست خواهد رفت”.

با مصوبه هیات وزیران دولت حکومت اسلامی واردات بنزین سوپر به‌بهای آزاد، آزاد شد.
همان‌که آقای لاهوتی، و پاره‌ای؛ پیش‌بینی کرده بودند. گران شدن پلکانی بنزین.

تاریخ انتشار : ۲۴ آبان, ۱۴۰۳ ۹:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

خاموش شد آن شمع صبور!

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

تغییر نام لایحه «منع خشونت علیه زنان» و حذف واژه خشونت – بخش دوم

آنتروپی

دیده در باده نهادم، گفت مستی

دفاعیات حسن ضیا ظریفی در دادگاههای نظامی – دادگاه بدوی